Święto Trzech Króli
Al_la (offline) |
Post #2 06-01-2012 - 16:15:15 |
k/Warszawy |
Ja dziś byłam na mszy i po raz pierwszy uczestniczyli w niej Trzej Królowie w postaci trzech przebranych ministrantów. Wyglądali, jak prawdziwi królowie.
Biorąc pod uwagę, ze od Bożego Narodzenia nad ołtarzem stoi stajenka z dachem krytym strzechą, to atmosfera była niesamowita W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
andzia73 (offline) |
Post #8 05-01-2014 - 22:56:26 |
Gdańsk |
Podróż Trzech Króli
Kiedyś trzej mędrcy ze Wschodu rzucili rodzinne gniazda, by odbyć podróż w nieznane, gdzie wiodła ich lśniąca gwiazda. Choć droga była niełatwa, trudy znosili z ochotą, niosąc bogactwa swych krajów- mirrę, kadzidło i złoto. A gdy Dzieciątko ujrzeli, upadli przed Nim na twarze, nie wiedząc, co tak naprawdę przynieśli Maleństwu w darze. Że znosząc trudy podróży za gwiazdą lśniącą na niebie ofiarowali Dziecinie największy dar - samych siebie. Ja także chcę pójść ich śladem, ku Gwieździe, co w dali lśni, by zanieść w darze Dzieciątku swe serce, uśmiech i łzy. Kalina Beluch |
Al_la (offline) |
Post #11 05-01-2014 - 23:14:44 |
k/Warszawy |
Christus mansionem benedicat (Niech Chrystus błogosławi temu domowi)
[pl.wikipedia.org] W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Al_la (offline) |
Post #14 05-01-2014 - 23:22:36 |
k/Warszawy |
U mnie ksiądz kilka lat temu powiedział, ze się pisze C.M.B. a między tymi literkami nie plusy, tylko krzyże.
Rozszyfrował też łaciński skrót W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
elisabeth (offline) |
Post #17 05-01-2014 - 23:42:09 |
Lubuskie |
Czasami wpisywana jest wersja K+M+B, jest błędną interpretacją łacińskiej inskrypcji CMB. Przyczyną błędu jest legenda o "trzech królach", która pojawiła się w średniowieczu i stąd przyjęło się błędne odczytywanie tych liter jako imion Mędrców – Kacper, Melchior i Baltazar.
Tak interpretuje wikipedia do której link podała Ala. W życiu wszystko ma swój zmierzch. Tylko noc kończy się świtem. |
Al_la (offline) |
Post #20 06-01-2014 - 11:16:01 |
k/Warszawy |
Może sam nie wie Jeszcze kilka lat temu wszyscy mieliśmy na drzwiach KMB i żadnemu księdzu to nie przeszkadzało W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Al_la (offline) |
Post #22 06-01-2014 - 11:32:03 |
k/Warszawy |
Faktycznie, dziś Boże Narodzenie w Kościele Prawosławnym.
Wspaniałych i radosnych Świąt wszystkim życzę W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
elisabeth (offline) |
Post #23 06-01-2014 - 15:26:09 |
Lubuskie |
U nas ksiądz na Mszy Św.powiedział że piszemy K+M+B , również ksiądz Prałat po nabożeństwie mi potwierdził o pisaniu litery K. W internecie znalazłam że w średniowieczu odczytywano to inaczej. Napis "C+M+B" (imię Kacper po łacinie pisane jest przez C) wyrażał błogosławieństwo: Niech Chrystus błogosławi mieszkanie! (Christus mansionem benedicat). Postąpiłam tradycyjnie nie wyłamując się z naszej społeczności ,mieszkam przecież w małym mieście .Temat ten mnie nurtuje więc będę go poruszać wśród znajomych ze względu na rozbieżne interpretowanie . W życiu wszystko ma swój zmierzch. Tylko noc kończy się świtem. |
dziubas (offline) |
Post #28 06-01-2017 - 12:41:08 |
Gdańsk |
Z okazji Święta Bożego Narodzenia wszystkim siostrom i braciom prawosławnym obfitosci łask Bożych życzę!
A kto z was szedł dziś w orszaku Trzech Króli? Ja szlam we Włocławku- minus 10st i piekne słońce! rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |