Zastosowanie siatki Tiloop Bra w rekonstukcji piersi

Wysłane przez anda 

anda (offline)

Post #1

03-05-2012 - 20:46:38

Szukam osób, które miały wykonaną rekonstrukcję przy użyciu siatki. Jestem przed taką rekonstrukcją i bardzo bym chciała poznać osoby, które mają to już za sobą. Dodam, że jest to rekonstrukcja jednoczasowa z mastektomią i jednoetapowa. Polega na wprowadzeniu protezy właściwej pod mięsień i naszyciu na mięsień "łaty" w postaci siatki. Konieczność uzupełnienia mięśnia siatką wynika z tego, iż nie da się zszyć mięśnia, który nie jest rozciągnięty tak jak w przypadku rekonstrukcji z zastosowaniem ekspandera. Siatki takie podobno stosuje się już od lat podczas operacji przepuklin.

Nigdzie na polskich stronach nie znalazłam informacji na temat tej metody rekonstrukcji. Wiem, że wykonuje się je w Gdańsku, a od niedawna również w Poznaniu. Jedyne informacje, jakie posiadam na ten temat, uzyskałam z rozmów z lekarzem, który ma przeprowadzić ten zabieg oraz ze stron obcojęzycznych. Jako że jednak języków obcych w stopniu zadowalającym nie znam i musiałam polegać na "googlowskim" tłumaczu, wiedza moja jest niezbyt zadowalająca smiling smiley. Będę więc wdzięczna za wszelkie dodatkowe informacje od osób, które wiedzą coś więcej na ten temat.

Halinka (offline)

Post #2

03-05-2012 - 21:57:54

Ando, widzę, że już kilkanaście osób weszło tutaj, żeby poczytać - pewnie, tak samo jak ja, ciekawych nowej metody. Nie ma żadnej odpowiedzi, bo chyba żadna z nas, forumowiczek, nie miała takiej rekonstrukcji bezradny
Hm... mnie się wydaje, że taka metoda może mieć sensmyśli - ale to oczywiście tylko rozmyślanie laika

anda (offline)

Post #3

03-05-2012 - 22:09:57

Cóż, jeśli się okaże, że będę miała być pierwsza z forumowiczek, chętnie podzielę się refleksjami, jak już będę po zabiegu.
Wygląda na to, że jestem szczęściarą...
Dziękuję za odezwanie się smiling smiley

Halinka (offline)

Post #4

03-05-2012 - 22:20:49

Natrafiłam gdzieś, że dr Skokowski ma w tej metodzie jakieś doświadczenie, a to nasz forumowy ekspert. Nie znam doktora osobiście, ale miałam przyjemność w inny sposób konsultować z Nim swoje wątpliwości i wydaje mi się, że można mu ufać, zatem metodzie przez niego stosowanej pewnie też.
Nie bierz moich słów jako namowy, to tylko luźne refleksje - zdecydować musisz sama. Życzę udanej decyzjiok

anda (offline)

Post #5

03-05-2012 - 22:37:59

Wiem o doktorze Skokowskim. To znaczy o tym, że wykonuje operacje tą metodą. Wspominał mi o nim lekarz, który ma mnie operować. Nie wiedziałam jednak, że udziela odpowiedzi tutaj na forum. To dla mnie miłe zaskoczenie.
Przyznam, że nie wiem, o co miałabym pytać doktora. O wszystko, o co mogłam zapytać lekarza, już zapytałam chyba. Teraz natomiast interesują mnie osobiste doświadczenia pacjentek. Z lekarzem nie będę mogła pokorespondować towarzysko i popytać o głupoty typu "czy bardzo bolało" winking smiley
Ale jak odważę się i skonkretyzuję moje obawy, może wyślę zapytanie do dra Skokowskiego. Bardzo Ci dziękuję za tę informację. buziak

mag_dag (offline)

Post #6

07-05-2012 - 14:27:48

Sosnowiec 

ando, czekamy na Twoją relację z zabiegu tą metodą - na bank jesteś pierwsza duży uśmiech

P.S. dr Skokowski był u nas ekpertem gościnnym - odpowiadał na pytania tylko przez pewien czas,
w tej chwili na pytania odpowiada tylko dr Wysocki i ekspert od rehabilitacji
uśmiech

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

anda (offline)

Post #7

08-05-2012 - 09:39:40

Dobrze, dam znać. Na razie będę jechać do lekarza i dopiero ustalać termin zabiegu.

kasiaf (offline)

Post #8

08-05-2012 - 16:28:06

SZKLARĘBA 

trzymam kciuki !!!ok

- Żyj! - powiedziała nadzieja.
- Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie.

grażula (offline)

Post #9

29-11-2013 - 08:53:14

Kraków 

anda - czy zdecydowałaś się na tą metodę? Miałaś dać znać, nie dałaś, więc chyba można sądzić, że odpuściłaś?
Ja natomiast zdecydowałam się, zabieg miałam w kwietniu w tym roku. Jak którąś z Was interesuje ten temat, pytajcie.

" Śmierć nie jest problemem, problemem jest życie bez sensu "

" Jak ktoś chce, znajdzie sposób. Jak ktoś nie chce, znajdzie powód "

kdadak (offline)

Post #10

02-12-2013 - 20:08:16

Brzeszcze 

Grażula, jasne że interesuje, stale czytam jak coś nowego sie pojawi, mam nadzieje że się w końcu na coś zdecyduję.

Krysiek

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-12-2013 - 20:16:14 przez kdadak.

anda (offline)

Post #11

03-12-2013 - 18:54:41

Nie odpuscilam. Mialam zabieg. Przepraszam, ze nie dotrzymalam slowa. Najpierw mialam jakis ogromny hamulec, gdy myslalam o wejsciu na te strone. Sama tkumacze sobie, ze balam sie chyba wracac do tego tematu. Teraz nie moge tutajnpisac, bo moj program antywirusowy blokuje mi strone Amazonek. W
W kazdym razie zabieg odbyl sie, a ja jestem ogromnie zadowolona.
Jeszcze raz przepraszam. Wstyd mi.
Gdyby ktos mial pytania odnosnie tego rodzaju rekonstrukcji, zapraszam ja prywatna poczte: anad18@interia.eu

pannabertz (offline)

Post #12

03-10-2018 - 13:33:44

Hej. Nie bardzo mogę się odnaleźć na forum po tak długiej przerwie. Natomiast interesuje mnie wątek mastektomii podskórnej z jednoczesną rekonstrukcją przy użyciu siatki syntetycznej. Jestem świeżo po takiej operacji z powodu nowotworu w drugiej piersi. Docelowo mam mieć analogiczną operację w piersi prawej, na której była wcześniej wykonana operacja oszczędzająca i radioterapia. Czy ktoś zechce podzielić się doświadczeniami? Pozdrawiam

anda (offline)

Post #13

06-10-2018 - 15:55:34

Pannabezrtz, ja miałam ten rodzaj rekonstrukcji, ale nie wiem czy mogłabym Ci w czymś pomóc, bo to było już kilka lat temu i na pewno nie wszystko już pamiętam. Ale gdybyś miała ochotę, napisz na mój adres (anad18@interia.eu) lub tutaj. Z tym że, przyznam, z tą stroną mam czasem problem, z zalogowaniem się tu. Nie wiem z czego to wynika, ale może bezpieczniej będzie skorzystać z poczty prywatnej.
Pozdrawiam

xiouken (online)

Post #15

06-11-2024 - 19:45:44

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 679
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024