Taksany

Wysłane przez Amazonki.net 

annzaw (offline)

Post #1

26-08-2015 - 12:54:43

Tarnów 

Viola ja juz ponad rok po zakonczeniu leczenia, bujam sie zadowolona. Okres zatrzymal sie w trakcie AC a powrocil jakies siedem miesiecy po zakonczeniu taksanow.

iwusiak (offline)

Post #2

26-08-2015 - 13:06:39

Warszawa 

Czy jest możliwy ból pleców 2 tygodnie po zakończeniu taksanow?

Pati02 (offline)

Post #3

26-08-2015 - 13:21:52

Jest możliwy.....pociesza

Kuba (offline)

Post #4

26-08-2015 - 14:15:15

Gogolin 

Viola, Camitotic to jedna z marek docetakselu (nazwa handlowa). Steyrydów w tym wypadku nigdy za wiele. One, mimo że są bronią obosieczną w pełnym znaczeniu tego słowa, bardzo pomagają przeżyć najgorsze chwile związane ze skutkami chemii. Niestety przy taksanach bywa tak, że pierwsze 2-3 dni nie dzieje się nic, a potem zalicza się mega-zjazd (bóle całego ciała, gorączka, osłabienie). Zwiększenie apetytu po taksanach to skutek działania sterydów, podobnie jak twarz typu "księżyc w pełni". Należy to jednak zaakceptowaćuśmiech

Viola1 (offline)

Post #5

26-08-2015 - 17:31:34

szczecin 

Kuba masz rację teraz jest mi tak dobrze, jakbym wczoraj wcale nie otrzymała docetakcelu. Po AC jestem w szoku, bo po AC od razu po wyjściu z CO miałam mega odjazd ze wszystkimi skutkami w tym wymiotami, że nie pamiętałam drogi powrotnej do domu, mąż musiał mnie przebierać i pomagać chodzić do łazienki i tak od 1,5 do 2 tygodni to trwało. Teraz dlatego jestem w szoku. Chociaż wczoraj było mi niedobrze po wyjściu z CO i w drodze powrotnej. Za to dzisiaj dużo lepiej. Ale z tego co piszesz to cisza przed burzą. Zobaczymy jakie mnie dopadną skutki uboczne, oby tylko nie było gorzej niż przy AC. Boję się bóli po neulaście, którą muszę dziś sobie podać. I dziś odstania 5 dawka 8 tabletek Pabi-Daxametazonu. pozdrawiam smiling smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-08-2015 - 17:33:16 przez Viola1.

MoniaB (offline)

Post #6

26-08-2015 - 23:08:35

Toruń 

Anndora, ból pięt o którym piszesz, to może być początek zapalenia (zespół ręka-stopa). Nawilżaj i ręce i stopy kremem z mocznikiem (ziaja 15% lub regenerum do pięt 30%), możesz przyjąć coś przeciwbólowego. Ja to miałam i na dłoniach (plamy , obrzęk, ból) i na piętach, po kilku dniach zaczęła schodzić skóra i paznokcie zaczęły czernieć a teraz schodzą. Ale u ciebie może być inaczej, natomiast przy docetakselu może tak być, kolejny przykry skutek uboczny. Daj znać czy to się rozszerza na dłonie.uśmiech

anndora (offline)

Post #7

26-08-2015 - 23:15:35

Własnie zauwazylam,że dłonie staja sie czerwone i gorące nie bola jakos mocno ale chyba masz rację..kolejny niemiły skutek...dzięki za odpowiedzsmiling smiley

Miciumpka (offline)

Post #8

27-08-2015 - 06:40:40

Augustów 

Viola, jak po neurascie się czujesz,? Bo.mnie boli już każdy mięsień i staw. Do tego.gardło i zatwierdzenie. Mam nadzieje że.dzieci za wcześnie nie będą nic ode mnie chciały ;-)

Viola1 (offline)

Post #9

27-08-2015 - 07:43:02

szczecin 

Miciumpka ja wczoraj ze strachu podałam sobie neualstę dopiero o godz. 22. Na razie jest dobrze, nic mi jeszcze nie dokucza, ale obawiam się, że to cisza przed burzą. Do niedzieli jestem sama w domu z synem, który potrzebuje jeszcze mojej opieki. Ale zaopatrzona jestem w środki przeciwbólowe jakby były potrzebne: Zaldiar, Naproxen, Ibubrofen, a jak one nie pomogą to w plastry Transtec 35ug/h. Masz może doświadczenie w używaniu tych plastrów przeciwbólowych, po ilu godzinach od przyklejania działa lek ? Przeraziła mnie to co powiedziała Ci twoja onka, że neulasta jest 15 razy mocniejsza niż Zarzio... to ból może większy po niej.....
Będę pisać na bieżąco co u mnie się zmienia.
Ja na gardło za radą Wandki zakupiłam Chlorchinaldin, może spróbuj. I zobacz czy to czasem nie grzyb.
Wzięłaś coś przeciwbólowego, pomaga ?

MoniaB ja już profilaktycznie smaruje stopy kremem z mocznikiem Evelina Exstra Soft 15%, ale czy taki krem pomaga, skoro jednak schodzi Ci skóra?

anndora , MoniaB Mi Onkolog na bolące stopy poradziła kąpiele stóp w masażerach do stop z wodą, od swoich pacjentek słyszała, że przyniosło im to ulgę. Może spróbujcie jak macie dostęp do takiego urządzenia.

Zmieniany 5 raz(y). Ostatnia zmiana 27-08-2015 - 07:54:57 przez Viola1.

Miciumpka (offline)

Post #10

27-08-2015 - 08:10:50

Augustów 

Mam chlorochinaldin. Jeszcze się.z.łóżka nie zwlekali, ale juz mi moja trójka.mieszkanie roznosi więc trzeba się zebrać w sobie wstać. A poza tym.mam.torbę ogórków do złożenia. Ale mama ma.przyjechać i pomóc. Jeszcze nic.przeciwbólowego.nie bralam. Nie mam siły wstać ;-) i do apteczki podejść. A poza tym mdli mnie trochę. Popijam.jogurt. Pomaga.
A plastrow nie stosowalam

anndora (offline)

Post #11

27-08-2015 - 08:36:13

Violu, mam masazer ale chwilowo sobie odpoczywam w Beskidach to chyba kopytka musza zaczekac, jakos wytrzymam, dłonie na razie ok...kupie regenerum i bede na piętki nakladac ile wlezie...buziaki kochane

marzusia (offline)

Post #12

27-08-2015 - 09:58:27

Cieszyn 

wytrwałości dziewczyny wam życzę,przetrzymacie a potem wszystko minie.Skończyłam chemię 24 czerwca i już nie pamiętam jak to było,zapomina się szybko,oby tylko to leczenie było skuteczne

mea (offline)

Post #13

27-08-2015 - 15:12:40

Piaseczno 

Dziewczyny, jak Was czytam wspomnienia sprzed dwóch lat wracają... Od kwietnia do sierpnia przechodziłam chemioterapie w schemacie AT, więc mieszanka piorunującaeye popping smiley za każdym razem dostawałam naszą "ukochaną" Neulastę. Miałam chyba wszystkie skutki uboczne...rzyganko, zatwardzonko, potem rozwolnionko, mdłości, niemoc, bóle głowy, stawów, mieśni, gardła itd... wytrzymałam, więc i Wy dacie radę. Pamiętajcie chemioterapia ma na celu rozwalić komórki nowotworowe!!! i tego w chwiach zwątpienia się trzymajcie.
Dzielne jesteście, a ja Was wirtualnie wspierambuzkiserce

With or without you...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-08-2015 - 15:13:28 przez mea.

Viola1 (offline)

Post #14

27-08-2015 - 17:57:18

szczecin 

mea dziękujemy za wsparcie smiling smiley

Dziewczyny od drugiej dawki AC bolało mnie serce, ból mijał w trzecim tygodniu od padania chemii, sądziłam, żę to już za mną, bo niepokoi mnie to. Nigdy nie miałam problemów z sercem. Tymczasem dziś znowu zaczęło mnie bolec serce (jestem 2 dni po pierwszym docetakselu), czy którąś z Was bolało serce przy AC lub taksanach ? Boję się, że chemia uszkodzi mi serce...

Miciumpka (offline)

Post #15

27-08-2015 - 18:38:58

Augustów 

Dzięki za wsparcie.
Dla mnie serce nie boli. Ale za to boli mnie wszystko na zewnątrz ciała. ;-). Byłam z.chłopakami swoimi w.kinie.na.Małym Księciu. Potem.ledwo.do.domu się dowloklam. Dobrze że.mąż już wrócił.
Jeszcze jeden zastrzyk jutro i liczę że od.niedzieli będę jak nowo narodzona.

Viola1 (offline)

Post #16

27-08-2015 - 18:52:36

szczecin 

Miciumpka w kinie byłaś ??? Podziwiam Cię, bo ja z domu nie mam siły wyjść a nawet dziecku kolacji zrobić. Zobaczymy co będzie w nocy i jutro. Ponoć kości po neualscie zaczynają bolec dopiero po dwóch dniach.

izulek2311 (offline)

Post #17

27-08-2015 - 18:57:26

Dziewczyny a ta neulaste to dostajecie tak poprostu czy macie wskazania?

Miciumpka (offline)

Post #18

27-08-2015 - 19:32:42

Augustów 

izulek2311
Dziewczyny a ta neulaste to dostajecie tak poprostu czy macie wskazania?
Wskazania, kiepskie wyniki po pierwszym wlewie.
Byłam w kinie, jeszcze miałam siłę, ale to już chyba koniec sił na dziś i nie wiem czy nie na jutro. ;-)

Viola1 (offline)

Post #19

27-08-2015 - 19:36:00

szczecin 

W moim CO dają profilaktycznie wszystkim neulastę przy docetakselu.

izulek2311 (offline)

Post #20

27-08-2015 - 19:46:33

Rozumiem. U mnie na razie wyniki po pierwszej były dobre. We środę zobaczę jak jest po drugiej. Obym nie musiała brać tych.zastrzyków bo jak czytam o skutkach..

Viola1 (offline)

Post #21

27-08-2015 - 19:57:28

szczecin 

izulek2311 - no właśnie, też się zastanawiałam czy to dobrze, że w CO dają wszystkim profilaktycznie neualstę przy docetakselu, nie zależnie od wyników, gdy wiadomo jakie ma skutki uboczne. Może akurat mój organizm sam sobie by poradził bez neulasty, bo przy AC zawsze miałam dobre wyniki...

doubleD (offline)

Post #22

27-08-2015 - 20:08:33

London 

ja biore neulaste profilaktycznie po kazdym wlewie, EC i paclitaxel. skutkow ubocznych brak wiec roznie bywa. bole kosci i stawow to dosc powszechny skutek uboczny samych taksanow, zaczynaja sie zazwyczaj ok 3 dnia po wlewie, najlepsze wyjscie to zaczac srodki przeciwbolowe natychmiast i kontunuowac co 4-6 godzin przez pare dni. przy takim podejsciu bol moze byc kontrolowany na tyle zeby normalnie zyc sie bawic ;-)

Miciumpka (offline)

Post #23

27-08-2015 - 20:49:01

Augustów 

Dla mnie paracetamol nie pomaga, pyralgina też.widzę nie bardzo. Nie wiem co.może pomoc teraz a.jest.kiepsko bo.ledwo się ruszam. Zobaczymy co.będzie jutro. Liczę że po 3 zastrzyku jutro do niedzieli będzie już.dobrze.

Viola1 (offline)

Post #24

27-08-2015 - 20:52:18

szczecin 

doubleD właśnie zażyłam polecany przez Ciebie Naproxen w dawce 220 mg (1 tabletka), bo zaczynają mnie boleć kości (plecy, uda). Czy w Twoim przypadku Naproksen jest wystarczający, jeżeli tak to w jakiej dawce?

doubleD (offline)

Post #25

27-08-2015 - 21:21:58

London 

moje tabletki to 250g i to wystarczylo co mniej wiecej 6 godzin.

co najciekawsze to po drugim paclitaxelu praktycznie nie mialam boli kosci i stawow, wzielam chyba 2 tabletki naproxenu troche na zapas i tyle. trzeci mialam wczoraj i mozliwe ze moj system sie juz przyzwyczail i skutki uboczne sa coraz mniej odczuwalne. z toba moze byc tak samo :-)

doubleD (offline)

Post #26

27-08-2015 - 21:24:35

London 

miciupka, paracetamol i pyralgina maja troche inny mechanizm dzialania niz niesterydowe leki przeciwzapane. ibuprofen, naproxen albo diclac (diclofeniac sodium) powinny dac efekt.

Viola1 (offline)

Post #27

27-08-2015 - 21:39:08

szczecin 

doubleD dziękuję za pomoc smiling smiley

rose (offline)

Post #28

27-08-2015 - 21:51:30

Dziewczyny bierzcie coś osłonowego przed tymi prochami!bo żołądek i wątróbka zastrajkująpapa

Wandka (offline)

Post #29

28-08-2015 - 01:34:51

Warszawa 

Dziewczynki kochane ja po pierwszym Docetakelu miałam duzy spadek białych ciałek ale lekarz nie dał mi żadnych zastrzyków, ponieważ stwierdził, ze mam dwa tygodnie na odbudowę. Miał rację organizm się sam bez wspomagaczy pieknie odbudował. Tak było do ostatniej chemii. Zero zastrzyków i jest ok. Róznie to bywa ale do dziś dziękuje, że tak zdecydował. Bynajmniej w moim przypadku (pacjentki po 50 -ce "cyborga" jak mnie na koniec nazwał. Nie panikujcie i nie bierzcie profilaktycznie bo każda prawie kobieta źle znosi zastrzyki. Mnie to ominęło. Raz miałam mdłosci po ostatniej FEC i wiecie co pomogło???? Kilka łyków Coca coli i wszystko odeszło w zapomnienie.radocha

Viola1 (offline)

Post #30

28-08-2015 - 07:39:10

szczecin 

Wandka Wandka ja nie mam wyjścia z tą neualstą, bo w naszym CO jest obowiązkowa przy docetakselu, musiałabym odmówić na własną prośbę....
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 663
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024