rekonstrukcja po radio czy to możliwe?

Wysłane przez baniula 

baniula (offline)

Post #1

22-09-2016 - 19:01:27

LESZNO 

szukam osób, które miały rekonstrukcje po radioterapii z góry dziękuje za info

Na forum od 21 stycznia 2006 roku

jagodula (offline)

Post #2

22-09-2016 - 22:29:38

Sławkow 

jablkoJa mam.

marzusia (offline)

Post #3

22-09-2016 - 23:07:23

Cieszyn 

Też mnie ten temat interesuje, choć na razie nigdzie się nie wybieram,ze strachu oczywiścieniedowiarek

domina13 (offline)

Post #4

22-09-2016 - 23:31:30

Piotrków Tryb. 

2-lata po radio jest możliwa(oczywiście jeżeli skóra nie była popalona za bardzo)moja "siostra bliźniaczka od piersi"(miałyśmy w ten sam dzień mastektomię)jest w trakcie dopełniania ekspandera.Przed lekarz radził jej ,żeby trochę uelastycznić skórę wcierając oliwkę dla niemowląt.uśmiech

4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014);
Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF

Marlena marlx (offline)

Post #5

22-09-2016 - 23:49:10

Sosnowiec 

Hej :-) ja miałam rekonstrukcję po radioterapii. Operowal mnie doktor Witwicki .Miałam przeszczep mięśnia i skóry z pleców i mam ekspander. Rekonstrukcję robilam 2 lata po mastektomii. Polecam !mimo że mam dodatkową bieliznę na plecach ale uważam rekonstrukcję za ostatni etap leczenia onkologicznego. Pierś sprawuje się bez zarzutu do dziś a minęło już 6 lat. Pozdrawiam wszyskich serdecznie :-)serce

agataczarna (offline)

Post #6

23-09-2016 - 05:50:34

Warszawa Wesoła 

Ja również miałam rekonstrukcję po radio, i to już pół roku po naświetlaniach, wcześniej od prowadzącej onkolog usłyszałam że nikt mi nie zrobi bo skóra spalona, a tu proszę, już pół roku mam silikon, i zapominam że 2 lata temu miałam mastektomię.
Nie zwlekaj, rób jak najszybciej, psychicznie dużo lepiej się funkcjonuje z dwoma oczkośmiech

baniula (offline)

Post #7

23-09-2016 - 14:41:04

LESZNO 

sorki za niesprecyzowanie o TRAM wiem , że można ale czy ekspander wchodzi w rachubę, jestem 11 lat po ale zaczynam drugie starcie /wcześniej oszczędzająca i radio/ ta sama pierś teraz, pozdrawiam Beata

Na forum od 21 stycznia 2006 roku

zuzia1 (offline)

Post #8

23-09-2016 - 16:41:33

Gdańsk 

Ja też miałam po 1,5 roku po radio. Lekarz kazał odczekać, aż się wszystko zregeneruje. Miałam TRAM, bo u mnie ekspander nie wchodził w grę. Nie byłoby go gdzie "podłożyć, podczepić" właśnie ze względu na usunięcie mięśnia piersiowego i naświetlania pozostałych resztek. Jestem bardzo zadowolona i fizycznie, i psychicznie. Dla mnie był to powrót do normalności.

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

agataczarna (offline)

Post #9

23-09-2016 - 20:40:14

Warszawa Wesoła 

Ja właśnie jestem po metodzie z ekspanderem,
ekspander miałam włożony w grudniu 2015, 2 dolewki, a w kwietniu tego roku silikon, w lipcu brodawka, i wisienką na torcie będzie otoczka tatuaż, duży uśmiech

marzusia (offline)

Post #10

23-09-2016 - 21:46:11

Cieszyn 

Agatko ,ale czy ta pierś wygląda w miarę normalnie?czy to niespecjalnie?nigdy na żywo nie widziałam a zdjęcia na necie są przerażające i bardzo brzydkie.Mnie się wydaje,że moja skóra po radio jest ok,a teraz to nawet pod nią solidna warstwa słoninychichot

Ladymargot (offline)

Post #11

23-09-2016 - 21:51:17

Warszawa 

Mnie dr powiedział że najlepszy bedzie przeszczep tłuszczu za ok 6-12 miesiecy bez silikonuuśmiech i tego sie trzymam

Wiara czyni cuda lecz tylko walka daje efekty

marzusia (offline)

Post #12

23-09-2016 - 22:09:07

Cieszyn 

samym przeszczepem tłuszczu całej piersi po mastektomii się nie zrobi,przeszczep tłuszczu jest jedną z procedur przy wieloetapowej rekonstrukcji

agataczarna (offline)

Post #13

24-09-2016 - 00:32:51

Warszawa Wesoła 

Marzusia mogę podesłać Ci fotkę, piersi wyglądają bardzo naturalnie, mam na szczęście niewielkie piersi, i ta dorobiona nie odbiega od poprzedniej duży uśmiech

DanaPar (offline)

Post #14

24-09-2016 - 17:32:36

Police 

Miałam początek trzyetapowej rekonstrukcji po około dwóch latach od radioterapii (mięsień i kawałek skóry z pleców). Robiłam w Gryficach. Jestem zadowolona, choć pierś nie jest doskonała. Naturalne też często nie są doskonałe.

