Mastektomia radykalna

Wysłane przez Amazonki.net 

mag_dag (offline)

Post #1

23-03-2011 - 10:51:59

Sosnowiec 

andzia73
Teraz to najpierw trzeba zrobić z krwi badanie ANTY-HBS jeśli wynik jest powyżej 100 to nie trzeba się szczepić .A jeżeli wynik wyjdzie poniżej 100 to musi być szczepienie...Także mama niech zrobi ten ANTY-HBS...ja miałam szczepienie 16 lat temu i nie musiałam się szczepićduży uśmiech

tak Andziu, jeśli się było kiedykolwiek szczepionym, to warto to zbadać, nie wiem natomiast czy można mieć odpowiedni poziom bez szczepienia

ja też mam cały czas dobry poziom, mimo, że szczepienie miałam w 1995 roku
(całkiem jak Ty Andziu śmiech )

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

andzia73 (offline)

Post #2

23-03-2011 - 10:56:37

Gdańsk 

Tez się zastanawiammyśli ale lekarz mi powiedział ,że są takie nowe procedury ...najpierw badają potem szczepiąduży uśmiech

Al_la (offline)

Post #3

23-03-2011 - 11:00:04

k/Warszawy 

Zauważcie, ze Danusi Mama ma do operacji od dziś 18 dni.
To za mało czasu, żeby robić testy, a potem jeszcze dwie dawki szczepienia.
Tu trzeba działać bardzo szybko i znaleźć nawet nie przyspieszoną, ale ekspresową wersję szczepienia.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

danka58 (offline)

Post #4

23-03-2011 - 11:12:25

k/Gniezna 

Dzwonilam do poradni chirurgicznej i powiedziano mi, że przy operacjach onkologicznych nie szczepi sie przeciw żółtaczcebezradny Moze wychodzą z założenia, że faktycznie szczepionka obciąża organizm.
Gdy 6 lat temu mialam starcie z rakiem to wymagane bylo szczepienie. Później miałam jeszce 2 operacje w WCO i nikt nie spytał się o szczepienie. W wypisie widzialam tylko, ze badano mi krew na antygen.
Jutro jade po wyniki mamy to sie dokladnie wypytam chirurga.

W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

metka (offline)

Post #5

23-03-2011 - 16:01:18

Danka, to chyba zależy od szpitala. Jak rozmawiałam z chirurgiem (jestem po chemii i w trakcie radio przedoperacyjnej, szczepionkę na WZW A+B miałam 10 lat temu i przeciwciała spadły, co wskazywałoby na konieczność doszczepienia), to powiedziała, że "nasz szpital nie wymaga szczepionki; jeśli jest, to bardzo dobrze, a jak nie ma, to mnie to nie dyskwalifikuje" i żebym machnęła na to ręką, bo chemia i radio wystarczająco obciąża organizm i mam sobie teraz szczepienie odpuścić.

"Spieprzaj, dziadu!" (L.K.)

b_angel (offline)

Post #6

23-03-2011 - 16:29:03

radom 

ja też miałam mastektomię bez szczepień - nie były wymagane - a zależało mi na czasie

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Tola (offline)

Post #7

24-03-2011 - 11:35:07

Chojnice 

Z tego co wiem to obecnie przed zabiegami chirurgicznymi nie jest bezwzględnie wymagane szczepienie wzw .Niektóre placówki asekuracyjnie chcą żeby pacjent był zaszczepiony,chodzi o ewentualne wszczepienie żółtaczki w szpitalu i póżniejsze odszkodowania. Obecnie ryzyko żółtaczki wszczepiennej jest minimalne ze względu na używanie sprzętu jednorazowego oraz doskonalsze metody sterylizacji sprzętu wielokrotnego użytku .Ja ze względu na pracę mam szczepienia,ale nikt mnie o nie nawet nie spytał .Natomiast sprawdzali czy nie jestem nościelką wzw. W przypadku gdy pacjentka ma mieć zabieg a nie jest zaszczepiona mogą podsunąć do podpisania oświadczenie,że w przyszłości w związku z tym nie będzie zgłaszła roszczeń. Moim zdaniem nie ma co szaleć ze szczepieniem. Zabieg zrobią i bez tego.

Zawsze się cieszę.bo cieszę się,że żyję!!!

Al_la (offline)

Post #8

24-03-2011 - 11:51:08

k/Warszawy 

Ja usłyszałam od chirurga (gdy zapytałam o konieczność szczepienia), że prędzej mnie zarażą żółtaczką u stomatologa, niż w szpitalu.
Nawiasem mówiąc, mojej koleżanki z pracy dwaj bracia, którzy się leczyli w zakładowej przychodni stomatologicznej, zarazili się żółtaczka typu C. Nigdy nie mieli zabiegów chirurgicznych.

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Tola (offline)

Post #9

24-03-2011 - 20:23:25

Chojnice 

Moja córka 2 lata temu miała wzw B o bardzo ciężkim przebiegu(póżno rozpoznane),a wcześniej nie miała żadnego zabiegu ,nie była też u stomatologa.Podejrzewamy,że złapała wirusa u manikiurzystki albo kosmetyczki.

Zawsze się cieszę.bo cieszę się,że żyję!!!

maroon (offline)

Post #10

31-03-2011 - 21:32:42

katowice 

hej
8 kwietnia idę pod nóż, trzymajcie kciuki - lewa pierś i węzły do usunięcia, prawa wycinek do badania. Potem czekanie na wyniki. Juz dlugo to wszystko trwa od wykrycia. odezwę się po, jak było.

Magda (offline)

Post #11

01-04-2011 - 08:15:13

Jastrzębie Zdrój 

pocieszazacisnę łapki pociesza

Al_la (offline)

Post #12

01-04-2011 - 11:18:35

k/Warszawy 

Trzymam serce

danka58 (offline)

Post #13

05-04-2011 - 10:04:56

k/Gniezna 

Maroon, trzymam kcuki. Ja z mamą jadę 11.04. do szpitala na operację. Tez lewa pierś. Jestem jakos bardzo spokojna. Choc jestem panikarą to jednak mam przeswiadczenie, że będzie dobrze.

W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

maroon (offline)

Post #14

12-04-2011 - 16:36:26

katowice 

hej już w domu, zmęczona ale juz mam to za sobą, nie boli specjalnie, ale uczucie odrętwienia, pozdrawiam buzki

Magda (offline)

Post #15

12-04-2011 - 19:19:40

Jastrzębie Zdrój 

buziakkochana teraz dbaj o siebie i rozpieszczaj się do granic możliwości pociesza

Bea73 (offline)

Post #16

11-07-2011 - 01:15:39

Jaworzno 

Witam , za ok. 10 dni mam mieć operację prawej piersi . W trakcie konsylium chirurg postanowił przeprowadzić operację oszczędzającą natomiast mój chemio terapeuta "lekko" sugeruje operację radykalną - mam dylemat.
W związku z tym mam do Was pytanie : czy można "przekonać " chirurga przed zabiegiem , że bardziej jestem skłonna do operacji radykalnej niż do oszczędzającej chociaż rozum mówi tak a serce mówi żeby oszczędzić pierś . . .
Nadmienię że mam 37 lat , jestem potrójnie ujemna , w wyniku 6 cykli chemioterapii guz pierwotnie 3.8 cm. teraz zanikł.
Proszę o radę.

Magda (offline)

Post #17

11-07-2011 - 08:59:10

Jastrzębie Zdrój 

hm decyzja ciężka .....ja jednak zdecydowała bym się na radykalną ...być może zrobią ci jednoczasówkę ...pogadaj jeszcze raz z nimi buziak

agawa (offline)

Post #18

11-07-2011 - 09:00:46

okolice 

Oczywiście, że możesz rozmawiać z chirurgiem na ten temat mówiąc mu o swoich wątpliwościach i rozważając wszystkie 'za' i 'przeciw'. To powinna być Twoja, dobrze przemyślana decyzja, My tutaj, możemy dzielić się z Tobą swoimi jednostkowymmi doświadczeniami, ale odpowiedzialność spoczywa na Tobie i Twoim lekarzu.
Ja jestem po mastektommi, lekarz nie pozostawił mi wyboru. Ale, znając siebie, gdybym mogła decydować, pewnie bym wolała operację oszczędzającą... Pomimo naświetlań... Po mastektomii ich nie miałam. To jedna z konsekwencji, której po mastektomii można uniknąć.

Ola_1300 (offline)

Post #19

11-07-2011 - 18:23:55

Gdańsk 

Ja wchodząc do gabinetu od razu po Dzień dobry....powiedziałam:Jestem zdecydowana na radykalną mastektomie i wycięcie węzłów.Lekarz się uśmiechnął i powiedział:widzę że Pani zdecydowana na maxa.I nawet nie sugerował oszczędzającej.Nie żałuję swojej decyzji hura

lulu (offline)

Post #20

12-07-2011 - 09:47:45

k/Kwidzyna 

Ja też wybrałam radykalne cięcie, jak dotąd nie mam wątpliwości co do swojej decyzji (rozmowa z dwoma chirurgami ... i dwa różne podejścia). Z protezą się zaprzyjaźniłam. Jest ok

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Teresa1957 (offline)

Post #21

12-07-2011 - 15:31:09

Kraśnik 

Moja lekarka powiedziala, ze decyzje jaki rodzaj operacji bedzie podejmie podczas operacji i musze sie liczyc z amputacja, ale mialam oszczedzajaca. W Lublinie jest badanie srodoperacyjne i wezly tez wycina sie jak wartownik jest zajety.

