Taksany
Margotek (offline) |
Post #1 26-05-2018 - 14:01:22 |
Krosno |
Witajcie Kochani. W poniedziałek pierwszy wlew. Mam zestaw 4 x Antracykliny co 3 tygodnie. Potem taxany co tydzień 12 wlewów. Powiedzcie, doradzcie na się nastawić? Jakie i kiedy mogę mieć dolegliwości? Jakie leki nabyć, by zniwelować skutki uboczne. Wolę je mieć nawet jeśli nie wystąpią. Leki, suplementy, wspomagacze... Co jeść, aby znosić tę chemię lepiej? Sama wychowuje 4 dzieci więc łatwo nie będzie, ale na szczęście niedługo wakacje... Czy dam radę sama dojeżdżać ponad godzinę autem na wlewy czy lepiej aby ktoś ze mną był? I proszę o kciuki jestem w bojowej postawie. Muszę wygrać
|
Margotek (offline) |
Post #2 26-05-2018 - 14:01:38 |
Krosno |
Witajcie Kochani. W poniedziałek pierwszy wlew. Mam zestaw 4 x Antracykliny co 3 tygodnie. Potem taxany co tydzień 12 wlewów. Powiedzcie, doradzcie na się nastawić? Jakie i kiedy mogę mieć dolegliwości? Jakie leki nabyć, by zniwelować skutki uboczne. Wolę je mieć nawet jeśli nie wystąpią. Leki, suplementy, wspomagacze... Co jeść, aby znosić tę chemię lepiej? Sama wychowuje 4 dzieci więc łatwo nie będzie, ale na szczęście niedługo wakacje... Czy dam radę sama dojeżdżać ponad godzinę autem na wlewy czy lepiej aby ktoś ze mną był? I proszę o kciuki jestem w bojowej postawie. Muszę wygrać
|
renatar (offline) |
Post #3 26-05-2018 - 15:21:48 |
sieradz |
Zrozumiałam że zaczynasz od czerwonej więc lepiej żeby ktoś z tobą pojechał bo nigdy nie wiadomo jak się organizm zachowa. Najważniejsze żebyś przed dostała pierwszy EMEND [następne bierzesz kolejno dwa dni pochemii]. Przy czerwonej to przez pierwsze dni jakieś lajtowe gotowane jedzenie żeby żołądek nie był obciążony. Przy tym cotygodniowym paklitakselu to już nie ma takich problemów. Ogólnie ja jadłam dużo wołowiny i warzywek z rosołku i pietruszka ii soki marchewkowe. Jeszcze przy czerwonej dostawałam IPP na żołądek. Te dwa leki powinien ci chemik przepisać. Jakieś tabletki na gadrdło żeby w buzi odkazić.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Tomasz. (offline) |
Post #4 26-05-2018 - 15:36:21 |
Pruszków |
Powinnaś dostać Emend plus dexamethason p.wymiotnie. Jeśli chcesz się dobrze zabezpieczyć możesz zażądać na receptę Setronon 8 mg lub Zofran czopki 16 mg. To, co się da przewidzieć to osłabienie/zmęczenie przez kilka dni po wlewie.
Należy z wyprzedzeniem zażywać leki p.wymiotne- w razie doprowadzenia do silnych nudności konieczne może być zastosowanie czopka lub nawet podania dożylnego leku (z kroplówką). To nie tylko jakość zycia ale też i uniknięcie odwodnienia organizmu- a to utrudnia usuwanie metabolitów leków z ustroju. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
marzusia (offline) |
Post #5 26-05-2018 - 15:40:07 |
Cieszyn |
Załatw sobie nystatyne gdyby pojawiła się grzybica i rinopanteine do nosa przy białej bo często wysycha śluzówka i są strupy i krwawienia. Przeciwymiotne rowniez w czopkach od onkologa bo przy wymiotach trudno coś polykac. Emend oczywiście jak Renata napisała oraz przy taksanach przeciwbólowe bo kości mogą napieprzać
|
Al_la (offline) |
Post #6 26-05-2018 - 18:29:05 |
k/Warszawy |
Ten wątek może być przydatny [amazonki.net]
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Margotek (offline) |
Post #8 27-05-2018 - 00:52:59 |
Krosno |
Dziękuję Moi Kochani. Wszystko skrzętnie notuję, chcę nie być zaskoczona. Jestem spokojna, ale jeśli czegoś się da uniknąć, aby optymalniej to znosić, to trzeba to zrobić. Bardzo dziękuję Wam za wszelkie informacje i sugestie. Powiem, jak zniosłam pierwszy wlew czerwonej.
|
Tomasz. (offline) |
Post #12 27-05-2018 - 15:42:54 |
Pruszków |
Problem Margotek jest w czekaniu. I we wszystkim, co z czekaniem na leczenie się kojarzy. W działaniu (leczeniu) problemu nie ma.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Margotek (offline) |
Post #14 28-05-2018 - 12:37:08 |
Krosno |
Witajcie Kochani. Tankuje. Pierwszy wlew. Doxorubicyna oraz Endoxan. Czuję się dobrze, choć głowa nieco zmulona, ciężka. Moja onko przepisala mi leki od razu, te wszystkie o jakich pisaliście. Zanim w ogóle cokolwiek powiedziałam, już miałam gotową receptę na te przeciwwymiotne. Dziękuję za Wasze wsparcie. Narazie humor mi dopisuje choć zaczynam się czuć bardzo śpiąca, ale to może przypadek, bo krótko dziś spałam...
|
Al_la (offline) |
Post #16 28-05-2018 - 14:26:53 |
k/Warszawy |
Troszkę wątki Ci się pomyliły, albo po tej chemii zabłądziłaś
Taką chemię bierzesz [amazonki.net] W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Tomasz. (offline) |
Post #21 15-06-2018 - 08:01:11 |
Pruszków |
Nie da się odpowiedzieć na tak zadane pytanie. Trzeba zapytać lekarza o schemat leczenia. W leczeniu przedoperacyjnym stosuje się zazwyczaj 4 wlewy co 3 tygodnie (rzadko co dwa) lub 12 wlewów zredukowanych do dzień. Przy leczeniu paliatywnym takich zwyczajowych schematów nie ma. Są 3 kryteria: 1. progresja choroby w trakcie podań. 2. Stan organizmu (wydolność narządowa, krew, poziomy niezbędnych elementów np. białek, albumin). 3 obecności lub nie powikłań po leczeniu które uniemożliwiają dalsze leczenie przyczynowe. Można do tego dodać siły witalne, zmęczenie chorobą i leczeniem.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Gosia1982 (offline) |
Post #22 15-06-2018 - 11:24:35 |
Świdnica |
Irmina, moja mama miała 21 kursów pxl i przerwano ze względu na stabilizację i zmęczenie chorej, ale pani doktor wspomniała, że jej rekordzistka przyjęła ponad 40 - chyba 48 o ile dobrze pamiętam. Poza tym Tomasz wyczerpał temat. Pozdrawiam
|
erminka89 (offline) |
Post #23 22-06-2018 - 18:33:35 |
|
ciągu 1.5 wzrósł nam marker o 25. Mama ma przerzuty do wątroby i kości.. jesteśmy w trakcie 16 paklitaxeli czy to kości mogą dawać nie miarodajny wynik ? Bo mówią że jak ma się w kościach to marker jest nie miarodajny. W wątrobie miesiąc temu stabilizacja.
|
nigulina (offline) |
Post #24 13-07-2018 - 22:28:00 |
łódz |
Koniec chemii Przeszłam 12 wlewów docetaxelu co tydzień. W porównaniu do AC niebo na ziemi. Fakt że po trzeciej spadły mi wyniki i następna była przesunięta o tydzień. Odpowiednia dieta zrobiła cuda i wszystko do końca poszło w terminie. Nie obeszło się bez skutków ubocznych. Włosków na głowie trochę zostało, efekt mizerny. Drętwienie i mrowienie palców stóp. To najgorsze uczucie. Pierwsze dwa dni po wlewie czerwona twarz. Naczytałam się tyle rzeczy o paznokciach ze stało się to moją obsesją. Na szczęście nic się nie działo, malowałam odzywko - lakierem.
Pierwszy etap leczenia zakonczony, teraz chwila odpoczynku i przygotowanie do operacji. Następny stres i serce w gardle. Wszystkim zmagającym się z chorobą życzę wytrwałości. |
Tomasz. (offline) |
Post #27 24-07-2018 - 15:21:27 |
Pruszków |
Eminka89, spektrum objawów niepożądanych w taksanach to właśnie neuropatie. Jest spotykana b.często, rzadko gdy objawy są tan nasilone (są tak istotne powikłania). Konsultuj mamę u dobrych neurologów- to lekarz do tego typu zaburzeń (powikłań). Błędem było niedostrzeżenie symptomów neuropatii przez onkologów i samą chorą. Teraz to podstawą są leki (zwykle neurologiczne ) i zastanowienie się jaką przyjąć strategię leczenia. Na pewno taksany zastosowane nie będą- ale co poza nimi? Onkolodzy mają jakis plan?
erminka89 (offline) |
Post #28 24-07-2018 - 16:23:41 |
|
Tomaszu tj. Pisałam neurolog przepisał leki mama je bierze od tygodnia tyle co bol jest na tyle ogarnięty że mama może w miarę spać. Lyrica, sirdalud i kwas alfa liponowy do tego na sen czego mama się wystrzega. Od dzisiaj rozpoczęliśmy rehabilitację manualną i od poniedziałku chcemy zapisać się na hydromasaże i kąpiele wirowe. Totalnie stopy i łydki nie współpracują zwieracze też odmawiają ( zaparcia ) fizjo powiedział że to długi proces. Teraz mamy represje i bierzemy faslodex od pon.
|
Asia29 (offline) |
Post #29 25-07-2018 - 23:36:05 |
|
Witam!
Jestem po pierwszej z 12 chemii. Czyli jeszcze 11 tygodni. Narazie łamią mnie nogi ale przy czerwonej też tak miałam. Dziewczyny czy przy tej chemi będą mi odrastać włosy? Guz w piersi po niemiłosiernym rwaniu jest niewyczuwalny... Chemia działa i idę dalej do przodu. Pozdrawiam Was. Bądźcie zdrowe, cierpliwe i uśmiechnięte. |