ile chemii przed operacją
Wysłane przez Agnieszka74
Aga W (offline) |
Post #1 09-10-2018 - 23:29:14 |
Wrocław |
No właśnie sama się zastanawiam dlaczego w obecnych czasach stosuje się chemię przed operacją przecież po diagnozie powinno się wyciąć wszystko żeby się nie rozpanoszył a dopiero później zastosować wlewy z chemii. Owszem jeśli chce się zastosować operację oszczędzającą to dążymy do zmniejszenia guza ale przy mastektomii nie ma to znaczenia a lokator dalej jest i nie wiadomo czy chemia zadziała więc po co się pytam obciążać organizm? Ja jestem po 8 kursach przed operacją i owszem guzy w piersi zniknęły natomiast z węzłów nie i teraz nie wiem czy on został wycięty w całość czy zdążył się rozsiać. Zadając pytanie lekarzowi on oczywiście nie wie albo nie chce wiedzieć bo tak jest mu wygodniej odfajkować pozostawić interpretację dla siebie i odnotować statystyki.
Dwuogniskowy IIB cT2NIM0 (ER98%, PR75%, Her-2 Fish dodatni, Ki-67 60%). Obligobiopsje z sutka o łącznej dł 25mm objęte są w 85% swojej objętości naciskiem, G2 (3+2+1) |
Al_la (offline) |
Post #2 10-10-2018 - 14:23:50 |
k/Warszawy |
Ja miałam chemię przedoperacyjną. I gdyby nie ona to operacja na pewno nie byłaby doszczętna, bo guz był duży i położony nad piersią.
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Aga W (offline) |
Post #3 10-10-2018 - 14:47:02 |
Wrocław |
Tak ja rozumiem w sytuacji operacji oszczędzającej ale całkowitej zmniejszenie nie ma znaczenia dlatego jestem ciekawa dlaczego teraz jest tak radykalna zmiana że nie wycinają tylko każą chodzić z nim przez okres 5 miesięcy? Może ktoś wie coś na ten temat więcej niż ja i chciałby się podzielić informacją.
Dwuogniskowy IIB cT2NIM0 (ER98%, PR75%, Her-2 Fish dodatni, Ki-67 60%). Obligobiopsje z sutka o łącznej dł 25mm objęte są w 85% swojej objętości naciskiem, G2 (3+2+1) |
Krynia58 (offline) |
Post #4 10-10-2018 - 15:11:05 |
Warszawa |
Asiula, też miałam przedoperacyjną chemię, z powodu dużego guza w jednej z piersi. Trzeba go było zmniejszyć żeby można było tę pierś usunąć. Przy mastektomii też ważne jest zachowanie odpowiedniego marginesu, a przy duzymguzie i małych piersiach może to być trudne. Sytuację ocenia lekarz i to on podejmuje decyzję - jeśli się z nią nie zgadzasz, zawsze możesz zapytać dlaczego tak albo pójść na konsultację do innego. Miałam 8 wlewów AT co trzy tygodnie, nie zniszczyły co prawda komórek rakowych w guzie ale go zmniejszyły. Mogłam zostać zoperowana.
Na początku, po diagnozie też nie wierzyłam że ta chemia coś da. Tak samo myślałam o przerzutach i cały czas dzwoniło mi w głowie " guz nieoperacyjny, nieoperacyjny". Ale udało się to zmienić w operacyjny, dzięki chemii właśnie. Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-10-2018 - 15:12:07 przez Krynia58. |
Aga W (offline) |
Post #5 10-10-2018 - 20:53:52 |
Wrocław |
Krynia58 a powiedz mi po tej całej kuracji i po operacji też nie miałaś energi?
Krynia58 (offline) |
Post #6 10-10-2018 - 21:14:41 |
Warszawa |
Oj nie miałam.... do dziś pamiętam "dni kanapowe" kiedy na nic nie miałam siły. Po operacji zdarzało się, że zasypiałam siedząc np. przy stole albo na ławce przed domem teściów, co nieustannie radowało wszystkich dokoła. Było lato, a ja nie zdejmowałam swetra. Potem była jeszcze radioterapia, która też jakoś wzmacniająca nie jest. Ale to wszystko mija, energia wraca
Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
142
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024