Taksany
Halinka (offline) |
Post #1 06-06-2012 - 07:32:29 |
|
Takich objawów mama nie ma, ale poza tym jest fatalnie, szczególnie z tym piciem - na samą myśl dostaje torsji ![]() ![]() |
akzseinga74 (offline) |
Post #2 06-06-2012 - 08:35:44 |
|
Ja też brałam Dexamethason. Wieczorem jakoś i o 5 rano, chyba po 12 tabletek jak pamiętam
![]() |
braja (offline) |
Post #3 06-06-2012 - 08:59:50 |
|
Nie wierzę, zeby komus podano taxany całkiem bez premedykacji. To byłoby jak próba zabójstwa. Może mama dostała ja w zastrzykach przed wlewem? Ja od początku brałam tez tabletki w nocy przed chemią. W miarę zwiększania się reakcji uczuleniowych zwiekszono mi ilość dexametazonu po chemii do 3 razy po 8 tabletek (ilość tabletek zalezy od wagi ciała).
Uczucie dusznosci miałam tylko po pierwszym wlewie |
braja (offline) |
Post #5 06-06-2012 - 12:28:27 |
|
To fakt, choć tabletki drobniutkie, używałam calej siły woli, żeby nie wróciły.
Z piciem miałam problem, w końcu odkryłam, że daję rade pic sok jabkowy bez cukru i przez 3- 4 dni w okolicach chemii tylko to piłam. Choć nie jest polecane, niektórzy pija wode gazowaną (podobna w smaku a niegazowana jest woda Bystra) |
Halinka (offline) |
Post #6 06-06-2012 - 16:34:22 |
|
Dziekuję, Kochane
![]() |
młoda (offline) |
Post #8 19-07-2012 - 23:21:37 |
|
Cześć,
Z włosami jest rożnie. Jeśli masz taxol co 3 tygodnie (tzn. w większych dawkach), to włosy tego raczej tego nie wytrzymają. W dawkach cotygodniowych, ale mniejszych niekoniecznie muszą wyjść, taki schemat jest generalnie mniej obciążający dla organizmu. Mi co prawda wyszły, ale po zmniejszeniu dawki ze względu na objawy neuropatii odrosły. Po sterydach niestety w zdecydowanej większości przybywa się na wadze, i nie chodzi tylko o zatrzymanie wody, ale również o zwiększony apetyt. Warto mieć to drugie na uwadze i nie ulegać zachciankom. Dobrze jest uprawiać jakąś aktywność sportową, wtedy po zawirowaniach związanych z wagą szybciej się wróci do formy. |
Haniap. (offline) |
Post #9 20-07-2012 - 23:54:46 |
Poznań |
Ja też miałam Taxol najpierw co trzy tygodnie a potem co tydzień i włosy mi poszły. Po sterydach przytyłam 16 kilogramów i dopiero u dietetyczki musiałam szukać pomocy, żeby schudnąć. I to nawet nie chodziło o względy estetyczne, a zdrowotne. Dodatkowo miałam opuchnięte stopy, bolały mnie stawy, miałam zmiany skórne na dłoniach, paznokcie mi się łamały, no i cały czas miałam biegunki i gorączkę. Ale to wszystko da się przeżyć. Tylko trzeba pilnować, żeby się nie odwodnić.
"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
Renka623 (offline) |
Post #10 31-07-2012 - 19:25:21 |
|
Taksony podają bezpośrednio po czerwonej /mam 4 wlewy co 3tygodnie/czy po radioterapii .Bo ja jestem po oszczednościowej miałam 3 operacje ostatnia w czerwcu /guz,wezły watrownicze,i wezly pachowe/Teraz jestem po 1 chemi za tydzień 2-ga.pa
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 31-07-2012 - 19:26:40 przez Renka623. |
młoda (offline) |
Post #13 02-09-2012 - 20:41:52 |
|
Renka,
OCZYWIŚCIE, że wytrzymasz. Nie masz pojęcia, co można wytrzymać. AC już kończysz, więc wiesz o co chodzi w tej chemii, a jeżli chodzi o taxol, to podawany co tydzień jest lepiej tolerowany. To TYLKO 12 tygodni. Naświetlanie pewnie z miesiąc - tu tylko problem z myciem, ale upałów już wtedy nie będzie. Hormony - to norma przy hormonozależnych, a więc trzeba je polubić, nie ma na to rady. Głowa do góry! Młoda |
Renka623 (offline) |
Post #14 03-09-2012 - 14:47:30 |
|
![]() ![]() ![]() Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 03-09-2012 - 14:50:12 przez Renka623. |
młoda (offline) |
Post #15 03-09-2012 - 18:25:35 |
|
Renko,
Ja miałam 4xAC i mam teraz od 1,5 roku taxol co tydzień. AC znosiłam nieporównanie gorzej. Patrząc z mojej perspektywy pierwsze 12 tygodni taxolu były nawet przyjemne ![]() Pozdr. |
Eri (offline) |
Post #19 17-09-2012 - 20:03:04 |
|
Witam, to mój pierwszy post u was. Podczytywałam forum od czasu do czasu i wielkie dzięki za wszystkie rady i słowa otuchy.
No dobrze, a teraz problem. Moja mama jest jeszcze przed operacją, obecnie po drugiej dawce Paclitaxelu (będzie jeszcze 10), a po 4 dawkach AC. AC zniosła świetnie, taksol niestety dużo gorzej. Główny problem to osłabienie i wysoka gorączka. Po pierwszej dawce było ok. Tzn temperatura skoczyła jej po dwóch dniach do 38 st. ale Apap dał radę. Zresztą w skutkach ubocznych piszą o gorączce, więc się tak nie przejmowałam. Teraz od dwóch dni ma temperaturę do 39 st, która spada po Apapie i zimnych kompresach do 36-37 ale przecież nie mogę jej ciągle faszerować lekami. Jutro będę próbowała dodzwonić się do lekarki (niestety mieszkamy dosyć daleko od szpitala) ale może ktoś z was ma takie doświadczenia? Czy myślicie że powinna przestać brać taksol? Tzn zrobię co poradzi lekarka ale dobrze mieć jakieś porównanie. Z góry dzięki za pomoc. |
Eri (offline) |
Post #21 17-09-2012 - 20:33:04 |
|
Ok, dzięki za radę
![]() Nie byłam pewna co mogę jej dać i to wydawało mi sie najmniej szkodliwe (bo aspiryna jak rozumiem odpada?). Od czego ta cholerstwo tak skacze? To jakaś reakcja alergiczna czy coś? Boję się, że mi ją to strasznie osłabi bo my obie jak mamy gorączkę to zero żarełka. Coś tam w nią wmuszam chociaż się buntuje. Ech, zobaczymy co jutro powie lekarka. |
b_angel (offline) |
Post #22 17-09-2012 - 20:44:32 |
radom |
gorączka jest wymieniana wśród skutków ubocznych taksanów ...
może trzeba będzie zwiększyć ilość sterydów w premedykacji ![]() . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-09-2012 - 20:45:33 przez b_angel. |
mona1311 (offline) |
Post #25 03-10-2012 - 10:05:43 |
|
Hej. Jestem po 7 taxolu. W cyklu co tydzień. I..na razie żadnych skutków uboczych... no- spanko prawie dobę i czerwona buzia to wszystko - tak mi się wydawało.
Spóźnia mi się okres... już miałam stresa - ciąża?! w takiej chwili?! ....Raka wykryto mi podczas ciąży i wyraźnie zabroniono mi kolejnej....Ale od czego jest forum...grzecznie najpierw przeczytałam cały wątek i kilka osób (choć tylko raz na str4) też pisało o zatrzymaniu miesiączki i "sztucznej menopauzie" . Zrobiłam nawet test ciążyowy ![]() ![]() Jak długo nie miałyście okresu? |