Taksany

Wysłane przez Amazonki.net 

Tomasz. (offline)

Post #1

01-07-2015 - 20:30:37

Pruszków 

krysiaka2010
Od wczoraj mam silne bóle nóg a szczególnie kolana mam sztywne,nie mogę chodzić,boąa ręce, wychodzą włosy a dopiero wzięłam 2 wlewy. Białka spadły i nie wiem co dalej.Następny wlew 02,07 nie wiem czy mi go podadzą.Czy białka się zregenerują? Biorę tylko wit. B6. bo tak mi zalecił lekarz.Czy to starczy?Mam wisielczy nastrój.Nie wiem jak ja to wytrzymam.Czerwona przy tym to była pikuś.smutny

Bóle nóg po taksanach, alkaloidach i związkach platyny to typowy objaw neuropatii. Mówić o tym onkologowi, a przepisze Gabapentin (najlepiej 800 mg, można dzielić na 1/4 tabl) lub Lyrica - na oba przysługuje refundacja w tych wskazaniach.

Wandka (offline)

Post #2

01-07-2015 - 22:38:38

Warszawa 

O matko sałatko!!!! jak ja się cieszę, że nic takiego mnie nie dopadło przy deksametazonie i docetakselu (4 cykle ). Nic naprawdę nic nie puchłam a brzuszek płaski w czasie brania jak nigdy przedtem. Jestem zatem szczęściara w nieszczęściuradocha

marzusia (offline)

Post #3

01-07-2015 - 22:59:03

Cieszyn 

oj zazdroszczę Wandeczko,zazdroszczę.Ja tam z 10 kg musze strcic ale dzięki Bogu rozłożyło sie to u mnie równomiernie i nie wygladam na opuchnięta tylko"przy kości" co dla mnie jest gorsze niż łysina i brak brwi.No ale trudno zarło sie bez opamietania to ma sie skutki bezradny

Wandka (offline)

Post #4

01-07-2015 - 23:18:43

Warszawa 

Marzusia, masz zatem zajęcie - "odchudzanie"śmiech Zawsze byłam zła, że mam brwi szerokie a teraz się cieszę bo trochę wypadło a trochę zostało. Tak samo i rzęsy były gęste i długie teraz trochę zostało. W dniu dzisiejszym dziękuję naturze, że mnie tak obdarzyła.hura

marzusia (offline)

Post #5

02-07-2015 - 00:46:01

Cieszyn 

u mnie też były gęste ale poszły w diabły w całości.Odchudzać sie raczej nie mogę bo trza organizm do operacji przygotowaćbezradny, a jak to uda mi się przeżyćstres, to hormonoterapia mnie czeka a to teżnie sprzyja odzyskaniu własciwej wagi

libra1 (offline)

Post #6

02-07-2015 - 01:02:22

Kuba opisales dokladnie moj wyglad po zakonczeniu taksanow. Obawiam sie ze dostalam potezna dawke tych sterydow Niestety nadal jest niewiele lepiej. Czy mozesz mi cos doradzic ? Mozna jakos sobie pomoc ? Mam w domu Furagin i potas ale nie wiem brac to czy nie ? A moze cos innego ?

marzusia (offline)

Post #7

02-07-2015 - 01:19:31

Cieszyn 

ja biorę hydrochlorathiazid,który jest lekiem moczopędnym ale to w zwiazku z nadciśnieniem jakie posiadam.Obecnie tylko 2 razy w tygodniu,zeby nadmiernie nie wypłukiwać mikroelementów.Przed chorobą brałam częściej.Bez recepty jest w aptece hydrominum ale nie mam pojęcia czy to skuteczny specyfik.Pewnie musimy czekać az z czasem wszystko samo ustąpi mając nadzieję,ze tak się stanie

iwusiak (offline)

Post #8

02-07-2015 - 06:52:46

Warszawa 

Ja na razie jestem po 6 wlewie,wczoraj, i ja razie nie mam żadnych skutków ubocznych i nolneiech tak zostanie:-) Bez porównania z ac i tej telepawki nóg i.serca oraz oglolnego osłabienia.

MoniaB (offline)

Post #9

02-07-2015 - 08:46:52

Toruń 

Dziewczyny, jestem po 4 cyklach ac, 8 lipca mam 1 wlew docetakselu co 3 tygodnie. Przy czerwonej dostawałam emend, deksametazon i lonquex. Przy docetakselu mam nic nie dostawać (przynajmniej do domu). A czytam, że większość z was coś dostaje? Jak to jest?

Kuba (offline)

Post #10

02-07-2015 - 09:26:24

Gogolin 

Libra1, niestety jedyne co możesz zrobić, to po prostu walczyć z nadmiernym apetytem (mi to bardzo dokuczało po sterydach). Wszystko powinno się unormować w ciągu kilku miesięcy. Z domowych sposobów; jedz dużo jabłek, również działają moczopędnie. Można też pić herbatę zieloną, kwiat lipy i pokrzywa również mają działanie moczopędne. Ewentualnie, jak to nie będzie pomagać, poproś lekarza, to przepisze Ci furoxemid lub inny lek moczopędnyoczko

MoniaB - przy taksanach rzadko zachodzi konieczność regularnego zażywania leków przeciwwymiotnych, zwykle lekarz zapisuje po wlewie, deksametazon do zażycia w razie wystąpienia nudności i wymiotów. Możesz poprosić lekarza, żeby na wszelki wypadek zapisał Ci coś na wymioty.

MoniaB (offline)

Post #11

02-07-2015 - 10:56:00

Toruń 

Kuba, dzięki.

doubleD (offline)

Post #12

02-07-2015 - 11:18:00

London 

taxany maja 30% do 60% ryzyka wystapienia nudnosci i wymiotow wiec logicznym by sie wydawalo ze prewencja jest rownie wazna jak w przypadku poprzedajacego schematu AC lub FEC. co wiecej kombinacja sterydow i antyemetykow pozwala na stosowanie dawek na tyle niskich zeby minimalizowac skutki uboczne tych lekow. zapytalabym lekarza czy jest w stanie zmienic rezim terapi wpomamagajacej zeby zminimalizowac skutki uboczne. opuchlizna jak wyzej napisal kuba, suplementy moczopedne + duzo ruchu. apetyt, najtrudniejszy do kontrolowania, ale duzo ruchu powinno i z tym troche pomoc moze.

pisze prewencja bo nie spotkalam sie z przepisywaniem srodkow przeciwymiotynych i sterydow kiedy wystapia objawy, regularne zazywanie tego typu srodkow ma zapobiec wystapieniu objawow. czekanie na nudnosci po to zeby wziac tabletke przeciwymiotna to utrudnianie sobie zycia na zyczenie.

Kuba (offline)

Post #13

02-07-2015 - 12:07:55

Gogolin 

Nie, gruba przesada. W praktyce nudności/wymioty po taksanach zadzrają się b. rzadko, a po zabezpieczeniu przed wlewem w zasadzie się to nie zdarza (tak mi powiedziała znajoma Pani Onkolog). Ryzyko nudności/wymiotów po taksanach bez jakiegokolwiek zabezpieczenia to ok. 10-30%. Babcia miała taxol w dawkach co 3-tygodnie 175 mg/m2 i nigdy nie musiała wziąść deksamtezaonu w domu, choć miała przepisany "w razie nudności/wymiotów".

Al_la (offline)

Post #14

02-07-2015 - 12:13:22

k/Warszawy 

Tak, Kuba ma rację. Po taksanach nudności rzadko się zdarzają. One (taksany) mają inne "walory" duży uśmiech
Po "czerwonej" to norma, choć też nie w 100%. Znam wiele osób, które nie odczuwały nudności, ani nie miały torsji.
Ja przez pierwszą dobę nie mogłam się doczekać, kiedy minie 8 godz., żeby zażyć następną tabletkę, a i tak większość dnia spędzałam w toalecie - żołądek koniecznie chciał mnie opuścić oczko

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

doubleD (offline)

Post #15

02-07-2015 - 13:35:25

London 

np. paclitaxel to 30-60%, i nie klasyfikuje sie tego jako ryzyka tylko wymiotow.

wszystko zalezy tez od dawki a te z racji wieku moga byc mniejsze

zrodlo:

[www.londoncancer.org]

Kuba (offline)

Post #16

02-07-2015 - 14:23:05

Gogolin 

Aha, tak to dzielą, ale najczęściej jest jeszcze przedział 10-30% niskie i poniżej 10% bardzo niskie, a oni to wrzucili do jednego wora, z tym że taksany z regłuły są w tym niskim, ale moim zdaniem tu chodzi o ryzyko wystąpienia w procentach. Teoria teorią, ale w praktyce to jest tak, że mało kto ma nudności/wymioty po taksanach, zresztą podobnie jest np. po gemcytabinie czy alkaloidach vinca, natomiast bardzo często występują po antracyklinach, nie mówiąc już om cisplatynie, bo to jest horror.

