Rekonstrukcja z komórek macierzystych
dorobogat (offline) |
Post #1 27-08-2010 - 22:24:46 |
Bogatynia |
Witam, jestem bardzo zainteresowana tą nową metodą rekonstrukcji tzn. za pomocą liposukcji i następnie wszczepienia komórek macierzystych itd. Czy jest ktoś kto ma pierś zrobioną tą metodą. Na dzień dzisiejszy bezskutecznie szukam takiej osoby. Chciałabym dowiedzieć się jak to jest w rzeczywistości, bo jak na razie czytam i czytam a faktycznie nie wiem czy to się komuś już udało zrobić i czy jest zadowolony czy nie.
Proszę o zmianę mojego podpisu na "bogatynka" |
jolasz (offline) |
Post #3 01-09-2010 - 14:42:31 |
Czechowice-Dziedzice |
Mag_dag, to co piszesz to było dawno. W tej chwili ta metoda służy właśnie do rekonstrukcji min. po naświetlaniach (od 2007r na świecie), z pominięciem metody jak ja mówię "rzeźnickiej" tzn. z własnych tkanek. Ja tak jak Dorobogat szukam dziewczyn, które mają rekonstrukcję już zakończoną. Spotkałam jedną ale była 3 dni po wszczepieniu komórek macierzystych. Od maja są już pewnie jakieś dziewczyny po pełnej rekonstrukcji. Odezwijcie się!!!! Także się wybieram na rekonstrukcję tą metodą.
Pozdrawiam gorąco. |
jolasz (offline) |
Post #6 03-09-2010 - 13:41:58 |
Czechowice-Dziedzice |
Anna66, masz blisko do Lublina, a tam także będzie możliwość takiej rekonstrukcji. Czekają na aparaturę. Nie wiadomo jeszcze ile tam będzie to kosztować. Myślę, że warto poczekać i uzbroić się w cierpliwość bo może będzie trochę taniej. A może NFZ nam coś dofinansuje? To byłoby najlepsze wyjście.
|
jolasz (offline) |
Post #9 05-09-2010 - 00:31:39 |
Czechowice-Dziedzice |
Anna, jak będziesz mieć odpowiedź podziel się nią. W maju nie mieli mieli na pewno aparatury Celution 800/CRS, ale mają mieć na przełomie wrzesień/październik. Na bank będą robić rekonstrukcję tą metodą bo nawet o takiej możliwości rekonstrukcji piszą na swojej stronie. Poza tym wydaje mi się że właśnie w tym jest przyszłość i ambitni będą chcieli się uczyć. Jeśli w Gdańsku mogą to robić to dlaczego nie w Lublinie. Tym bardziej że będą mieć najważniejszą rzecz - Celution!
Czekam na informacje. |
jolasz (offline) |
Post #15 07-10-2010 - 21:27:29 |
Czechowice-Dziedzice |
Anno, mam pytanie. U kogo byłaś na wizycie? Bo za bardzo nie rozumie tego co napisałaś. Po co w protezie komórki macierzyste?
Metoda z komórkami macierzystymi polega na tym że wszczepia się je pod skórę (między żebra i skórę) tam tworzy się tkanka, która w końcowym efekcie może się rozciągnąć i wtedy dopiero etap naciągania i proteza. Ja także jestem po naświetlaniach i w Gdańsku mogłabym to zrobić, byłam tam, rozmawiałam i nie ma żadnych przeciwwskazań po naświetlaniach. Warunek jedyny to taki że trzeba mieć tłuszczyk. Na szczęście mnie go nie brakuje. Dopytuję o Lublin, bo mam cichą nadzieję że będzie może trochę taniej. Pozdrawiam |
luska (offline) |
Post #18 12-10-2010 - 21:51:04 |
Gdynia |
Procedura polega na pobraniu komórek macierzystych z fałdu tłuszczu pacjentki, poddaniu ich obróbce w specjalistycznym urządzeniu, a następnie wszczepieniu ich w obszar po usunięciu piersi. Dzięki procedurze dochodzi do naturalnego odtworzenia tkanki podskórnej. Wykonanie operacji stało się możliwe dzięki opracowaniu urządzenia Celution® 800/CRS, które niewątpliwie jest przełomowym odkryciem.
Celution® 800/CRS - charakterystyka urządzenia Celution 800/CRS jest urządzeniem, które umożliwia dostęp do macierzystych i regeneracyjnych komórek człowieka. Zastosowana w maszynie technologia umożliwia w sposób automatyczny separuje i standaryzuje komórki macierzyste z materiału pobranego od pacjenta/ki. Powyżej opisywane urządzenie używane jest do separacji komórek macierzystych i regeneracyjnych z pobranych komórek tłuszczowych. Tak powstały poprzez odwirowanie materiał autogenny nadaje się do przeszczepu i jest wykorzystywany m.in. do rekonstrukcji piersi po mastektomii. Rekonstrukcja piersi z wykorzystaniem komórek macierzystych - przebieg zabiegu Zabieg rozpoczyna się od pobrania od pacjentki niewielkiej objętości tłuszczu podczas liposukcji. W kolejnym etapie zabiegu pobrane komórki tłuszczu umieszczane są w urządzeniu Celution® , które przetwarza te tkanki. Proces ten polega na odwirowaniu tłuszczu i uwolnieniu specjalnie opracowanego płynu, który odseparowuje komórki macierzyste i regeneracyjne. Odseparowane komórki zbierane są w pojemniku, który zapobiega ich uszkodzeniu i zabrudzeniu. W rezultacie podczas tego procesu otrzymywany jest materiał autogenny gotowy do wszczepienia w ciało pacjentki podczas tej samej operacji. Następnie za pomocą strzykawki zbierane są z pojemnika komórki i wszczepiane w odpowiednie miejsce na ciele pacjentki. Komórki macierzyste mogą być wszczepione z płynami międzykomórkowymi lub z tłuszczem. Wówczas efekt wypełnienia jest lepszy. Zabieg jest mniej inwazyjny niż tradycyjna rekonstrukcja piersi. Dodatkowym plusem tak przeprowadzonej rekonstrukcji jest to, że do odtworzenia piersi używany jest autogenny materiał. W związku z powyższy ryzyko odrzucenia przeszczepu przez organizm jest całkowicie wyeliminowany. Ponadto, efekt rekonstrukcji piersi z wykorzystaniem komórek macierzystych jest bardzo naturalny. Rekonstrukcja piersi z wykorzystaniem komórek macierzystych - orientacyjny koszt zabiegu Orientacyjny koszt zabiegu: 20.000 PLN (obecnie procedura nie jest refundowana przez NFZ). [www.tvp.info] Ciesz się drobnymi rzeczami, gdyż pewnego dnia możesz odkryć, że były one wielkie. Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 12-10-2010 - 21:58:25 przez luska. |
mag_dag (offline) |
Post #19 13-10-2010 - 09:25:35 |
Sosnowiec |
anno, w świetle tego, co wkleiła lusia, to co powiedział Ci prof. Polkowski brzmi co najmniej dziwnie, czy coś jeszcze mówił? przyznam, że nie rozumiem jego słów, bo wypełnianie ekspandera komórkami macierzystymi wydaje się być marnowaniem cennego materiału, a w ciele i tak ma się ekspander - protezę
Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
anna66 (offline) |
Post #20 13-10-2010 - 10:13:07 |
|
Profesor powiedział, że obszar rośnięcia komórek musi być ograniczony w związku z tym konieczne jest najpierw wszczepienie ekspandera, który później można wypełnić komórkami macierzystymi. Przyznam, też byłam zdziwiona, bo miałam wielką nadzieję na rekonstrukcję z komórek macierzystych. Moja skóra się aż tyle nie naciągnie, miałam niestety duży biust
Umówiliśmy się na styczeń, chyba zrobię z brzucha jednoetapową?? |
mag_dag (offline) |
Post #21 13-10-2010 - 10:23:49 |
Sosnowiec |
aaa... to może chodziło mu o to, że ekspander ma naciągnąć skórę i potem się go wyjmuje a miejsce, które stworzy ekspander wypełnia się komórkami macierzystymi
a nie ekspander się wypełnia, bo to bez sensu Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #23 17-10-2010 - 10:24:43 |
|
Anno 66 a ile czasu jestes po radio? i co to znaczy , ze masz skóre zniszczona?
jestem po radio i dr Witwicki powiedział, ze pomimo radio moge miec edoproteze.Skóra mi sie zregenowała, że jak chce to endoproteze zrobi mi bez problemu. Kolezanka po radio tez miala endoproteze. Moze warto abys masowala, smarowała masciami i skóra za jakis czas sie poprawi. Po radio trzeba masowac, smarowac, masowac, smarowac i odczekac . Szybko rekonstrukcje to moga robic te co nie miały radio a my potrzebujemy wiecej czasu i nie wazne jaka metodą. Nawet przy płacie z pleców tez czas jest potrzebny i masaze i smarowania. Nie stresuj sie, cwicz, masuj , smaruj i czekaj a kto wie, okaze sie, ze skóre masz dobrą do tej metody. To, że jakis lekarz powiedział dzisiaj, że nie mozesz, nie oznacza , ze za rok inny lekarz powie to samo. On nie wyrocznia i nie ma co sie przejmowac. Robic swoje aby skóra sie polepszyła i blizna nie przyrosła do zeber, bo wazna jest ruchomosc skóry. I tak nie masz juz nic do stracenia a do zyskania duzo- ustal plan- codziennie cwicze, masuje , smaruje. Kolezanka opowiadała mi, ze masowała ciągle, siedzac przy serialu masowała, w kąpieli masowała, przed snem masowała. I po radio ma endoproteze a skoro ma to mogłaby miec potem wypełnienie komórkami macierzystymi. Miała radio, miała zniszczona skóre gorzej niz ja!! Jest dowodem , ze wszystko jest możliwe. Ja jestem len i akurat nie robie nic ale ja mam sniada cere, mocna skóre i na mnie zawsze wszystko sie goiło jak na psie. Wiec nawet radio laskawie sie obeszło z moja skóra. Ale kolezanka- ooooooooooo ona miała czad po radio i dała radę zwalczyć skutki radio na skórze. Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 17-10-2010 - 10:35:04 przez nikusia. |
Rybka (offline) |
Post #24 17-10-2010 - 11:58:31 |
Gród nad Sanem |
Zgadzam się z Nikunią. Naszej Wako też lekarz przy pierwszej wizycie powiedział, że musi mieć z przeszczepem z pleców, bo skóra po radio zniszczona (za sucha, nie nadająca się na rozciąganie), ale do czasu rekonstrukcji minęło kilka m-cy i Wako przez ten cały czas smarowała (chyba kremem z arniki) skórę i masowała. Po przyjeździe na rekonstrukcję okazało się, ze skóra ładnie się zregenerowała i dzisiaj ma ekspanderoprotezę. Warto trochę popracować i zyskać!
P.S. Krem z arniki: Prod. Niemcy - Herba Medicus - Arnica balsam - do nabycia w aptekach zielarskich, niedrogi! "...a także ludzie pomniejsi, pasikoniki i ważki.. Lampy, puste ramy i grzechotki mają swoją wieczność.. I są raz na zawsze..." |
jolasz (offline) |
Post #25 15-12-2010 - 21:59:55 |
Czechowice-Dziedzice |
Byłam na wizycie w Lublinie. Na obecną chwilę (na tyle tylko pozwalają środki finansowe) robią wypełnienia po oszczędzającej lub przy jednoczesnej mastektomii i rekonstrukcji lub ekspanderoproteza i jeżeli skóra nie wytrzymuje uzupełnienie tłuszczem wzbogaconym komórkami macierzystymi. Z uwagi na to, że jest to ośrodek naukowy (nie komercyjny) szukają pieniędzy by móc robić rekonstrukcję "starą" tzn. tak jak większość z nas - kiedyś była operacja, radio a teraz rekonstrukcja. Jest to zabieg rozciągnięty w czasie więc muszą mieć środki by zapewnić pacjentce całą procedurę. Ja mam skórę po radio dobrą do protezy więc mogliby się podjąć takiej rekonstrukcji, ale z uwagi na odległość i niepewność powodzenia chyba jednak nazbieram pieniądze i pojadę do Gdańska. Tam - niestety - komercja, ale przynajmniej mają opracowaną procedurę do samego końca, nawet do zrobienia tatuażu zamiast kolejnego przeszczepu by zrobić otoczkę. Ja jestem zdecydowana na taką rekonstrukcję, pomimo przydzielonego terminu w Gryficach bo nie chcę być już dalej operowana, nie mówiąc już o przeszczepach itd. Tak jak każda rekonstrukcja obarczona jest ryzykiem ale w tej przynajmniej ból mniejszy i pozbycie się tłuszczyku.
Mimo wszystko idzie to w dobrym kierunku by w przyszłości zapewnić mniejsze komplikacje i mniejszy ból. Trzymam kciuki za rozwój tej metody. Jeśli dowiem się (a mam taką możliwość) jak wygląda taka rekonstrukcja na zachodzie, a dokładnie w Holandii, czy jest tam stosowana w szerszym zakresie zaraz dam znać. Pozdrawiam |
Al_la (offline) |
Post #27 14-01-2011 - 11:31:20 |
k/Warszawy |
[wiadomosci.gazeta.pl]
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |