Golenie pach po operacji
Wysłane przez Kass
Kass (offline) |
Post #1 14-03-2015 - 16:17:27 |
|
No wlasnie, dziewczyny - mozna golic czy raczej nie..? Mnie nikt nic na ten temat nie mowil.. Przez 3 tygodnie po operacji nie golilam.. po 3 tygodniach zaczelam, delikatnie, co kilka dni, ponad blizna po wycieciu wartownikow.. i zastanawiam sie, czy nie ma moze przeciwwskazan.. tzn. idzie wiosna/lato, nie wyobrazam sobie chodzic z niewydepilowana pacha.. ale zastanawialam sie, czy sa jakies ogolne wytyczne.. ? Czy wy golicie? Kiedy po operacji zaczelyscie? I czy mozna, np. woskowac? Albo laserowac?
|
Krynia58 (offline) |
Post #8 14-03-2015 - 18:51:02 |
Warszawa |
Mnie też pod pachami nic nie rośnie chociaż byłam naświetlana tylko z jednej strony
Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
zuzia1 (offline) |
Post #10 15-03-2015 - 17:47:26 |
Gdańsk |
Jedna mała sugestia jaką ja usłyszałam od moich rehabilitantek. Otóż operowana pacha często po wycięciu węzłów nie ma czucia. Przy goleniu wtedy łatwo się skaleczyć i może się źle goić. Raczej używać delikatnego kremu do depilacji. Jest bezpieczniejszy, przynajmniej w tym pierwszym okresie zanim nie wróci czucie.
Ja zarastam równo, mimo chemii, naświetlań pachy i wycięcia węzłów. Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca. |
Ikka (offline) |
Post #11 15-03-2015 - 19:16:44 |
Gdańsk |
Ja goliłam zaraz po operacji...delikatnie bo czucie było mniejsze ...ale nie wyobrażałam sobie pójść do chirurga na kontrolę taka zarośnięta
To moja schiza taka Ikka ---------------------------------------------------------------------------- Zamiast zamartwiać się tym co będzie jutro - bądź szczęśliwa już dzisiaj ..... |
Kass (offline) |
Post #12 16-03-2015 - 01:05:26 |
|
No widzisz, Ika, trzeba mi sie bylo wczesniej podpytac.. a tak to po prostu sie balam.. na poczatku rana byla jeszcze swieza, a pozniej mnie bolala, ciagnela, balam sie ryzykowac infekcje.. mowie sobie, ze lekarze do duzo gorszych widokow sa przyzwyczajeni.. (czasem dziala.. )
A przy okazji fajnie, ze niektore z Was wcale nie musza sie wcale o to martwic. |
aga66 (offline) |
Post #13 19-03-2015 - 13:40:37 |
Warszawa |
A ja w ogóle nie miałam pachy naświetlanej, tylko cycka po BCT, a jak włosy podczas chemii wypadły, to do dzisiaj jestem goła i wesoła pod obiema pachami
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
805
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024