Taksany

Wysłane przez Amazonki.net 

doubleD (offline)

Post #1

11-09-2015 - 18:26:56

London 

e45 produkuje krem ktory niweluje swedzenie, moze pomoc. jest tez eurax, uzywalam tego na swoja wysypke zanim mi przepisano hydrokortyzon i byl calkiem skuteczny, oczywiscie nie na wysypke ale swedzenie przechodzilo

Majinka (offline)

Post #2

11-09-2015 - 20:31:04

Czechy 

Mi na swędzenie, drętwienie i mrowienie nic nie pomagało. Jestem miesiąc po docetakselu i cały czas mam drętwienie stóp i dłoni. Jestem ciekawa kiedy to minie.

Nie wiem jak jest to możliwe ale przy taksanach nie przytyłam a teraz miesiąc po chemii i mam 4 kg w górę. Wydaje mi się, że jem normalnie, onka powiedziała, że mam wodę w sobie. Co o tym myślicie.

doubleD (offline)

Post #3

11-09-2015 - 20:59:37

London 

na dretwienie rzeczywiscie nic nie pomaga, a przynajmniej nie ma na to nawet slabych dowodow. witamina E w duzych acz rozsadnych dawkach moze dac ulge ale mozliwe ze tylko na zasadzie efektu placebo.

taxany zaburzaja budowe membrany komorkowej i powoduja 'wyciekanie' plynu, polskiego mi tu troche brakuje, ale to jest prostacko przedstawiony powod opuchlizny potaksanowej. probowalas zielonej herbaty i herbaty z pokrzywy? u mnie te naturalne diuretyki przynosza efekt, pije jedna i druga codziennie.

Majinka (offline)

Post #4

11-09-2015 - 22:17:21

Czechy 

Zieloną i pokrzwę też piję drink.gif

Wandka (offline)

Post #5

12-09-2015 - 00:16:57

Warszawa 

Od samego początku leczenia piłam herbatę z pokrzywy i zieloną. Nie miałam drętwienia. Herbaty z pokrzywy nie piłam po chemioterapii przez min. 3 dni, ponieważ wypłukuje leki.

Danuta Alicja (offline)

Post #6

13-09-2015 - 11:11:57

Łańcut 

Witam, ja wzięłam w czwartek 10.09. pierwszą dawkę docetaxolu po 4 wcześniejszych czerwonych.
W piątek zrobiłam sobie zastrzyk neulasty, było ok. myślałam ze tak zostanie, ale wczoraj wieczorem zaczęły rwać stawy od kostek po miednice, bolą tez trochę paznokcie u nóg i rąk.
Docetaxol biorę potrójny tzn. co 3 tygodnie.
Polcia napisz jeśli wiesz ile będą te bóle w stawach dokuczć, skóra mnie na razie nie piecze i nie swędzi. Pozdrawiam wszystkie panie.

polcia86 (offline)

Post #7

13-09-2015 - 13:05:12

Cork 

Danuta Alicja
Witam, ja wzięłam w czwartek 10.09. pierwszą dawkę docetaxolu po 4 wcześniejszych czerwonych.
W piątek zrobiłam sobie zastrzyk neulasty, było ok. myślałam ze tak zostanie, ale wczoraj wieczorem zaczęły rwać stawy od kostek po miednice, bolą tez trochę paznokcie u nóg i rąk.
Docetaxol biorę potrójny tzn. co 3 tygodnie.
Polcia napisz jeśli wiesz ile będą te bóle w stawach dokuczć, skóra mnie na razie nie piecze i nie swędzi. Pozdrawiam wszystkie panie.
gorzej

mnie bolało najgorzej przez 3 dni ale ja przyjełam po koleji 2 zastrzyki dwie noce to prawie nie mogłam spac nie wiedziałam gdzie mam wsadzić nogi sad smiley pomagało troche kompres z gorącej wody kładłamna nogi i krzyż i było troszkę lżej , w ten czwartek mam kolejną chemię i modlę się żebym miała dobre wyniki i nie musiała znowu przyjmować tego zastrzyku bo chyba zwarjuę sad smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-09-2015 - 13:06:30 przez polcia86.

Danuta Alicja (offline)

Post #8

14-09-2015 - 09:57:10

Łańcut 

Koszmar, czarna niedziela wczoraj, jakby mnie ktoś rozrywał od pasa w dól,kolejna nieprzespana noc, dzisiaj bolą mnie stopy,ręce i wszystkie pazury,
nie wiem kiedy to minie.

polcia86 (offline)

Post #9

14-09-2015 - 10:35:18

Cork 

Danuta Alicja
Koszmar, czarna niedziela wczoraj, jakby mnie ktoś rozrywał od pasa w dól,kolejna nieprzespana noc, dzisiaj bolą mnie stopy,ręce i wszystkie pazury,
nie wiem kiedy to minie.

wiem co czujesz ale uwierz przejdzie 3 dni tak jak pisałam mnie męczyło ile my kobitki musimy wycierpiec sad smiley Danusiu Główka do góry bedzię dobrze spróbuj okładów z gorącej wody napewno będzie Ci lżej trzyma kciuki ♥♥♥

polcia86 (offline)

Post #10

02-10-2015 - 10:14:23

Cork 

hej dziewczyny patrze że Cisza w tym wątku ! wczoraj miałam 7 wlew zmienili mi zastrzyk bo po neulascie czułam się zle mam nadzieje ze po tym co przyjmę dzis bedzie lepiej , narazie sie czuję oki jeszcze 12 dni i koniec koniec koniec koniec grinning smiley grinning smiley: grinning smiley grinning smiley grinning smiley grinning smiley

Tomasz. (offline)

Post #11

02-10-2015 - 10:56:59

Pruszków 

polcia86
nie wiem kiedy to minie.
wiem co czujesz ale uwierz przejdzie 3 dni tak jak pisałam mnie męczyło ile my kobitki musimy wycierpiec sad smiley Danusiu Główka do góry bedzię dobrze spróbuj okładów z gorącej wody napewno będzie Ci lżej trzyma kciuki ♥♥♥
Na neuropatię są leki- trzeba poprosić onkologa lub neurologa. Pisałem nie raz- jeśli jest neuropatia to stosuje się Lyrica 2-3x150 mg lub Gabapentin w dawce 3x dziennie od 300 do 800 mg jednorazowa dawka. Leki dobrze tolerowane. Wymagana sprawność nerek- w razie upośledzenia- zmniejsza się dawki tych leków.
Ważne- w neuropatiach po cytostatykach przysługuje zniżka !. Nie przepłacajcie, bo zniżka Wam się należy!.

polcia86 (offline)

Post #12

02-10-2015 - 14:47:05

Cork 

Tomasz.
nie wiem kiedy to minie.
Na neuropatię są leki- trzeba poprosić onkologa lub neurologa. Pisałem nie raz- jeśli jest neuropatia to stosuje się Lyrica 2-3x150 mg lub Gabapentin w dawce 3x dziennie od 300 do 800 mg jednorazowa dawka. Leki dobrze tolerowane. Wymagana sprawność nerek- w razie upośledzenia- zmniejsza się dawki tych leków.
Ważne- w neuropatiach po cytostatykach przysługuje zniżka !. Nie przepłacajcie, bo zniżka Wam się należy!.

mi jedzynie lekarz przepisal tabletki przeciw bolowe na bole miesni po neulascie , jesli chodzi o zniszki to ja place za leki grosze bo lecze sie za granica , np biore zastrzk na ochrone jajnikow zaladex i za niego nie place nic nie wiem jak jest w polsce ile sie placi za leki

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-10-2015 - 14:47:39 przez polcia86.

Mgzp (offline)

Post #13

05-10-2015 - 14:31:59

Warszawa 

Szanowne Panie, jak dluga jest zazwyczaj przerwa miedzy ostatnia chemia AC a rozpoczeciem chemioterapi taxanami ?

rose (offline)

Post #14

05-10-2015 - 19:49:12

Trzy tygodnie,Mgzpuśmiech

polcia86 (offline)

Post #15

05-10-2015 - 20:18:27

Cork 

Mgzp
Szanowne Panie, jak dluga jest zazwyczaj przerwa miedzy ostatnia chemia AC a rozpoczeciem chemioterapi taxanami ?

a to jakaś przerwa jest ? ja miałam 4 Ac i 4 TAXOL ALE CIAGIEM JESZCZE JEDEN PRZEDE MNA

doubleD (offline)

Post #16

05-10-2015 - 21:13:09

London 

nie ma zadnej specjalnej przerwy, po prostu po skonczeniu AC/FEC itd pierwsza dawka taxanow jest podawana w terminie w ktorym wypadalaby nastepna AC/FEC. czyli za dwa albo trzy tygodnie w zaleznosci od schematu.

Mgzp (offline)

Post #17

05-10-2015 - 22:20:13

Warszawa 

Wlasnie o to mi chodzilo, czy tez sa 3 tyg przerwy dla organizmu na regeneracje. Bardzo dziekuje Paniom za odpowiedzi smiling smiley

Wandka (offline)

Post #18

06-10-2015 - 00:20:37

Warszawa 

Tak, są jeśli miałaś schemat co 3 tygodnie to będzie dalej zachowany jak przy AC.

Nastja1989 (offline)

Post #19

27-10-2015 - 19:07:15

Hej. Mam pytanko. Jak długo schodzi taxol podczas cotygodniowych wlewow?

marzusia (offline)

Post #20

27-10-2015 - 19:35:36

Cieszyn 

zależy co jeszcze oprócz taksolu dają,ja dostawałam wielką banię elektrolitów,ranigast,clemastin,wapno,deksamethazon ale ten tylko w zastrzyku,potem właściwy preparat czyli taksol i na koniec przepłukanie żył.Łącznie trwało od 2 do 3 godzin ale czytałam na forum wpisy,ze dłuzej wszystko schodziło

Nastja1989 (offline)

Post #21

27-10-2015 - 19:44:09

O matko. Tak dlugo

iwusiak (offline)

Post #22

28-10-2015 - 20:11:35

Warszawa 

U mnie około 1.5 godziny, na początku mi się dluzylo gdy broniła się przed snem,później od razu rozkładanym fotel,zasypiam i budziłam się już przy końcu wlewu

gos1979 (offline)

Post #23

07-11-2015 - 13:16:52

sepolno kraj 

Witam jestem w trakcie chemioterapii przedoperacyjnej po 5/12 taxoli i martwi mnie fakt że pierś nic się nie zmienia czyli nie robi się bardziej miękka bo słyszałam że tak powinno być może ta chemia na mnie nie działa.

rose (offline)

Post #24

07-11-2015 - 18:28:40

Gos nie wachaj się przedstawić swe obawy dr.klinicznej ,która prowadzi twoje leczenie,może zleci kontrolne USG piersi,lub zmieni chemie.Chociaż czasami bywa że guz nie zmienia sie wizualnie a,komórki rakowe zostają zniszczone.Porozmawiać z dr. nie zaszkodzi!

kasia363 (offline)

Post #25

07-11-2015 - 20:02:42

Łódź-okolice 

gos.....ja tak miałam. Guz nie zmienił sie w ogole w dotyku ani rozmiarowo a w wyniku hist. Były tylko zwłóknienia i pojedyncze komórki wszystkie uszkodzone.

barzory27 (offline)

Post #26

18-11-2015 - 17:27:01

Pisz ( miasto rodzinne Zory) 

Która z Was brała Paclitaxel (mam 12 wlewów co tydzień).Jakie są skutki uboczne czy też bierze sie leki ,przeciw wymiotne?A mi juz po AC zaczeły odrastać wioski czy PXL sprawi ze znowu wypadną?? A i jeszcze jedno pytanie ile trwa wlew? W piątek jadę i chce być przygotowana

ania87 (offline)

Post #27

18-11-2015 - 20:06:18

Ja miałam co tydzień i skutków ubocznych żadnych smiling smiley Spadały leukocyty jednak, ale to dali zastrzyk i żaden wlew nie był przełożony. Mi włoski zaczęły własnie odrastać w trakcie taksanów więc nie bój się, te które Ci już odrosły na pewno już nie wypadną smiling smiley Tak 2 godzinki wlew trwał

barzory27 (offline)

Post #28

18-11-2015 - 20:23:03

Pisz ( miasto rodzinne Zory) 

Aniu dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam ,pa.

patagata (offline)

Post #29

18-11-2015 - 20:27:12

Aniu,a czy ten plx powoduje senność w trakcie wlewu?
Ja jestem po 3 Ac. Jeszcze 1 i zaczynam taksany.Czy istnieje szansa,że jeśli do tej pory nie wypadły mi brwi i rzęsy,to przy plx nie polecą?
Barzory - i u mnie pojawił się meszekduży uśmiech

Nie ma ciula!!!! Nie ma!!!!

Co nas nie zabija,to nas wk...a przewraca_oczy

amelia30 (offline)

Post #30

18-11-2015 - 20:44:35

Dziewczyny ja jestem przed 4 wlewem Docetakselu( co 3 tyg), wcześniej miałam 4 AC i musze Wam powiedzieć,że włoski zaczęły odrastać jakieś 2 tyg po ostatniej AC. Na razie to taki puszek, ale jeszcze nie golę, choć niektóre dziewczyny własnie goliły na nowo po skończeniu taksanów.
Brwi i rzęsy jakoś się trzymają, choć są bardzo kruche, stosuję odzywkę ,żeby im jakoś pomócsmutny

A pessimist sees the difficulty in every opportunity;
an optimist sees the opportunity in every difficulty
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 452
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024