Rekonstrukcja ekspanderem poprzedzona liposukcją
Wysłane przez AmazMagdaN
AmazMagdaN (offline) |
Post #1 07-01-2014 - 21:47:52 |
Warszawa |
Witam,
Mam za sobą nieudaną rekonstrukcję ekspanderem (właściwie to niedokończoną próbę. Miałam wszczepiony ekspander, 2 dolewki i wszystko bylo ok, ale kilka dni przed koncowa wymiana zrobila mi sie przetoka, martwica skory i zamiast wszczepienia docelowego implantu konieczne bylo wyjecie ekspandera i wyciecie martwej skory). Obecnie, poniewaz mam przyslowiowa "skore i zebra" lekarz proponuje mi najpierw liposukcje (odplatna, w placowce, ktora nie ma kontraktu NFZ), a potem ponownie ekspander, dolewki i wymiane ekspandera na implant). Z jakimi niedogodnosciami badz powiklaniami powinnam sie liczyc? Lekarz planuje pobrac i przeszczepic mi ok. 100 ml tluszczu z brzucha. Pytam tak moze "na wyrost", bo troche juz przeszlam i chce sie na to przygotowac psychicznie. Czy w Warszawie sa obecnie jakies osrodki w ktorych mozna taka liposukcje zrobic w ramach funduszu NFZ? A jesli nie w Warszawie to gdzie? Jak dlugie są kolejki do zabiegow? Orientujecie sie moze? pozdrawiam M. |
serenia (offline) |
Post #2 17-01-2014 - 14:34:13 |
Cieszyn |
Witam jestem po pierwszym etapie rekonstrukcji piersi z zastosowaniem liposukcji (15.01) , tłuszczyk pobrano z połowy brzuszka i " wlano " w miejsce nowego cycusia , czekaja mnie jeszcze 3 atapy odsysania tłuszczyku jesli lekarz zdecyduje że już można wszczepią ekspander i będą wlewy by rozciągnąć skórę . nie wiem ile ich będzie to wszystko zależy jak skóra podda się rozciąganiu , na konću pod tłuszczyk zostanie wszczepiona protezka i cycuś będzie wyglądał jak najbardziej naturalnie Co do samego zabiegu - jest wykonywany pod narkozą , trwa około godz ale to w zależności ile pan doktor będzie chciał odessać ( mój trwał ok 1,5 h) nie jest tak bardzo bolesny ale to zależy od człowieka jak znosi ból , brzuszek troszkę ciągnie , a tłuszczyk w cycusui się rozpycha to wszystko co czuję jeżeli któras z zmazonek bedzie chciała wiedzieć wiecej na ten temat proszę na priv......pozdrawiam . Cała rekonstrukcja jest na NFZ :-)
'Każdy nowy dzień zaczyna się głęboka nocą' 'Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie gaś nigdy światła nadziei' Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-01-2014 - 14:35:29 przez serenia. |
AmazMagdaN (offline) |
Post #3 20-01-2014 - 22:24:30 |
Warszawa |
witam, bardzo dziękuję za odpowiedź!
U mnie ma to wyglądać podobnie, tyle, że płacę z własnej kieszeni. Z tego, co udało mi się ustalić w Warszawie, poza Centrum Onkologii, gdzie są duże kolejki, pozostaje liposukcja odpłatna. Sama rekonstrukcja będzie już na NFZ. Cieszę się, że tak bardzo nie boli, mój zabieg za tydzień M. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
465
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024