Taksany
Wandka (offline) |
Post #1 12-08-2015 - 23:09:12 |
Warszawa |
Ja też uroczyście oświadczam, że jestem po ostatniej czerwonej mery. Termin przybycia do szpitala 3 września. Żyję po dzisiejszym dniu i nawet dobrze się miewam. Szkoda, że z Iwonką nie spotkałyśmy się. Zwariowany dzień na Ursynowie. Za to gadałyśmy przez telefon ok. godziny. Może spotkamy się w szpitalu na operacji???
|
doubleD (offline) |
Post #2 13-08-2015 - 10:22:26 |
London |
zaliczylam drugi paclitaxel, jeszcze 4 tygodnie do wolnosci :-)
zalozenie lini piic trwalo moze pol godziny razem z calym przebraniem sie w szpitalne koszulisko i rentgenem zeby sprawdzic polozenie lini. jak chce to moge nawet isc poplywac chociaz potem powinnam wpasc na zmiane opatrunku. na wypadek kolejnego wysypkowego dramatu dostalam hydrocortyzon w masci i piriton w tabletkach, jesli sytuacja sie powtorzy dostane tez steryd dozylnie przy okazji plukania lini piic w przyszlym tygodniu. wyprubuje rade od pielegniarki na stylizacje ramienia z piic - odciecie stopy od kolorowej skarpetki i przykrycie opatrunku tak powstala rurka /rekawkiem powinno wygladac lepiej niz opaska/ bandaz ktora dostalam w klinice :-) |
Viola1 (offline) |
Post #13 17-08-2015 - 16:54:05 |
szczecin |
Witajcie. Od jutra zaczynam Docetaksel. Mam mieć 4 razy podany co trzy tygodnie w dawce po 100mg. Jestem po 4 AC, którą znosiłam źle. Myślałam, że teraz będzie lepiej ale po przeczytaniu tego wątku jestem przerażona. Do tego mam przepisany Pabi-dexametazon, który muszę dzisiaj zacząć przyjmować w dawce 8 tabletek po 1 mg. Jutro rano przed chemią kolejne 8 tabletek, wieczorem po raz trzeci. I w pierwszym dniu po chemii również 2 razy dziennie po 8 tabletek. Dlaczego aż 5 razy po 8 tabletek? Można zmniejszyć dawkę ? Dexametazon miałam podawany przy AC w kroplówce i puchłam od niego, szczególnie na twarzy.
Napiszcie mi czy można jakoś złagodzić skutki uboczne tej chemii. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-08-2015 - 16:56:14 przez Viola1. |
izulek2311 (offline) |
Post #14 17-08-2015 - 17:37:03 |
|
Jestem po drugim docetakselu.... powiem, że się zastanawiam czy on działa ;-), bo właściwie to żadnych prawie skutków ubocznych. Fakt włosy wypadają, skóra jakby bardziej sucha i dwa dni samopoczucia jak po mega imprezie. Najgorszy to jest właściwie ten smak a raczej jego brak. sterydy też biorę po 8 tabletek i nie puchne po nich wogole.
|
małgonia (offline) |
Post #15 17-08-2015 - 18:27:24 |
Niepołomice |
Violu dobrze że się odezwałaś ,nie martw się na zapas naprawdę ta chemia jest o niebo lepsza niż AC ,sterydy są po to aby złagodzić skutki uboczne naprawdę da się wytrzymać ,bolą kości ale są na to tabletki nie jest już tak niedobrze napradę nie bój się na zapas.A tak pozatym cieszę się że u Ciebie OK i że najgorsza chemia już za tobą
![]() |
Viola1 (offline) |
Post #18 18-08-2015 - 09:07:28 |
szczecin |
Wandka Ty wyjątkowo dobrze znosiłas chemię ☺. Po tym jak ciezko znosilam AC obawiam się ze u mnie będzie gorzej, szczegolnie ze dostane docetaksel. Wlasnie jestem w drodze do CO. Ale proszę napisz mi jak moczyć paznokcie w rycynie. W tym wątku przeczytałam że należy zabezpieczyć paznokcie malując je na ciemny kolor? Czy można moczyć w olejku rycynowym tak pomalowane? Czy lakier nie stanowi przeszkody w absorpcji przez płytkę paznokcia substancji z olejku rycynowego?
Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 18-08-2015 - 09:12:30 przez Viola1. |
doubleD (offline) |
Post #19 18-08-2015 - 10:52:23 |
London |
viola, nie ma reguly, ja EC znosilam bardzo dobrze a paclitaxel mnie uczulil ;-) wiekszosc jednak znosi taksany lepiej niz AC wiec tego sie trzymaj!
malowanie paznokci na ciemny kolor zapobiega reakcji na slonce, jesli na duzo slonca sie nie zanosi albo bedziesz chronic dlonie i panokcie inaczej to ciemny lakier nie musi w niczym pomoc. ja teraz smaruje dlonie bardzo wysokim filtrem ale u mnie slonca jak na lekarstwo ;-) |
Wandka (offline) |
Post #20 18-08-2015 - 11:49:01 |
Warszawa |
Lakier przy chemii uważam, że niszczy płytki paznokcia. Ja owszem okazjonalnie malowałam. Wierz mi olejek rycynowy jest najlepszy. Ostatnio kupiłam odżywki dość drogie na paznokcie aby ułatwić sobie życie. Do niczego, wróciłam do olejku. Wlewasz olejek do jakiegoś małego naczynia, dodajesz trochę soku z cytryny i lekko podgrzewasz. Moczysz paznokcie rąk ok 10 min. Na paznokcie nóg moczyłam waciki i robiłam okłady. Tanio a skutecznie. Nie warto wydawać pieniędzy na jakieś odzywki a coś taniego jest bardziej skuteczne. Piję jeszcze napar (herbatę) ze skrzypu polnego.
|
MoniaB (offline) |
Post #21 19-08-2015 - 21:27:24 |
Toruń |
Witam, wróciłam z 3 wlewu paclitakselu. Myślałam, że dziś pójdzie szybko, bo o 9.20 już miałam wlew, a tu niespodzianka - reakcja alergiczna- silny ścisk klatki piersiowej i problemy z oddychaniem. Wlew przerwano, dostałam dodatkowy deksametazon (przed wlewem dostaję 20mg, ale nie wystarczyło ), po 30 minutach znowu mnie podłączono, ale w bardzo wolnym wlewie , no i się udało. Teraz czuję się ok, tak jak przy poprzednich. Ale stracha miałam niezłego, pielęgniarki też
![]() |
izulek2311 (offline) |
Post #23 20-08-2015 - 09:24:01 |
|
|
izulek2311 (offline) |
Post #25 20-08-2015 - 10:06:31 |
|
|
doubleD (offline) |
Post #27 20-08-2015 - 10:45:29 |
London |
rozwiazaniem moze byc rozlozenie dawki/ dawek sterydow. chociaz w przypadku reakcji alergicznej podczas wlewu maxymalna dawka przed jest pewnie jedyna bezpieczna opcja ;-(
ja dostaje 15mg w premedykacji przed wlewem i potem 3 dni na tabletkach (druga dawka w ciagu dnia najpozniej o 3 po poludniu zeby zapobiec problemom ze snem). mam jedna dobra wiadomosc ;-) reakcje alergiczne nie musza sie powtorzyc, po pierwszym paclitaxelu tydzien pozniej dostalam swedzacej wysypki i spuchlo mi gardlo. po drugim, ponad tydzien po, wszystko jest okay! antyhistaminy i krem sterydowy przepisany nie uzywany! |
Majinka (offline) |
Post #29 20-08-2015 - 12:50:01 |
Czechy |
Izulek, ja jestem po ostatním docetakselu, który miałam w piątek i po każdym miałam problémy ze spaniem tak samo jak ty. Na noc wyprowadzałam się do pokoju syna ( był u babci na wakajach) żeby mąż się wyspał do pracy bo tak się wierciłam no i jest tam wygodne łóżko i TV. Jak było najgorzej to brałam tabletki na spanie, ale mam silne i nie chciałam się uzależnić to je stosowałam tylko przez dwa max trzy dni . Dzisiaj w nocy wzięłam pół tabletki i się wyspałam. Nie warto się męczyć, tabletki są od tego żeby nam pomogły.
Dziewczyny tydzień po wlewie zleciał szybko i pomalutku dochodzę do formy. Tym razem nie było najgorzej. Duże osłabienie, bóle kości i łzawienie oczu. Co do syndromu ręka noga to lepiej. Myślę, że dlatego, że się ochłodziło i nogi mnie nie pieką tylko drętwieją. Cały czas odpoczywam. |