Tkanka tłuszczowa w chirurgii rekonstrukcyjnej

Wysłane przez Al_la 

Al_la (offline)

Post #1

02-10-2012 - 10:49:28

k/Warszawy 

Artykuł jest o różnym wykorzystaniu tkanki tłuszczowej [stylzycia.newsweek.pl]

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Dortek (offline)

Post #2

14-11-2012 - 22:06:08

Wszystko ładnie pięknie, ale nic nie wspominano o efektach ubocznych czy powikłaniach tj. np. obumarcie tkanki, którą trzeba wtedy usunąć.
Ale pomysł sam w sobie nie jest głupi. Ja chętnie pozbyłabym się tłuszczyku z pewnych partii i przerzuciłabym gdzie indziej.

Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King)

Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać.

Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.

jedna z nas: [www.youtube.com]

jolasz (offline)

Post #3

29-12-2012 - 10:47:30

Czechowice-Dziedzice 

Sama tkanka tłuszczowa nie nadaje się do rekonstrukcji. By był efekt musi byc "wzbogacona" o komórki macierzyste. Jestem po takiej rekonstrukcji i na własne oczy widziałam jak wchłania się sam tłuszczyk a "pracuje" tłuszczyk z macierzystymi.
Pozdrawiam

serenia (offline)

Post #4

04-05-2013 - 18:10:15

Cieszyn 

Witam oto troszke wiadomości na temat rekonstrukcji piersi połaczonej z liposukcją wlasnej tkanki tluszczowej . Zaczęłam się tym interesowac i pierwszą konsultacje mam 06.06 w Bielsku - Białej u dr Sirka .

'Każdy nowy dzień zaczyna się głęboka nocą'
'Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem,
nie gaś nigdy światła nadziei'

serenia (offline)

Post #5

04-05-2013 - 18:42:29

Cieszyn 

To jest przeszczep tkanki tłuszczowej bez komórek macierzystych . Moja znajoma jest juz po dwóch " wlewach tłuszczu" , z jej relacji wynika że zabieg jest refundowany , a sam dr Sirek jest świetntm chirurgiem w tej dziedzinie . Po konsultacji będę mogła powiedzieć więcej :-)

Kasia80 (offline)

Post #6

12-06-2013 - 16:19:09

Ja zdecydowałam się na liposukcję i reimplantację tkanki tłuszczowej do biustu, zabieg robiłam w centrum laseroterapii Elite i serdecznie polecam. Nie miałam żadnych powikłań, a piersi wyglądają bardzo naturalnie.

Dortek (offline)

Post #7

29-06-2013 - 00:04:47

Kasia, ile miałaś zabiegów- uzupełnień?

joanna37 (offline)

Post #8

07-10-2013 - 18:53:35

białystok 

Witam,
chciałbym porozmawiać z kimś kto jest po zabiegu rekonstrucji z wykorzysaniem tłuszczu. Ja jestem w trakcie. Jestem już po 5 zabiegach.....a wydawało się ,że mam małą zdrową pierś.....nie miałam stosowanej żadnej pompy do rociągania skóry....może w tym tkwi problem.

serenia (offline)

Post #9

17-01-2014 - 14:56:24

Cieszyn 

Witam jestem po pierwszym etapie rekonstrukcji piersi z zastosowaniem liposukcji (15.01) , tłuszczyk pobrano z połowy brzuszka i " wlano " w miejsce nowego cycusia , czekaja mnie jeszcze 3 atapy odsysania tłuszczyku jesli lekarz zdecyduje że już można wszczepią ekspander i będą wlewy by rozciągnąć skórę . nie wiem ile ich będzie to wszystko zależy jak skóra podda się rozciąganiu , na konću pod tłuszczyk zostanie wszczepiona protezka i cycuś będzie wyglądał jak najbardziej naturalnie radocha Co do samego zabiegu - jest wykonywany pod narkozą , trwa około godz ale to w zależności ile pan doktor będzie chciał odessać ( mój trwał ok 1,5 h) nie jest tak bardzo bolesny ale to zależy od człowieka jak znosi ból , brzuszek troszkę ciągnie , a tłuszczyk w cycusui się rozpycha to wszystko co czuję tak jeżeli któras z zmazonek bedzie chciała wiedzieć wiecej na ten temat proszę na priv......pozdrawiam . Cała rekonstrukcja jest na NFZ :-)

justyna81 (offline)

Post #10

25-01-2014 - 20:36:10

gratuluje smiling smiley brawo

Pat (offline)

Post #11

15-02-2014 - 22:27:28

Pytanie do wszystkich dziewczyn, które miały pobierany tłuszcz do przeszczepu.
Jestem dwa tygodnie po lipotransferze wzbogaconym komórkami macierzystymi. Tłuszcz pobierano mi z wewnętrznej strony ud. Po zabiegu miałam spore siniaki, aktualnie już zanikają, ale w miejscu gdzie była wkłuwana kaniula, powstały twarde, podłużne zgrubienia. Nie bardzo wiem co z nimi robić. Doktor przez telefon kazał masować, wizytę mam za 10 dni, a nie wiem jak masować i z jaką intensywnością? Byłam dziś u masażysty, ale nie ma w tym zakresie doświadczenia i widać, że też nie bardzo wiedział co z tym robić, a po masażu nie widać zmian.
Czy któraś z Was miała podobny problem? Jak pielęgnowałyście miejsca gdzie pobierano tłuszcz?

ŻYCIE JEST PIĘKNE I BIEGA NA MALUTKICH NÓŻKACH:-)
...DLATEGO MUSZĘ ŻYĆ...

serenia (offline)

Post #12

06-04-2014 - 20:56:31

Cieszyn 

Witam Pat , sorry że dopiero teraz odpisuję bo może poradziłaś już sobie , ale ja miałam podobne zgrubienia i to nie jedno , tyle że na brzuszku , nie masowałam nic a nic samo powoli zniknęło , miałam pobierany tłuszczyk z brzuszka w styczniu i dzis zgrubienia są słabo wyczuwalne :-)
uśmiech

serenia (offline)

Post #13

26-07-2014 - 16:14:15

Cieszyn 

Bry , 3 etap rekonstrukcji juz za mną , mam już ekspanderek i teraz tylko juz z górki :-) hura

zuzanna (offline)

Post #14

26-07-2014 - 17:35:59

Gdynia 

jak jest tłuszcz zaotrzewnowy wtedy nie można pobrać z brzucha ....

Dortek (offline)

Post #15

07-09-2014 - 22:22:51

Pat, ja podobanie jak Serenia, miałam podobierany tłuszcz z brzucha z linii nad-łonowej, gdzie założono mi 1 szew. Nie odczuwałam zadnych zgrubień. I myślę, że jeśli nie masz stanu zapalnego to jest to tzw. 'uroda' twojej tkanki, która ma tendencje do zbijania się przy ujściu. Przed zabiegiem kazano mi podpisać oświadczenie, że jestem świadoma iż tego typu komplikacje mogą nastąpić, Teraz jestem świeżo po kolejnym zabiegu. Tym razem mam aż 3 dziurki w brzuchu i czekam na zagojenie. Oczywiście cały brzuch to jeden wielki siniec. No i ciągnie trochę.
W Twoim przypadku doradzałabym konsultację. U mnie zawsze 6 tyg. po operacji mam spotkanie z chirurgiem.

basia_z_gor (offline)

Post #16

19-09-2014 - 14:06:18

Jelenia Góra 

Dziewczyny a czy taka metoda w ogole wchodzi w gre jak mam obrzek reki ? Czy jakakolwiek wchodzi?...?

"Dzieci są naszym mostem do nieba"

Al_la (offline)

Post #17

19-09-2014 - 18:52:30

k/Warszawy 

Miały rekonstrukcję dziewczyny z obrzękiem ręki.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

xiouken (online)

Post #18

01-10-2024 - 21:22:25

xiouken (online)

Post #19

06-11-2024 - 19:46:59

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.ru
gangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.rugeartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.ru
geophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ru
halfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ru
hartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.ru
jobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.ru
kerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ru
knowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.ru
laissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rulargeheart.ru
lasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.ru
mailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.ru
navelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ru
onesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ru
quasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.ru
recessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ru
scarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.ru
tacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkas
ultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 905
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024