Wolny płat DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator)
anna66 (offline) |
Post #1 22-04-2010 - 09:58:48 |
|
Wolny płat DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator)
Z podbrzusza pobierana jest wyspa skórno - tłuszczowa bez mięśnia. Zamiast tego delikatne naczynia krwionośne są ostrożnie wycinane z mięśnia pozostawionego na brzuchu. Estetyczny efekt odtworzonej piersi zwykle jest bardzo dobry a ryzyko wystąpienia przepukliny czy wybrzuszeń jest bardzo znikome, w związku z czym nie istnieje konieczność stosowania siatki. Jeśli ktoś miał taki sposób rekonstrukcji, proszę pisać. Bardzo będę wdzięczna. |
Hanna (offline) |
Post #2 20-05-2010 - 18:03:14 |
Beskid Niski |
Jestem po takiej rekonstrukcji, która była robiona w jednym czasie z mastektomią czyli popularnie zwana jednoczasówką. Dokładnie wczoraj obchodziłam drugą rocznicę tej operacji i na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona.
|
Al_la (offline) |
Post #4 04-01-2014 - 18:19:31 |
k/Warszawy |
Miko, Hanna nie zaglądała na forum od października.
Napisz do Niej wiadomość prywatną, powinna dostać powiadomienie na adres mailowy. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
MIRUSIA6625 (offline) |
Post #5 05-01-2014 - 11:19:49 |
|
Miko, całą metodę opisałam na www.amazonka.org.pl. Zapraszam do czytania :-)
|
MIRUSIA6625 (offline) |
Post #7 14-07-2014 - 11:07:15 |
|
Tak jak napisałam w poście z 05.01.14r., całą metodę, ze szczegółami (wydaje mi się) opisałam na stronie, jak wyżej.
Zapraszam do czytania. Jeśli będziesz miała jeszcze dodatkowe pytania pytaj tam lub ślij je na priva tutaj. Rzadko tu zaglądam, ale jeśli dostanę na e-maila powiadomienie, o wiadomości tutaj, na pewno wejdę. Swoją rekonstrukcję, tą metodą właśnie, przeszłam w styczniu ubiegłego roku, w Gliwicach. Pozdrawiam Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 14-07-2014 - 11:09:19 przez MIRUSIA6625. |
mazaki (offline) |
Post #8 28-07-2014 - 14:01:01 |
Berlin |
Hej Mirusia,
Mnie czeka operacja 6 sierpnia, w Berlinie w Charite Mitte. Mam pytanie, po jakim czasie wchodzi w grę żeby cokolwiek dźwigać, siłować się etc. Mam półtoraroczne dziecko i boję się, że bardzo długo będzie mnie ktoś musiał wyręczać. Trudno mi sobie też wyobrazić, że ten brzuch będzie przyszyty prawie o 8 cm niżej, nie miałaś uczucia, że chcesz go zpowrotem na miejscu? Moje pytania mogą Ci się wydać głupie, ale myślę o tym. Do operacji musiałam przytyć 5 kg, bo mój brzuch był za mały, przytyłam i owszem ale w biodrach i pośladkach, a brzuszka przybyło niewiele, chociaż lekarze mówią, że jest ok. Będę wdzięczna za odpowiedź. |
MIRUSIA6625 (offline) |
Post #9 05-08-2014 - 20:04:03 |
|
Mazaki, odpowiedziałam Ci na priva.
Sorki, że dopiero dzisiaj, ale tak jak pisałam bywam tu rzadko. I nie dostałam powiadomienia na e-maila o wiadomości tutaj. Dziwne, dziwne ......... |
dziubas (offline) |
Post #12 30-05-2018 - 12:19:49 |
Gdańsk |
dorota79
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
dziubas (offline) |
Post #14 02-06-2018 - 09:33:29 |
Gdańsk |
myślalam, ze toto samo...
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
dziubas (offline) |
Post #16 06-06-2018 - 14:37:42 |
Gdańsk |
misiu! gdzie bedziesz miała robiona rekonstrukcje?
Agaba190 (offline) |
Post #17 07-06-2018 - 06:31:55 |
k/Warszawy |
O ile dobrze przeczytałam to w metodzie DIEP nie przenosi się tylko tłuszczu, tylko wycina się tkankę tłuszczową ze skórą (zaopatrzoną w naczynia - żyłę i tętnicę) z brzucha i przenosi (wszywa) na uprzednio przygotowane miejsce na klatce piersiowej. Operacja trwa około 6-8 godzin. Zaliczana jest do operacji mikrochirurgicznych i podobno daje doskonały efekt kosmetyczny. Po wycięciu płata z brzucha przenosi się pępek na właściwe miejsce ( jak przy abdominoplastyce).
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
MetodaDIPLublin (offline) |
Post #18 28-10-2020 - 10:23:25 |
|
Mam 56lat. We wrześniu tego roku przeszłam operację plastyczna metodą DIP na oddziale plastycznym COZL. Operacja polegała na rekonstrukcji dwóch piersi płatem skórnym z brzucha. Obecnie jestem już dwa miesiące po operacji i jestem bardzo zadowolona z efektu. Dzięki pełnemu zaangażowaniu lekarza Siergieya Antonova i doktor Katarzyny Żuchowskiej mam w końcu naturalne piersi.
|