Taksany
Tomasz. (offline) |
Post #1 20-04-2017 - 22:15:42 |
Pruszków |
Zrób morfologię z rozmazem, OB i CRP. Jak będą wyniki to się zastanowimy.
Jakie warstwy (na głębokość) obejmuje rak żołądka? Czy przerasta mięśniówkę? Jeśłi nie przerasta (zmiana nie dochodzi do warstwy surowicznej) to podlega leczeniu operacyjnemu. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
karolina21 (offline) |
Post #2 21-04-2017 - 09:22:25 |
Strzelce Krajeńskie |
Lekarz powiedział że operacja odpada ze względu na ogólny stan zdrowia. Jeżeli chodzi o guzek w żołądku to trzeba by było zrobić dodatkowe badania. Konsultowałam się z wieloma lekarzami i żaden nie zlecił mi takowych. Jestem już trzy miesiące bez leczenia więc zależy mi na tej chemii a w trakcie jak bym się dobrze czuła to spróbuję dalej diagnozować.
|
Tomasz. (offline) |
Post #3 21-04-2017 - 13:25:18 |
Pruszków |
Agnieszka, postaraj się u lekarzy leczących o dołaczenie do taxolów kapecytabiny (Xeloda). Ona ma dobre notowania i w chorobie rozsianej od piersi i w razie raka żołądka. Jest to DOUSTNY prolek, genialna sprawa, zamienia się na cytostatyk w komórkach nowotworu. Jest to lek b.dobrze tolerowany i wygodny do stosowania.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-04-2017 - 13:25:48 przez Tomasz.. |
Tomasz. (offline) |
Post #5 21-04-2017 - 20:41:33 |
Pruszków |
Dexamethason przy taksanach jest obligatoryjny. Nawet w przypadku cukrzycy, nadciśnienia, wrzodów. Bez premedykacji sterydowej wlew może się zakończyć anafilaksją a nawet zgonem.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
karolina21 (offline) |
Post #6 22-04-2017 - 12:34:37 |
Strzelce Krajeńskie |
|
gosia0101 (offline) |
Post #8 22-04-2017 - 13:00:02 |
małopolskie |
Biorę przez 4 dni 2x8mg,a następnie przez 6 dni w dawce schodzącej do zera. |
Tomasz. (offline) |
Post #9 22-04-2017 - 13:34:27 |
Pruszków |
Wskazania: Leczenie uzupełniające po operacji raka okrężnicy w stadium III. Leczenie chorych na raka jelita grubego i odbytnicy z przerzutami. Leczenie pierwszego rzutu zaawansowanego raka żołądka w skojarzeniu ze schematami zawierającymi pochodne platyny. W skojarzeniu z docetakselem leczenie miejscowo zaawansowanego raka piersi lub raka piersi z przerzutami po niepowodzeniu leczenia cytotoksycznego zawierającego antracykliny. Monoterapia miejscowo zaawansowanego albo uogólnionego raka piersi po niepowodzeniu leczenia taksanami i schematami opartymi na antracyklinach lub u pacjentek, u których dalsze leczenie antracyklinami jest przeciwwskazane. Przeciwwskazania: Zachować ostrożność i monitorować chorych z łagodną lub umiarkowaną niewydolnością wątroby. Należy przerwać leczenie w przypadku zwiększenia stężenia bilirubiny powyżej 3-krotnej wartości górnej granicy normy lub zwiększenia aktywności aminotransferaz powyżej 2,5-krotnej wartości górnej granicy normy. Przeciwwskazanie: ciężka niewydolność nerek (klirens kreatyniny <30 ml/min) Ogólnie to lek dobrze tolerowany, z łagodnie zaznaczonymi objawami ubocznymi. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
AsiaJJ (offline) |
Post #10 22-04-2017 - 14:54:06 |
Łódź |
Ja mam zażyć te 10 tabl. dopiero bezpośrednio przed wlewem ... a Wy macie zalecone nawet 4 dni przed ?
