Taksany
Wandka (offline) |
Post #5 21-08-2015 - 00:06:59 |
Warszawa |
Iwusiak, ja jeżdżę dużo rowerem. Nie wyczynowo ale turystycznie i nie w mieście ale staram się tam gdzie nie ma samochodów. Nic tak nie odbudowuje organizmu jak lekki sport i świeże powietrze. Mam oczywiście taką możliwość. Dzisiaj zrobiłam 23 km., wczoraj 14 km. Jutro ???? Zobaczymy. Operacja 3-4 września br. Czuję się znakomicie a apetyt po rowerze wilczy.
|
anndora (offline) |
Post #6 23-08-2015 - 15:52:31 |
|
Witajcie dzielne kobietki. W środę miałam 1 dawkę taxanu, po 4 AC. Poniewiera okropnie, stawy,mięsnie, kości, gardło. Gorzej jak po AC, tamta tylko mnie osłabiła. Całe szczeście że jestescie i dzięki wam mogę troszke sie odbić od dna. Mam nadzieje że od jutra troszkę będzie lepiej. Jeszcze tylko 3 plus 17 herci i radio i może wróce do normy. Pozdrawiam was ciepło, dzieki że jesteście.
|
Viola1 (offline) |
Post #7 24-08-2015 - 12:20:16 |
szczecin |
Dziewczyny w tamtym tygodniu miałam mieć podany pierwsza dawkę z czterech Docetakselu. ale mam przełożoną chemię o tydzień. Mój onkolog jest na urlopie i lekarz, który go zastępuje pozwolił mi wybrać czy chcę Docetaksel czy Paclitaxel. I teraz nie wiem co wybrać. Boję się panicznie docetakselu. jednak nie wiem jaka jest skuteczność Paclitaxelu. Zapewne dawka jednorazowa Docetakselu , którą miałam zaplanowaną (100 mg) wywołuje większe skutki uboczne niż dawka jednorazowa Paclitaxelu (30 mg). Czy przekłada to się również na skuteczność leczenia? Czy Docetaksel ze względu na większą dawkę ma skuteczniejsze działanie lecznice niż Paclitaxel ? Proszę Was o informację.
anndora - masz schemat taki jak ja jestem po czterech AC jutro będę miała pierwszy taxan |
Kuba (offline) |
Post #8 24-08-2015 - 20:39:54 |
Gogolin |
Na pewno docetaksel i paklitaksel wykazują zbliżony, choć nieco odmienny profil toksyczności. Docetaksel częściej i silniej działa toksycznie na szpik oraz powoduje retencje płynów, z kolei paklitaksel powoduje uciążliwą neuropatię obwodową (silniej wyrażoną niż przy docetakselu). Oba leki w podobnym stopniu powodują zwykle całkowite wyłysienie oraz dolegliwości bólowe kości i stawów. Co do skuteczności, jest ona podobna w raku piersi, oprócz stadium rozsianego, gdzie docetaksel w monoterapii jest skuteczniejszy niż paklitaksel w monoterapii.
|
marzusia (offline) |
Post #9 24-08-2015 - 22:06:00 |
Cieszyn |
doświadczona w tym temacie,kolejny raz polecam paklitaksel.Nie tylko ja ale znaczna część dziewczyn przyjmujących ten specyfik była zadowolona.Obyło sie bez dotkliwych skutków ubocznych.Najgorszym był nieokiełznany apetyt,którego efekty nadal są widoczne i jakos nie chcą ustąpić
|
Viola1 (offline) |
Post #11 25-08-2015 - 09:13:16 |
szczecin |
Kuba dziękuję za informację. Zobaczymy co dzisiaj powie mój onkolog. |
doubleD (offline) |
Post #12 25-08-2015 - 11:29:23 |
London |
paclitaxel jest lepiej tolerowany wiec po co sie meczyc docetaxelem jesli masz mozliwosc wyboru? chyba ze zalezy ci na czasie i paclitaxel oznacza 12 tygodni. ja mam 4 wlewy co dwa tygodnie. jutro trzeci, poza reakcja alergiczna po pierwszym zadnych specjalnych problemow. wysypka zostala potraktowana sterydowym kremem i antyhistamina.
