Zastosowanie siatki Tiloop Bra w rekonstukcji piersi
anda (offline) |
Post #1 03-05-2012 - 20:46:38 |
|
Szukam osób, które miały wykonaną rekonstrukcję przy użyciu siatki. Jestem przed taką rekonstrukcją i bardzo bym chciała poznać osoby, które mają to już za sobą. Dodam, że jest to rekonstrukcja jednoczasowa z mastektomią i jednoetapowa. Polega na wprowadzeniu protezy właściwej pod mięsień i naszyciu na mięsień "łaty" w postaci siatki. Konieczność uzupełnienia mięśnia siatką wynika z tego, iż nie da się zszyć mięśnia, który nie jest rozciągnięty tak jak w przypadku rekonstrukcji z zastosowaniem ekspandera. Siatki takie podobno stosuje się już od lat podczas operacji przepuklin.
Nigdzie na polskich stronach nie znalazłam informacji na temat tej metody rekonstrukcji. Wiem, że wykonuje się je w Gdańsku, a od niedawna również w Poznaniu. Jedyne informacje, jakie posiadam na ten temat, uzyskałam z rozmów z lekarzem, który ma przeprowadzić ten zabieg oraz ze stron obcojęzycznych. Jako że jednak języków obcych w stopniu zadowalającym nie znam i musiałam polegać na "googlowskim" tłumaczu, wiedza moja jest niezbyt zadowalająca . Będę więc wdzięczna za wszelkie dodatkowe informacje od osób, które wiedzą coś więcej na ten temat. |
Halinka (offline) |
Post #2 03-05-2012 - 21:57:54 |
|
Ando, widzę, że już kilkanaście osób weszło tutaj, żeby poczytać - pewnie, tak samo jak ja, ciekawych nowej metody. Nie ma żadnej odpowiedzi, bo chyba żadna z nas, forumowiczek, nie miała takiej rekonstrukcji
Hm... mnie się wydaje, że taka metoda może mieć sens - ale to oczywiście tylko rozmyślanie laika |
Halinka (offline) |
Post #4 03-05-2012 - 22:20:49 |
|
Natrafiłam gdzieś, że dr Skokowski ma w tej metodzie jakieś doświadczenie, a to nasz forumowy ekspert. Nie znam doktora osobiście, ale miałam przyjemność w inny sposób konsultować z Nim swoje wątpliwości i wydaje mi się, że można mu ufać, zatem metodzie przez niego stosowanej pewnie też.
Nie bierz moich słów jako namowy, to tylko luźne refleksje - zdecydować musisz sama. Życzę udanej decyzji |
anda (offline) |
Post #5 03-05-2012 - 22:37:59 |
|
Wiem o doktorze Skokowskim. To znaczy o tym, że wykonuje operacje tą metodą. Wspominał mi o nim lekarz, który ma mnie operować. Nie wiedziałam jednak, że udziela odpowiedzi tutaj na forum. To dla mnie miłe zaskoczenie.
Przyznam, że nie wiem, o co miałabym pytać doktora. O wszystko, o co mogłam zapytać lekarza, już zapytałam chyba. Teraz natomiast interesują mnie osobiste doświadczenia pacjentek. Z lekarzem nie będę mogła pokorespondować towarzysko i popytać o głupoty typu "czy bardzo bolało" Ale jak odważę się i skonkretyzuję moje obawy, może wyślę zapytanie do dra Skokowskiego. Bardzo Ci dziękuję za tę informację. |
mag_dag (offline) |
Post #6 07-05-2012 - 14:27:48 |
Sosnowiec |
ando, czekamy na Twoją relację z zabiegu tą metodą - na bank jesteś pierwsza
P.S. dr Skokowski był u nas ekpertem gościnnym - odpowiadał na pytania tylko przez pewien czas, w tej chwili na pytania odpowiada tylko dr Wysocki i ekspert od rehabilitacji Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
grażula (offline) |
Post #9 29-11-2013 - 08:53:14 |
Kraków |
anda - czy zdecydowałaś się na tą metodę? Miałaś dać znać, nie dałaś, więc chyba można sądzić, że odpuściłaś?
Ja natomiast zdecydowałam się, zabieg miałam w kwietniu w tym roku. Jak którąś z Was interesuje ten temat, pytajcie. " Śmierć nie jest problemem, problemem jest życie bez sensu " " Jak ktoś chce, znajdzie sposób. Jak ktoś nie chce, znajdzie powód " |
anda (offline) |
Post #11 03-12-2013 - 18:54:41 |
|
Nie odpuscilam. Mialam zabieg. Przepraszam, ze nie dotrzymalam slowa. Najpierw mialam jakis ogromny hamulec, gdy myslalam o wejsciu na te strone. Sama tkumacze sobie, ze balam sie chyba wracac do tego tematu. Teraz nie moge tutajnpisac, bo moj program antywirusowy blokuje mi strone Amazonek. W
W kazdym razie zabieg odbyl sie, a ja jestem ogromnie zadowolona. Jeszcze raz przepraszam. Wstyd mi. Gdyby ktos mial pytania odnosnie tego rodzaju rekonstrukcji, zapraszam ja prywatna poczte: anad18@interia.eu |
pannabertz (offline) |
Post #12 03-10-2018 - 13:33:44 |
|
Hej. Nie bardzo mogę się odnaleźć na forum po tak długiej przerwie. Natomiast interesuje mnie wątek mastektomii podskórnej z jednoczesną rekonstrukcją przy użyciu siatki syntetycznej. Jestem świeżo po takiej operacji z powodu nowotworu w drugiej piersi. Docelowo mam mieć analogiczną operację w piersi prawej, na której była wcześniej wykonana operacja oszczędzająca i radioterapia. Czy ktoś zechce podzielić się doświadczeniami? Pozdrawiam
|
anda (offline) |
Post #13 06-10-2018 - 15:55:34 |
|
Pannabezrtz, ja miałam ten rodzaj rekonstrukcji, ale nie wiem czy mogłabym Ci w czymś pomóc, bo to było już kilka lat temu i na pewno nie wszystko już pamiętam. Ale gdybyś miała ochotę, napisz na mój adres (anad18@interia.eu) lub tutaj. Z tym że, przyznam, z tą stroną mam czasem problem, z zalogowaniem się tu. Nie wiem z czego to wynika, ale może bezpieczniej będzie skorzystać z poczty prywatnej.
Pozdrawiam |