Taksany
Vanda (offline) |
Post #1 14-06-2011 - 21:39:00 |
|
Jak brałam chemię, moja onkolog mówiła, że tydzień przerwy nie robi żadnej różnicy. Więc głowa góry do Madziax . Będzie dobrze
![]() ![]() Człowiek walczy by przetrwać, a nie po to, by się poddać. (P. Coelho) |
hawute (offline) |
Post #2 14-06-2011 - 22:25:20 |
|
A ja dzisiaj zaliczyłam 11 taxol, za tydzień we wtorek taxol, następny wtorek taxol / tak przez najbliższe pół roku /. plus herceptyna / 6-ta , co 3 tygodnie w planach przez półtora roku /. Nie jest łatwo. Na co dzień mieszkam sama. I DAJĘ RADĘ....jakoś... bo muszę...bo nie mam wyboru. W ten piątek tomograf płuc / WYKLUCZY !!!, lub potwierdzi przerzut , który wyszedł przy RTG podczas zakładania 25 maja w W-wie portu / , a także wątroby / mam przerzut od lutego br. potwierdzony biopsją / oraz całego prawego boku / zapalny piersi prawej z przerzutami do węzłów /. Sapię jak stary parowóz, chodzę jak marynarz podczas sztormu......ale jestem. I pozdrawiam wszystkie dziewczyny, które mają podobnie pod górkę. BUZIAK !
|
mooning (offline) |
Post #3 15-06-2011 - 11:54:00 |
Tuszyn/ Łodzi |
kochane dziewczyny to Wy dodajecie mi sił i wiary,że przyjdzie taki moment,że w końcu odetchnę od chemii,nabiorę sił-na razie ciesze sie każdą chwilą-przyziemnymi sprawami-nawet tym ,że moge samodzielnie zrobić sobie herbaty...Jezu jak to dużo
![]() ![]() |
mooning (offline) |
Post #4 18-06-2011 - 17:44:16 |
Tuszyn/ Łodzi |
wczoraj dostałam 5 taxolek ,myślałam,ze skończe na 9 i bede zdrowa tak bynajmniej na początku zdecydował lekarz,żyły pekaja,zaproponował mi port-kolejne wyzwanie i stres ....spytałam czy to konieczne?Jeszcze 4 chemie jakoś przyjme zostały stopy....spojrzał dziwnie i stwierdził,ze po 9 cyklach Bydgoszcz-PET?CT i dalsze leczenie....spytałam ile perzewiduje chemii stwierdził że nie moze udzielić konkretnej informacji moze byc ich 90 ....oniemiałam,myslałam i dalej mysle,ze to zart ale chyba wie co robi ,moze chce go całkowicie dobić albo mnie
![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-06-2011 - 17:46:26 przez mooning. |
tesa (offline) |
Post #6 18-06-2011 - 22:52:27 |
|
Ten taksol to ponoć bardzo dobry jest.
<a href="[amazonki.net] src="[amazonki.net]; alt="tesa" /></a> |
mooning (offline) |
Post #7 19-06-2011 - 07:45:01 |
Tuszyn/ Łodzi |
Agni jestem już, albo dopiero po 5 taxolu jeszcze 4 i monitorowanie guza mam taką cichą nadzieję ,że go juz niema
![]() |
Polcia (offline) |
Post #8 19-06-2011 - 11:18:27 |
|
Dziewczyny miałam różne chemie i cóż , powiem tak na mnie taxol zawsze działał tragicznie, mój organizm buntował się i miał chyba wszystkie objawy uboczne jakie są możliwe i jeszcze dodatkowe. Dla mnie czerwona chemia to pikuś przy taxolu. A taxol z gemzarem to mieszanka wybuchowa na maxa. Nawet mi sie nie chce opisywać tego cudu, co potrafi zrobić z człowiekiem.
Monia doskonale Cie rozumiem, człowiek po prostu po tej chemii schodzi na dno i myśli, że juz się nie podniesie ale tak się jakoś składa , ze po paru albo parunastu dniach ( zależy od organizmu ) podnosi się i daje żyłkę na kolejny wlew i znowu chemia odbiera resztki godności i człowieczeństwa wręcz i znowu się podnosimy na kolejny wlew. To leczenie upadla człowieka ale nie wymyślono innego i musimy to znieść. Jest zasadnicza różnica w leczeniu przerzutów a w chemii podawanej profilaktycznie po operacji. Tam ustalą - ma pani 6 wlewów i koniec.Człowiek odlicza , zostały jeszcze 3, 2, 1 , koniec- uf , ulga.Tutaj lekarze nie mówią ile, mówią ile się da, końca nie widać. Ja , jak sobie pomyśle tylko o taxolu to od razu mam ciarki na plecach. Łagodna chemia w skutkach ubocznych, według mnie plus z rozmów z innymi pacjentami to nowalbina plus 5 fu tzw schemat NF1. Dano Ci życie, które jest tylko opowieścią. Ale to już Twoja sprawa, jak Ty ją opowiesz ................. Marek Hłasko "Sowa, córka piekarza" |
Haniap. (offline) |
Post #9 19-06-2011 - 14:38:37 |
Poznań |
Polciu zgadzam się z Tobą. Miałam Taxol i Gemzar i faktycznie "byłam na dnie". Jednak w porównaniu z czerwoną, to jest nic, przynajmniej u mnie. Po czerwonej leżałam przez bity tydzień i nie mogłam ruszyć głową, bo od razu leciałam wymiotować. Po tej nowej chemii byłam osłabiona, wyniki mi leciały w dół, problemy jelitowe, swędzenie skóry i mnie wypadły włosy (bo wiem że nie wszystkim wypadają). Do tego właśnie bóle kości.... po co to wymieniam? Żeby napisać, że to już za mną i jestem wyleczona
![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
Polcia (offline) |
Post #10 19-06-2011 - 15:21:36 |
|
Haniu , jeżeli działa chemia to wszystko można znieść , na mnie ten zestaw nie działa a wykończył mnie maxymalnie
Dano Ci życie, które jest tylko opowieścią. Ale to już Twoja sprawa, jak Ty ją opowiesz ................. Marek Hłasko "Sowa, córka piekarza" |
akzseinga74 (offline) |
Post #11 20-06-2011 - 00:14:18 |
|
Dziewczyny, ja już nie raz pisałam, że mi po taxolu nic nie dolegało. Miałam tylko ogromny apetyt i przytyło mi się wtedy i w dniu wlewu spałam jak mops. Chemie brałam w środę, a w piątek jechałam już na uczelnię i spędzałam tam 3 dni bez żadnych problemów. Niestety taxol na mojego raka nie zadziałał i po 11 wlewach odstawiono mi go. Piszecie też o navelbinie - to też na mojego gada nie zadziałało. Takie super, świetne chemie a u mnie klapa
![]() |
siorek81 (offline) |
Post #14 14-07-2011 - 22:47:56 |
|
Witam po dłuuugiej przerwie
![]() Mama jest przed szóstą ostatnią chemią - taksoter. I zaczął się problem z odchodzącymi paznokciami. Stopy i ręce łuszczą się, skóra odchodzi ale teraz doszły paznokcie. Macie może jakieś sprawdzone sposoby na tę dolegliwość ?? I taka mała refleksja... jestem trochę przerażona ilością zalogowanych osób... jak ja zaczynałam ...a było to w marcu... było 1700 powitań... a teraz... |
suchal (offline) |
Post #15 17-07-2011 - 22:46:19 |
Uzdrowisko |
Siorek, kilka wpisów wstecz(około 111 -ego) dziewczyny rozmawiały na temat paznokci.
Przepraszam, że dopiero teraz o tym piszę.....wolniutko przeczytaj cały wątek, znajdziesz to, co Ciebie interesuje. ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-07-2011 - 22:46:56 przez suchal. |
elizka (offline) |
Post #16 18-07-2011 - 12:40:32 |
Tarnobrzeg |
Biorę od piątku "Pacitaxel", mam trzy wlewy po wcześniejszej 3 x AC. od wczoraj bolą nogi i kości. Dzisiaj zaczynaja dretwięc palce u prawerj ręki.
Napewno to wszystko przejściowe, trzeba po prostu przetrzymać leczenie. Budząc sie rano, pomyśl jaki to wspaniały skarb żyć, oddychać i móc sie radować /Marek Aureliusz/ |
filipinka35 (offline) |
Post #17 18-07-2011 - 15:08:09 |
|
Na bóle kosci proponuje ketonal forte, nie od razu, ale pomaga. Mnie bolały kosci po taxotere.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
filipinka35 (offline) |
Post #19 18-07-2011 - 15:30:31 |
|
Zapomniałam napisac ze po konsultacji lekarskiej oczywiscie bo przeciez ketonal jest na recepte
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
akzseinga74 (offline) |
Post #20 19-07-2011 - 09:57:49 |
|
Dobry na bóle kości jest Efferalgan codine - tabletki do rozpuszczania o smaku grejpfruta. Również na receptę.
|
aga66 (offline) |
Post #21 21-07-2011 - 14:09:31 |
Warszawa |
Czy to normalne, że po taxotere boli mnie i ciągnie pod obiema pachami. Mam takie dziwne uczucie, zarówno pod pachą prawą, gdzie miałam wyciętego wartownika, jak i pod lewą. Lewa mnie ciągnie razem z portem założonym właśnie po tej stronie. Strasznie to dziwne uczucie.
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Gosia66 (offline) |
Post #22 27-07-2011 - 21:45:21 |
B-B |
Witam. Dzięki za ciepłe przyjęcie. Jestem po 7 Taxolu. Biorę w każdy poniedziałek. Jakoś w tym tygodniu ciężko. Już środa się kończy, a ja dalej słaba. Niby chodzę na rehabilitację, ogarniam dom, ale coraz mniej sił. Miałyście tak, że dwie noce po wlewie były totalnie nieprzespane? i to nie z powodu bólu, tylko doping jakiś taki, że oczy się nie zamkną, póki ptaki nie zaczną rano śpiewać? No i wypieki na twarzy. Jak po porządnej solarce. Szkoda tylko, że się nie zamieniają w opaleniznę
![]() "Są góry, przez które trzeba przejść, inaczej droga się urywa...." |
tesa (offline) |
Post #23 28-07-2011 - 00:07:41 |
|
Nie wiem czy to normalne że boli pod pachami i ze spać nie można.Ale mi odezwała się rwa kulszowa i lekarka mówiła że takie bóle to norma przy taksolu. Także to rwanie pod pachą to pewnie tez pod to podchodzi i to pewnie skutki taksolu. A co do spania to nie wiem, ja nie miałam problemu ze snem, ale chyba byłam wyjątkiem, bo dużo dziewczyn skarżyło sie na problemy ze spaniem i o rumieńcach tez cos wspominały. trzymajcie sie kobitki
![]() <a href="[amazonki.net] src="[amazonki.net]; alt="tesa" /></a> |
Becia (offline) |
Post #24 29-07-2011 - 21:46:03 |
Siemianowice Śląskie |
Gosiu66, ten doping, to po sterydach ![]() ![]() "Życie nie po to jest, by się spieszyć. Życie jest po to, by się życiem cieszyć." |
młoda (offline) |
Post #25 29-07-2011 - 21:47:22 |
|
Jestem po 16 taxolu w cyklu tygodniowym. Ogólnie dobrze znoszę, jednak ok. 2 tygodnie temu pojawiły się niewielkie zaburzenia czucia w opuszkach palców u rąk. Zgłosiłam to lekarzowi, który powiedział, że nadal mogę brać Taxol. Nie chciałabym dopuścić do pogłębienia objawów, bo wiem, że przy głębszych objawach neuropatii leczenie Taxolem się przerywa. Czy w Waszym przypadku zastosowano środki zapobiegawcze objawom neuropatii np. witaminę B1 (w jakiej dawce) lub inne ? Wiem, że najlepiej spytać lekarza, ale zawsze staram się najpierw przygotować do takiej rozmowy.
Druga rzecz to zbrązowiałe paznokcie gdzieś tak od połowy plytki (całe szczęście można zamalować lakierem). Czy którejś z Was się to zdarzyło ? |
Becia (offline) |
Post #26 29-07-2011 - 22:03:38 |
Siemianowice Śląskie |
młoda, dostawałam witaminę B1 3x1 i tabletki Thiogamma 1x1 z powodu polineuropatii objawiającej się zaburzeniami czucia w palcach rąk i nóg,
sinienie paznokci też może być jednym z objawów poczytaj tutaj: [pl.wikipedia.org] "Życie nie po to jest, by się spieszyć. Życie jest po to, by się życiem cieszyć." Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-07-2011 - 22:04:12 przez Becia. |
Gosia66 (offline) |
Post #28 30-07-2011 - 09:32:08 |
B-B |
Ja po 7 Taxolu w cyklu tygodniowym mam małe zaburzenia czucia w stopach, ale na razie nic na to nie dostałam. Czytałam tutaj na forum, że to raczej normalne, więc na razie nie panikuję. A mój Taxol jest podobno bez sterydów... Słaby miałam tydzień. Jeszcze wczoraj wyglądałam jak Indianin. Może to jakieś uczulenie? Albo tęsknota za słońcem
![]() "Są góry, przez które trzeba przejść, inaczej droga się urywa...." |
elizka (offline) |
Post #29 30-07-2011 - 09:52:12 |
Tarnobrzeg |
Zaczerwienienie to reakcja na chemię. Też tak miałam , trzy dni , robiłam okłady na twarz i dekold ze świezego ogorka, pomagało.
Palce u prawej ręki i obu stóp też mam bez czucia. To minie po zakończeniu leczenia. Budząc sie rano, pomyśl jaki to wspaniały skarb żyć, oddychać i móc sie radować /Marek Aureliusz/ |