Majinka (offline)

Post #15

02-11-2016 - 18:20:55

Czechy 

Hej dziewczyny, dawno tu nie zaglądałam.

Rekonstrukcja po radio jak najbardziej możliwa. Jestem tego przykładem. Radio skończyłam dokłanie przed rokiem a teraz 15 września miałam robioną obustronną rekonstrukcję piersi metodą DIEP FLAP- własną tkanką z brzucha. Dzisiaj po 7 tygodniach byłam na kontroli.
Przeszczep się udał i to najważniejszesmileys with beer i rany też się goją dobrze. Mam tylko jeden problém a to, że piersi nie wyszły symetrycznezly i nie zabardzo wiadomo dlaczego. Pierś po radio jest mniejsza. Podobno radio nie jest tego przyczyną. Płaty z brzucha były takie same tylko w chorej piersi miałam jakiś serom, który musieli głebiej wyciąć i wysłać na histlokę. Naszczęście wszystko było OKradocha. Może to dlatego. Jestem z tego bardzo nerwowa bo chciałam już to mieć za sobą.

Rekonstrukcja ma swoje plusy i minus. Jak dla mnie plusem jest to, że pomimo asymetrii już się cieszę dekoltem i rowkiem smiling smiley. Minus to okropna operacja i późniejsza ciężka do wytrzymania rekonwalestencja a do tego asymetria i co się z tym wiąże następna operacja.

Będzie konieczna korekcja piersi może dwie. Mam do wyboru z trzech możliwości.
1.Zmniejszyć wiekszą tzn. wyssać tłuszcz i wielkość dostosować do mniejszej. Metoda najmniej inwazyjna i najprostsza.
2.Dostosowaś mniejszą pierś do większej a to metodą liposukcji. Z innych partii ciała odssają mi tłuszcz i wstrzykną do piersi. W tym przypadku konieczne są dwa zabiegi-operacje. Jeden z dopełnieniem spodu piersi i drugi z góry. Nie można zrobić naraz.
3.Dostosować mniejszą pierś do większej do spodniej części włożą silikon a do górnej części wstrzykną tłuszcz. Lepszy efekt wizualny niż metoddy nr.2.

Najlepsza i najtańsza była bymetoda nr.1 ale wtedy miała bym malutkie piersi niecałe B. Metoda nr.3 mi się też nie podoba bo nie chce silikon. Nie poto mnie całą krojili, żeby mi teraz dawali silikon. Z rugiej strony wizualny efekt tu będzie najlepszy. Wielkość piersi duże okrąglutkie B.

Metoda nr.2 nie jest zła. wyjdzie chyba najdrożej ale nie będzie ciała obcego-siliknu. Minus to to, że taki wstrzyknięty tłuszcz może się z czasem trochę wchłonąć rozłożyć i na koniec i tak piersi będą asymetryzne, trudno przewidzieć własmości skóry i ciała jak będzie się zachowywać.
Przy takiego rodzju operacjach, myślę tym chirurgię plastyczną, trudno to przewidzieć.
Nie wiem, którą metodę mam wybrać. Mam czas do 2.2..2017.

Wpadliśmy z mężem na jeszcze jedną możliwoś taki kompromis. Trochę odebrać z większej a tylko trochę dołożyć do mniejszej tak żeby było najprościej i nejmniej inwazywnie. Muszę o tym pogadać z mojim plastykiem.
Przed masektomią miałam piersi w rozmiarze C, epitezy nosiłam B. Wiem, że na wielkości nie zależy ale naprawdę bardzo ale to bardzo wycierpiłam podczas tej rekonstrukcji i jeszcze teraz nie jestem w kondycji i ddlatego chciałabym, żeby piersi wyglądały relatywnie dobrze i żeby było je widaćduży uśmiech.

Jeżeli macie do mnie jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Trzymajcie się babki, pa

nadika (offline)

Post #16

04-02-2017 - 23:21:12

Kalisz/Ostrów Wlkp 

Witam, kochane zastanawiam się nad rekonstrukcja. Jestem po radioterapii 2,5 roku, byłam już na konsultacji ale cały czas się boję i nie jestem zdecydowana. Chirurg zaproponował rekonstrukcje z płata z pleców. Czy któraś z Was miała rekonstrukcje tą metodą? Jakie są skutki uboczne? Jak szybko się goi? Jak taka pierś wygląda??

karina10 (offline)

Post #17

05-02-2017 - 08:13:44

Warszawa 

Ja też zaczynam marzyć, ale podobnie jak Marzusia strach przed kolejnymi operacjami mnie powstrzymuje.
Który dr w W-wie się tym zajmuj? Może kogoś polecicie.
No i czy wszystko na NFZ czy prywatnie?

agataczarna (offline)

Post #18

05-02-2017 - 16:31:43

Warszawa Wesoła 

Dziewczyny jak przeżyłyście mastektomię to rekonstrukcję tym bardziej.
Chętnie podeślę zdjęcia zainteresowanym i baaardzooo namawiam, psychicznie żyje się lepiej, znowu mając dwa cycki duży uśmiech
Karina10 - w Warszawie znany jest dr Czerniawski, przyjmuje w Magodencie przy ul. Fieldorfa, na NFZ.

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 05-02-2017 - 16:40:29 przez agataczarna.

karina10 (offline)

Post #19

06-02-2017 - 15:56:31

Warszawa 

Dzięki. Ja bym bardzo poprosiła o zdjęcia chichot
U Czerniawskiego byłam jeszcze przed mastektomia, jak konsultowalam czy dobrze robię itd.
Kiedyś słyszałam o Witwickim, jeżeli nazwiska nie przekrecilam, ale coś ostatnio cisza tu o nim.

Kali (offline)

Post #20

06-02-2017 - 16:08:03

Warszawa 

Myślę że o dr. Witwickim cisza, ponieważ operuje tylko prywatnie. U dr. Czerniawskiego mam pierwszy etap rekonstrukcji (przeszczep tłuszczu) 27.02 chichot

karina10 (offline)

Post #21

06-02-2017 - 16:48:53

Warszawa 

Szybko, mega szybko się zorganizowałas. Ile jesteś po radio?

Kali (offline)

Post #22

06-02-2017 - 16:58:46

Warszawa 

radio skończyłam w sierpniu 2016, właśnie dlatego że byłam naświetlana potrzebny jest przeszczep komórek macierzystych żeby rewitalizować naświetloną skórę. Zresztą teraz jest taki trend że w czasie jedne operacji poprawia się zdrową pierś symetryzacja, i przeszczepia tłuszcz w miejsce po mastektomii

karina10 (offline)

Post #23

06-02-2017 - 17:16:33

Warszawa 

Nie do końca rozumiem jaką metodą będziesz miała robione...?
Dodatkowo jeszcze operacja na samą skórę?

Kali (offline)

Post #24

06-02-2017 - 17:35:51

Warszawa 

Jednoczasowo, pobranie tłuszczu, w moim przypadku z brzucha i przeszczep w miejsce po mastektomii, ekspanderoproteza w miejsce zdrowej piersi ( mastektomia profilaktyczna). W czerwcu rekonstrukcja ekspanderoprotezą drugiej piersi.

iwusiak (offline)

Post #25

06-02-2017 - 17:54:56

Warszawa 

Kali mastektomię profilaktyczną robisz prywatnie czy na NFZ?

Kali (offline)

Post #26

06-02-2017 - 18:00:34

Warszawa 

Nie, operacja w lutym komercyjna, w czerwcu na NFZ, nie mam mutacji genów

iwusiak (offline)

Post #27

06-02-2017 - 18:05:36

Warszawa 

A przeniosłaś się już z Ursynowa do MAgodentu? Czyli za profilaktyczną mastektomię płacisz? A na NfZ masz rekonstrukcję? Napisz mi na priv jaką sumkę mam sobie przygotować.Jak to sobie wszystko zorganizowałaś?

Kali (offline)

Post #28

06-02-2017 - 18:08:28

Warszawa 

Iwonko zadzwoń do mnie będzie szybciej, nie przeniosłam się do Magodentu , chodzę tam gdzie mi pasuję chichot

Kinga_31 (offline)

Post #29

17-01-2018 - 20:03:58

Dziewczyny, czy poza dr Czerniawskim i Witwickim polecacie jeszcze kogoś w Warszawie? uśmiech
Po konsultacji z chirurgiem dowiedziałam się, że czeka mnie rekonstrukcja składająca się z etapów: liposukcja (tj. tzw przeszczep tłuszczu, o którym powyżej piszecie), następnie ekspander, a na koniec implant. Jestem również po radioterapii.
Przeraża mnie wizja trzech operacji i przejść z tym związanych. Miałyście może w ten sposób wykonywaną rekonstrukcję?
Jaki później jest efekt? Nie znam nikogo kto przeszedł rekonstrukcję. Na forum jestem nowa. Chętnie nawiążę z kimś kontakt.
Dodam, iż mam 31 lat i mieszkam w Wa-wie. Czekam na Wasze odpowiedzi, rady i kontakty - może być na priv.

Pozdrowionka! radocha

Anika64 (offline)

Post #30

22-01-2018 - 19:57:52

Warszawa Wesoła 

Ja miałam rekonstrukcję u dr Czerniawskiego. Najpierw był ekspander, pół roku po radio miałam wszczepienie imlantu. Niestety, choć radio zniosłam świetnie i skóra wyglądała b. ladnie, po wszczepieniu implantu wszystko potwornie bolało przez 2 miesiące. Goiło sie słabo. Pan doktor powiedział, ze to skutki radio. Teraz już jest prawie dobrze. Nowa pierś ładniejsza niż ta zdrowasmiling smiley
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 682
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024