Taksany
Tomasz. (offline) |
Post #1 01-07-2015 - 20:30:37 |
Pruszków |
Bóle nóg po taksanach, alkaloidach i związkach platyny to typowy objaw neuropatii. Mówić o tym onkologowi, a przepisze Gabapentin (najlepiej 800 mg, można dzielić na 1/4 tabl) lub Lyrica - na oba przysługuje refundacja w tych wskazaniach. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
marzusia (offline) |
Post #3 01-07-2015 - 22:59:03 |
Cieszyn |
oj zazdroszczę Wandeczko,zazdroszczę.Ja tam z 10 kg musze strcic ale dzięki Bogu rozłożyło sie to u mnie równomiernie i nie wygladam na opuchnięta tylko"przy kości" co dla mnie jest gorsze niż łysina i brak brwi.No ale trudno zarło sie bez opamietania to ma sie skutki
|
marzusia (offline) |
Post #7 02-07-2015 - 01:19:31 |
Cieszyn |
ja biorę hydrochlorathiazid,który jest lekiem moczopędnym ale to w zwiazku z nadciśnieniem jakie posiadam.Obecnie tylko 2 razy w tygodniu,zeby nadmiernie nie wypłukiwać mikroelementów.Przed chorobą brałam częściej.Bez recepty jest w aptece hydrominum ale nie mam pojęcia czy to skuteczny specyfik.Pewnie musimy czekać az z czasem wszystko samo ustąpi mając nadzieję,ze tak się stanie
|
MoniaB (offline) |
Post #9 02-07-2015 - 08:46:52 |
Toruń |
Dziewczyny, jestem po 4 cyklach ac, 8 lipca mam 1 wlew docetakselu co 3 tygodnie. Przy czerwonej dostawałam emend, deksametazon i lonquex. Przy docetakselu mam nic nie dostawać (przynajmniej do domu). A czytam, że większość z was coś dostaje? Jak to jest?
|
Kuba (offline) |
Post #10 02-07-2015 - 09:26:24 |
Gogolin |
Libra1, niestety jedyne co możesz zrobić, to po prostu walczyć z nadmiernym apetytem (mi to bardzo dokuczało po sterydach). Wszystko powinno się unormować w ciągu kilku miesięcy. Z domowych sposobów; jedz dużo jabłek, również działają moczopędnie. Można też pić herbatę zieloną, kwiat lipy i pokrzywa również mają działanie moczopędne. Ewentualnie, jak to nie będzie pomagać, poproś lekarza, to przepisze Ci furoxemid lub inny lek moczopędny
MoniaB - przy taksanach rzadko zachodzi konieczność regularnego zażywania leków przeciwwymiotnych, zwykle lekarz zapisuje po wlewie, deksametazon do zażycia w razie wystąpienia nudności i wymiotów. Możesz poprosić lekarza, żeby na wszelki wypadek zapisał Ci coś na wymioty. |
doubleD (offline) |
Post #12 02-07-2015 - 11:18:00 |
London |
taxany maja 30% do 60% ryzyka wystapienia nudnosci i wymiotow wiec logicznym by sie wydawalo ze prewencja jest rownie wazna jak w przypadku poprzedajacego schematu AC lub FEC. co wiecej kombinacja sterydow i antyemetykow pozwala na stosowanie dawek na tyle niskich zeby minimalizowac skutki uboczne tych lekow. zapytalabym lekarza czy jest w stanie zmienic rezim terapi wpomamagajacej zeby zminimalizowac skutki uboczne. opuchlizna jak wyzej napisal kuba, suplementy moczopedne + duzo ruchu. apetyt, najtrudniejszy do kontrolowania, ale duzo ruchu powinno i z tym troche pomoc moze.
pisze prewencja bo nie spotkalam sie z przepisywaniem srodkow przeciwymiotynych i sterydow kiedy wystapia objawy, regularne zazywanie tego typu srodkow ma zapobiec wystapieniu objawow. czekanie na nudnosci po to zeby wziac tabletke przeciwymiotna to utrudnianie sobie zycia na zyczenie. |
Kuba (offline) |
Post #13 02-07-2015 - 12:07:55 |
Gogolin |
Nie, gruba przesada. W praktyce nudności/wymioty po taksanach zadzrają się b. rzadko, a po zabezpieczeniu przed wlewem w zasadzie się to nie zdarza (tak mi powiedziała znajoma Pani Onkolog). Ryzyko nudności/wymiotów po taksanach bez jakiegokolwiek zabezpieczenia to ok. 10-30%. Babcia miała taxol w dawkach co 3-tygodnie 175 mg/m2 i nigdy nie musiała wziąść deksamtezaonu w domu, choć miała przepisany "w razie nudności/wymiotów".
|
Al_la (offline) |
Post #14 02-07-2015 - 12:13:22 |
k/Warszawy |
Tak, Kuba ma rację. Po taksanach nudności rzadko się zdarzają. One (taksany) mają inne "walory"
Po "czerwonej" to norma, choć też nie w 100%. Znam wiele osób, które nie odczuwały nudności, ani nie miały torsji. Ja przez pierwszą dobę nie mogłam się doczekać, kiedy minie 8 godz., żeby zażyć następną tabletkę, a i tak większość dnia spędzałam w toalecie - żołądek koniecznie chciał mnie opuścić W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
doubleD (offline) |
Post #15 02-07-2015 - 13:35:25 |
London |
np. paclitaxel to 30-60%, i nie klasyfikuje sie tego jako ryzyka tylko wymiotow.
wszystko zalezy tez od dawki a te z racji wieku moga byc mniejsze zrodlo: [www.londoncancer.org] |
Kuba (offline) |
Post #16 02-07-2015 - 14:23:05 |
Gogolin |
Aha, tak to dzielą, ale najczęściej jest jeszcze przedział 10-30% niskie i poniżej 10% bardzo niskie, a oni to wrzucili do jednego wora, z tym że taksany z regłuły są w tym niskim, ale moim zdaniem tu chodzi o ryzyko wystąpienia w procentach. Teoria teorią, ale w praktyce to jest tak, że mało kto ma nudności/wymioty po taksanach, zresztą podobnie jest np. po gemcytabinie czy alkaloidach vinca, natomiast bardzo często występują po antracyklinach, nie mówiąc już om cisplatynie, bo to jest horror.
|
libra1 (offline) |
Post #17 02-07-2015 - 14:29:42 |
|
Przygotowując się do taksanów przewaliłam cały wątek i nikt nie skarżył się na mdłości. Również nie miałam z tym problemów. Co do cisplatyny też zależy chyba od indywidualnych predyspozycji. Generalnie ma najsilniejsze działanie wymiotne, ale np moja mama radziła sobie bardzo dobrze zatem nie u wszystkich jest to horror przy dobrej medykacji. Dzięki za rady. Piję zieloną herbatę i pokrzywę teraz.
|
Kuba (offline) |
Post #19 02-07-2015 - 15:02:12 |
Gogolin |
Oprócz cisplatyny, bardzo złą sławę ma też dakarbazyna, aczkolwiek w onkologii ma ona obecnie marginalne znaczenie (chorzy na ziarnicę bardzo się na nią skarżą) Problem nudności i wymiotów poplatynowych został ciekawie rozwiązany, przynajmniej częściowo u mężczyzn z rakiem jąder. Po prostu dostają oni dawkę 100 mg podzieloną na kolejne 5 dni po 20 mg, co niestety wiąże się z tygodniowym pobytem w szpitalu. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-07-2015 - 15:03:35 przez Kuba. |
doubleD (offline) |
Post #20 02-07-2015 - 16:05:37 |
London |
wszystkie dane na temat dzialania wymiotnego i przeciwdzialania zawsze beda usrednione taki urok analizy danych ;-)
jesli sterydy po taksanach sa dobrze tolerowane to doskonale, ale jesli powoduja duzo uciazliwych skutkow ubocznych moze warto sie zastanowic nad kombinacja mniejszej dawki z prawdziwymi antyemetykami. tylko to mialam na mysli. |
Majinka (offline) |
Post #21 02-07-2015 - 23:11:28 |
Czechy |
HEJ Babki, jutro przed mną tankowanie drugiego docetaxelu plus pierwsza Hercia.
Pierwsze taxany sponiewierały mnie okrutnie. Dopiero od tygodnia czuję się dobrze i już jutro powtórka z programu. Nie wiem jak wytrzymają to moje dłonie i stopy. Ręce i nogi cały czas smarowałam maściami i olejkami, moczyłam w wodzie z olejem rycynowym. Każdego dnia i wieczoru smarowałam obficie dłonie i stopy różnymi kremami i olejami, moczyłam nogi i ręce. Na noc smarowałam grubą warstwą olejem rycynowym dłonie i stopy i zakładałam bawełniane skarpety i rękawiczki. Niestety nic nie pomogło. Próbowałam naprawdę wszystiego ale skóra z rąk i z nóg schodzi. Wygląda to okropnie. Mam problémy z doborem butów, obcasy wykluczone. Trzymajcie za mnie kciuki oby te taxany miały łagodniejszy przebieg. |
Wandka (offline) |
Post #24 03-07-2015 - 00:27:19 |
Warszawa |
Każdy organizm różnie reaguje na taxany. Uwierzcie mi, ja miałam 4 cykle docetakselu 75 mg. + herceptyna 8 mg. Dosłownie nic tak naprawdę się nie działo. Ciekawsze natomiast były sterydy przy cyklach takxanowych. Nadpobudliwość, brak snu przez pierwsze dni a potem jak odpuściły przychodziła senność. Raz załapałam jakieś przeziębienie i wystarczył nurofen, flawamed i tantum verde. Nie podchodzcie do taxanów z uczuciem strachu. Dbajcie od początku o natłuszczanie ciała całego balsamami zwłaszcza w miejscach gzie skóra jest grubsza np. łokcie. Paznokcie od samego początku moczyć w ciepłej rycynie codziennie. Będzie ok. Włosy to normalka wypadły (zgoliłam szybko jak zaczęły wypadać). Natomiast brwi i rzęsy tylko częściowo. Drętwienia, mrowienia zero!!!!
|
libra1 (offline) |
Post #25 03-07-2015 - 00:41:28 |
|
Maura mi na neuropatię bardzo pomagał magnez, Neuropatia indukowana taxanami przechodzi po zakończeniu cyklu. Mnie dokuczała bardzo i miałam stracha jak cholera, że będzie gorzej. Nie było. Bałam się brać Gabepantin, bo doczytałam, że niekoniecznie działa na neuropatię po taxolach i teraz się cieszę że nie brałam. Pamiętaj pazury malujemy na ciemny kolor jak double pisała. Mi pomogło. Najgorsze tycie i bezsenność po sterydach. Dzisiaj piłam zieloną herbatę i 1 kg mniej , Właśnie wróciłam z nocnego biegania bez peruki Czadowo było
|
Maura (offline) |
Post #26 03-07-2015 - 09:29:48 |
wroclaw |
Dzieki dziewczyny...zaopatrze sie w balsamy i oleje...lepiej zaczac juz wczesniej.Mam sucha skore dodatkowo po eltroxinie...jestem z hashimoto ale tym szczeslywym bo mi wzarlo tarczyce juz 15 lat temu -autoagresja- A pazurow nie moge malowac pracuje w sterylnych warunkach i zakaz swiecidelek i makijazu i malowania pazurow.Moze jakos nie bedzie zle
|
Maura (offline) |
Post #27 03-07-2015 - 09:45:13 |
wroclaw |
Kuba ...wspolczuje tego sie nie da przezyc ...gorsze niz utrata wlosow ja biore tez dexamethason a nawet tyle mi zapisali ze juz mam zapas jak i emend'u i ani kg wiecej choc apetyt wilczy...dopiero teraz rozumie co to jest ....parcie na zarcie poprawiono cytat Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-07-2015 - 09:56:10 przez Al_la. |
Al_la (offline) |
Post #29 03-07-2015 - 09:57:38 |
k/Warszawy |
To nie komputer. Skasowałaś quote=Kuba w kwadratowych nawiasach przed wypowiedzią Kuby.
Dopisałam i jest ok W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-07-2015 - 09:59:28 przez Al_la. |