libra1 (offline)

Post #17

02-07-2015 - 14:29:42

Przygotowując się do taksanów przewaliłam cały wątek i nikt nie skarżył się na mdłości. Również nie miałam z tym problemów. Co do cisplatyny też zależy chyba od indywidualnych predyspozycji. Generalnie ma najsilniejsze działanie wymiotne, ale np moja mama radziła sobie bardzo dobrze zatem nie u wszystkich jest to horror przy dobrej medykacji. Dzięki za rady. Piję zieloną herbatę i pokrzywę teraz.

libra1 (offline)

Post #18

02-07-2015 - 14:51:09

Jeszcze pocieszę wszystkich na taksanach w kwestii neuropatia. Minęło mi bez leków. Miałam wcześniej silne mrowienie stóp i już jest OK

Kuba (offline)

Post #19

02-07-2015 - 15:02:12

Gogolin 

libra1
Przygotowując się do taksanów przewaliłam cały wątek i nikt nie skarżył się na mdłości. Również nie miałam z tym problemów. Co do cisplatyny też zależy chyba od indywidualnych predyspozycji. Generalnie ma najsilniejsze działanie wymiotne, ale np moja mama radziła sobie bardzo dobrze zatem nie u wszystkich jest to horror przy dobrej medykacji. Dzięki za rady. Piję zieloną herbatę i pokrzywę teraz.
Oprócz cisplatyny, bardzo złą sławę ma też dakarbazyna, aczkolwiek w onkologii ma ona obecnie marginalne znaczenie (chorzy na ziarnicę bardzo się na nią skarżą) Problem nudności i wymiotów poplatynowych został ciekawie rozwiązany, przynajmniej częściowo u mężczyzn z rakiem jąder. Po prostu dostają oni dawkę 100 mg podzieloną na kolejne 5 dni po 20 mg, co niestety wiąże się z tygodniowym pobytem w szpitalu.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-07-2015 - 15:03:35 przez Kuba.

doubleD (offline)

Post #20

02-07-2015 - 16:05:37

London 

wszystkie dane na temat dzialania wymiotnego i przeciwdzialania zawsze beda usrednione taki urok analizy danych ;-)

jesli sterydy po taksanach sa dobrze tolerowane to doskonale, ale jesli powoduja duzo uciazliwych skutkow ubocznych moze warto sie zastanowic nad kombinacja mniejszej dawki z prawdziwymi antyemetykami. tylko to mialam na mysli.

Majinka (offline)

Post #21

02-07-2015 - 23:11:28

Czechy 

HEJ Babki, jutro przed mną tankowanie drugiego docetaxelu plus pierwsza Hercia.
Pierwsze taxany sponiewierały mnie okrutnie. Dopiero od tygodnia czuję się dobrze i już jutro powtórka z programu. Nie wiem jak wytrzymają to moje dłonie i stopy. Ręce i nogi cały czas smarowałam maściami i olejkami, moczyłam w wodzie z olejem rycynowym. Każdego dnia i wieczoru smarowałam obficie dłonie i stopy różnymi kremami i olejami, moczyłam nogi i ręce. Na noc smarowałam grubą warstwą olejem rycynowym dłonie i stopy i zakładałam bawełniane skarpety i rękawiczki. Niestety nic nie pomogło. Próbowałam naprawdę wszystiego ale skóra z rąk i z nóg schodzi. Wygląda to okropnie. Mam problémy z doborem butów, obcasy wykluczone. Trzymajcie za mnie kciuki oby te taxany miały łagodniejszy przebieg.

Maura (offline)

Post #22

02-07-2015 - 23:26:50

wroclaw 

Niedlugo zaczynam DXL i sie juz boje.AC byla laskawa ...bez problemow z wynikami i samopoczuciem.
Onkolog uprzedzilmnie o neuropatii przy taxanach. Nie spytalam jego czy jest to odwracalne??? A Wy napewno wiecie i mozna jakos sobie z tym radzic na codzien? Jakies lekarstwa?

marzusia (offline)

Post #23

02-07-2015 - 23:27:49

Cieszyn 

MAJINKA szkoda,że nie załapałaś się na system cotygodniowy,skutki uboczne mogłyby być znacznie lżejsze

Wandka (offline)

Post #24

03-07-2015 - 00:27:19

Warszawa 

Każdy organizm różnie reaguje na taxany. Uwierzcie mi, ja miałam 4 cykle docetakselu 75 mg. + herceptyna 8 mg. Dosłownie nic tak naprawdę się nie działo. Ciekawsze natomiast były sterydy przy cyklach takxanowych. Nadpobudliwość, brak snu przez pierwsze dni a potem jak odpuściły przychodziła senność. Raz załapałam jakieś przeziębienie i wystarczył nurofen, flawamed i tantum verde. Nie podchodzcie do taxanów z uczuciem strachu. Dbajcie od początku o natłuszczanie ciała całego balsamami zwłaszcza w miejscach gzie skóra jest grubsza np. łokcie. Paznokcie od samego początku moczyć w ciepłej rycynie codziennie. Będzie ok. Włosy to normalka wypadły (zgoliłam szybko jak zaczęły wypadać). Natomiast brwi i rzęsy tylko częściowo. Drętwienia, mrowienia zero!!!!pociesza

libra1 (offline)

Post #25

03-07-2015 - 00:41:28

Maura mi na neuropatię bardzo pomagał magnez, Neuropatia indukowana taxanami przechodzi po zakończeniu cyklu. Mnie dokuczała bardzo i miałam stracha jak cholera, że będzie gorzej. Nie było. Bałam się brać Gabepantin, bo doczytałam, że niekoniecznie działa na neuropatię po taxolach i teraz się cieszę że nie brałam. Pamiętaj pazury malujemy na ciemny kolor jak double pisała. Mi pomogło. Najgorsze tycie i bezsenność po sterydach. Dzisiaj piłam zieloną herbatę i 1 kg mniej , Właśnie wróciłam z nocnego biegania bez peruki Czadowo było oczko

Maura (offline)

Post #26

03-07-2015 - 09:29:48

wroclaw 

Dzieki dziewczyny...zaopatrze sie w balsamy i oleje...lepiej zaczac juz wczesniej.Mam sucha skore dodatkowo po eltroxinie...jestem z hashimoto ale tym szczeslywym bo mi wzarlo tarczyce juz 15 lat temu -autoagresja- duży uśmiech A pazurow nie moge malowacwnerwiony pracuje w sterylnych warunkach i zakaz swiecidelek i makijazu i malowania pazurow.Moze jakos nie bedzie zlebezradny

Maura (offline)

Post #27

03-07-2015 - 09:45:13

wroclaw 

Kuba
Taksany, a zwłaszcza docetaksel może spowodować retencję płynów, podobnie deksametazon. Osoby zażywające glikokortykoidy przez dłuższy czas wyglądają czasem naprawdę strasznie: wielki brzuch, policzki jak wielkie buły, worki pod oczami, cieniutkie rączki i nóżki. Ta grupa leków jest właśnie taka, wywołują tyle dobra, co i zła. A mogę coś powiedzieć na ten temat jako astmatyk, bo czasem musiałem ratować się prednizonem, zwłaszcza w okresie nasilonego pylenia i pamiętam, jak się zmieniłem. Dobrze, że teraz są sterydy wziewne i beta2 mimetyki...
Kuba ...wspolczuje tego sie nie da przezyc ...gorsze niz utrata wlosowspinning smiley sticking its tongue out ja biore tez dexamethason a nawet tyle mi zapisali ze juz mam zapas jak i emend'u i ani kg wiecej choc apetyt wilczy...dopiero teraz rozumie co to jest ....parcie na zarcieduży uśmiech

poprawiono cytat

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-07-2015 - 09:56:10 przez Al_la.

Maura (offline)

Post #28

03-07-2015 - 09:46:33

wroclaw 

No co z tym komputerem - on ciagle robi cos ni etak ...no przeciez nie jazly

Al_la (offline)

Post #29

03-07-2015 - 09:57:38

k/Warszawy 

To nie komputer. Skasowałaś quote=Kuba w kwadratowych nawiasach przed wypowiedzią Kuby.
Dopisałam i jest ok ok

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-07-2015 - 09:59:28 przez Al_la.

Maura (offline)

Post #30

03-07-2015 - 10:01:25

wroclaw 

Al_la
To nie komputer. Skasowałaś quote=Kuba w kwadratowych nawiasach przed wypowiedzią Kuby.
Dopisałam i jest ok ok
Dzieki i za wyjasnienieróże

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 522
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024