rekonstrukcja po radio czy to możliwe?
domina13 (offline) |
Post #4 22-09-2016 - 23:31:30 |
Piotrków Tryb. |
2-lata po radio jest możliwa(oczywiście jeżeli skóra nie była popalona za bardzo)moja "siostra bliźniaczka od piersi"(miałyśmy w ten sam dzień mastektomię)jest w trakcie dopełniania ekspandera.Przed lekarz radził jej ,żeby trochę uelastycznić skórę wcierając oliwkę dla niemowląt.
4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014); Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF |
Marlena marlx (offline) |
Post #5 22-09-2016 - 23:49:10 |
Sosnowiec |
Hej :-) ja miałam rekonstrukcję po radioterapii. Operowal mnie doktor Witwicki .Miałam przeszczep mięśnia i skóry z pleców i mam ekspander. Rekonstrukcję robilam 2 lata po mastektomii. Polecam !mimo że mam dodatkową bieliznę na plecach ale uważam rekonstrukcję za ostatni etap leczenia onkologicznego. Pierś sprawuje się bez zarzutu do dziś a minęło już 6 lat. Pozdrawiam wszyskich serdecznie :-)
|
agataczarna (offline) |
Post #6 23-09-2016 - 05:50:34 |
Warszawa Wesoła |
Ja również miałam rekonstrukcję po radio, i to już pół roku po naświetlaniach, wcześniej od prowadzącej onkolog usłyszałam że nikt mi nie zrobi bo skóra spalona, a tu proszę, już pół roku mam silikon, i zapominam że 2 lata temu miałam mastektomię.
Nie zwlekaj, rób jak najszybciej, psychicznie dużo lepiej się funkcjonuje z dwoma |
zuzia1 (offline) |
Post #8 23-09-2016 - 16:41:33 |
Gdańsk |
Ja też miałam po 1,5 roku po radio. Lekarz kazał odczekać, aż się wszystko zregeneruje. Miałam TRAM, bo u mnie ekspander nie wchodził w grę. Nie byłoby go gdzie "podłożyć, podczepić" właśnie ze względu na usunięcie mięśnia piersiowego i naświetlania pozostałych resztek. Jestem bardzo zadowolona i fizycznie, i psychicznie. Dla mnie był to powrót do normalności.
Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca. |
agataczarna (offline) |
Post #9 23-09-2016 - 20:40:14 |
Warszawa Wesoła |
|
marzusia (offline) |
Post #10 23-09-2016 - 21:46:11 |
Cieszyn |
Agatko ,ale czy ta pierś wygląda w miarę normalnie?czy to niespecjalnie?nigdy na żywo nie widziałam a zdjęcia na necie są przerażające i bardzo brzydkie.Mnie się wydaje,że moja skóra po radio jest ok,a teraz to nawet pod nią solidna warstwa słoniny
|
Ladymargot (offline) |
Post #11 23-09-2016 - 21:51:17 |
Warszawa |
Mnie dr powiedział że najlepszy bedzie przeszczep tłuszczu za ok 6-12 miesiecy bez silikonu i tego sie trzymam
Wiara czyni cuda lecz tylko walka daje efekty |
agataczarna (offline) |
Post #13 24-09-2016 - 00:32:51 |
Warszawa Wesoła |
|
Majinka (offline) |
Post #15 02-11-2016 - 18:20:55 |
Czechy |
Hej dziewczyny, dawno tu nie zaglądałam.
Rekonstrukcja po radio jak najbardziej możliwa. Jestem tego przykładem. Radio skończyłam dokłanie przed rokiem a teraz 15 września miałam robioną obustronną rekonstrukcję piersi metodą DIEP FLAP- własną tkanką z brzucha. Dzisiaj po 7 tygodniach byłam na kontroli. Przeszczep się udał i to najważniejsze i rany też się goją dobrze. Mam tylko jeden problém a to, że piersi nie wyszły symetryczne i nie zabardzo wiadomo dlaczego. Pierś po radio jest mniejsza. Podobno radio nie jest tego przyczyną. Płaty z brzucha były takie same tylko w chorej piersi miałam jakiś serom, który musieli głebiej wyciąć i wysłać na histlokę. Naszczęście wszystko było OK. Może to dlatego. Jestem z tego bardzo nerwowa bo chciałam już to mieć za sobą. Rekonstrukcja ma swoje plusy i minus. Jak dla mnie plusem jest to, że pomimo asymetrii już się cieszę dekoltem i rowkiem . Minus to okropna operacja i późniejsza ciężka do wytrzymania rekonwalestencja a do tego asymetria i co się z tym wiąże następna operacja. Będzie konieczna korekcja piersi może dwie. Mam do wyboru z trzech możliwości. 1.Zmniejszyć wiekszą tzn. wyssać tłuszcz i wielkość dostosować do mniejszej. Metoda najmniej inwazyjna i najprostsza. 2.Dostosowaś mniejszą pierś do większej a to metodą liposukcji. Z innych partii ciała odssają mi tłuszcz i wstrzykną do piersi. W tym przypadku konieczne są dwa zabiegi-operacje. Jeden z dopełnieniem spodu piersi i drugi z góry. Nie można zrobić naraz. 3.Dostosować mniejszą pierś do większej do spodniej części włożą silikon a do górnej części wstrzykną tłuszcz. Lepszy efekt wizualny niż metoddy nr.2. Najlepsza i najtańsza była bymetoda nr.1 ale wtedy miała bym malutkie piersi niecałe B. Metoda nr.3 mi się też nie podoba bo nie chce silikon. Nie poto mnie całą krojili, żeby mi teraz dawali silikon. Z rugiej strony wizualny efekt tu będzie najlepszy. Wielkość piersi duże okrąglutkie B. Metoda nr.2 nie jest zła. wyjdzie chyba najdrożej ale nie będzie ciała obcego-siliknu. Minus to to, że taki wstrzyknięty tłuszcz może się z czasem trochę wchłonąć rozłożyć i na koniec i tak piersi będą asymetryzne, trudno przewidzieć własmości skóry i ciała jak będzie się zachowywać. Przy takiego rodzju operacjach, myślę tym chirurgię plastyczną, trudno to przewidzieć. Nie wiem, którą metodę mam wybrać. Mam czas do 2.2..2017. Wpadliśmy z mężem na jeszcze jedną możliwoś taki kompromis. Trochę odebrać z większej a tylko trochę dołożyć do mniejszej tak żeby było najprościej i nejmniej inwazywnie. Muszę o tym pogadać z mojim plastykiem. Przed masektomią miałam piersi w rozmiarze C, epitezy nosiłam B. Wiem, że na wielkości nie zależy ale naprawdę bardzo ale to bardzo wycierpiłam podczas tej rekonstrukcji i jeszcze teraz nie jestem w kondycji i ddlatego chciałabym, żeby piersi wyglądały relatywnie dobrze i żeby było je widać. Jeżeli macie do mnie jakieś pytania to chętnie odpowiem. Trzymajcie się babki, pa |
nadika (offline) |
Post #16 04-02-2017 - 23:21:12 |
Kalisz/Ostrów Wlkp |
Witam, kochane zastanawiam się nad rekonstrukcja. Jestem po radioterapii 2,5 roku, byłam już na konsultacji ale cały czas się boję i nie jestem zdecydowana. Chirurg zaproponował rekonstrukcje z płata z pleców. Czy któraś z Was miała rekonstrukcje tą metodą? Jakie są skutki uboczne? Jak szybko się goi? Jak taka pierś wygląda??
|
agataczarna (offline) |
Post #18 05-02-2017 - 16:31:43 |
Warszawa Wesoła |
Dziewczyny jak przeżyłyście mastektomię to rekonstrukcję tym bardziej.
Chętnie podeślę zdjęcia zainteresowanym i baaardzooo namawiam, psychicznie żyje się lepiej, znowu mając dwa cycki Karina10 - w Warszawie znany jest dr Czerniawski, przyjmuje w Magodencie przy ul. Fieldorfa, na NFZ. Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 05-02-2017 - 16:40:29 przez agataczarna. |
Kali (offline) |
Post #22 06-02-2017 - 16:58:46 |
Warszawa |
radio skończyłam w sierpniu 2016, właśnie dlatego że byłam naświetlana potrzebny jest przeszczep komórek macierzystych żeby rewitalizować naświetloną skórę. Zresztą teraz jest taki trend że w czasie jedne operacji poprawia się zdrową pierś symetryzacja, i przeszczepia tłuszcz w miejsce po mastektomii
|
Kinga_31 (offline) |
Post #29 17-01-2018 - 20:03:58 |
|
Dziewczyny, czy poza dr Czerniawskim i Witwickim polecacie jeszcze kogoś w Warszawie?
Po konsultacji z chirurgiem dowiedziałam się, że czeka mnie rekonstrukcja składająca się z etapów: liposukcja (tj. tzw przeszczep tłuszczu, o którym powyżej piszecie), następnie ekspander, a na koniec implant. Jestem również po radioterapii. Przeraża mnie wizja trzech operacji i przejść z tym związanych. Miałyście może w ten sposób wykonywaną rekonstrukcję? Jaki później jest efekt? Nie znam nikogo kto przeszedł rekonstrukcję. Na forum jestem nowa. Chętnie nawiążę z kimś kontakt. Dodam, iż mam 31 lat i mieszkam w Wa-wie. Czekam na Wasze odpowiedzi, rady i kontakty - może być na priv. Pozdrowionka! |
Anika64 (offline) |
Post #30 22-01-2018 - 19:57:52 |
Warszawa Wesoła |
Ja miałam rekonstrukcję u dr Czerniawskiego. Najpierw był ekspander, pół roku po radio miałam wszczepienie imlantu. Niestety, choć radio zniosłam świetnie i skóra wyglądała b. ladnie, po wszczepieniu implantu wszystko potwornie bolało przez 2 miesiące. Goiło sie słabo. Pan doktor powiedział, ze to skutki radio. Teraz już jest prawie dobrze. Nowa pierś ładniejsza niż ta zdrowa
|