![]() ![]() A czy oprócz tego jeszcze coś wstrzykują do wenflonu ? Czy to ten dexamethason to ten 'słynny' steryd po którym tak się chce jeść .. ? |
AsiaJJ (offline) |
Post #12 03-05-2017 - 11:20:46 |
Łódź |
A powiedzcie mi kobietki jeszcze jak długo trwa wasz wlew taksanów ? ( paclitaksel) Bo w prywatnej przychodni w której brałam AC to babeczki miały podawane taksany przez 3 godziny a mi lekarka powiedziała,że w szpitalu mają pompy i wlew trwa 1,5 godz. I tak się trochę martwię czy taki szybki wlew jest bezpieczny ?
|
Wusia (offline) |
Post #13 04-05-2017 - 18:08:05 |
|
U mojej mamusi leci około 1 godziny sam paclitaxel,nieraz trochę dluzej, nawet czytałam na kroplowce, że zalecane podawanie przez 1 godzinę. Jeśli ma przez pompę to dokładnie 1h, a bez to dłużej. Najpierw przed chemia ma kroplowke potem czeka 30 minut i chemia.. Ale łącznie wszystko leci tak około 1,40h
![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-05-2017 - 18:10:40 przez Wusia. |
renatar (offline) |
Post #16 04-05-2017 - 20:31:56 |
sieradz |
U mnie jak spróbowały przyspieszyć pielęgniarki to dostałam zapaści czy tego szoku jakiegoś, ale podano mi tlen doszło dodatkowe nawadnianie i się udało ale już więcej nie puszczały mi szybciej i miałam pierwsze wejścia bo inaczej to by pielęgniarki za mną czekały z zamknięciem odziału i zawsze na łóżku i dodatkową butelką wody do picia w trakcie.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
renatar (offline) |
Post #18 04-05-2017 - 21:34:16 |
sieradz |
Widocznie tak jest dobrze bo o ile pamietam to większośc pan miało około 3 godzin a ja płakałam ze muszę tyle leżeć. Inna rzecz ze ani biała ani czerwona nie zadziałała ani u mni ani u tej dziewczyny tylko u nie wcześnij sie zorientowali i dali ją do matki polki.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
AsiaJJ (offline) |
Post #20 04-05-2017 - 23:01:46 |
Łódź |
reszta ? jaka reszta ? ![]() ![]() Wusia czyli wychodzi na to,że u mnie będzie tak samo jak u Twojej mamy, jakieś 1.5 godz A jak mama to znosi ? dobrze się czuje ? |
Wusia (offline) |
Post #22 05-05-2017 - 10:23:10 |
|
Asiu mama czuje się bardzo dobrze, jest to chemia przedoperacyjna. Wcześniej miała 4 AC a teraz już 7 Paclitaxel, czuje się tak jakby tej chemi nie miała...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-05-2017 - 10:28:59 przez Wusia. |
AsiaJJ (offline) |
Post #23 05-05-2017 - 17:03:08 |
Łódź |
Ja też mam chemię przedoperacyjną i też miałam 4 AC a teraz będę zaczynała paclitaksel , czyli tak jak Twoja mamcia ![]() ![]() |
Wusia (offline) |
Post #24 05-05-2017 - 17:50:22 |
|
Przeważnie Paclitaxel znosi się lepiej od AC. Nawet nasza lekarka od chemi tak mówiła.
![]() ![]() ![]() ![]() |
Lili73 (offline) |
Post #25 06-05-2017 - 10:38:57 |
Świnoujście |
AsiaJJ .. ja też mam chemię przedoperacyjną z tym , że w odwrotnym schemacie 12 PXL a potem 4 AC...w piątek zatankowałam swojego skorupiaka po raz 9... i spokojnie ...wiem że każdy przechodzi to inaczej, ale pamiętam jak dziś ..przed pierwszym wlewem pojechałam z nastawieniem "co do będzie"....Było faktycznie ...3 dni spałam, siedziałam w lodówce a po żarełku wydalałam ( na szczęście właściwą końcówką
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeżeli zaś chodzi o samą długość tankowania do ostatnio weszłam ok 10.00 a wyszłam o 13.10...Sam PXL leci przez pompę ok godziny ..a reszta to premydykacja i potem jeszcze sól na przeczyszczenie.. I szczerze mówiąc potem przechodzę na AC a to mnie bardziej przeraża... ale przyjęłam już założenie , że MA BYĆ OKI i inne rozwiązania nie wchodzą w grę ![]() ![]() AsiaJJ zatem spokojnie dasz radę ..a potem kochana następne 100 lat (czy ile tam chcesz) pięknego życia przed Tobą ![]() O kurcze sorry ale się rozpisałam sorry wszystkim za przynudzanie ![]() |
Al_la (offline) |
Post #26 06-05-2017 - 10:46:21 |
k/Warszawy |
To nie Stefan jest opóźniony, tylko pewnie po 3 dniach już nie przyjmujesz sterydów i baterie wysiadają
![]() Niech Cię AC już nie przeraża. Włosy masz z głowy (dosłownie i w przenośni ![]() ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Imari (offline) |
Post #27 06-05-2017 - 11:57:39 |
Łódź |
Czyli zaczynasz 10 maja, dobrze wyliczyłam? To może udałoby nam się spotkać na miejscu, bo o ile dobrze pamiętam to Ty na dzienny do Kopernika? |
AsiaJJ (offline) |
Post #28 06-05-2017 - 14:27:03 |
Łódź |
Dziękuję Wam,ze słowa otuchy
![]() ![]() ![]() Włosy i tak poszły razem z AC więc teraz po cichu liczę,że może w trakcie zaczną już odrastać...bo powiem szczerze ,ze już mi kiełkują, mam puch na głowie a na skroniach kilka skupisk po 1cm ![]() Imari dobrze liczysz ![]() ![]() |
Renata40 (offline) |
Post #29 06-05-2017 - 15:14:55 |
|
Asiu ja miałam sam pacitaksel. Najpierw dostawałam
Dwie strzykawki jedna ze sterydem, druga z dodatkowym lekiem odczulającym. Potem było nawodnienie. Po nawodnieniu szła chemia ok. 1 godz. Potem przepłukanie portu i do domu. Maksymalnie schodzenie kroplówek u mnie to było 2 godziny. Więcej czasu pochłaniało czekanie ma dostarczenie chemii. Całe Toksany przepracowałam, nic strasznego się nie działo. Teraz jestem przed ostatnim AC i wolałabym przyjąć kolejnych 12 toksanów niż te cholerdtwo AC. Co do tabletek to ja nic nie brałam, domniem że to pewnie w strzykawce dostawałam. Nie bój się wytrzymałaś AC to teraz będzie dużo lepiej ( taki pikuś). Pozdrawiam. Carcinoma ductale invasivum G3 mammae; E-Cadherin(+++), CK5/6(-),p63(-); ER-odczyn negatywny (-); PR-odczyn negatywny(-); AR-odczyn negatwyny (-); HER2-odczyn negatywny Score =0; Ki-67 około 95%.. 09.01.2017 do 16.05.2017r Chemioterapia schemat 12xPXL co tydzień /4xAC co dwa tygodnie. 31 maj 2017r Radykalna zmodyfikowana mastektomia metodą Auchinclossa. 21 czerwiec 2017r wynik histopatologiczny: Całkowita odpowiedź na leczenie neoadiuwantowe- nie stwierdza się obecności raka inwazyjnego. ![]() ![]() ![]() |
Imari (offline) |
Post #30 06-05-2017 - 15:20:35 |
Łódź |
Asia, ja w ogóle idę pierwszy raz, dopiero zaczynam chemię. Mam mieć 4 AC i 12 taksanów+herceptyna. Najpierw chyba dostanę AC. Krew mam już zrobioną ale pani doktor świergotała mi o usg i biopsji węzła chłonnego, bo mam powiększony i twardy a w poprzedniej biopsji wyszedł czysty, więc jest zgryz do rozwiązania. Lekarka mi mówiła, że będzie od dziewiątej bo wcześniej mają jakieś odprawy i inna cuda. Też będę mieć trochę kręcenia i nerwówki, nawet nie wiem czy pamiętam drogę na oddział, bo tam są straszne meandry :/ Spróbuje męża ze sobą zabrać, ona ma lepszą pamięć.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-05-2017 - 15:21:56 przez Imari. |