Taksany

Wysłane przez Amazonki.net 

izulek2311 (offline)

Post #1

22-07-2015 - 17:32:01

Niniejszym pierwszy wlew za mną. Sam wlew ok teraz tez dobrze, a jak będzie dalej... się okaże. Co powinnam robić profilaktycznie? Ssać chlorchinaldin, smarować ciało balsamem, moczyć paznokcie w rycynie... co jeszcze??

Jolcia (offline)

Post #2

22-07-2015 - 18:12:32

izulek2311
... co jeszcze??

Nie szukać skutków ubocznych i nie czekać na nie.
Leżeć i pachnieć duży uśmiech
Żyć w miarę normalnie ok

izulek2311 (offline)

Post #3

22-07-2015 - 18:39:48

A nie... szukać to ja nie zamierzam... tylko ustrzec się przed nimi chcę.

annzaw (offline)

Post #4

22-07-2015 - 19:12:05

Tarnów 

ja np polecam po taksanach grillka i piwko, bardzo mi pomagaly winking smiley

Wandka (offline)

Post #5

22-07-2015 - 22:36:30

Warszawa 

Ja polecam dobre lody takie ful wypas, spacery i dobrą książkę (balsamy jak w wcześniej pisałam itp. również) ale coś dla ducha koniecznie. Relakssssssssmniam

asak40 (offline)

Post #6

23-07-2015 - 07:11:19

radomsko 

Melduje, że kończe dzisiaj taksany i jeżdżenie 12 tygodni. Mimo uciążliwości cotygodniowymi dojazdami nikt mi nie powie,że branie taxanów co trzy tygodnie jest ok. Ja nie miałam żadnych skutków ubocznych. Trzymam za Was kciuki , przechodze na radioterapie w sierpniu.

doubleD (offline)

Post #7

23-07-2015 - 09:32:19

London 

anzaww piwko i grill to jest dobry sposob na wszystko ;-) jak najbardziej u mnie dzialalo przy EC wiec przy taksanach tez jest szansa. na dodatek jestem teraz super tania randka, jeden kieliszek wina do obiadu albo jedno piwko to wszystko, w innym wypadku jestem super zmeczona na drugi dzien ;-)

Al_la (offline)

Post #8

23-07-2015 - 09:38:09

k/Warszawy 

"Regularna gimnastyka zmniejsza ryzyko raka piersi o 15 procent. Z kolei jeden drink dziennie - piwo, wino lub koniak - powiększa to ryzyko o 50 procent - powiedziała PAP Czudowska." uśmiech

[www.rynekzdrowia.pl]

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

annzaw (offline)

Post #9

23-07-2015 - 09:51:08

Tarnów 

ale ja sie codziennie bardzo gimnastykuje smiling smiley

rose (offline)

Post #10

23-07-2015 - 10:36:11

Anzaw twoje poczucie humoru jest wybornerotfl

doubleD (offline)

Post #11

23-07-2015 - 10:57:23

London 

hmm, intryguje mnie to 50%, badania populacyjne wskazuja na max 20%. trudno miec zaufanie do pani czudowskiej w tej sytuacji ;-)

Kass (offline)

Post #12

23-07-2015 - 14:38:52

A ja sie starzeje, hehe. Nie wchodzi mi piwo i tzw. twarde alkohole.. od czasu do czasu sobie pozwole na drinka, jesli jest dobrze 'zrobiony' czy framboise, ale baaardzo rzadko.. winking smiley Onkolog mi rowniez zakazal alkoholu, w/g niego rowniez male ilosci podnosza ryzyko (choc moze faktycznie nie o 50%), ale wyblagalam wino czerwone dwa-trzy razy w tygodniu lampka.. pije glownie Malbec, Pinot Noir i Petite Sirah, bo maja wiecej resweratrolu. smiling smiley

dziubas (offline)

Post #13

23-07-2015 - 14:46:24

Gdańsk 

Kass! okdrink.gif

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

izulek2311 (offline)

Post #14

23-07-2015 - 16:32:42

Na razie jest ok, ale pewnie dlatego że jeszcze działają sterydy . mam apetyt i nic mi nie dolega, tylko mam czerwoną twarz

iwusiak (offline)

Post #15

23-07-2015 - 17:29:28

Warszawa 

9 wlew za mna ,jeszcze trzy i operacja. Czekam na nią a jednocześnie ogarnia mnie lęk, dziewczyny mowia, ze operacja to pikuś w porównaniu z chemią.
Chemię prawie konczę i jakoś dałam radę choć czerwona była delikatnie mowiac mało przyjemna, a taksany to jakby nie bylo chemii, no może bolą kości i spię podczas wlewu.Ale wczoraj znów napytałam sobie biedy, ach ten niewyparzony język. Stwierdziłam, że dawno się nie ważyłam a waga stoi w gabinecie więc mam okazję, przytyłam 5 kilo więc onko zwiększyła mi paclitaksenzałamkaDostalam zlecenie na 140 ml.
5 sierpnia mam umowiona wizyte kwalifikacyjna u chirurga. 12 sierpnia koncze chemie.Jak wyglada taka wizyta? Czy jest omawiany plan operacji?

amelia30 (offline)

Post #16

23-07-2015 - 18:36:20

iwusiak
9 wlew za mna ,jeszcze trzy i operacja. Czekam na nią a jednocześnie ogarnia mnie lęk, dziewczyny mowia, ze operacja to pikuś w porównaniu z chemią.
Chemię prawie konczę i jakoś dałam radę choć czerwona była delikatnie mowiac mało przyjemna, a taksany to jakby nie bylo chemii, no może bolą kości i spię podczas wlewu.Ale wczoraj znów napytałam sobie biedy, ach ten niewyparzony język. Stwierdziłam, że dawno się nie ważyłam a waga stoi w gabinecie więc mam okazję, przytyłam 5 kilo więc onko zwiększyła mi paclitaksenzałamkaDostalam zlecenie na 140 ml.
5 sierpnia mam umowiona wizyte kwalifikacyjna u chirurga. 12 sierpnia koncze chemie.Jak wyglada taka wizyta? Czy jest omawiany plan operacji?
zgadzam się operacja ( ja miałam co prawda oszczedzającą) to nic w porównaniu z chemia.
obecnie jestem po 2 wlewach czerwonej i dała do wiwatu ostatnio nie powiem:-(

A pessimist sees the difficulty in every opportunity;
an optimist sees the opportunity in every difficulty

rose (offline)

Post #17

23-07-2015 - 21:09:36

Iwusiak to już blisko ,ciachu machu i gada do słoja. Na wizycie ustali ci chirurg wstępny termin operacji,mówię wstępny bo gdyby krewka była trochę słaba to termin się ciutke przesuwa by organizm się odbudował.,i oddech złapał po chemijce.Ustali z Tobą jaka ta operacja będzie t.z.n...radykalna czy oszczedzajaca,z węzłami czy bez.Dobrze jest mieć ze sobą listę pytań doo....i np.męża który zapamięta odpowiedzi!!!Nie wachaj się pytać o wszystko co związane z operacją i jej skutkami.Oczywiście obada dr.manualnie (pewnie?) ,i wizualnie twoją pierś i rzeknie kilka pokrzepiajacych słów. Życzę żeby wszystko potoczyło się po twojej myśli! Pozdrawiam!!!papa

Wandka (offline)

Post #18

23-07-2015 - 22:21:41

Warszawa 

Iwusiak, to może się spotkamy 12 sierpnia w CO. Ja będę miała ostatni wlew przed operacją i oczywiście omówienie kwestii operacji. Leczysz się na Ursynowie??? Czemu miałaś aż 12 cykli??? U mnie przed operacją 8 cykli (4 taxany i 4 FEC do tego herceptyna).myśli

iwusiak (offline)

Post #19

24-07-2015 - 08:53:50

Warszawa 

Wandka
Iwusiak, to może się spotkamy 12 sierpnia w CO. Ja będę miała ostatni wlew przed operacją i oczywiście omówienie kwestii operacji. Leczysz się na Ursynowie??? Czemu miałaś aż 12 cykli??? U mnie przed operacją 8 cykli (4 taxany i 4 FEC do tego herceptyna).myśli
Taki dostałam cykl leczenia 4 Ac plus 12 cotygodniowych paclitaxelu,jestem w 100%hormonozalezna,g1,ki67 10.dostałam chemię przed operacją ze względu na zmniejszenie guza.Leczę się na Ursynowie,spotkać mnie można najczęściej pod gabinetem 28 u dr Górniak.12 będę miała ostatni taksoli wiec chętnie się spotkam.Po operacji mam mieć radio i hormonoterapie.

izulek2311 (offline)

Post #20

24-07-2015 - 10:36:03

Dziewczyny ja z takim głupim pytaniem... czy można mieć pomalowane paznokcie jak się moczy w tej rycynie??

Wandka (offline)

Post #21

24-07-2015 - 11:31:22

Warszawa 

W rycynie mocz koniecznie codziennie. Rycyna musi być ciepła z dodatkiem kilku kropel cytryny. Na pewno nie zaszkodzi a pomoże. Ja ocaliłam wszystkie. Były lekko pofalowane ale szybko wracają do normy. Teraz dopiero po zaczęłam malować (już po wybraniu taxanów) FEC nie niszczy raczej paznokci a decotaksel. Jeśli bierzesz taksany to nie obciążaj paznokci dodatkową chemią. Smaruj rycyną brwi i rzęsy na noc. pociesza

izulek2311 (offline)

Post #22

24-07-2015 - 12:03:22

W takim razie robię tylko pedicure bez malowania... tylko jak moczyć paznokcie u stóp??

Wandka (offline)

Post #23

25-07-2015 - 00:55:58

Warszawa 

U stóp brałam wacik, namaczałam w rycynie i robiłam okłady.

Majinka (offline)

Post #24

27-07-2015 - 08:41:03

Czechy 

Kochane kobietki, po pobycie w szpitalu byłam wykończona psychicznie i fizycznie. Po powrocie do domu czułam się całkiem dobrze. Białe i czerwone w normie. Tylko, że za 5 dni czekał mnie nastąpny wlew. I tak w piątek zaliczyłam przedostatni wlew docetaxelu ale póki co czuję się nieźle.

Dwie poprzednie dawki miałam całe pomimo tego, że onka obiecywała, że ze względu na skutki uboczne ją obniży to tak nie uczyniła i dopiero teraz mi ją obniżyli o 15 %, ale różnica jest.

U pierwszych taxanów na wzrost białych dostałam 4x Tevagrastim który wstrzykiwałam cztery dni po wlewie. Teraz mi dali neulastę, którą sobie wstrzyknęłam dzień po wlewie i zdecydowanie neulastę znoszę lepiej. Już raz ją brałam po ostatniej AC i też było Ok, bez skutków uboznych.

Stopy i dłonie smaruję i już tak nie bolą , dbam o jamę ustną (wcześniej też dbałam nawet barzo ale nie zawsze pomagało), bóli żadnych nie mam ani temperatury tylko trochę zmęczona jestem to sobie odpoczywam. Mam nadzieję, że tak zostanie i jutro mi się nie pogorszy, że nie złapie jakiejś poskudnej infecji po, której znowu wyląduje w szpitalu.

14.7 ostatní wlew hurrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaa radocha

doubleD (offline)

Post #25

27-07-2015 - 15:39:29

London 

co do jamy ustnej, mi wlasnie polecono zel biotene jako nawilzacz. nie mialam pojecia ze cos takiego jak 'sztuczna slina' w ogole intnieje, chociaz nie ukrywam brzmi dosc bleh

Ewka_79 (offline)

Post #26

27-07-2015 - 21:27:09

okolice Częstochowy 

No dziewczyny, w czwartek jadę na ostatni wlewik. Tak mi się już nie chce...niezdecydowany
Włosy jakieś liche przerzedzone, mam nadzieję, że dojdą do siebie.

doubleD (offline)

Post #27

29-07-2015 - 14:07:42

London 

Pielegniarki wlasnie mnie oswiecily ze sam paclitaxel bedzie trwal 3 godziny a dopiero zaczelam premedykacje ouch ;-( Marne szanse ze wyleze z kliniki przed 7 wieczor dzisiaj. Ale przynajmniej bede wiedziec na nastepne 3 razy. Przesuniecie wizyt na wczesniej rano to chyba jedyna opcja.
Poza tym mam wielka nadzieje na kompletny brak reakcji alergicznych co nie jest takie pewne w 2 tygodniowym schemacie. Zobaczymy jak bedzie ale zasada jest ze ma byc dobrze!!!

Wandka (offline)

Post #28

30-07-2015 - 01:16:29

Warszawa 

Oczywiście, że będzie dobrze nie ma innej opcjibuziak

iwusiak (offline)

Post #29

30-07-2015 - 08:59:30

Warszawa 

Wczoraj 10 taksan jeszcze 2 i.......regeneracja.... O operacja w połowie września. I tu mam zagrożone.Wiem,że po. Chemi przedoperacyjnej często występują krwawienia podczas operacji i potrzebna jest kolejną operacja:-o Spytałam się swojej onkologii,potwierdziła,spytałam czy można podać przedtem jakieś leki aby uniknac tego rodzaju niespodzianek, ale nie ,najwyżej podadzą krew. dziewczyny czy też napewno nie ma innych sposobów!!!!?!

doubleD (offline)

Post #30

30-07-2015 - 10:42:44

London 

paclitaxel podawany co tydzien powinien pozwolic ci sie zregenerowac w dosc krotkim czasie wiec miesiac co operacji powinien zniwelowac dodatkowe ryzyko krwawienia. co bym przedyskutowala po operacji albo i przed to zwyczaj przepisywania kazdemu pacjentowi heparyny, nie wiem jakie sa zwyczaje w pl ale u mnie nalegaja na podawanie podczas hospitalizaji nawet jesli jestes na nogach i calkiem aktywna w warunkach szpitalnych.

z innej beczki, czy ktos mial podawany paclitaxel w systemie co 2 tygodnie w dawce 310mg? z ciekawosci co do reakcji. wczorajszy wlew bez natychmiastowych reakcji alergicznych wiec jak na razie jest okay. teraz 3 dni regularnej dawki sterydow jak po EC. poza niskim potasem i wapnem wszystko wydaje sie okay, musialam negocjowac nie ladowanie kroplowek wczoraj bo siedzenie nastepnych 3 godzin po 3 godzinach paclitaxelu bylo dla mnie nie przezycia. wzielam polowe worka potasu i na tym skonczyla sie moja cierpliwosc ;-)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 455
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024