Operacja oszczędzająca
nutka (offline) |
Post #1 09-06-2013 - 11:34:28 |
|
Moniko14, to jest sprawa bardzo indywidualna. Na pierwsze ściągnięcie zgłosiłam się tydzień po wyściu ze szpitala, następne były dwa razy w tygodnu przez ok. miesiąc, później raz w tygodniu. Pozdrawiam
"W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu." Richard Paul Evans "... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe." Dennis Genpo Merzel |
monika14 (offline) |
Post #2 09-06-2013 - 11:44:19 |
|
Pytam, bo wybieram się do Polski po operacji i muszę się orientować mnie więcej jak to wszystko wygląda. dziękuję Ci bardzo za odp.
ja przed chemią miałam zabieg usunięcia węzła wartowniczego, więc sądze, że bez ściągania sie nie obejdzie. Możesz mi napisać jak wygląda takie ściąganie i czy to boli Orientujesz się też może kiedy zazwyczaj rozpoczyna się naświetlania po operacji ? pozdrawiam Cię |
nutka (offline) |
Post #3 09-06-2013 - 12:10:47 |
|
Moniko, ściąganie chłonki nie boli, ponieważ nakłuwane igiełką miejsce jest jeszcze po operacji jakby "zdrętwiałe". Ja po operacji rozpoczęłam chemioterapię, więc nie odpowiem Ci na pytanie odnośnie radioterapii. Wczytaj się w wątki na forum a na pewno znajdziesz odpowiedź. Jedno jest pewne - rana musi być wygojona
"W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu." Richard Paul Evans "... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe." Dennis Genpo Merzel Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-06-2013 - 12:12:45 przez nutka. |
Renka623 (offline) |
Post #5 10-06-2013 - 17:40:22 |
|
Moniko14 a dlaczego zakładasz z góry że będzie chłonka \sa dziewczyny na forum które nie miały chłonki\ ja jestem po oszczędnosciowej wycięciu wszystkich węzłów \w sumie trzy operacje co miesiąc\ i wcale nie mialam chłonki.i ręke prawa mam sprawną i żadnych dolegliwości ale wiadomo trzeba ją oszczędzac.Zycze tego samego
|
kasiaf (offline) |
Post #6 10-06-2013 - 22:02:24 |
SZKLARĘBA |
Mi sie chłonki zbierało tyle ,że co 3 dni ściągano mi ok 7-8 wielkich strzykawek ....faktycznie nie boli
ale raz jak musiałam o 1 dzień dłużej czekać to wyglądałam jak Pudzian -arbuz pod pachą - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
JoannaAKJ (offline) |
Post #7 11-06-2013 - 10:52:44 |
Sulechów |
Hejka
Już mam dosyć tego bólu a lekarz zalecił ino pylarginkę. Czy to norma, że po kwadrantektomi boli mnie aż od barku cała ręka? O cycochu już nie wspomnę. Cala pacha opuchnięta. Staram się ruszać by jak najszybciej dojść do siebie ale to jakoś tak po mału idzie. Jeszcze w dodatku cały czas boli mnie głowa i się w niej kręci. |
nutka (offline) |
Post #8 11-06-2013 - 14:51:41 |
|
Joanno, pacha może być opuchnięta od zebranej chłonki, cycocha radzę umieścić w dobrze "trzymającym" bawełnianym biustonoszu coby nie dyndał (była już gdzieś o tym mowa). Bóle i zawroty głowy to najpewniej pozostałosci narkozy. Pozdrawiam
"W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu." Richard Paul Evans "... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe." Dennis Genpo Merzel |
monika14 (offline) |
Post #9 11-06-2013 - 22:18:24 |
|
strasznie wszystkim dziękuję za słowa wsparcia, czuje że tu jest moja druga rodzina
operacja trwała 2 h i było ok. lekarz też nic nie znalazł. wycieli spory kawał mięcha do badania. W mojej galerii możecie zobaczyć fotkę.( mój guz miał na początku 3cm więc narysowali tam takie kółko). teraz muszę czekać 2 dni na wyniki od patologa czy są tak jeszcze jakieś komórki rakowe. Jak będą to czeka mnnie druga operacja docinki marginesu. A jak nie to po wyciągnięciu drenu idę do domu. Resztę fotek ze szpitala jutro wkleję, tak dla początkujących, aby się nie bały. Teraz jestem obolała ale wiem, że to chwilowe i chodzę sobie już pomału po sali. Jeszcze raz wszystkim strasznie dziękuje i pozdrawiam |
motylek_79 (offline) |
Post #11 11-06-2013 - 23:37:26 |
|
|
motylek_79 (offline) |
Post #13 13-06-2013 - 22:53:05 |
|
Kwadrantektomia to jeden z rodzajów operacji oszczędzającej Też to miałam, a pierś jest ładna (wycięto 6,5cm x 4,5cm x4,5cm). Jak to doktor zrobił.... sama nie wiem, nawet w miękkim biustonoszu dobrze to wygląda! |
kasiaf (offline) |
Post #14 14-06-2013 - 16:14:12 |
SZKLARĘBA |
Motylku miałam podobna operację i tez takie duze marginesy ciachnięte
i tez mi ładnie cycucha zrobili ,owszem jest 2 nr mniejszy ale nie widać tego.... mężowi powtarzam ,że ma do wyboru , miękki i duży oraz mniejszy i jędrny - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
motylek_79 (offline) |
Post #15 14-06-2013 - 17:14:52 |
|
|
monika14 (offline) |
Post #22 19-06-2013 - 22:57:46 |
|
sorki, że tak nudzę ale w papierach niemieckich nie piszą takich rzeczy, a lekarz po prostu zapomniał mnie poinformować, spytał czy mam gdzie to zrobić w Polsce i tyle. Nie mam do niego pretensji bo to ja na gwałt chciałam jechać po operacji do Polski
Teraz mam pielęgniarkę tutaj, która mi wyciągnie te szwy. Ale moja blizna zrobiła się bardziej czerwona i w jednym miejscu mam troszkę ropki nie wiem co z tym zrobić. Dezynfekuje to codziennie i smaruje maxibiotykiem, ale czy to wystarczy |
Al_la (offline) |
Post #23 19-06-2013 - 23:02:11 |
k/Warszawy |
Obserwuj i jeśli nie będzie poprawy idź do lekarza, bo możesz mieć jakieś zakażenie bakteryjne.
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
monika14 (offline) |
Post #24 19-06-2013 - 23:20:26 |
|
OK. W piątek jestem umówiona z pielęgniarką, to ona to oglądnie. Poza tym dziękuję za tak szybkie odpowiedzi, bo one mnie uspakajają. Normalnie mam ostatnio takiego stresa, że hej. Wszystkiego się boję i nie wiem czy to normalne zachowanie po operacji? chyba samopoczucie na to też wpływa bo czuje się kiepsko - sporo jeszcze tych skutków po chemii mam. Nerwy mam zszargane i tak bym chciała choć na chwile o tym wszystkim zapomnieć, ale się nie da. sorki za takie dołujące teksty, ale jestem zmęczona i przerażona przyszłością, bo lekarz przed operacją powiedział mi, że wszystko idzie wspaniale, ale nie ma gwarancji na przyszłość i to mnie jakoś zdołowało.
|
motylek_79 (offline) |
Post #25 19-06-2013 - 23:37:23 |
|
Monia,
ja miałam szwy założone równo 3 tygodnie, do przemywania polecam płyn octenisept- dezynfekuje i przyspiesza gojenie, kompletnie nie szczypie nawet jeśli coś krwawi czy sączy. Ten płyn używają pielęgniarki na chirurgii i same to polecały. Jeśli szwy ci trochę wrosną jak u mnie to lekko nacinają przy wyjęciu skalpelem, nic strasznego. Pamiętaj, żeby nie forsować tej strony- podnosić maksymalnie szklankę, jeśli ci zależy na estetyce i żeby się szwy nie rozeszły to wytrzymaj tą chwilkę Ja pamiętam, że mnie nawet żebra i brzuch troszkę bolały od tych dziwnych ruchów, ale zrosło się pięknie i nie ma brzydkiego śladu. I pamiętaj, naprawdę masz już najgorsze za sobą |
luluja (offline) |
Post #27 18-07-2013 - 20:29:39 |
Głuchołazy |
Witam moje rozp.to Ca ductale invasivum partim desmoplasticum G 1/ G 2,mammae dex. Po biopsji gruboigłowej z 3.07.13r w epikryzie guzek w sutku na g.11, 1 cm od brodawki, birads 4-17 mm, obustronne torbiele do 16 mm, w prawym dole pachowym węzeł 6 mm(USG),Re dodatnie,PGR ujemne Her ujemne. Zabieg za 6 dni - 24 .07 i do tego czasu muszę podjąć decyzję dotyczącą rodzaju zabiegu- oszczędzający z procedurą węzła wartownika jak radzi chirurg czy całkowite usunięcie piersi i pachy z powodu panicznego strachu przed re operacją, wznową, następstwami wczesnymi i późnymi po radioterapii. Boję się wszystkiego bo moja świadomość z racji wykonywanego zawodu jest duża, a mimo to nie jestem w stanie trzeźwo myśleć. Szukam najlepszego rozwiązania dla mnie i nie jestem wstanie go znaleźć. Dziewczyny, pomóżcie mi podjąć decyzję.
|
aga66 (offline) |
Post #28 18-07-2013 - 20:55:05 |
Warszawa |
Luluja wiem jak ciężo podjąć tę decyzję. Ja dwa lata temu zaryzykowałam oszczędzającą z biopsją wartownika i do dzisiaj jest wszystko (tfu, tfu na psa urok) w porządku
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Al_la (offline) |
Post #29 19-07-2013 - 10:34:52 |
k/Warszawy |
Luluja, napisałaś o swoim problemie w 3 różnych wątkach i zaraz Cię administrator pogoni, bo to zabronione
Tu jest odpowiedni wątek [amazonki.net] W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
kasiaf (offline) |
Post #30 19-07-2013 - 19:01:23 |
SZKLARĘBA |
Luluja ja podjęłam decyzję o oszczędzającej mimo że w momencie wykrycia mój guz miał 3,5 cm a potam nawet 5,5.Dopiero chemia go zmniejszyła do 2 cm i była możliwa operacja .Zdecydowałam się na oszczędzającą ponieważ mam duże piersi i można było ciachnąć mi duże 3-4 cm marginesy.
Poczytaj co dziewczyny tu piszą .Pogadaj z lekarzami.Decyzja należy do Ciebie - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |