Wyprawka do szpitala

Wysłane przez Amazonki.net 

Amazonki.net (offline)

Post #1

19-02-2010 - 14:15:54

Forumowo 

Tu zamieszczamy mądre rady, co warto zabrać do szpitala - podziel się swoim doświadczeniem.

agawa (offline)

Post #2

11-04-2010 - 12:54:10

okolice 

Moja wyprawka skompletowana dzięki dziewczynom z forum:

• pidżamka zapinana z przodu
  • dres do śmigania po korytarzach
    • oczywiście dokumenty medyczne
    • szlafroczek oczywiście też winking smiley
    • kosmetyki pielęgnacyjne (to co zawsze+chusteczki wilgotne do higieny wszelakiej)
    • woda do picia w małej buteleczce
    • czytadło lekkie i niezobowiązujące
    • radyjko ze słuchawkami, coby w razie czego odciąc się od otoczenia
    • ew. zatyczki do uszu
    • sztućce i kubeczek, może też jakaś serweteczka

Jak mi się coś przypomni, to dopiszę przewraca_oczy

ToJa (offline)

Post #3

11-04-2010 - 14:28:56

dobrze gdyby piżamka miała kieszonkę...... na buteleczke, do której spływa chłonka......
jak nie masz piżamki z kieszonka.....można zabrac smycz (taka na klucze) .......
telefon komórkowy, coby nas, rodzine i znajomych poinformować, że juz gadzina w sloiku została zamknieta......... uśmiech

Zmieniany 4 raz(y). Ostatnia zmiana 11-04-2010 - 14:32:03 przez ToJa.

Agaba190 (offline)

Post #4

11-04-2010 - 15:11:01

k/Warszawy 

kapcie lub klapki plastikowe (lepsze, jeżeli chcesz się myć pod prysznicem)
ręcznik
biustomosz (najlepiej odpinany z przodu i bez drutów) - wymagany przy operacji oszczędzającej
skarpetki i majtki białe bawełniane (można założyć na czas operacji)

Poza tym pamiętac trzeba o zmyciu lakieru z paznokci u rąk i nóg.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-04-2010 - 15:12:06 przez Agaba190.

ToJa (offline)

Post #5

11-04-2010 - 15:23:33

biżuterie zostaw w domu smiling smiley

agawa (offline)

Post #6

11-04-2010 - 15:54:23

okolice 

Agaba190
skarpetki i majtki białe bawełniane (można założyć na czas operacji)
Tak, tak, tak. To bardzo ważne. Trzeba się też upewnić, że te majteczki to z czystej bawełny, bo inaczej nie pozwolą założyć na operację. Można też kupić majteczki chirurgiczne jednorazowe.

Al_la (offline)

Post #7

11-04-2010 - 18:33:20

k/Warszawy 

Jeśli ktoś zażywa jakieś leki, to trzeba je wziąć ze sobą, np. na nadciśnienie, serce itp.
Poza tym chirurg kazał mi wziąć rano Relanium, żebym się nie trzęsła, jak "barani ogon" oczko

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

luska (offline)

Post #8

11-04-2010 - 19:54:36

Gdynia 

Agaba190

Poza tym pamiętać trzeba o zmyciu lakieru z paznokci u rąk i nóg.

Ja miałam 7 operacji i do żadnej nie zmywałam lakieru....nikt nawet na to uwagi nie zwrócił....pazury noszę długie i pomalowane...z takimi zawsze szłam do szpitala.......

Ale proszę nie brać ze mnie przykładu,bo ja strasznie nie poprawna jestem i nigdy nie robię tego co mi każąradocha

Proszę stosujcie się do tych dobrych rad...bo dziewczynki mają 100% rację

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-04-2010 - 19:55:13 przez luska.

Agaba190 (offline)

Post #9

11-04-2010 - 20:11:31

k/Warszawy 

Pytałam pielęgniarke dlaczego trzeba zmyć lakier. Podobno jak co,s niedobrego sie z nami dzieje, to najpierw nam sinieja paznokcie i oni musza to widzieć. Ale czy to prawda to szczerze mówiąc nie wiem. U mnie nie było problemu, bo ja nie maluję paznokci.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

luska (offline)

Post #10

11-04-2010 - 20:13:40

Gdynia 

Wiem o tym, ale ja jestem i byłam zawsze nie poprawna hot smiley(

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

agawa (offline)

Post #11

11-04-2010 - 20:21:18

okolice 

Agaba190
o jak co,s niedobrego sie z nami dzieje, to najpierw nam sinieja paznokcie

Dokładnie tak. To bardzo ważne podczas operacji i później podczas obserwacji w sali pooperacyjnej. Ja zmyłam sobie tylko jeden paznokieć spinning smiley sticking its tongue out Pielęgniarka pozwoliła przewraca_oczy

Jak to dobrze, że można sobie powolutku poukładać listę... Pamiętam, gdy pakowałam torbę do szpitala - 100 razy do niej zaglądałam i sprawdzałam, czy wszystko mam. Niby przecież zawsze mąż, czy przyjaciółka mogą przynieść, przecież to nie problem... ale samo się nakręcało wewnętrzne zdenerwowanie. Lista, do któ®ej zaglądałam, z odhaczonymi znaczkami, bardzo pomagała. I tak zabrałam ze sobą niepotrzebnie trzy kremy do buzi i dwie szczotki do włosów, a nie zabrałam klapek pod prysznic szok

ToJa (offline)

Post #12

11-04-2010 - 20:45:48

Aga.....pamietam jak wypisywałysmy Ci na starym forum wszystkie te potrzebne rzeczy smiling smiley ....... jak ja wtedy żalowałam, że nie znalazłam forum jeszcze przed pójściem do szpitala.......... Ty miałas podane wszystko jak na dłoni......hehe i jak mogłaś klapek zapomniec......jezor

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-04-2010 - 20:46:39 przez ToJa.

luska (offline)

Post #13

11-04-2010 - 20:47:05

Gdynia 

Ja zabieram zawsze ze sobą swojego jaśka

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

Agaba190 (offline)

Post #14

11-04-2010 - 21:58:51

k/Warszawy 

Ja jak szłam do szpitala to nie wiedziałam jeszcze nic o tym forum. Zabrałam rzeczy na tzw. czuja. Oczywiście nie pomyslałam o biustonoszu. Koleżanka mi dowiozła, ale okazł się być zbędny. Byłam zabandażowana i i tak nie mogłabym go założyc.

Mark Twain

Perełka (offline)

Post #15

05-05-2010 - 23:30:55

No to ja będę oryginalna, bo oprócz tego co wymieniłyście kazałam sobie przywieźć do szpitala płyn do naczyń w małej buteleczce i zmywaczek. Szlag mnie trafiał, że nie mogłam porządnie wymyć mojego kubka po herbacie. W szpitalu kiblowałam 2 tygodnie, to mogłam się wkurzyć nie?
Piżamki z kieszonką nie miałam. Z resztą jedna kieszonka i tak by mnie nie poratowała to dreny miałam dwa ( jeden w cycu, drugi w paszce) i na dodatek w kształcie plastikowej dużej kuli z której chłonka spływała do woreczka. Podczas chodzenia to owe cus przyczepiałam haczykami z przodu do gaci od piżamy, albo do paska od szlafroka.

Haniap. (offline)

Post #16

06-05-2010 - 13:07:16

Poznań 

Na operację wzięłam zupełnie przypadkowo piżamkę z kieszonką. Wybierałam taką na guziki z przodu, żeby było wygodnie i ona akurat ma kieszonki. A jak zaczęłam co trzy tygodnie chodzić na chemię to nauczyłam się pakować. Oczywiście popieram zmywaczek i dokładam obok ręcznika do rąk, ścierkę do wytarcia tegoż kubeczka. tak

"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje"
Ezop

Perełka (offline)

Post #17

06-05-2010 - 16:19:11

Wycierałam wspomniany kubek jak i dłonie w papierowe ręczniki. duży uśmiech
A wymienił ktoś tutaj papier toaletowy?

Haniap. (offline)

Post #18

06-05-2010 - 17:40:26

Poznań 

Nie wiem jak u Was, ale w Poznaniu papier toaletowy jest w wystarczających ilościach....brawo
A pamiętacie te piękne czasy, gdy się chodziło po mieście w poszukiwaniu tego produktu?

Ezop

anutek (offline)

Post #19

16-06-2010 - 12:21:07

Warszawa 

Dziewczyny co z tymi bawełnianymi majtkami? To musi być 100% bawełny i do tego całe białe? Od 2 tygodni szukam takich i .... nie ma. Albo bawełna z domieszką, albo w kwiatki. Jedyne jakie w 100% bawełniane i białe znalazłam to stringi, ale to raczej nie na salę operacyjną smiling smiley

Masza70 (offline)

Post #20

16-06-2010 - 12:27:03

e tam. Normalne białe majtki weź sobie, jak jest zwyczaj w Twoim szpitalu, że pozwalają do operacji w majtkach, to będą dobre, w innym przypadku każde będziesz musiała zdjąć. W Poznaniu w WCO można w majtkach do operacji być. Czyli jednak operacja.... mastektomia? Życzę Ci z całego serca dobrego histopatu Anutek! I trzymam kciuki.

anutek (offline)

Post #21

16-06-2010 - 14:20:27

Warszawa 

Dzięki za odpowiedź smiling smiley Wyniki drugiej biopsji mam mieć najwcześniej w poniedziałek. Ale i tak trzeba to wyciąć, no i z drugiej piersi też - 2 włókniaki. Jak powiedział lekarz tak czy owak 2 dni w szpitalu murowane.

Haniap. (offline)

Post #22

16-06-2010 - 21:25:06

Poznań 

Masza, ja miałam w Poznaniu cztery operacje na Chirurgii I i za każdym razem byłam bez majtek... tylko służbowa piżama.

Ezop

Ola_1300 (offline)

Post #23

29-06-2010 - 22:20:30

Gdańsk 

Ja miałam majteczki białe,ale w Gdańsku nie ma problemu jaki mają kolor i z jakiego są materiału.Skarpeteczki ubrałam sobie żółte,ale mi zdjęli.
W Gdańsku na oddziale można otrzymać na czas pobytu taki woreczek z tasiemką,aby zawiesić na szyi i tam mieć pojemnik na chłonkę-bardzo przydatny.Można taki sobie samemu w domku uszyć przed operacją bo jeszcze po wyjściu się może przydać.-POLECAM.oczko

Perełka (offline)

Post #24

06-07-2010 - 16:42:02

Ja tez byłam operowana w majtkach. Zapytałam czy mogę mieć majteczki i się zgodzili.
Nikt mnie nie pytał w jakim będę miała kolorze czy z czego wykonane.
Powiem wam więcej. Byłam nawet w spodniach od piżamy i zanim odleciałam to mi je tylko zsunęli do kolan.
Na udo przyłożyli mi coś strasznie zimnego i to była ostatnia rzecz jaką pamiętam.

Agaba190 (offline)

Post #25

09-07-2010 - 13:28:57

k/Warszawy 

Z tego co pamietam, to majtki mają byc w jasnym kolorze. Żeby widzieli, że są czyste.

Mark Twain

betty (offline)

Post #26

09-07-2010 - 14:26:45

W CO w Warszawie kazali, żeby majtki były bawełniane. Se kupiwszy w sklepiku na dole i od razu inny komfort.. Bo w końcu to nie operacja ginekologiczna żeby czterema literami świecićwinking smiley

bożka1 (offline)

Post #27

09-07-2010 - 18:59:38

Jastrzębie Zdrój 

U nas nic nie można miećsmileys with beer. Dostaje się czepek na głowę, a przy bloku operacyjnym "przeskakuje sie "z jednego łóżka na drugie gdzie wszystko jest zielone. smiling bouncing smileyWszyscy tak wjeżdżają na blok operacyjny a mamy naprawdę nowiutki niedawno oddany:brawo:

elkka (offline)

Post #28

09-07-2010 - 21:29:39

Braunschweig/Warszawa 

tez tak mialam .... musialam byc golusienka.... no wlasnie ten zielony kolor ....
wczesniej dali mi taka niby koszuline ichniejsza...

a potem juz ...trzy woreczki- miedzy innymi na siku.....
a i jeszcze musialam zalozyc (zanim mi dali glupiego jasia) takie biale ponczochy po same pachwiny...
ktore trzeba bylo nosic do konca pobytu w szpitalu

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 09-07-2010 - 21:34:50 przez elkka.

dani (offline)

Post #29

09-07-2010 - 21:44:53

Pończochy dają, jeśli ma się problemy z żylakami..

Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach..

elkka (offline)

Post #30

09-07-2010 - 22:07:37

Braunschweig/Warszawa 

tutaj kazy,kazda dostaje - takie ponczochy....
ja akurat nie ma problemow z zylakami.....
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 675
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024