Taksany
lopuszek76 (offline) |
Post #3 06-05-2021 - 19:37:41 |
|
Czy ktoś zaczyna taksany (12 PXL) w przyszłym tygodniu, albo jest na początku "taksanaowego" cyklu ???
|
Ania19788 (offline) |
Post #4 20-06-2021 - 20:52:19 |
|
Dobry wieczor .Mama jest po 5 wlewie docetaksel ,herceptyna ,parjeta.Po 4 wlewie były badania ,zmiana na wątrobie zmniejszyła
się o ponad 50%.To chyba dobrze?Czuje się dobrze.Zauważyłam w badaniach,ze hemoglobina spadła .Jest jeszcze na dobrym poziomie,ale z wlewu na wlew spada.Onkolog jakoś nie zwróciła na to uwagi przy wizycie i ja w sumie tez. Reszta badań super.Moje pytanie ,czy możemy przy tej chemii brac żelazo ? |
Tomasz. (offline) |
Post #5 20-06-2021 - 21:50:46 |
Pruszków |
To zależy jakie są poziomy transferyny, ferrytyny, i wysycenie transferyny (TIBC). Bez badań można zażelazić ustrój i doprowadzić do objawów hemochromatozy i uszkodzenia wątroby. Anemia wiąże się najczęściej z obciążajacym leczeniem cytostatykami, które tłumią działanie szpiku kostnego. Próbuje się stosować erytropoetynę- ale z uwagi na jej wysoką cenę- zmniejsza się dawki leków i/lub zwiększa odstępy między wlewami. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Ania19788 (offline) |
Post #6 20-06-2021 - 23:36:35 |
|
Bardzo dziekuje,teraz już wszystko rozumiem. |
Tomasz. (offline) |
Post #8 18-08-2021 - 07:54:15 |
Pruszków |
Maść Rhinopanteina i smarowanie patyczkiem z watą wnętrza nosa. Trzeba wykonać morfologię, czy nie ma obniżonych płytek i czynników krzepnięcia. Do rozważenia lek Cyclonamine.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
M_Teresa (offline) |
Post #9 18-08-2021 - 19:33:03 |
|
Dziękuję, mama ma dość dobrą morfologię. Płytki w normie, hematokryt trochę obniżony. Spróbuję jej przemycić tę maść.
Mama: cT2N0M0 Luminal B Chemioterapia neoadjuwantowa 4xAC + 12xPaklitaksel Mastektomia lewostronna z usunięciem wartowników. Adjuwantowa radioterapia i hormonoterapia. |
Notredame (offline) |
Post #10 25-08-2021 - 12:59:28 |
|
Dzień Dobry,
moja Mama jest w trakcie chemioterapii neoadjuwentowej (4xAC + 12 Taxanów). W marcu rozpoznano u Niej nowotwór złośliwy sutka T3N1M0. Typ Luminalny B. Her 2 ujemny. Aktualnie jest po 6 wlewie Taxolu (wlewy 1 x tydzień). Chemioterapię dotychczas znosi raczej dobrze. Guz zmniejszył się znacząco (czekamy na USG kontrolne). Dzisiaj rano zaniepokoił nas spuchnięty węzeł chłonny szyjny po jednej stronie. Nie ma żadnych innych objawów infekcji (ból gardła, gorączka). Czy jest to niepojący objaw i wymaga pilnej konsultacji u lekarza prowadzącego czy tez może "skutek uboczny" chemioterapii? Czy ktoś z Państwa miał podobne symptomy? |
AgnieszkaR (offline) |
Post #12 21-11-2021 - 00:39:57 |
Lubań |
Witam Was, jestem tutaj nowa. Mam pytanie odnośnie włosów.
W czerwcu wykryto u mnie guzka. Okazało się że rak przewodowy inwazyjny. Jestem po usunięciu prawej piersi końcem sierpnia. Od 14.10. rozpoczęłam chemioterapię (paksitaksel 1x12 ) plus hercyptyna ( co 3 tygodnie -18 zastrzyków ), potem hormonoterapia ( ale nie wiem czym nie zapamiętałam nazw reseligo - przyjmuje go już teraz żeby chemia nie uszkodziła jajników oraz będzie do tego jakiś drugi w tabletkach na literkę T). Radioterapia jeżeli będzie taka potrzeba, na tą chwilę radiolodzy nie widzą potrzeby. T1cN0M0, G2, Her2 3+,K6i7-20%, obecność receptorów estrogenowych ponad 75% oraz progesterogenowych ok.10% Byłam bardzo przerażona jak usłyszałam że ma być chemia z powodu utraty włosów. Lekarka powiedziała że mogą się przerzedzic raczej nie wypadną, ale w 13 dniu po pierwszym wlewie zaczęły wychodzić. Jestem w połowie, włosy jeszcze są ale widać łyse plamy w sumie straciłam ich już ponad połowę. Wiem, że to najmniejszy problem, ale ja nie potrafię sobie z tym poradzić. Nie jestem w stanie zgolić ich do zera. Mam chusty i perukę. Cały czas mam nadzieję, że wypadanie włosów się zatrzyma i będą rosnąć jeszcze w trakcie chemii. Czy któraś z Was tak miała? Czy jeszcze w trakcie chemii stosowalyscie coś na włosy i skórę głowy. Jestem po wizycie u trychologa mam zalecona wcierka Crazy Hair co 3 dni i peeling Radical co 10 dni, plus szampon nawilżający z olejkiem arganowym Orising. Dopiero zaczęłam to stosować. Po zakończeniu chemii ( jak dobrze pójdzie 3.01.22) mam się zgłosić ponownie do pani trycholog na zabiegi. Mam duży problem z włosami dlatego że w maju syn ma.komunie i chciałabym jakoś wyglądać, a po drugie w pracy tylko nieliczni wiedzą co mi jest (4 osoby) i nie chce innym o tym opowiadać a planowałam wrócić do pracy w lutym. Tak mi się kończy czas 182 zwolnienia. Rozważam też przejście za zasiłek rehabilitacyjny. Brwinów rzęsy póki co są od dziś stosuje olejek rycynowy bo boje się że wypadną, a mam.ladne długie rzęsy. Brwiami mniej się martwię , bo zdążyłam zrobić w ostatniej chwili permanentne. Drugie pytanie: Czy któraś z Was miała problem, aby lekarz medycyny pracy nie podpisał zgody na pracę z uwagi na przyjmowanie hercyptyny? Ostatnio poznałam jedna panią, której właśnie nie wyraził zgody. Nie wiem w jakim charakterze pracowała. Ja mam pracę biurowa, ale dużo nerwów mnie kosztuje nie tyle sama praca co pewna osoba niestety muszę z nią współpracować i wykonywać jej plecenia ????. W momencie kiedy dowie się co mi było będzie dążyła do wykończenia mnie, taki już ma paskudny charakter. ( Nie jest to mój wymysł, ale nawet moje kolezanki z pokoju to potwierdzają) Innych skutków ubocznych na szczęście nie mam. Miałam rozstrój jelit i ból brzucha ale odstawiłam laktozę i ograniczyłam gluten i jest ok. Mam też.klopoty z zasypianiem ( dostałam tabletki, ale jeszcze nie brałam oprócz persenu forte, ale głowa mnie po nim bolała) nimi uderzenia gorąca ale.to.po reseligo ( zastrzyk w brzuch co 28 dni). po pierwszej chemii spadły mi białe krwinki dlatego dostała accofil (przez 3 dni po chemii). Wiem że się rozpisałam ,ale chciałam żebyście miały pelny obraz sytuacji tego co przyjmuje może to też jakoś wpływa na te moje włosy. |
renatar (offline) |
Post #13 21-11-2021 - 04:29:43 |
sieradz |
