Mastektomia obustronna
Haniap. (offline) |
Post #1 17-11-2010 - 21:22:19 |
Poznań |
Dzięki Renatko, czuję się nieźle. Jednak ta nowa chemia jest łatwiej strawna. Po czerwonej leżałam pięć dni i nie mogłam ruszyć głową bo od razu.... ząbkowice
![]() Mastektomię prawostronną miałam w 2006 roku w styczniu i to był rak i poszła część węzłów, więc masaże i ćwiczenia jak wszystkie dziewczyny. Około roku od tej operacji miałam guzka w lewej piersi, ale na szczęście nie potrzebna była ani chemia, ani radio i węzły miałam czyste. Po tej operacji tylko rana musiała mi się zagoić. Tak więc jestem obustronna, ale tylko prawą stronę mam pod ochroną ![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
renatarzeplinska (offline) |
Post #2 03-12-2010 - 14:58:40 |
|
Kochane Amazonki,otóż tydzień temu miałam mastektomiedrugiej piersi .Czekam na wynik.Moją sytuację komplikował fakt niejednoznacznych wynikówz dwóch placówek medycznych, w jednym przypadku wyniki biobsji wskazały na komorki tłuszczowe-/z jednego szpitala/ natomiast w drugim szpitalu wyniki biobsji wskazały komórki nowotworowe w torbielach.,do tego należy dołożyć mój bardzo obfity biust..Myślę że to wszystko spowodowało taką decyzjęProszę o komentarz
|
lulu (offline) |
Post #4 03-12-2010 - 15:09:50 |
k/Kwidzyna |
Tera jest i tak po ptakach. Renata, ja usunęłam dół chociaż nic aż tak złego się nie działo, ale mogło, i mam spokój, nie myślę o tym. Teraz nie czas na gdybanie, jest po zabiegu i ważne, aby wyniki były dobre i już.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
mag_dag (offline) |
Post #6 03-12-2010 - 22:03:01 |
Sosnowiec |
jak były komórki nowotworowe w pobranym materiale, to wg mnie jest bardzo jednoznaczny wynik i nie ma się nad czym zastanawiać
po prostu druga biopsja była nietrafiona Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Post #7 04-12-2010 - 09:37:45 |
|
Dziękuję za wsparcie ,czuję się dobrze.Zobaczymy co pokażą wyniki.Pozdrawiam Was.Mam lepsze samopoczucie,że oprócz męża i córki jesteście Wy kochane dziewczyny ,które natychmiast rozwiązujecie problem i to mi się bardzo w tym całym nieszczęściu podoba.Kocham Was
|
Haniap. (offline) |
Post #8 04-12-2010 - 22:04:29 |
Poznań |
Ja miałam dobry wynik biopsji, to znaczy nie było komórek rakowych, ani żadnego podejrzenia o gada. Zostałam skierowana na wyłuskanie, a jednak okazało się, że mam paskuda i trzeba było amputować pierś i usunąć część węzłów. Biopsja może być nietrafiona.....
"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
Post #9 05-12-2010 - 11:31:22 |
|
Haniu jutro będą wyniki histo.. ,napisze Wam o nich a tak w ogóle jesteśmy spokrewione zawodowo ponieważ pracowałam m.in z młodzieżą upośledzoną i pracowało mi się bardzo dobrze .pozdrawiam
|
Halinka (offline) |
Post #11 23-08-2011 - 20:18:08 |
|
To przykra wiadomość... Ale przecież sprawa jeszcze nie do końca rozstrzygnięta, może jeszcze się uda coś zrobić innego. A jeśli nie to przecież najważniejsze to pozbyć się gada!!!
Kiedy kilka lat temu odjęto mi pierwszą pierś, zazdrościłam tym paniom po oszczędzającej. A gdy przybyła na oddział radioterapii kobieta dwustronna, to myślałam, że tego się nie da psychicznie przeżyć. Teraz wiem, że się da i można z tym żyć normalnie. Wspieraj Mamę i nie nazywaj tego - bardzo proszę - amputacją, to brzmi jakoś tak okrutnie. Ja zwykle mówię "odjęcie", może i Mamie będzie z takim pojęciem łatwiej... Przytulam Mamusię i Ciebie ![]() |
mituraewa (offline) |
Post #13 23-08-2011 - 20:33:20 |
Gdańsk |
KMI. Ja jestem obustronna i wiem co czuje Twoja Mama, bo sama musiałam sobie poradzić z diagnozą - obie piersi do usunięcia
![]() ![]() ![]() |
KMi.. (offline) |
Post #14 24-08-2011 - 11:47:11 |
Wrocław |
Dziękuję dziewczyny.
Na tą chwilę wiadomo dwie rzeczy: operacja w piątek... lewa pierś już przesądzona. Zmiana w prawej zostanie zdiagnozowana podczas operacji, ale lekarze nastawiają nas na obustronną. Mama dość dobrze się trzyma. Może jeszcze nie do końca ta wiadomość do mamy trafiła. Ja pracuje nad zebraniem się "do kupy" .... |
aga68 (offline) |
Post #23 18-06-2013 - 11:31:40 |
Dąbrowa Górnicza |
Witam serdecznie !Od 8 lat jestem amazonka prawej piersi .Aktualnie podjęłam się ponownej chemii i czekam na mastektomię drugiej piersi niestety.jest we mnie ogromny strach bo to już w lipcu.Jeśli znajdziesz chwilkę wolnego czasu i minimum chęci proszę odezwij się miła podwójna Amazonko-Agnieszka POZDRAWIAM
|
luska (offline) |
Post #29 03-01-2014 - 19:21:57 |
Gdynia |
Córka miała w kwietniu operację , wiec już czuje się bardzo dobrze . Jesli chcesz wiedzieć coś wiecej smiałao pytaj ...może na priva
Dana czy masz już kupiony odpowiedzni stanik , który zakładają zaraz po operacji i powinno nosić się dzień i noc przez ok 6 miesięcy? Ciesz się drobnymi rzeczami, gdyż pewnego dnia możesz odkryć, że były one wielkie. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-01-2014 - 19:29:32 przez luska. |