na bole kosci i stawow - najlepszy jest troche silniejszy niesterydowy srodek przeciwzapalny, zapytaj lekarza. ja dostalam naproxen. ja sie czuje troche lepiej niz na EC chociaz anemia sie stopniowo pogarsza ale najwyrazniej jeszcze nie do stanu gdzie potrzebny jest worek krwi ;-) pozostalosc po EC to zapalenie zyly w przedramieniu na ktore teraz musze ladowac 7 dni antybiotyku, nie idealnie ale jeszcze tylko dwa tygodnie do startu regeneracji. plus, wlosy zdecydowanie zaczynaja rosnac :-) |
izulek2311 (offline) |
Post #14 25-08-2015 - 17:11:34 |
|
|
amelia30 (offline) |
Post #17 25-08-2015 - 22:51:58 |
|
Ale mnie Maura pocieszyłaś ja w czwartek biore ostatnia Ac..piszesz,że po Ac zaczęły odrastać włoski, ja mam po 4 docetaksele jeszcze ale jak widzisz ,że wlosy się trzymja to moze u mnie tez podobnie bedzie A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty |
amelia30 (offline) |
Post #18 25-08-2015 - 22:54:31 |
|
Izulek, Miciumpka to pocieszające co piszecie
ja jestem przed docetakselem 9( koncze czerwnona w koncu) i jestem/byłam przerazona skutków ubocznych..a tymczasem Wy dziewczyny nie macie prawie żadnych dolegliwości Oby tak dalej A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty |
marzusia (offline) |
Post #19 26-08-2015 - 01:43:24 |
Cieszyn |
mnie tez włosięta podczas taksanów zaczęły odrastać,skończyłam je 24 czerwca i jakieś 3 centymetry juz są.Gorzej było z brwiami i rzęsmi (całkowity brak) ale jak ruszyły z kopyta, jakieś 2 tygodnie temu, to teraz codziennie stoję przed lustrem i wyrywam, bo inaczej to juz by mi brwiami powieki zarosły
|
Viola1 (offline) |
Post #20 26-08-2015 - 08:33:28 |
szczecin |
No i pierwszy docetaksel za mną. Wczoraj inny onkolog, zastepowal mojego prowadzacego i ten w przeciwienstwie do lakarza, ktory byl na zastepstwie tydzien temu, nie dał mi wczoraj wyboru pomiędzy docetakselem a packlitaxelem. Powiedział, że nie będzie zmieniał decyzji mojego onokologa prowadzącego. Zatem stanęło na docetaksel. Kroplowka leciała ze wszystkimi dodatkami 3 godziny. Najpierw dostałam w dexametazon (dodatkowo bo przecież przyjmuje w zabletkach Pabi- Dexametazon 8 tabletek dwa razy na dobę co daje 16 mg na dobe, gdy dawka maksymalna dobowa zalecana przez producenta wynosi 10mg.)
Kuba nie za dużo tego sterydu nam podaja, stąd pewnie mamy po nim tyle skutków ubocznych...? Dalej dostałam lęk przeciwwymiotny, potem chemię (na opakowaniu bylo oznaczenie: Camitotic 166mg Docetaksel w 250 ml NaCl 0,9%- co oznacza "camitotic"?) potem jeszcze jedna buteleczka leku przeciwymiotnego i pomiędzy sól fizjologiczna. Jak narazie to w porownaniu z AC czuje sie rewelacyjnie. Zadnych mdlosci i odruchow wymiotnych jak bylo przy AC. No ale boje sie, że wszysto dopiero przede mną. Dziś mam podać sobie neulaste. Maura, Izulek, Miciumpka pocieszylyscie mnie. Bo jestem nastawiona na okropne bóle i skutki uboczne. Czy Wy też dostalyscie do docetakselu profilaktycznie neulaste ? Bolą kości jakprzy porodzie? Boję sie neulasty z tego wzgledu panicznie. Porodow juz nie chce przechodzic. |
Miciumpka (offline) |
Post #27 26-08-2015 - 11:20:58 |
Augustów |
Ja jestem migrenowiec więc jechałam głownie na pyralgine. Dodatkowo mam przepisany na receptę ketonal, ale biorę sporadycznie.
Ja dostałam 3 zastrzyki ZARZIO - i mi wystarczyło ostatnio, leukocyty ładni wskoczyly do góry. Po wczorajszym wlewie jest mi tylko dziwnie gorąco, ale nie jestem ani osłabiona, ani nie mam wymiotów. Pewnie zacznie się wieczorem, jak sobie podam zastrzyk. Ogólnie jest dobrze i bardziej boję się tego co będzie po AC |
Viola1 (offline) |
Post #28 26-08-2015 - 11:44:50 |
szczecin |
Miciumpka to my mamy docetaksel w tym samym terminie ja tylko pierwszą dawkę A Ty wczoraj już ktora miałaś ? No ja dziś mam podac w zastrzyku neulaste na krwinki i też boję się. Bo w tej chwili czuję się prawie rewelacyjnie i mogłoby tak pozostac
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-08-2015 - 11:45:43 przez Viola1. |
Miciumpka (offline) |
Post #29 26-08-2015 - 12:03:09 |
Augustów |
Ja wczoraj miałam 2 dawkę.
To ty masz neulastę, moja pani doktor powiedziała, ze to 15 dawek tego co ja dostaję 3 dawki po jednej w 1 zastrzyku. Ale ja po pierwszym wlewie przez 2 tygodnie chodziłam jak z diabła skóra, stan podgorączkowy i ogólnie osłabienie. Po zarzio na 2 dzień po 3 zastrzyku jak nowo narodzona. WIęc warto się przemęczyć te 2-3 dni (bo u mnie było byle jak, ale do przeżycia) a potem śmigać jakby choroby nie było. Uszy do góry i informuj na bieżąco co i jak |
anndora (offline) |
Post #30 26-08-2015 - 12:34:00 |
|
Dziewczyny mam pytanie, może głupie?..ale zaczely nie okropnie bolec pięty, nie stawy czy kości tylko skóra na brzegu. Prawie nie moge na nich stanac, są zaognione jakby. Czy któras sie z tym spotkała? może to jakas reakcja skórna sie zaczyna?? Taksanka miałam tydzień temu..3 dni odleżałam jak zwłoki rozjechane walcem a teraz te kopytka...
|