Halinka (offline)

Post #22

12-07-2011 - 22:31:15

A ja miałam chętkę na oszczędzającą i doktory też. To już druga pierś, pierwsza poszła cała. Gdyby było tylko jedno ognisko - tak by się stało, ale że było ich więcej, to i tym razem poszła całość, ale za to z jednoczesną rekonstrukcją. Nawiasem mówiąc, miałam zamiar w razie czego o to poprosić, ale mądry doktor pierwszy mi to zaproponowałbrawo

mag_dag (offline)

Post #23

18-07-2011 - 12:15:22

Sosnowiec 

Bea73
Witam , za ok. 10 dni mam mieć operację prawej piersi . W trakcie konsylium chirurg postanowił przeprowadzić operację oszczędzającą natomiast mój chemio terapeuta "lekko" sugeruje operację radykalną - mam dylemat.
W związku z tym mam do Was pytanie : czy można "przekonać " chirurga przed zabiegiem , że bardziej jestem skłonna do operacji radykalnej niż do oszczędzającej chociaż rozum mówi tak a serce mówi żeby oszczędzić pierś . . .
Nadmienię że mam 37 lat , jestem potrójnie ujemna , w wyniku 6 cykli chemioterapii guz pierwotnie 3.8 cm. teraz zanikł.
Proszę o radę.

Bea, ja też zachorowałam jak miałam 37 lat, też jestem potrójnie ujemna, guz 18 mm, mastektomia i chemia po operacji,
też miałam wybór czy robić operację oszczędzającą czy mastektomię

i ze swojego doświadczenia powiem tak: ja bym się skłaniała do zdania chemioterapeuty - miałaś guza, który po chemii zanikł, ale nie wiesz, ani Twój chirurg nie wie, czy wycięcie tylko tego miejsca w którym guz się znajdował wystarczy,
czy chirurg da Ci gwarancję, że w tej części piersi, którą oszczędzą nie znajduje się żadna komórka nowotworowa?

musisz też pamiętać, że po operacji oszczędzającej będzie na pewno radioterapia

-----><-----

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-07-2011 - 12:15:55 przez mag_dag.

Ola_1300 (offline)

Post #24

18-07-2011 - 17:49:53

Gdańsk 

Dziewczynki kochane ! Dostałam sms od Bovalino ( Justyna) że operacje miała dzisiaj rano i lezy na sali pooperacyjnej odpoczywając,wszystko jest ok.tak

filipinka35 (offline)

Post #25

18-07-2011 - 18:04:55

No to super. Olu dzieki za informacje

Zycie jest najpiękniejsze !!!

Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum.

Magda (offline)

Post #26

18-07-2011 - 18:58:10

Jastrzębie Zdrój 

buziakJustyna życzę szybkiego powrotu do zdrowia buziak

gosik65 (offline)

Post #27

14-10-2011 - 20:12:01

Dziewczyny jestem po mastektomii 7 tygodni rana się ładnie zagoiła już dość dawno, ale podpowiedzcie jak poradzić sobie z blizną pooperacyjną. To miejsce jest twarde jak sznurówka i ma czerwony kolor. Lekarka poradziła mi stosowanie żelu o nazwie Contractubex.

suchal (offline)

Post #28

14-10-2011 - 20:20:21

Uzdrowisko 

Gosik, potwierdzam. Stosowałam kontratubeks(piszę tak jak czytam) i jest bardzo dobry.
Pierwszy raz na bliznę po cesarce, drugi raz po mastektomii.

gosik65 (offline)

Post #29

14-10-2011 - 20:27:03

Pewnie trzeba więcej czasu stosuję ją dopiero 10 dni. Tylko ta blizna jest tak twarda. Poza tym ściąga mnie tym miejscu, mam takie wrażenie jakby mi brakowało skóry. Myślałam, że ten żel spowoduje chociaż troszkę, że nie będę odczuwała tak mocno tego ściągania.

mag_dag (offline)

Post #30

14-10-2011 - 20:32:38

Sosnowiec 

gosik, tak powinno się stać, bo ten żel ma za zadanie rozluźnienie blizny,
ale pewnie potrzebuje więcej czasu

no i ja radziłabym jeszcze masować bliznę ruchem okrężnym, miejsce w miejsce, dwoma paluszkami, kilka razy dziennie
uśmiech

-----><-----

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 575
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024