Agnieszko mnie też chemiczka obiecywała że na paklitakselu tylko się przerzedzą ale po drugim wlewie zdjęłam całość z głowy [nigdy nie goliłam głowy]. Szkoda że ci nie zaproponowano czepka chłodzącego. Teraz możesz dopasować perukę do swoich poprzednich włosów [ktoś nie obyty nie pozna, u mnie ci co nie wiedzieli o mojej chorobie byli tylko zdziwieni że ściełam włosy a miałam perukę syntetyczną]. Brwi bardzo szybko odrastają jak tylko skończy się chemię, gorzej rzęsy ale też bez tragedii. Po skończonej chemii skóra robi się bardzo piękna oczywiście na pewien czas, to taka rekompensata za włosy. Dbaj o paznokcie bo na paklitakselu bardzo łatwo o grzybicę [ja się z nią zmagam już szósty rok]. Jeśli masz problem ze spaniem to polecam psychiatrę bo dla nas te leki bez recepty są trochę za słabe. Jeżeli faktycznie masz stresującą pracę to lepiej odpuścić i przejść na zasiłek oczywiście jeżeli póżniej nie będziesz miała problemu z powrotem do pracy bo pieniądze na leczenie są bardzo ważne [niestety nasze leczenie kosztuje tzn dojazdy i dodatkowe lekarstwa itd]. W naszej chorobie spokój jest najważniejszy i żebyś miała czas skupić się na sobie.Herceptyna bardzo osłabia serce i pewnia ta pani o której piszesz miała z tym problem. Ten leek na T to pewnie tamoksyfen. Ja na włosy stosuję tabletki Hair Volume [około 130 zł. na trzy miesiące], zapytaj swojego onkologa czy możesz stosować pod koniec chemii [nic nie bierz bez konsultacji z onkoloiem bo nie wiadomo czy nie wchodzi w interakcję z chemią]. Jak coś to pytaj bo napisałam to co z własnego doświadczenia wiem.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Magdaaa (offline) |
Post #14 21-11-2021 - 06:30:57 |
|
Witaj. U mojej mamy z kolei na paklitakselu włosy zaczęły odrastać (najpierw miała czerwoną chemię i już przed wzięciem drugiej włosów było mało i zostaly w końcu kepki które na jej prośbę zgoliłam). Potwierdzam to co pisała Renatar. Dobrze dobrana peruka czyni cuda. Grzybica też jej się przyplątala na paznokciach niestety... Na pociechę napiszę, że w tej chwili ma piękne włosy i do tego odrosły jej kręcone z czego jest bardzo zadowolona
![]() ![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #15 21-11-2021 - 07:19:31 |
Pruszków |
Jedynym znanym w tej chwili i potwierdzonym dzialaniem jest specjalny czepek chłodzący. Jest on zakładany ok godziny przed wlewem i trzymany tyle samo gdzieś czasu po wlewie. Jest podłaczony do urządzenia chłodniczego- jak do lodówki. Silnie obniża temp. skóry głowy, znacznie ogranicza tam krążenie krwi. W efekcie mniej chemii krąży wokół cebulek i włosy mniej wypadają. Ale tym niemniej krążą stąd i wyłysienia. Ważne, ze nie masz przeczulicy na skórze głowy (ból skóry głowy)- czasami ból jest tak duzy, że zgolenie na łyso jest jedynym wyjściem. Szukaj ośrodka onkologicznego, gdzie mają czepki chłodzące. Jest wiele wątków (niestety nie jeden) gdzie jest mowa o utracie włosów. Poszukaj. To psychicznie duża trauma. Dbaj o paznokcie jak napisała przedmówczyni- niektórym pacjentom czernieją i schodzą. I to nie poprzez "hybrydy" a stosowanie kosmetyków wnikajacych w łożysko podpaznokciowe i wzmacniające go. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
AgnieszkaR (offline) |
Post #16 21-11-2021 - 11:56:04 |
Lubań |
Dziękuję Wam, czepka chłodzącego nie ma w moim szpitalu. A nie chce zmieniać ośrodka tam już znam lekarza i pielęgniarki, wszyscy mili i uprzejmi. Lekarka powiedziała też że przy paksiteksalu nie jest stosowany. Druga lekarka natomiast powiedziała, że przy stosowaniu czepka można łatwo złapać zapalenie zatok. Na paznokciach jeszcze nic nie ma, hybrydę zdjęłam na początku chemii, tak też poleciła moja pani doktor. Lekarka poleciła jedynie odżywki i nic więcej. Przyjmuje witaminę E i skrzyp. Na sen dostałam.leku na receptę lekkie ( hydroksyzynę) i silniejsze ( dobrysen). Co do brania jakikolwiek leków to.lekarka nie pozwala nawet zbytnio się suplementować, bo to może wywoływać na wątrobę.
Życzę nam wszystkim dużo zdrówka ???? |
AgnieszkaR (offline) |
Post #17 21-11-2021 - 11:56:07 |
Lubań |
Dziękuję Wam, czepka chłodzącego nie ma w moim szpitalu. A nie chce zmieniać ośrodka tam już znam lekarza i pielęgniarki, wszyscy mili i uprzejmi. Lekarka powiedziała też że przy paksiteksalu nie jest stosowany. Druga lekarka natomiast powiedziała, że przy stosowaniu czepka można łatwo złapać zapalenie zatok. Na paznokciach jeszcze nic nie ma, hybrydę zdjęłam na początku chemii, tak też poleciła moja pani doktor. Lekarka poleciła jedynie odżywki i nic więcej. Przyjmuje witaminę E i skrzyp. Na sen dostałam.leku na receptę lekkie ( hydroksyzynę) i silniejsze ( dobrysen). Co do brania jakikolwiek leków to.lekarka nie pozwala nawet zbytnio się suplementować, bo to może wywoływać na wątrobę.
AgnieszkaR (offline) |
Post #18 21-11-2021 - 11:56:13 |
Lubań |
AgnieszkaR (offline) |
Post #19 21-11-2021 - 11:56:19 |
Lubań |
AgnieszkaR (offline) |
Post #20 21-11-2021 - 11:56:21 |
Lubań |
AgnieszkaR (offline) |
Post #21 21-11-2021 - 11:56:23 |
Lubań |
AgnieszkaR (offline) |
Post #22 21-11-2021 - 11:56:25 |
Lubań |
AgnieszkaR (offline) |
Post #23 21-11-2021 - 11:56:27 |
Lubań |
Tomasz. (offline) |
Post #24 21-11-2021 - 15:28:36 |
Pruszków |
Można powiedzieć, że lekarka przywaliła jak kulą w płot. Gdyby stwierdziła, że bywa mało skuteczny- zgoda. Słowo daję ... gdzie my żyjemy? Lekarze dorabiają teorie, że aż czacha dymi. Stomatolog nie zajmie się leczeniem zębów, bo pacjentka miała radioterapię na sutek i lożę po guzie, a onklog znów, że czepek chłodzący w paclitaxelu nie jest stosowany. Trzeci uznaje, że spadek Ki67 z 15% na 2% z ujawnieniem komponenty przedinwazyjnej i 0/12 w węzłach, operacji radykalnej "gorzej rokuje". Ciekawe, kto da jeszcze więcej. Może założyć gdzieś wątek (gdzie?) z powklejanymi takimi rewelacjami? ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Lela2021 (offline) |
Post #25 21-11-2021 - 16:57:30 |
okolice Wrocławia |
A to się szczerze uśmiałam. Pierwszy raz od iluś tam dni. Taki wątek z rewelacjami byłby fajny. Jest to nawet lepsze od serii "co uczniowie potrafią wypisywać na sprawdzianach, bądź policjanci w swoich notatkach".
Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek. |
Magdalena_82 (offline) |
Post #26 16-11-2023 - 07:10:42 |
Jaworzno |
To i ja się wpisze bo być może jeszcze ktoś czyta ten schemat, choć ostatni wpis jest z 2021.
Jestem po drugim wlewie i jak narazie bez większych rewelacji negatywnych a wszak na początku ida objawy w drugą stronę calkowicie????. Po pierwszym podaniu miałam delikatny ból głowy i zawroty i lekki ból żołądka to tak 1/10 i już wiem że to to przez te sterydy które jeszcze muszę brać przez 3 kolejne dni ale za to mnóstwo energii i takie pobudzenie że miałam problem z zaśnięciem. Po tym wczorajszym wlewie podobna sytuacja ale teraz żadnych objawów jedynie podczas wlewu bolały mnie żyły i zrobiłam się czerwona na buzi podczas kroplówki że sterydy ktore mam podawane przed samą chemia. Jedyny objaw to zaś to pobudzenie i dużo energii i już wiem że tak na mnie działają sterydy poprostu bo to gdzieś ustępuje w 5, 6 dni gdy znika całkowite wysycenie sterydami z organizmu. Poprosiłam onkolozke o jakieś leki na spanie skoro mam takie pobudzenie bo mam problem ze spaniem skoro mam tyle energi żeby zachować rytm dobowy. Śmiałam się i mówiłam że ja nie mam ogrodu gdzie bym mogła ta energię zyżyć a regularny sen ważna rzecz. Dostałam NASEN i myślę co brać w domu mam jeszcze ketrel który przed operacja brałam sporadycznie z lekami. |
Magdalena_82 (offline) |
Post #27 16-11-2023 - 07:10:58 |
Jaworzno |
To i ja się wpisze bo być może jeszcze ktoś czyta ten schemat, choć ostatni wpis jest z 2021.
Jestem po drugim wlewie i jak narazie bez większych rewelacji negatywnych a wszak na początku ida objawy w drugą stronę calkowicie????. Po pierwszym podaniu miałam delikatny ból głowy i zawroty i lekki ból żołądka to tak 1/10 i już wiem że to to przez te sterydy które jeszcze muszę brać przez 3 kolejne dni ale za to mnóstwo energii i takie pobudzenie że miałam problem z zaśnięciem. Po tym wczorajszym wlewie podobna sytuacja ale teraz żadnych objawów jedynie podczas wlewu bolały mnie żyły i zrobiłam się czerwona na buzi podczas kroplówki że sterydy ktore mam podawane przed samą chemia. Jedyny objaw to zaś to pobudzenie i dużo energii i już wiem że tak na mnie działają sterydy poprostu bo to gdzieś ustępuje w 5, 6 dni gdy znika całkowite wysycenie sterydami z organizmu. Poprosiłam onkolozke o jakieś leki na spanie skoro mam takie pobudzenie bo mam problem ze spaniem skoro mam tyle energi żeby zachować rytm dobowy. Śmiałam się i mówiłam że ja nie mam ogrodu gdzie bym mogła ta energię zyżyć a regularny sen ważna rzecz. Dostałam NASEN i myślę co brać w domu mam jeszcze ketrel który przed operacja brałam sporadycznie z lekami. |
Tomasz. (offline) |
Post #28 16-11-2023 - 17:33:09 |
Pruszków |
Pobudzenie po dexamethasonie jest często spotykane. Lek niezbędny jest w taxanach, gdyż są to leki silnie uczulające i dodatkowo jest też stosowana clemastyna podawana dożylnie. Przy okazji dexamethason ma działanie p wymiotne jest więc niezbędny.
Co do leków na spanie. Jest ich B. dużo. Teraz Ketrel vel Naden. Ten pierwszy ma działanie wyciszajace, poprawiające sen tam, gdzie jest natłok myśli. Nasen działa na receptor benzodiazepinowy. Jest to lek bardzo szybko metabolizowany, po 4 godzinach nie ma po nim śladu. Tu widać różnicę w zastosowaniu. Nasen (zolpidem) stosuje się tam, gdzie jest problem z zasypianiem. Jeśli dochodzi do nocnego wybudzenia po 4 godzinach snu, to lek nie spełni swego zadania. Po prostu jego w organizmie już nie ma. Ketrel działa dłużej, poza tym ma ten lek szerokie dawki w zastosowaniu. Działanie występuje u wielu osób przy 25 mg (jednorazowa dawka ma Ketrel to 300 mg). Jest więc lepszy tam, gdzie jest sen skrócony lub dochodzi do nocnych wybudzen. Oba leki można stosować jednocześnie gdy jest taka potrzeba. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Magdalena_82 (offline) |
Post #29 17-11-2023 - 21:08:36 |
Jaworzno |
O super dziękuję za odpowiedź czyli w razie czego mogę jednocześnie je stosować. Bo nie wiedziałam który wybrać.
|
Tomasz. (offline) |
Post #30 17-11-2023 - 22:54:33 |
Pruszków |
Polecam rozwiązanie. Zażywać Ketrel, Naden mieć przy łóżku. Kłaść się bez zakładania, że nie usnę. Gdy po 30-60 minutach sen nie przychodzi wcale to dodatkowo Nasen. Można zacząć od pół tabletki.
Można jeszcze stosować leki takie jak: Trittico 150 Symago 25 Miansec 30-60 Mirtor 30-45 Te dwa ostatnie są dobre tam, gdzie potrzebująca osoba nie może jeść (wzmagają apetyt). ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |