Mastektomia bez rekonstrukcji jako świadomy wybór
Ani (offline) |
Post #1 15-06-2021 - 17:27:38 |
Poznań |
hej
wiem że wątków było mnóstwo ale chciałabym poznać opinie dziewczyn, które przeszły mastektomie ale bez jednoczesnej rekonstrukcji i to był ich świadomy wybór że nie chciały tej rekonstrukcji. Co więcej zależy mi na tym żeby powiedziały czy żałują że nie wzięły jednak rekonstrukcji i jak się funkcjonuje nosząc protezę. Mi zaproponowano oszczędzającą ale to odrzuciłam gdyż psychicznie czuć będę się lepiej jeśli usunę tą pierś (lewa) i teraz mam zdecydować czy chce z rekonstrukcją czy bez. Proszę Was o Wasze doświadczenia. Pozdrawiam |
agamon (offline) |
Post #2 15-06-2021 - 18:27:02 |
toruń |
Hej.Ja miałam małe piersi ,więc oszczędzająca szału by nie zrobiła ,a poza tym to tak jak Ty ,chciałam raz a konkretnie guza wyciąć.Przez jakiś czas nosiłam lekką ptotezę ,a teraz silikonową .Kompletnie mi to nie przeszkadza.Nawet profilaktycznie dałabym sobie usunąć drugą pierś,no ale nie mam mutacji i chyba raczej w takiej sytuacji nie usuną mi zdrowej piersi.Jeśli dobrze będziesz miała dobraną protezę ,to wcale nic się nie różni ,oczywiście w staniku
![]() [amazonki.net] |
renatar (online) |
Post #3 15-06-2021 - 18:40:46 |
sieradz |
Ani jestem prawie 6 lat po mastektomii z węzłami, nie jest żle ale gdybym miała wybór to zrobiłabym jednoczasówkę tzn przy operacji. Ja miałam wtedy 46 lat więc już nie zależy mi tak bardzo na wyglądzie. O rekonstrukcji na dzień dzisiejszy nie myslę.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Malgorzata0208 (offline) |
Post #4 15-06-2021 - 18:42:33 |
Legnica |
Cześć Ania.Ja miałam mastektomię obu piersi z jednoczasową rekonsrukcją.Jestem posiadaczka genu BRC1.Czułam się bardzo dobrze po operacji bez żadnych komplikacji.Bardzo szybko wszystko sie pozagajało.Jak będziesz chciała cos wiedziec to pisz. Pozdrawiam
|
Ani (offline) |
Post #5 15-06-2021 - 19:24:49 |
Poznań |
To tak dokładnie jak ja myślę, ja mam miseczkę D więc nie taką małą i lekarz mi powiedział że może odezwać się potem kręgosłup że z jednej strony będę miała taką ''niedowagę" ale też boję się że implant się nie przyjmie i sama nie wiem jak ja zareaguję na ciało obce w piersi. Jestem w trakcie diagnostyki na mutacje tzn nie mam BRCA1 ale mam NOD2 i czekam na wyniki BRCA2
Operacja za tydzień więc myślę co zrobić |
Ani (offline) |
Post #6 15-06-2021 - 19:27:08 |
Poznań |
Renata a nie miałaś wtedy wyboru? Nie proponowali Ci tego czy sama tak zdecydowałaś? T1C (0,7x0,8x1,1) N1a (sn), G2, ER+ >95%, PR +>95% Her- (1+), Ki67 20%, mastektomia, radioterapia, tamoksifen + reseligo przez 7 miesięcy, obecnie Letrozol |
Tomasz. (offline) |
Post #7 15-06-2021 - 21:09:53 |
Pruszków |
Jednoczasówki nie są znów aż tak długo. 14 lat temu może ktoś i o tym słyszał- ale za granicą. Jedyna wada jednoczasówki jest taka, że są pewne utrudnienia odnośnie obserwacji okolic blizny. Ale to do przejścia. Psychiczny komfort jest b.ważny. Też ważny dla współmałżonka. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Al_la (offline) |
Post #10 19-07-2021 - 17:55:30 |
k/Warszawy |
Za moich czasów nie było jednoczasówek. Kwalifikowałam się do operacji oszczędzającej (miseczka D), ale onkolog mi odradziła. Wykonano operację radykalną (17 lat temu) i nie chciałam rekonstrukcji. Nie była mi potrzebna do szczęścia. Od prawie dwóch lat nie mam drugiej piersi (mutacja BRCA1) i jest mi dobrze. Mogę w każdej chwili pogłaskać sobie klatę i sprawdzić, czy coś na niej nie rośnie
![]() Kiedy straciłam prawą pierś miałam 47 lat, drugą 61. Doradzić ci nie umiem, bo to sprawa bardzo indywidualna. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Krynia58 (offline) |
Post #11 19-07-2021 - 21:04:25 |
Warszawa |
W 2012 miałam obustronną mastektomię. Przed operacją nie było mowy o rekonstrukcji, po niej lekarka powiedziała że na to będzie czas za parę lat, o ile zechcę. Do dziś nie zechciałam
![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Anna córka Kasi (offline) |
Post #12 19-07-2021 - 22:38:42 |
Warszawa |
Moja mama po mastektomii miala 73 lata. Od 20 lat jest wdową, nie pracuje, nie jest szczegolnie aktywna towarzysko, ale brak piersi jej przeszkadza. Jest estetką lubi symetrię
![]() |