Taksany
Haniap. (offline) |
Post #1 27-02-2011 - 22:31:36 |
Poznań |
Tesa ja mam teraz dwa tygodnie przerwy, więc 7 marca ...
![]() Jolcia jesteś kochana ! Zapomniałam o zbawiennym działaniu oleju rycynowego, nie tylko na kłopoty z brzuszkiem.... Moja mama smarowała nam z siostrą włosy na kilka godzin przed myciem. Całe życie miałam piękne i mocne włosy i kolor piękny i błyszczały... A teraz sks i zapomniałam ![]() ![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
kabaja (offline) |
Post #3 04-03-2011 - 07:41:24 |
Nakło n. Notecią |
![]() ![]() ![]() |
joakil (offline) |
Post #4 04-03-2011 - 09:30:22 |
Pomiechówek |
Kabaja, też tak miałam. Uderzenia gorąca, bezsenne noce, ból kości i mięśni..... Niestety nadal odczuwam ból, choć znacznie mniejszy. Uderzenia gorąca mam znowu ale jestem po operacji dołu. Miesiączka mi wróciła mniej więcej pół roku po zakończeniu chemii (w trakcie herceptyny). Jak wróciła miesiączka, to poczułam się znacznie lepiej. Przestała zatrzymywać się woda w organizmie (wcześniej byłam na lekach odwadniających). Wiem, że to nie jest przyjemne ale wytrzymasz. Potem będzie lepiej. Jeszcze trochę
![]() |
Jolcia (offline) |
Post #5 04-03-2011 - 10:19:37 |
|
Basiu ja też tak mam. Bezsenne noce, uderzenia gorąca, okropnie to męczące
![]() To wszystko jest wynikiem brania taksanów, ta nasza sztuczna menopauza ![]() Miesiączkę ostatnią też miałam w grudniu, no i teraz jak skończyłam chemię, wyglądam jej z niecierpliwością ![]() |
kabaja (offline) |
Post #6 04-03-2011 - 11:19:40 |
Nakło n. Notecią |
Czyli to nie moje serducho? - kamień z serducha. Mam przepisane leki nasenne, ale zaraz po chemi spałam jak dziecko, więc nie łykałam. Czy teraz jak mam takie rwane noce
![]() ![]() ![]() ![]() |
amado (offline) |
Post #7 04-03-2011 - 11:26:20 |
|
To mrowienie, to pomiędzy wcale nie chce mijać, a po całej chemii jeszcze jakiś czas trwa, powoli ustępując
pamiętam mrowienie, lekkie nie/bez/czucie (np. zapiąć suwak czasem to był problem, złapać coś małego w dwa palce) na uderzenia to raczej nic działającego nie podpowie - trza się przyzwyczaić, chyba że jakoś naprawdę okropnie jest, dziewczyny różne rzeczy próbowały i dochodziły do wniosku, że nic nie działa |
kasial (offline) |
Post #19 22-03-2011 - 12:20:08 |
|
niestety im dalej tym bardziej to leczenie męczy, organizm wolniej się regeneruje po kolejnych dawkach leczenia do tego przesilenie wiosenne, ja miałam chyba najgorszy kryzys w styczniu po radioterapii, wyniki strasznie mi spadły, ledwo dostałam herceptyne, byłam potwornie zmęczona w pracy nie mogłam wysiedzieć, w domu padałam na kanapę i nawet parę godzin leżenia nic nie dawało, wszystko mnie bolało, lekarz mi trochę na gadał o oszczędzaniu, odpoczywaniu itd., no i dużo odpoczynku i walka o pozytywne myślenie daje efekty po mału staje na nogach i cieszę się każdym dniem i tym pięknym słonkiem za oknem. Także pozdrawiam Kabaja, trzymaj się
![]() Ja jadę w czwartek na tankowano. |
taxotere2 (offline) |
Post #21 26-03-2011 - 17:30:27 |
|
Dzień dobry!
