Taksany
Justin (offline) |
Post #1 18-03-2012 - 17:30:38 |
|
Jolciu ,dziękuję za odpowiedż, tak własnie myslałam że to jest to samo.Ja też miałam 4 razy taxol (a przed tym 4 razy AC) .A jeśli już jestem na forum to proszę o jeszcze jedną informacje:kiedy można rzucic jakiś kolorek na włosy ,i doprawiałyście sobie rzęsy?chemie skończyłam 21 września ,ale brwi i rzęsy cos marniutko rosna.U Ciiebie Jolciu wszystko takie bujne i kolorowe!pozdrawiam i dziekuję z góry za odpowiedz.
|
b_angel (offline) |
Post #2 18-03-2012 - 17:53:02 |
radom |
schemat 4 AC + 4 T - jest stosowany gdzieś tak od 2004/05 roku (pamiętam jak chorowała K. Kofta to brała ten schemat w tramach badań klinicznych) w przypadku raków o wysokim stopniu złośliwości, przy przerzutach do węzłów. A od jakichś 2 lat w przypadku raków trójujemnych zaczęto stosować schemat 4 AC + 12 T ( w mniejszych dawkach) - jednym z pierwszych ośrodków (który tak leczył trójujemne) był Poznań . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
aga66 (offline) |
Post #3 18-03-2012 - 18:34:25 |
Warszawa |
Z sierścią po chemii różnie bywa. Włosy mi urosły ok. Brwi odrosły niekoniecznie, ale po co mi krzaczaste. Rzęsy miałam kiedyś piękne, teraz urosły marne, proste i do tego ciągle mi się łamią. Pod pachami w ogóle mi nic nie rośnie
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Becia (offline) |
Post #6 18-03-2012 - 19:43:26 |
Siemianowice Śląskie |
Justin, ja farbowałam (a dokładnie, to użyłam szamponu koloryzującego) około pół roku od ostatniego taksolu... włosy były na tyle długie, że mogłam wreszcie pożegnać się z peruką, a że odrosło dużo siwych, więc musiałam je potraktować jakimś kolorem
"Życie nie po to jest, by się spieszyć. Życie jest po to, by się życiem cieszyć." |
anusia95015 (offline) |
Post #7 19-03-2012 - 14:52:06 |
|
witajcie
pojawił się nowy problem. bóle przy oddawaniu moczu, częste bieganie do toalety itp. czy miałyście podobnie??? mama jest po 8 chemiach 4 pierwsze nie pamietam, ale czerwona i pozniej 4 taxotery. mija 3 tydzien po ostatniej chemi |
b_angel (offline) |
Post #8 19-03-2012 - 17:43:11 |
radom |
cyklofosfamid, składnik czerwonej może powodować zaburzenia pracy nerek
ale równie dobrze może to być zwykłe zapalenie pęcherza [www.zdrowastrona.pl] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
ady (offline) |
Post #9 19-03-2012 - 18:33:48 |
|
Ja profilaktycznie zajadam żurawinę, bo zanim zaczęłam sie chemikować to właśnie bałam się o pęcherz (no i żołądek).
Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
ady (offline) |
Post #12 20-03-2012 - 07:31:46 |
|
Mój Onk powiedział, ze wszystko leczyć normalnie (u mnie chodziło akurat o wysypkę i ból gardła), jeść co się chce i pić co się chce łącznie z procentowym- oczywiście w rozsądnej dawce
![]() Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
andzia73 (offline) |
Post #13 20-03-2012 - 09:32:02 |
Gdańsk |
No tak zostałam wywołana do tablicy i nic cisza...
![]() ![]() ![]() ![]() Anusia a co do pęcherza to tez miałam przy chemii zapalenie..Musice iść do lekarza dostanie mamcia antybiotyk i będzie po kłopocie...I duzoooo pić płynów ![]() |
młoda (offline) |
Post #16 20-03-2012 - 11:46:16 |
|
Justin,
Jeśli jesteś zainteresowana, to opis tej maseczki znajdziesz w linku poniżej. Można ją kupić w cenie ok 20 PLN w sklepach zielarskich i aptekach. Na pewno nie szkodzi. Przestudiowałam różne fora i co trzeba wiedzieć, to to, że maseczka działa, jeśli zapewni się skórze głowy ciepło. Jeśli się ją stosuje na zimno, efektu nie ma. Ja nakrywam głowę czepkiem foliowym i ręcznikiem. zanim zawinę ręcznik na czepku, wpuszczam trochę ciepłego powietrza z suszarki do włosów. Niech rosną bujne !!! [www.pilomax.pl] |
dama (offline) |
Post #18 11-04-2012 - 23:53:41 |
|
Ja mam też pytanko, jako, że 4 x T już puka do moich drzwi...
Po 4 AC włosy mi się przerzedziły, całkiem wyszły tylko w okolicy grzywki i nad karkiem, więc mam "wysokie czoło" i "dłuuugą szyję" ![]() Rzęsy i brwi na razie pozostały na miejscu. Po T będą (rzęsy, brwi i pozostałości na głowie) bardziej skłonne do rozstania ze mną, czy zostanie tak jak jest? |
Haniap. (offline) |
Post #19 12-04-2012 - 00:04:56 |
Poznań |
Dama mnie po czerwonej wyłaziło wszystko, więc zgoliłam do końca. Kiedy wlazły przerzuty zaczęłam dostawać Taxol i miałam 6 kursów co trzy tygodnie. Włosy mi poleciały po drugim wlewie. Też wyłaziły całymi kępami, więc zgoliłam. Potem dostałam 20 Taxoli w cyklach cotygodniowych i tez poleciały włoski..... Teraz mam "jeżolka", ale zaczęłam znowu Taxol co tydzień, więc polecą znowu ..... A podfarbowanie robiłam w dwa miesiące po zakończeniu chemii, ale prosiłam fryzjerkę o toner, a nie farbę ze względu na skład. Nie chciałam smarować głowy chemią ....
![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
dama (offline) |
Post #20 12-04-2012 - 00:15:09 |
|
No właśnie u mnie to tak dziwnie wszystko przebiega.
Byłam przygotowana na inne zjawiska, a to tak jakoś w miarę "delikatnie" wszystko przebiegło. Czasem zastanawiam się, czy to AC w ogóle działa na mnie? ![]() Też mam jeżyka na głowie. Miałam długie włosy, po AC poprostu się "rwały" przy głowie, więc obcięłam na krótko. Ale do całkowitego wyłysienia, to mi jeszcze daleko.... Dlatego też pytam jak to T traktuje owłosienie, bo już całkiem nic mi się nie zgadza ![]() |
aga66 (offline) |
Post #23 10-05-2012 - 09:40:42 |
Warszawa |
Dama ja miałam Docetaxel. Wygonił mi brwi i rzęsy. Opalania bym raczej nie polecała. Po pierwsze osłabia organizm (w trakcie leczenia), a po drugie możesz dostać kosmicznego uczulenia na słońce-czego Ci nie życzę. Spać nie mogłam ani po FEC, ani po Docetaxelu. Teraz jestem po 8 herceptynach i dalej mogę prowadzić ożywione życie nocne
![]() ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Kris (offline) |
Post #30 06-06-2012 - 02:50:21 |
Radom |
cytuje:
"Taksany są lekami cytostatycznymi, które poza typowymi działaniami ubocznymi, mogą wywoływać reakcje nadwrażliwości na lek. Najczęściej występują pod postacią odczynów skórnych, mogą również pojawić się wahania ciśnienia krwi, gorączka, dreszcze, uczucie ucisku w klatce piersiowej." Premedykacja ma zapobiegac reakcjom uczuleniowym. Ja mialam 4 cykle taxoteru, przed pierwszym nie mialam premedykacji, w czasie wlewu mialam dwukrotnie taki skok cisnienia, ze przerwano podawanie leku, jakies zastrzyki na ustabilizowanie cisnienia, dopiero potem zakonczono wlew taxoteru. Przed nastepnymi bralam juz zawsze Dexamethason i byl spokoj... Halinko, brak apetytu, wrazliwosc na zapachy, uczucie metaliczne w ustach sa bardzo czesto skutkiem ubocznym stosowania paclitakselu... |