Taksany

Wysłane przez Amazonki.net 

Justin (offline)

Post #1

18-03-2012 - 17:30:38

Jolciu ,dziękuję za odpowiedż, tak własnie myslałam że to jest to samo.Ja też miałam 4 razy taxol (a przed tym 4 razy AC) .A jeśli już jestem na forum to proszę o jeszcze jedną informacje:kiedy można rzucic jakiś kolorek na włosy ,i doprawiałyście sobie rzęsy?chemie skończyłam 21 września ,ale brwi i rzęsy cos marniutko rosna.U Ciiebie Jolciu wszystko takie bujne i kolorowe!pozdrawiam i dziekuję z góry za odpowiedz.

b_angel (offline)

Post #2

18-03-2012 - 17:53:02

radom 

Justin
Drogie koleżanki !
Proszę,wytłumaczcie mi , dlaczego jedne z nas mają taxol np. co tydzień ,a inne co 4 tygodnie?
Wiem,że wtedy dawka jest inna ,ale czy te 12 wlewów suma sumarum to wychodzi na to samo 4 razy co 4 tygodnie?
Justin.

schemat 4 AC + 4 T - jest stosowany gdzieś tak od 2004/05 roku (pamiętam jak chorowała K. Kofta to brała ten schemat w tramach badań klinicznych) w przypadku raków o wysokim stopniu złośliwości, przy przerzutach do węzłów.

A od jakichś 2 lat w przypadku raków trójujemnych zaczęto stosować schemat 4 AC + 12 T ( w mniejszych dawkach) - jednym z pierwszych ośrodków (który tak leczył trójujemne) był Poznań

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

aga66 (offline)

Post #3

18-03-2012 - 18:34:25

Warszawa 

Z sierścią po chemii różnie bywa. Włosy mi urosły ok. Brwi odrosły niekoniecznie, ale po co mi krzaczaste. Rzęsy miałam kiedyś piękne, teraz urosły marne, proste i do tego ciągle mi się łamią. Pod pachami w ogóle mi nic nie rośnie chichot

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

Justin (offline)

Post #4

18-03-2012 - 19:14:09

Dziewczyny ,dziękuję za odpowiedż. Widzę ,ze z tą sierscią u każdej z nas jest inaczej.W środę będę u mojej pani doktor ,to zapytam o to farbowanie.

b_angel (offline)

Post #5

18-03-2012 - 19:34:21

radom 

ja pierwszą szamponetkę chichot położyłam miesiąc po ostatniej chemii

Becia (offline)

Post #6

18-03-2012 - 19:43:26

Siemianowice Śląskie 

Justin, ja farbowałam (a dokładnie, to użyłam szamponu koloryzującego) około pół roku od ostatniego taksolu... włosy były na tyle długie, że mogłam wreszcie pożegnać się z peruką, a że odrosło dużo siwych, więc musiałam je potraktować jakimś kolorem

"Życie nie po to jest, by się spieszyć.
Życie jest po to, by się życiem cieszyć."

anusia95015 (offline)

Post #7

19-03-2012 - 14:52:06

witajcie
pojawił się nowy problem. bóle przy oddawaniu moczu, częste bieganie do toalety itp. czy miałyście podobnie??? mama jest po 8 chemiach 4 pierwsze nie pamietam, ale czerwona i pozniej 4 taxotery. mija 3 tydzien po ostatniej chemi

b_angel (offline)

Post #8

19-03-2012 - 17:43:11

radom 

cyklofosfamid, składnik czerwonej może powodować zaburzenia pracy nerek
ale równie dobrze może to być zwykłe zapalenie pęcherza

[www.zdrowastrona.pl]

ady (offline)

Post #9

19-03-2012 - 18:33:48

Ja profilaktycznie zajadam żurawinę, bo zanim zaczęłam sie chemikować to właśnie bałam się o pęcherz (no i żołądek).

Ada

A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój..

Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl]
Marcelek

b_angel (offline)

Post #10

19-03-2012 - 19:17:10

radom 

i pić trzeba dużo, żeby jak najszybciej to dziadostwo wypłukać

mag_dag (offline)

Post #11

19-03-2012 - 22:43:21

Sosnowiec 

ja miałam podczas chemii dwa razy zapalenie pęcherza - kazali leczyć jak zawsze

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

ady (offline)

Post #12

20-03-2012 - 07:31:46

Mój Onk powiedział, ze wszystko leczyć normalnie (u mnie chodziło akurat o wysypkę i ból gardła), jeść co się chce i pić co się chce łącznie z procentowym- oczywiście w rozsądnej dawce smiling smiley

Ada

A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój..

Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl]
Marcelek

andzia73 (offline)

Post #13

20-03-2012 - 09:32:02

Gdańsk 

No tak zostałam wywołana do tablicy i nic cisza...duży uśmiechTak Justin ja miałam paclitaxal co tydzień przez 12 tygodni...To jest to samo co Twoje 4 wlewy tylko w mniejszych dawkach...Aby organizm lepiej sobie radził z chemią...A co do włosków penie że możesz szamponetkę jaką zastosowac z wymarzonym kolorkiemoczko..Ja zrobiłam czerwoną bez amoniaku naturalnie...duży uśmiechNio i Wax super włosy rosną jak szalone i są mocniejsze duży uśmiech
Anusia a co do pęcherza to tez miałam przy chemii zapalenie..Musice iść do lekarza dostanie mamcia antybiotyk i będzie po kłopocie...I duzoooo pić płynów

Justin (offline)

Post #14

20-03-2012 - 11:07:33

Dzięki Andzia za odpowiedż,ten Wax to rozumiem szampon wzmacniajacy?just

Marzena1 (offline)

Post #15

20-03-2012 - 11:25:13

Wax to jest regenerująca maseczka do włosów na ekstrakcie z Henny.Bardzo polecana przez dziewczyny na forum.Też zakupiłam i nakładam.

młoda (offline)

Post #16

20-03-2012 - 11:46:16

Justin,
Jeśli jesteś zainteresowana, to opis tej maseczki znajdziesz w linku poniżej. Można ją kupić w cenie ok 20 PLN w sklepach zielarskich i aptekach. Na pewno nie szkodzi. Przestudiowałam różne fora i co trzeba wiedzieć, to to, że maseczka działa, jeśli zapewni się skórze głowy ciepło. Jeśli się ją stosuje na zimno, efektu nie ma. Ja nakrywam głowę czepkiem foliowym i ręcznikiem. zanim zawinę ręcznik na czepku, wpuszczam trochę ciepłego powietrza z suszarki do włosów.
Niech rosną bujne !!!

[www.pilomax.pl]

Justin (offline)

Post #17

20-03-2012 - 12:02:28

Dzięki młoda,zaraz pobiegne po to cudo!just .

dama (offline)

Post #18

11-04-2012 - 23:53:41

Ja mam też pytanko, jako, że 4 x T już puka do moich drzwi...
Po 4 AC włosy mi się przerzedziły, całkiem wyszły tylko w okolicy grzywki i nad karkiem, więc mam "wysokie czoło" i "dłuuugą szyję" duży uśmiech
Rzęsy i brwi na razie pozostały na miejscu.
Po T będą (rzęsy, brwi i pozostałości na głowie) bardziej skłonne do rozstania ze mną, czy zostanie tak jak jest?

Haniap. (offline)

Post #19

12-04-2012 - 00:04:56

Poznań 

Dama mnie po czerwonej wyłaziło wszystko, więc zgoliłam do końca. Kiedy wlazły przerzuty zaczęłam dostawać Taxol i miałam 6 kursów co trzy tygodnie. Włosy mi poleciały po drugim wlewie. Też wyłaziły całymi kępami, więc zgoliłam. Potem dostałam 20 Taxoli w cyklach cotygodniowych i tez poleciały włoski..... Teraz mam "jeżolka", ale zaczęłam znowu Taxol co tydzień, więc polecą znowu ..... A podfarbowanie robiłam w dwa miesiące po zakończeniu chemii, ale prosiłam fryzjerkę o toner, a nie farbę ze względu na skład. Nie chciałam smarować głowy chemią ....oczko

"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje"
Ezop

dama (offline)

Post #20

12-04-2012 - 00:15:09

No właśnie u mnie to tak dziwnie wszystko przebiega.
Byłam przygotowana na inne zjawiska, a to tak jakoś w miarę "delikatnie" wszystko przebiegło.
Czasem zastanawiam się, czy to AC w ogóle działa na mnie? myśli
Też mam jeżyka na głowie. Miałam długie włosy, po AC poprostu się "rwały" przy głowie, więc obcięłam na krótko.
Ale do całkowitego wyłysienia, to mi jeszcze daleko....
Dlatego też pytam jak to T traktuje owłosienie, bo już całkiem nic mi się nie zgadza bezradny

Haniap. (offline)

Post #21

12-04-2012 - 00:17:23

Poznań 

Spokojnie Dama, każdy przechodzi inaczej. Tak samo jak samopoczucie po chemii. Jedna czuje się dobrze, a druga blee .....

"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje"
Ezop

dama (offline)

Post #22

09-05-2012 - 16:34:19

Jak ma się Docetaxel do słońca?
Mogę się wystawić na słonko celem zmiany kolorku po zimie?
Oczywiście w ramach rozsądku uśmiech
Czy raczej unikać jak ognia?
I jeszcze jedno -
Miałyście problemy ze spaniem podczas taxolu?
Spać za cholerę nie mogę!!!!!!!!! wnerwiony
A już jestem tydzień po pierwszym...

aga66 (offline)

Post #23

10-05-2012 - 09:40:42

Warszawa 

Dama ja miałam Docetaxel. Wygonił mi brwi i rzęsy. Opalania bym raczej nie polecała. Po pierwsze osłabia organizm (w trakcie leczenia), a po drugie możesz dostać kosmicznego uczulenia na słońce-czego Ci nie życzę. Spać nie mogłam ani po FEC, ani po Docetaxelu. Teraz jestem po 8 herceptynach i dalej mogę prowadzić ożywione życie nocneuśmiech Od ponad roku jestem chronicznie niewyspana, a codziennie musze wstac o 6 rano do pracy. Czasami przed weekendami wspomagam się lekami nasennymi, ale robię to niezmiernie rzadko, by się nie uzależnićbezradny

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

Halinka (offline)

Post #24

05-06-2012 - 22:44:19

Dziewczynki, a czy przed taksanami (chodzi o paklitaksel) ZAWSZE jest premedykacja sterydami?

gosik (offline)

Post #25

05-06-2012 - 22:49:09

Głęboka Prowincja 

ja tak miałam Halinko ...

.... Śmieję się ze wszystkiego na tym ziemskim padole, żeby nie płakać….

Halinka (offline)

Post #26

05-06-2012 - 22:57:08

No właśnie podczytuję, że dużo z Was miałotak, a moja mama nie dostała nic takiego. Fatalnie znosi, od ponad tygodnia prawie nie je i nie pije - zastanawiam się, czy to może mieć jakiś związek.

andzia73 (offline)

Post #27

05-06-2012 - 23:14:11

Gdańsk 

Halinko ja miałam paclitaxel i przed każdym wlewem łykałam po 8 tabletek PABI-DEXAMETHASON i 8 po...a przed każdym wlewem dostawałam zastrzyk ze sterydamimyślimnie się wydaje że może powinna być premedykacja

Halinka (offline)

Post #28

05-06-2012 - 23:20:23

myśliNo właśnie... Chyba muszę spytać jutro mojego onka... nie wiem, czy zechce się wypowiedzieć, skoro mamą zajmuję się inny specjalista z tego samego oddziałubezradny

andzia73 (offline)

Post #29

05-06-2012 - 23:23:41

Gdańsk 

Zapytaj Halinkotak nie wiem czy premedykacja jest też w zastrzykumyśli..Bo być może mama ma podawane w zastrzyku przed chemią...Trzymajcie siepociesza

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-06-2012 - 23:25:57 przez andzia73.

Kris (offline)

Post #30

06-06-2012 - 02:50:21

Radom 

cytuje:

"Taksany są lekami cytostatycznymi, które poza typowymi działaniami ubocznymi,
mogą wywoływać reakcje nadwrażliwości na lek.
Najczęściej występują pod postacią odczynów skórnych, mogą również pojawić się
wahania ciśnienia krwi, gorączka, dreszcze, uczucie ucisku w klatce piersiowej."

Premedykacja ma zapobiegac reakcjom uczuleniowym.
Ja mialam 4 cykle taxoteru, przed pierwszym nie mialam premedykacji,
w czasie wlewu mialam dwukrotnie taki skok cisnienia, ze przerwano podawanie leku,
jakies zastrzyki na ustabilizowanie cisnienia, dopiero potem zakonczono wlew taxoteru.
Przed nastepnymi bralam juz zawsze Dexamethason i byl spokoj...

Halinko, brak apetytu, wrazliwosc na zapachy, uczucie metaliczne w
ustach sa bardzo czesto skutkiem ubocznym stosowania paclitakselu...

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 391
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022