Z własnej tkanki - Płat TRAM
Renata_72 (offline) |
Post #3 25-01-2017 - 20:51:47 |
Wrocław |
Dziewczyny mam pytanie, po jakim czasie od zabiegu można się intensywnie gimnastykować? Mam skierowanie na rehabilitację kręgosłupa (ćwiczenia grupowe) i jakoś wyleciało mi z głowy że czekam na zabieg ( to przez to czekanie) więc nie zapytałam lekarza tylko szczęśliwa wzięłam skierowanie na zabiegi. Teraz muszę ustalić termin rehabilitacji i nie wiem ile dać sobie czasu.
Pozdrawiam |
zuzia1 (offline) |
Post #4 26-01-2017 - 14:51:11 |
Gdańsk |
Jeżeli rzeczywiście będziesz miała TRAM to podejrzewam, że intensywna gimnastyka już w ogóle nie wchodzi w grę. Przy tej operacji pobierany jest mięsień prosty brzucha tak więc odpadają wszelkie brzuszki, unoszenia i ćwiczenia, które wymagają pracy mięśni brzucha. Poza tym od biodra do biodra będziesz miała cięcie i świeży zrost. Ja też mam problemy z kręgosłupem i na rehabilitację kręgosłupa i gimnastykę chodzę do WCO. Tu lekarka rehabilitacji przepisuje mi takie zabiegi i taką gimnastykę, która jest dozwolona. Na skierowanie na ćwiczenia robi adnotację "pacjentka po TRAM" i dziewczyny dobierają mi trochę inne ćwiczenia niż robi reszta grupy. Pływać zaczęłam po 5 miesiącach, wcześniej mi jeszcze wszystko ciągnęło. Ja bym się wstrzymała z określeniem terminu ćwiczeń. Chyba że nie będziesz miała tram-a, ale to wtedy nie ten wątek.
Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca. |
Piateczka5555 (offline) |
Post #5 10-03-2017 - 19:08:59 |
Mława |
Witam mile Panie. Chciałbym żebyscie mi podpowiedzialy co nie co. Mam na imię Kasia. Rok temu wykryto u mnie nowotwor złośliwy piersi. Mialam przeprowadzona mastektomie potem pół roku chemioterapia i radioterapia zakończona 29 grudnia 2016 roku. Mam pytanie Gdzie w Warszawie mogę wykonać rekonstrukcje piersi metodą TRAM refundowana przez NFZ? Długo czeka się na taką operacje? Czy już powinnam się zapisać na konsultacje? Gdzie i kogo polecacie. Wiem dużo pytań ale marzę o odzyskaniu kobiecości. Proszę o informację. Pozdrawiam
|
zuzia1 (offline) |
Post #6 13-03-2017 - 17:04:53 |
Gdańsk |
Kto i gdzie to robi w Warszawie to powinny Ci podpowiedzieć Warszawianki. Ja mogę Ci podpowiedzieć tylko to, co sama się dowiedziałam i jak było u nas. Do chirurga plastyka ze skierowaniem czeka się na wizytę ok. 1 - 3 m-cy. (zależy do kogo). Jak już się tam do niego dostałam to powiedział mi, że po radio trzeba minimum 1 rok odczekać z rekonstrukcją. Ponieważ u mnie minął akurat rok, to lekarz obejrzał, pomacał, zapisał mnie na zabieg za 1/2 roku. Tak więc rekonstrukcję miałam 1,5 roku po zakończeniu radio.
Ja też marzyłam o odzyskaniu kobiecości. Jednak jak radio skończyłaś dopiero w grudniu to myślę, że na razie chyba musisz uzbroić się w cierpliwość i ten rok musisz spokojnie odczekać. Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca. |
agataczarna (offline) |
Post #7 13-03-2017 - 19:23:14 |
Warszawa Wesoła |
Zuziu, mnie doktor powiedział że wystarczy pół roku po radio odczekać, pewnie trochę zależy od wieku, stanu skóry.
Rekonstrukcję miałam robioną dokładnie 7 miesięcy po naświetlaniach, i już od roku cieszę się nowym nabytkiem. Tak naprawdę szpitale nie mają funduszy, i dlatego to się rozciąga w czasie. A Piateczkę namawiam do zapisania się już, to szybciej uda się wrócić do kobiecości. |
Post #8 23-03-2017 - 11:20:30 |
Mława |
Od 3dni próbuje dodzwonić się do Kliniki na Czerniakowskiej i nic. Chcę zapisać się na konsultacje do doktora Ulatowskiego. Może w końcu się uda.
|
Post #10 23-04-2017 - 20:45:49 |
Mława |
Mam w końcu ustaloną wizytę do chirurga plastycznego. Już się nie mogę doczekać. Chciałabym zrobić sobie rekonstrukcje metodą TRAM. Mieć płaski brzuch i cycusia. Nie wiem czy to realne czy to tylko moje marzenie.
|
Post #11 24-04-2017 - 11:57:34 |
Mława |
Bardzo proszę o kontakt kobiety które miały rekonstrukcje piersi metodą TRAM wykonaną przez chirurga Ulatowskiego z Warszawy. Bardzo to dla mnie ważne.
|
zuzia1 (offline) |
Post #13 12-04-2018 - 20:23:00 |
Gdańsk |
Hmmmm.... Rok... trochę długo jest ciemna. Spróbuj potraktować ją maścią na blizny np. Noscar. [www.noscar.pl]
Wcieraj i masuj palcem tak ze 2 - 3 x dziennie. Ona ma działanie rozjaśniające. Ale tu trzeba cierpliwości. Powodzenia. Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca. |