Jestem nowa. Wzięłam już siedem Taxotere. Znoszę dobrze tylko zamartwiam się paznokciami. Teraz są w stanie takim: dają się podważyć, przy naciśnięciu na płytkę albo lekkim braniu czegoś do ręki wypływa spod nich płyn podobny do chłonki. Zapach jest tej wydzieliny brzydki, zepsuty. Kilka dni temu była to krew, a teraz "to". Utrzymuję reżim - mycie mydłem Biały Jeleń, moczenie w naparze szałwii. Zamartwiam się tym bardzo, boję się zakażenia. Do dermatologa mam wizytę 11 kwietnia. Nie przyjęto mnie od razu, tylko usłyszałam, że to nie jest grzybica. I że nie ma pośpiechu. Poratujcie mnie Dziewczyny. Najbardziej boję się zakażenia. |
Haniap. (offline) |
Post #23 27-03-2011 - 20:05:13 |
Poznań |
Ja mam słabsze paznokcie na rękach i jeden na stopie mi zszedł, a pozostałe się kruszą. Ale nie mam takich kłopotów jak Ty. Tak jak napisała amado, dbaj i nie dopuść do zakażenia. Lekarz dermatolog, moim zdaniem jest faktycznie niezbędny....
"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
suchal (offline) |
Post #24 27-03-2011 - 21:01:54 |
Uzdrowisko |
Taxotere2, ja brałam tylko 4 taxole. Zgłaszałam zmiany na paznokciach. Niestety chyba zbyt mało pacjentek zgłasza to lekarzom, ponieważ pani dr. odpowiedziała, że drętwienie to norma ale z ciemniejącymi paznokciami nie wie czy to objaw pochemijny. Sugerowała za ciasne buty.
![]() Kiedy wzięłam odpisy ze szpitala doczytałam, że pacjentka(czyli ja) zgłasza objawy polineuropatii. A o paznokciach.....nic. Resztę napisałam w poście 6.tego wątku. Nie chcę się powtarzać. Moim skromnym zdaniem powinnaś to zgłosić u swojego lekarza, który decyduje o tym czy dać chemię. Z tego co zrozumiałam jesteś w trakcie? Jeżeli nie to u onkologa szukaj pomocy, i zapisu, że zgłaszałaś. Wspieram Cię całym sercem. |
żuczek (offline) |
Post #25 27-03-2011 - 22:00:24 |
|
Brałam cztery cykle taksolu , zakończyłam w styczniu, teraz biore herceptynę.Drętwienie stóp, pieczenie zaczęlam odczuwać dwa tygodnie po zakończeniu chemioterapi(taksol).Teraz mi sie to nasiliło ,tak że mam trudności z chodzeniem ,chodzę na piętach,jak można zrobienie parę kroków nazwać chodzeniem.Byłam u neurologa ,zrobiłam badania EMG, no i wyszło że mam polineuropatię.Leki które mi zapisał neurolog mi nie pomagają. Czy ktoś miał podobne dolegliwośc i czy jest szansa że to minie ,że nie bedzie boleć ,że będę mogła chodzić?
|
suchal (offline) |
Post #26 27-03-2011 - 22:11:50 |
Uzdrowisko |
Żuczku, poczytaj ten wątek.
Tak, po taxolu miałam objawy polineuropatii. Tak około roku się utrzymywały, stopniowo przechodziły. Minie, może już nie do końca ale będzie lepiej. Ja nie stosowałam leków, tylko wiem, że nie lubiły te moje stopy zbyt ciepłej wody. Ale to może też dlatego, że miałam kiedyś odmrożone palce stóp. Z uporem maniaka twierdzę, że powinniśmy wszystko zgłaszać u onkologów. Tam najlepiej wiedzą jakie są skutki uboczne chemii. |
taxotere2 (offline) |
Post #27 29-03-2011 - 12:31:34 |
|
Kochane!!!! Dziękuję bardzo za wsparcie i rady. Czuję się utulona i otulona Waszą empatią. Wypoczywam, moczę i myję, jem i dużo piję. Dzięki Dziewczynom wiem co powiem na najbliższej wizycie u onkologa ( dopuszczającej do VIII chemii). O drętwieniu przede wszystkim, bo widzę, że to poważne jest. Czeka mnie IX kursów Taxotere i powt. (czwarte) badanie TK kl.p. z j.b. Możliwe też, że będą następne wlewy. Zdrowia, zdrowia, zdrowia.
|
filipinka35 (offline) |
Post #28 09-04-2011 - 10:11:52 |
|
Ja dostałam 3 kursy Taxoteru,które przede mna. Jakie jest samopoczucie po tej chemii?
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
filipinka35 (offline) |
Post #30 09-04-2011 - 10:30:40 |
|
Suchalku przeczytałam ten wątej i juz mniej wiecej wiem jak sie moge poczuc chociaz kazdy inaczej to przechodzi.
A jesli jest ktos kto bierze teraz ten lek to ja chętnie porozmawiam na temat skutków ubocznych Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |