twarde zgrubienie wzdłuż blizny pooperacyjnej, tak ma być?
Al_la (offline) |
Post #2 18-04-2013 - 16:31:50 |
k/Warszawy |
To może być bliznowiec [emedica.pl]
Spróbuj smarować maścią np. [www.aptekaslonik.pl] ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-04-2013 - 16:32:10 przez Al_la. |
haniaczek (offline) |
Post #3 18-04-2013 - 17:21:09 |
|
To nie bliznowiec. Blizna jako taka jest bardzo ładnie zagojona i prawie nie wystaje. Ale pod nią, tam gdzie jest loża po wyciętym fragmencie jest bardzo twardy obszar o średnicy ok 10cm. Pojawiło się to kilka dni temu.Co to może być? Nie wyglada jakby miało samo zmięknąć
![]() |
aga66 (offline) |
Post #6 18-04-2013 - 19:27:33 |
Warszawa |
Haniaczku może być twarde w okolicach blizny. Ja też tak mam. Swoje dołoży jeszcze radioterapia
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
motylek_79 (offline) |
Post #7 18-05-2013 - 00:37:25 |
|
|
luluja (offline) |
Post #8 01-08-2013 - 22:12:24 |
Głuchołazy |
Witam, tydzień temu przeszłam kwadrantektomię prawej piersi,wycięcie 2 węzłów chłonnych i radioterapię śródoperacyjną. Blizny goją się dobrze.Pierś nie boli, natomiast nad blizną pod pachą wyczuwam zgrubienie długości blizny a cały dół pachowy strasznie piecze. Woda i kremy potęgują te dolegliwości.Usunięcie szwów i kontrola dopiero za tydzień. Proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić i co jest tego przyczyną.
|
luluja (offline) |
Post #10 02-08-2013 - 00:02:58 |
Głuchołazy |
Dziękuję Perałko.To zgrubienie nawet tak nie przeszkadza jak to, że straszne piecze. Mam wrażenie, że się odparzyłam. Czy to nasilające się pieczenie może być spowodowane myciem? Zaznaczam, że po przywiezieniu z sali operacyjnej jedyne co pamietam to wrażenie goracego żelazka na msc operowanym (pierś i pacha). Nikt nie mówił, że mam sie nie myć. Usłyszałam tylko, prysznic w asyście i nie zmoczyć opatrunków. Z powodu braku sił użyłam tylko chusteczek mokrych do umycia pach. A przy wypisie usłyszałam po 2 dniach ściągnąć opatrunki, normalnie się myć szarym mydłem i nic nie zakładać.
|
dana23 (offline) |
Post #12 20-03-2014 - 19:38:14 |
Gdańsk, Saarbruecken |
Ja też mam twarde zgrubienie w bliźnie po mastektomii podskórnej.Nie przejmowałam się tym bardzo,ale wczoraj wyczułam tam guzek wielkości groszku i ...się zaczęło. Cała nocka nieprzespana,palpitacje serca i myśli typu-mam wznowę,mam przerzuty (bóle ręki),trzeba pożegnać się z rodziną,przyjaciółmi,tyle mam jeszcze do zrobienia,jak ja przeżyję ponowną chemię? Itd.,itp. Koszmar. Ale rano pędzikem pojechałam do onkologa-ginekologa i jednak to tylko blizna.
![]() ![]() |
aga66 (offline) |
Post #13 20-03-2014 - 21:05:26 |
Warszawa |
Dana nie dziw się panice
![]() ![]() ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
filipinka35 (offline) |
Post #14 21-03-2014 - 03:51:52 |
|
Danusiu. Przytulam Cie i bardzo sie ciesze, ze to tylko blizna.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-03-2014 - 03:53:30 przez filipinka35. |
Gizi (offline) |
Post #15 21-03-2014 - 09:51:35 |
Warszawa |
Dana, bardzo się cieszę że tak to się skończyło. Jak przeczytałam Twój wpis, aż mnie ciarki przeszły. Chyba większość z nas denerwuje się jak coś sobie wymaca. Ja przeżywam też znaleziska dziewczyn na forum. A Ty byłaś jedną z pierwszych osób, która mnie ciągnęła za uszy. Pozytywnie oczywiście.
Ściskam cię mocno. ![]() Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
Latek (offline) |
Post #16 21-03-2014 - 12:16:14 |
Al-Khobar, Arabia Saudyjska |
Uffffffff, odetchnęłam z ulgą po przeczytaniu, że to tylko blizna.
Odnośnie blizn - właśnie testuję na sobie żel silikonowy Kelo-cote, ciekawa jestem jak zadziała, bo po Contratubexie blizna od razu robi się zaczerwieniona Link do naszego bloga o życiu codziennym w Arabii Saudyjskiej znajdziecie w moim domku "Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić" pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) |
Latek (offline) |
Post #18 21-03-2014 - 18:22:30 |
Inka - czy po Kelo-cote nie pojawiał się u Ciebie stan zapalny ? Albo ja jestem przewrażliwiona, albo moja blizna nie toleruje żadnych maści z wyjątkiem witaminowej
![]() Link do naszego bloga o życiu codziennym w Arabii Saudyjskiej znajdziecie w moim domku "Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić" pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) |
Latek (offline) |
Post #20 21-03-2014 - 18:47:12 |
Użyłam tego żelu dzisiaj po raz pierwszy i mam wrażenie, że mnie lekko piecze i blizna jest bardziej czerwona, ale te odczucia są znacznie słabsze, niż po Contratubexie
Link do naszego bloga o życiu codziennym w Arabii Saudyjskiej znajdziecie w moim domku "Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić" pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) |
Latek (offline) |
Post #22 21-03-2014 - 19:00:59 |
Dzięki Inka, bo już się bałam, że na wszystko jestem uczulona
Link do naszego bloga o życiu codziennym w Arabii Saudyjskiej znajdziecie w moim domku "Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić" pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) |