Taksany

Wysłane przez Amazonki.net 

renatar (offline)

Post #1

23-07-2017 - 18:42:54

sieradz 

Ja miałam takie badanie w przypadku podejrzenia kiedy rtg mi wykazało ognisko ; fosfatazy i coś jeszcze ale nie pamiętam i chemiczka mi powiedziała przed tomografem że to badanie już pokaże że coś się dzieje.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #2

23-07-2017 - 19:06:49

Pruszków 

wnuczka_01
Czy na podstawie badania krwi można stwierdzić przerzuty do kości?
Nie.
Można wysnuć podejrzenie np. przy niskim poziomie wit. D3 jest podwyższony wapń i wzrosła fosfataza zasadowa. Ale to przypuszczenia do potwierdzenia badaniami obrazowymi. Zadawaj pytanie np. [amazonki.net], tu jest wątek o taksanach.

marzusia (offline)

Post #3

23-07-2017 - 20:11:49

Cieszyn 

kwas zolendronowy mogą przyjmować raz na pół roku osoby bez przerzutów do kości, profilaktycznie. W niektórych krajach europejskich to standard. U nas też podają ale bez refundacji, chyba ok 1500zł wlew ale nie jestem pewna. Wiem, że Kali i kasia1313 interesowały się tymi profilaktycznymi wlewami

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-07-2017 - 20:13:36 przez marzusia.

Al_la (offline)

Post #4

23-07-2017 - 20:45:28

k/Warszawy 

braja
Ira, remisja też jest możliwa. A oto jeden z przykładów, gdzie doszło do kompletnej remisji: [www.ncbi.nlm.nih.gov]

Ta pacjentka była leczona wysokimi dawkami Farestonu. U nas ten lek chyba nie jest refundowany. Nie znalazłam go w wykazie.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

ira (offline)

Post #5

23-07-2017 - 20:57:57

Pabianice 

"Jedna jaskółka nie czyni wiosny" uśmiech
Mój przypadek w ogóle jest załamka

gosia0101 (offline)

Post #6

23-07-2017 - 22:17:10

małopolskie 

marzusia
kwas zolendronowy mogą przyjmować raz na pół roku osoby bez przerzutów do kości, profilaktycznie. W niektórych krajach europejskich to standard. U nas też podają ale bez refundacji, chyba ok 1500zł wlew ale nie jestem pewna. Wiem, że Kali i kasia1313 interesowały się tymi profilaktycznymi wlewami
Zaczęłam się właśnie interesować kwasem zolendronowym,wprawdzie to jeszcze przede mną ale warto zbierać informacje na przyszłość.
Dzięki Marzusia bo teraz mam już zarys tego jak to będzie wyglądać finansowo.
Mam też bardzo ciekawy przykład na to jak leczy się pacjentów w Polsce a jak np.w Angli.
W rodzinie mojego męża jest dziewczyna która również ma raka zapalnego (zaawansowanie podobne do mojego),początek leczenia -dwa miesiące później niż ja i niestety w leczeniu łączy nas tylko Docetaxel i Herceptyna .Ona bez problemu dostała Perjete,na którą ja nie miałam szansy,po operacji będzie objęta terapią bisfosfonianami,a ja mogę sobie pomarzyć lub za ten kwas zapłacić.Normalnie nóż się w kieszeni otwierasad smiley

braja (offline)

Post #7

23-07-2017 - 22:36:15

Ira, "jaskółka' jest niejedna, a nawet jakby byla tylko jedna, to przeciez zawsze możesz być nastepną! pociesza Ale znalazłam kolejną- tym wisienka na torcie- nieskuteczne paliatywne leczenie przez kilka lat, ostatecznie ostatnia operacja, po której pacjentka "zniknęła" i lekarze byli pewni, ze umarła. 18 lat pózniej zgłosiła sie na wizytę, ZDROWA!!!

[www.ncbi.nlm.nih.gov]

ira (offline)

Post #8

24-07-2017 - 11:06:15

Pabianice 

Dzięki, braju. buzki Moje przerzuty do kości są bardzo rozległe i niestety, są nie tylko tam załamka
Na razie o tym nie piszę, bo jestem w trakcie diagnozowania.

agaszparaga77 (offline)

Post #9

25-07-2017 - 21:51:40

Łódź 

Witajcie,
czy znajdzie się kobietka, która 12 taksanów przeszła bez większych powikłań i sponiewierań??
czytałam już o odpadających paznokciach, o problemach z sercem etc. teraz chciałabym przeczytać o tym, że taksany nie takie straszne i czerwona była gorsza ;-) niedługo zaczynam z taksanami i muszę pozytywnie się nastawić :-)

autrej (offline)

Post #10

25-07-2017 - 22:23:24

Ja Ci mogę napisać, że czerwona była gorsza. Po taksanach nie było mdłości, osłabienia itp. A dzięki premedykacji sterydami nigdy nie miałam i nie mam tak pięknie wysprzatanego mieszkania smiling smiley Latałam jak mały helikopter. smiling smiley

Jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było duży uśmiech

[dziewoja.bloog.pl]

Tomasz. (offline)

Post #11

26-07-2017 - 08:01:22

Pruszków 

agaszparaga77
Witajcie,
chciałabym przeczytać o tym, że taksany nie takie straszne i czerwona była gorsza ;-)
Taksany mają inne spektrum działań niepożądanych. Mniej tłumią szpik, a premedykacja dexamethasonem powoduje, że nudności i wymioty mają łagodniejszy przebieg (dodanie Atossy likwiduje je niemal zupełnie). Istotnym działąniem niepożądanym taksanów są neuralgie i neuropatie (parestezje, przeczulica, bóle kończyn, drętwienia). Są na to leki, należy te objawy zgłaszać lekarzowi leczącemu.

Imari (offline)

Post #12

26-07-2017 - 08:50:22

Łódź 

autrej
A dzięki premedykacji sterydami nigdy nie miałam i nie mam tak pięknie wysprzatanego mieszkania smiling smiley Latałam jak mały helikopter. smiling smiley
Mam nadzieję, że u nie też tak będzie grinning smiley Przydałoby mi się nieco powera na większe porządki bo na razie zaniemogłam chyba na chorobę "misie" - nie chce mi się... grinning smiley

Monka00 (offline)

Post #13

26-07-2017 - 14:41:28

Warszawa 

agaszparaga77
Witajcie,
czy znajdzie się kobietka, która 12 taksanów przeszła bez większych powikłań i sponiewierań??
czytałam już o odpadających paznokciach, o problemach z sercem etc. teraz chciałabym przeczytać o tym, że taksany nie takie straszne i czerwona była gorsza ;-) niedługo zaczynam z taksanami i muszę pozytywnie się nastawić :-)

Aga, bez porównania - taksany to pikuś do AC!!! Ja miałam chyba większość możliwych skutków ubocznych przy AC, byłam bardzo wymęczona. Przy taksanach (niedługo je kończę), jest o "niebo" lepiej (są oczywiście inne rzeczy, ale znacznie mniej męczące niż przy AC). Po wlewie możesz być senna, ale następnego dnia wstajesz i śmigasz smiling smiley

braja (offline)

Post #14

26-07-2017 - 17:45:27

Ira, to znalazłam specjalnie dla Ciebie przypadek i na przerzut do oka: [link.springer.com] Wprawdzie ta pani miała przerzuty najpierw do płuc nie do kości, ale jej rak był bardziej rozsiany. Podążaj w ślady zdrowych i remisyjnych! serce

ira (offline)

Post #15

26-07-2017 - 20:03:02

Pabianice 

braju buziak Dzisiaj odebrałam wyniki wczorajszej analizy krwi. Morfologia buzki Kreatynina: dobra. Markery: z 480 spadły do 230. To chyba I.A działają? A może toto w oku to nie przerzuty? myśli prosi zmeczony

braja (offline)

Post #16

26-07-2017 - 20:21:10

brawo

AsiaJJ (offline)

Post #17

26-07-2017 - 21:10:06

Łódź 

braja
Na przykład przy mutacji BRCA1 taksany nie dzialaja

kto tak powiedział ? ja właśnie skończyłam dzisiaj taksany i mam BRCA1, dziś miałam również badania USG i po taksanach guzek w piersi zniknął całkowicie a guz w węźle zmniejszył się z 2cm ( tyle go zostało po AC, startowałam z 4cm) do 6mm !!! duży uśmiech

agaszparaga77

Znajdzie się winking smiley własnie dziś zatankowałam 12sty , jedyne co mi doskwiera to neuropatia obwodowa i pojawiają się wypryski , które po 3 dniach znikają smiling smiley Rzęsy mam, brwi mam, włosy już 3 cm długości duży uśmiech , nie przytyłam, nie sponiewierało mnie winking smiley Moim zdaniem bez porównania do AC smiling smiley jakbyś miała jakies pytania to pisz śmiało smiling smiley ja też leczę się w Łodzi winking smiley

a apropo neuropatii, kojarzy ktoś lek Dulsevia ? dzisiaj go dostałam od mojej lekarki, polecił go jej zaprzyjaźniony neurolog, ponoć działa niesamowicie korzystnie....poczytałam trochę i jest to lek na depresję oraz neuropatię.... trochę mnie to zbiło z tropu ...

Wenus304 (offline)

Post #18

26-07-2017 - 21:19:01

Kargowa 

A ta remisja co to takiego ?
Czym rozni sie remisja od wyzdrowienia?

jagodula (offline)

Post #19

26-07-2017 - 21:33:57

Sławkow 

jablkoIRA, TAK BARDZO SIE CIESZEkwiatek

blankaIn (offline)

Post #20

26-07-2017 - 21:39:36

Warszawa 

Wenus, remisja to cofnięcie się objawów choroby. To nie ma nic wspólnego z wyzdrowieniem. Po prostu choroba nadal istnieje ale nie daje objawów.

Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%.
Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018wnerwiony, kontynuacja Letrozole i Zometa.

braja (offline)

Post #21

26-07-2017 - 22:01:03

AsiaJJ
Na przykład przy mutacji BRCA1 taksany nie dzialaja

kto tak powiedział ? ja właśnie skończyłam dzisiaj taksany i mam BRCA1, dziś miałam również badania USG i po taksanach guzek w piersi zniknął całkowicie a guz w węźle zmniejszył się z 2cm ( tyle go zostało po AC, startowałam z 4cm) do 6mm !!! duży uśmiech

statystyka duży uśmiech To nie znaczy, ze nie działaja na każdy przypadek mutacji (czego jestes najlepszym dowodem), ale czesto sie zdarza, że nie działałają lub działają bez rewelacji

agaszparaga77 (offline)

Post #22

27-07-2017 - 14:08:53

Łódź 

Który rodzaj chemioterapii był dla Was gorszy, cięższy, powalający? czerwony czy taksany?

AsiaJJ (offline)

Post #23

28-07-2017 - 13:23:48

Łódź 

zdecydowanie czerwona chemia była dla mnie cięższa.

gosia0101 (offline)

Post #24

28-07-2017 - 14:41:49

małopolskie 

Pozostał mi jeszcze jeden wlew AC ale chyba mogę już się wypowiedziećuśmiech
Dla mnie czerwona to przysłowiowy"pikuś",dwa dni lekkiego osłabienia i tyle.Przy taksanach było trochę dolegliwości ale do przeżycia.Najbardziej dokuczała mi bezsenność,przez kilka nocy spanie po 2 godziny na dobę,a przy ostatnim wlewie trwało to aż 10 dni,byłam wykończona tym niespaniem.Dodam jeszcze że na wadze przybyło 8 kgeye popping smileyWinne były sterydy.Na szczęście przy czerwonej tej wagi zaczyna ubywaćprzewraca_oczy

Misia77 (offline)

Post #25

28-07-2017 - 15:26:44

agaszparaga77
Który rodzaj chemioterapii był dla Was gorszy, cięższy, powalający? czerwony czy taksany?

Ja przyjęłam tylko 1 wlew taksanów ale w ogóle go nie poczułam, nie ma porównania do czerwonej. Czerwona zazwyczaj daje popalić... chociaż są szczęśliwcy, co przechodzą ją lekko smiling smiley Ale ja równe 5 dni po czerwonej musiałam siedzieć w domu, polegiwałam w łóżku, było mi niedobrze, kręciło mi się w głowie i ogólnie byłam bardzo, bardzo osłabiona. I ciągle głodna grinning smiley Jadłam 24 godziny na dobę, co chwilę coś musiałam przekąszać inaczej było mi znowu niedobrze.

Tomasz. (offline)

Post #26

28-07-2017 - 20:46:57

Pruszków 

Dulsevia fo SNRI czyli antydepresant. W neuropatiach ma działanie pomocnicze, podobnie jak w zespołach bólowych. Stricte na neuropatie to pregabalina lub gabapentyna.

Tomasz. (offline)

Post #27

28-07-2017 - 20:51:47

Pruszków 

Wenus304
A ta remisja co to takiego ?
Czym rozni sie remisja od wyzdrowienia?
Ja jestem przykładem tego, że drugie, szczęśliwe leczenie (celowane) zakończyło się tzw. trwałą remisją wirusologiczną. O wyleczeniu w moim przypadku będzie można powiedzieć wtedy, gdy cofną się objawy wywołane przez aktywny stan zapalny. To potrwa wiele lat, a może nigdy nie da się uzyskać stanu prawidłowego.

smilag (offline)

Post #28

31-07-2017 - 14:58:34

Taksany dla mnie po prostu były bardziej upierdliwe bo było ich dużo i co tydzień. włosy brwi i rzęsy mi wyszły, paznokcie zrobiły się czarne ale szybko odzyskały swój normalny kolor.
i to prawda, że są badania, które mówią , ze na mutantki działają przede wszystkim związki platyny (karboplatyna, cisplatyna) . Taksany statystycznie nie. Na mnie nie zadziałały...
jak się nie mylę, to badania te były również prowadzone w szczecinie( chociaż warszawa je przeważnie neguje) ale myślę, że byłoby lepiej, gdyby lekarze poważniej podchodzili do kwestii mutacji genowych

Zapraszam na bloga
wznowarakowa

Imari (offline)

Post #29

02-08-2017 - 06:48:04

Łódź 

Dzisiaj pierwszy taksol+zastrzyk z herci. Mam nerw jak to będzie. winking smiley

Imari (offline)

Post #30

02-08-2017 - 16:27:35

Łódź 

Pfff... falstart. Odroczenie do poniedziałku, białasy się nie wyrobiły w terminie i to o jakieś śmieszne wartości (chyba mi tam wyszło 2,96), aż lekarka kręciła głową "kurczę, dwa dni i będzie dobrze ale dzisiaj... no nie mogę podać". Buuu... dwa słoiki deksamethazonu połknięte na próżno, wałówka targana do szpitala na próżno...

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 774
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024