Mastektomia obustronna
Grazyna S (offline) |
Post #2 08-01-2014 - 17:59:04 |
|
Dana
![]() ![]() "nadzieja ma skrzydła,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów, która nigdy nie ustaje, a jej najsłodsze dźwięki słychać nawet podczas wichury” Emily Dickinson ![]() |
monika14 (offline) |
Post #3 08-01-2014 - 18:00:10 |
|
Danusiu, trzymam mocno kciuki za Ciebie. Jutro będę z Tobą myślami, ale wiem, że wszystko będzie dobrze, kochana, a później to już tylko będzie lepiej, bo najgorsze masz już za sobą. Mastektomia obustronna, zrobią Ci od razu ładne cycuszki i będziesz miała spokój, bo ja po oszczędzającej mam już paranoję sprawdzając swoje piersi. Ale w lutym będę miała robione badania genetyczne i jak wyjdzie mutacja, to też będę się starała o obustronną wycinkę. Pozdrawiam i
![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-01-2014 - 18:00:50 przez monika14. |
Latek (offline) |
Post #15 10-01-2014 - 19:56:01 |
Al-Khobar, Arabia Saudyjska |
Trzymaj się cieplutko Dana
Pozdrowienia od Dominy13 i ode mnie Link do naszego bloga o życiu codziennym w Arabii Saudyjskiej znajdziecie w moim domku "Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić" pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) |
filipinka35 (offline) |
Post #19 11-01-2014 - 21:38:30 |
|
Dana trzymaj sie. Mysle o Tobie
![]() Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
Krynia58 (offline) |
Post #23 13-01-2014 - 19:40:27 |
Warszawa |
Dano,
![]() Dochodź powoli do siebie ![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Dorcia04 (offline) |
Post #27 01-05-2016 - 21:29:05 |
|
Witam 1 grudnia 2015 roku przeszłam obustronną mastektomię i jestem obecnie w trakcie leczenia hormonalnego. Węzły były czyste. Chciałam się dowiedzieć czegoś na temat rehabilitacji ponieważ lekarze zrobili co swoje i na tym koniec. Jestem w takcie pogłębionego badania genetycznego, ponieważ nowotwór piersi jest u mnie kolejną chorobą 5 lat temu miałam nowotwór jelita grubego. Piersi to nie przerzut tylko coś nowego. Wróciłam do pracy i ogólnie jest okej ale czasami pod pachami robi mi się zgrubienie i tam gdzie są rany mam ucisk jak by mi się ktoś położył na klatę piersiową. Czy to jest normalne.
Pozdrawiam Dorota. |
roxy (offline) |
Post #28 07-05-2016 - 17:59:00 |
|
Dorcia, nie piszesz, czy usunięto u Ciebie wszystkie węzły, czy tylko wartowniki. Myślę, że w obu przypadkach warto wziąć skierowanie na rehabilitację (można od rodzinnego), znaleźć dobrego fizjoterapeutę, który zobaczy, co się dzieje i dobierze odpowiednie ćwiczenia, zabiegi.
Sama zmagam się z obrzękiem ręki po usunięciu węzłów i naświetlaniu także pachy już prawie trzeci rok. Obrzęk nie jest za duży, ale uciążliwy. A zaczynało się wszystko od zgrubienia pod pachą, uczucia, jakbym włożyła tam gąbkę, która pęcznieje. Dobrze zrobiony drenaż likwiduje to odczucie, ale u mnie musi być powtarzany systematycznie. Rehabilitantka rozmasowywała i uciskała też (nie wiem, czy to dobre określenie, ale nie znam specjalistycznego języka) bliznę i jej okolice i uczucie przywierania czy przyrastania skóry do klatki piersiowej też powoli ustępowało. Ważne jest, żeby trafić do dobrego rehabilitanta, który ma doświadczenie w pracy z amazonkami. Pozdrawiam ![]() |
efka (offline) |
Post #29 27-08-2017 - 21:40:24 |
Gdańsk |
Witam w tym wątku, szukam kontaktu z obustronnymi Amazonkami. Moje pierwsze zachorowanie 5 lat temu, mastektomia na życzenie i leczenie Tamoxifenem. W lipcu 2017 rak drugiej piersi, dwa ogniska, jedno zbadane, hormony na minus, Her2 w toku, ponieważ wyszły dwa +, Ki67 40%. Czyli albo będzie trojujemny, albo herdodatni. No i nie wiadomo, co z drugą zmianą, jeszcze ją mam. Czekam na wynik FISH i albo chemia przedoperacyjna, albo od razu operacja. Potem chemia. Mimo, że to moje drugie zachorowania na raka i wiem, jak to będzie z operacją, to nie mam doświadczenia z chemią. Potrzebuję pozytywnych przykładów. W drugim raku jedna zmiana 9x9 mm, druga 13x4 mm.
|
lulu (offline) |
Post #30 27-08-2017 - 21:52:44 |
k/Kwidzyna |
Efka ja jestem obustronna. Prawa pierś w 2007, później tylko tamoksifen. Lewa pierś 2015 i 4xAC i rok herceptyna.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 27-08-2017 - 21:54:07 przez lulu. |