Z własnej tkanki - Płat TRAM

Wysłane przez Amazonki.net 

dorota79 (offline)

Post #1

28-11-2015 - 19:22:30

Jestem po drugim zabiegu i powiem szczerze ze mimo powikłań cycek wygląda lepiej niż wczesniej.
Dr Jankau powiedzie mi wczoraj ze nie rozstane sie z nimi dopóki pierś nie bedzie tak idealna ze nie będę wstydziła sie rozebrać.
Chyba zaczynam sie cieszyc bo do tej pory zalowalam ze się tak pokatowalam

magda2411 (offline)

Post #2

30-11-2015 - 10:06:57

Olsztyn 

Dorotko, czasu potrzeba by wszystko się dobrze skończyło.
Myślę o Tobie codziennie, trzymaj się buziak

wiwibis (offline)

Post #3

30-11-2015 - 10:21:17

knurów 

Dorotko dasz rade juz tyle przeszłas ze reszta to pikuspociesza

dziubas (offline)

Post #4

30-11-2015 - 10:34:33

Gdańsk 

Doris wlasnie pakuje manatki i czeka na wypis , ale nastroj ma minorowysmutny-wiec prosze nadal o "zdrowaski" i zacisniete łapki! prosi

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Marz (offline)

Post #5

30-11-2015 - 19:13:47

Warszawa 

Skąd ten kiepski nastrój? Wiadomo - mocno boli, ale chyba wszystko idzie ku lepszemu serce

magenta (offline)

Post #6

01-12-2015 - 23:02:30

Warszawa 

Dziewczyny powoli myślę o rekonstrukcji własnie ta metodą. Możecie wskazać jakiegoś specjalistę z Warszawy?

Życie jest małą ściemniarą,
francą, wróblicą, cwaniarą.
Plącze nam nogi i mówi idź!

magda2411 (offline)

Post #7

04-12-2015 - 10:35:23

Olsztyn 

Dorotko, jak samopoczucie?serce

dorota79 (offline)

Post #8

04-12-2015 - 10:48:54

Madzia dziękuję Ci za ciepłe myliserce
Wszystkim dziekuje za kciukiserce

U mnie już oki, tym razem wszystko się goihura Fajnie jest. Chodzę w gorsecie, ale mam całkiem fajny dekolt hihi.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-12-2015 - 10:49:39 przez dorota79.

Krynia58 (offline)

Post #9

04-12-2015 - 21:03:02

Warszawa 

Dorotko buziak dobrze czytać że u Ciebie idzie ku dobremu. Niech się dekolt goi i pięknieje uśmiech

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

dorota79 (offline)

Post #10

11-12-2015 - 14:52:28

Bylam dziś na kontroli u plastyka. Wszystko jest Oki.
A ja tak sie przyzwyczaiłam do mojego cycka ze zapomniałam jak to się z meduzą śmigało .hura

Kass (offline)

Post #11

11-12-2015 - 15:32:37

brawo to co, dekolt na Swieta? duży uśmiech

dorota79 (offline)

Post #12

11-12-2015 - 18:59:34

Kass chyba prędzej na Wielkanoc.Biegam jeszcze w gorseciku ale po moich perypetiach to cieszę się ze juz z górki.radocha

Iwcia1104 (offline)

Post #13

28-01-2016 - 22:49:36

Warszawa 

Witajcie Moje Drogie,
Stawiam pierwsze kroki na tym portalu, i przeczytałam wszystkie wpisy od początku tego wątku. Wydaje mi się, że znam Was i przeszłam z Wami przygotowania, nerwy, potem samą operację ( a właściwie dwie) i wychodzenie na prostą.
Nie ukrywam że zraziłam się do tej metody słysząc wiele złego, ale Wy mnie podnosicie na duchu. Jestem po radioterapii i TRAM został mi wskazany jako najlepsza metoda.
Pytanie:
Czy wiecie jak wygląda działanie brzucha po TRAM po jakimś czasie. Czy można wykonywać jakieś prace związane z wysiłkiem. Czy można np ćwiczyć?

Dzisiaj dowiedziałam się, że wstępnie oczekiwana operacja na początek roku może się przesunąć. Nawet o rok lub dwa niezdecydowany
Czy któraś z Was miała operację wykonywaną przez dr Mazura z CO Warszawa.
Może poradziłybyście kogoś innego? Może gdzieś poza Warszawą. Co sądzicie o operacji poza miejscem zamieszkania?

Tak poza tym trzymam za Was Wszystkie kciuki i życzę zdrówka papa

Pat (offline)

Post #14

28-01-2016 - 23:07:05

Cześć Iwcia, niestety nie pomogę w temacie TRAM, bo go nie miałam ,ale zdecydowanie polecam dr Mazura, jako fachowca, ale również niezwykle dobrego człowieka. Doktor robił mi dwa przeszczepy tłuszczu z komórkami macierzystymi, a w ubiegłym roku wszczepił mi ekspander, jestem na końcówce dolewek, może na wiosnę wymiana na protezę docelową.
Ja do doktora jeżdżę z trójmiasta, a Ty szukasz kogoś poza Warszawą winking smiley tak to już jest, że każdy szuka "swego" myśli

ŻYCIE JEST PIĘKNE I BIEGA NA MALUTKICH NÓŻKACH:-)
...DLATEGO MUSZĘ ŻYĆ...

Iwcia1104 (offline)

Post #15

28-01-2016 - 23:56:42

Warszawa 

Cześć Pat papa
Tak słyszałam, że dr Mazur to dobry wybór, ale przeraża mnie czas oczekiwania na opercję. Myślałam, że machnę teraz cycucha i zapomnę o trudnym okresie mojego życia. Jednak mam taką filozofię życia, że skoro mimo moich starań coś nie wychodzi, to widocznie tak miało być albo nie jest dla mnie.
Jeśli nic się nie przyspieszy to po prostu dłużej będę targała 15 kg nadwagi uchodowanej na ten szczytny cel!brawo

Marz (offline)

Post #16

29-01-2016 - 07:44:53

Warszawa 

Pat, zanim wybierzesz się do W-wy na dolewkę, zadzwoń do kliniki z pytaniem czy dr Mazur przyjmuje pacjentów. W tym tygodniu miałam mieć ostatnie uzupełnienie i po przyjeździe do CO okazało się, że dr jest na 6 tyg. zwolnieniu lekarskim. Mam się pojawić ponownie na początku marca.

Iwcia1104 (offline)

Post #17

29-01-2016 - 16:43:52

Warszawa 

Czy któraś z Was dostała od lekarza taką informację lub wie z innego źródła dlaczego lekarz decyduje, że po radioterapii może być rekonstrukcja wykonana metodą TRAM a DIEP. Przecież usunięcie tego mięśnia z brzucha przy TRAM jest dużo bardziej inwazyjne i w przyszłości może przeszkadzać w normalnej egzystencji. Wolałabym zostawić sobie ten mięsień a cycucha odbudować z tłuszczyku.
Co Wy o tym sądzicie? serce

Kass (offline)

Post #18

29-01-2016 - 17:28:46

Iwciu, wydaje mi sie, ze duzo zalezy od tego, w jakiej kondycji jest miesien piersiowy po radio. Poza tym wazne jest rowniez to, czy jest tego miesnia wystarczajaco duzo (po mastektomii), zeby uzyc go do rekonstrukcji (samym tluszczykiem nie da sie wypelnic, musi byc rowniez miesien). Jesli jest go za malo, to miesien trzeba pozyskac z innego miejsca. Dobrze byloby dopytac sie o Twoja konkretna sytuacje u plastyka.

Na drugim miejscu jest sama ekspertyza chirurga plastyka. Zazwyczaj kazdy plastyk specjalizuje sie w jednej metodzie i ta metode poleca pacjentom.

No i zawsze mozna (a ja generalnie polecam) uzyskanie drugiej opinii od innego specjalisty.

Iwcia1104 (offline)

Post #19

29-01-2016 - 20:45:28

Warszawa 

Zgadzam się z Tobą Kass! brawo Tak zrobię i zobaczymy co z tego wyjdzie. myśli
Zapisałam się właśnie do lekarza, który w Luxmed proponuje metodę DIEP oczywiście odpłatnie . Koszt zaczyna sie podobno od 35 tys zł!!! ;(
Zrobić tam cycucha nie zrobię, ale dopytam co i jak bo póki co tylko proponowany mi jest TRAM. Na NFZ wizytę np w szpitalu MSWiA proponują na styczeń 2017! Masakra ! wnerwiony
Tyle przechodzimy przez cała chorobę, a na konsultację proponują termin za rok. To po prostu jest nieludzkie. I jeszcze do tego jak jest się bardziej chorym i przeszło sie dodatkowo i radioterapię, to operacja rekonstrukcyjna TRAM jest za droga i w to miejsce zrobią kilka z ekspanderami. I do tego łóżko zajęte przez miesiąc!!!! hot smiley

Zastanawiam się jeszcze jak w takim razie ma sie metoda BRAVA do pozostałego mięśnia po mastektomii? To chyba nowość bo na portalu nic o efektach.

Pozdrowionka serce

karina10 (offline)

Post #20

29-01-2016 - 20:58:12

Warszawa 

A jaki to lekarz? podzielisz się?

Iwcia1104 (offline)

Post #21

29-01-2016 - 21:05:41

Warszawa 

Ulatowski i przyjmuje w szpitalu ul. Pulawska 455.
Będę u niego 10 lutego. Płacę więc wypytam o wszystko i jesli macie jakies wątpliwości czy niejasności to napiszcie. Dopytam brawo

marzusia (offline)

Post #22

29-01-2016 - 22:45:32

Cieszyn 

Myślę,ze korzystając z systemu Brava tylko jakiegoś malucha da się wyhodować a jak drugi spory to kolejna operacja pomniejszania i symetryzacji,choć może przy każdym ze sposobow trzeba potem tego drugiego upodobnić

Pat (offline)

Post #23

31-01-2016 - 20:14:43

Marz, dokładnie tak jak piszesz, doktor obecnie ma złamaną rękę i 6 tyg. zwolnienia, we wtorek miałam być w Warszawie i 10 min. przed odjazdem pociągu dowiedziałam się, że go nie będzie...zawróciłam spod dworca i do domku winking smiley

ŻYCIE JEST PIĘKNE I BIEGA NA MALUTKICH NÓŻKACH:-)
...DLATEGO MUSZĘ ŻYĆ...

Renata_72 (offline)

Post #24

17-05-2016 - 19:58:44

Wrocław 

Mam pytanie odnośnie brzucha smiling smiley czy zabierałyście już do szpitala jakiś pas pooperacyjny czy sam opatrunek wystarczył?

zuzia1 (offline)

Post #25

18-05-2016 - 20:20:46

Gdańsk 

Tak. Musisz mieć ze sobą brzuszny pas pooperacyjny. takBez tego w ogóle nie wolno nam było po operacji wstać z łóżka. Stawiasz pierwsze kroki w pasie i potem chodzisz w nim 24 godziny na dobę przez 2 -3 miesiące, w zależności od tego co powie lekarz i kiedy pozwoli zdjąć. Ale to na prawdę nie jest takie straszne.
Na początku jojczyłam, że po co mi to było. Ale teraz stwierdzam, że warto było. Pierś jest śliczna, naturalna, dobrze układa się w staniku. Dekolt wygląda pięknie. okWarto było pocierpieć.

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

Renata_72 (offline)

Post #26

18-05-2016 - 22:29:30

Wrocław 

Dzięki Zuzia smiling smiley
Rozumiem, że w sklepie dobiorę odpowiedni pas, a biustonosz jakiś specjalny na kiedy będzie potrzebny? Zabieg mam na wrzesień ale niecierpliwa jestem smiling smiley)
Kiedy normalnie zaczęłaś funkcjonować (powrót do pracy)? Jeśli masz jakieś własne rady doświadczenia i możesz się podzielić pisz.
My Kobiety jesteśmy przyzwyczajone do cierpienia winking smiley faceci dzieci nie rodzą - więc zacisnę zęby i dam radę smiling smiley

zuzia1 (offline)

Post #27

19-05-2016 - 22:09:36

Gdańsk 

Renatko, oczywiście, że dasz radę. My wszystkie będziemy Cię wspierać i trzymać kciuki. ok
Co do mojego zabiegu to w tym wątku, trochę wcześniej pisałam o moich przeżyciach na bieżąco. Poszukaj wcześniejsze wpisy moje i Doroty79. Robiłyśmy u tego samego lekarza. Rekonstrukcje miałam w lutym 2015, a teraz w tym roku, w marcu miałam wykończenie. To była krótka operacja. Doktor dorobił brodawkę, skorygował kształt obu piersi (dopasował rozmiarowo) i wyciął mi brzydki zrost. W jednym miejscu blizna się gorzej goiła, bo ciągle coś wyciekało i powstał brzydki zrost. Doktor to wszystko wyciął i teraz jest super.
Pas się dobiera na obwód brzucha, zamykany jest na rzepy. Stanik wkłada się par3e dni później. Trzeba zapytać lekarza, bo to zależy od gojenia i opatrunków. Stanik tak wygląda: [femina.sklep.pl]
ten jest dość drogi, ale wygodny w użyciu i do regulacji. Oprócz tego jest bawełniany i z siateczką na plecach. "Przewiew' też jest ważny, bo nosi się go 24 godz. też ok. 2 m-ce. W tym okresie jest się pod stałą kontrolą chirurga i on decyduje o kolejnych etapach ubierania i rozbierania gorsetów.
Ja wróciłam do pracy szybko, bo już po 4 tygodniach. Ale mam pracę siedzącą za biurkiem. Jednak przyznaję, że pierwsze dni ciężko było wysiedzieć 8 godz. Ubrać można luźną sukienkę tunikę i omotać szyję jakąś luźno puszczoną apaszką. (Maskuje spłaszczony przez gorset biust.) Po 5 miesiącach pływałam, wcześniej ciągnął brzuch. No i na początku człowiek chodzi bardzo powoli jak 80 letnia zreumatyzowana staruszka. Ale z dnia na dzień jest lepiej i wszystko powoli wraca do normy. Do roku obowiązuje zakaz dźwigania.
Dziś już nic nie pamiętam z tych przeżyć. Została ładna pierś i znowu życie wróciło na swoje tory.
Uff... jak masz jeszcze jakieś pytania, to napisz. Pozdrawiam.buzki

Renata_72 (offline)

Post #28

21-05-2016 - 21:38:24

Wrocław 

Zuzia jesteś niezastąpiona smiling smiley dzięki za odpowiedź, przeczytałam też ponownie Wasze wcześniejsze posty smiling smiley jesteście bardzo dzielne smiling smiley Lekarz na wizycie też wspominał o jednym zabiegu, pierś będzie mała więc materiału pewnie starczy trochę z brzuszka trochę z boczków winking smiley
Mam jeszcze pytanie odnośnie rehabilitacji, była na NFZ? z tego co policzyłam około 3 miesiące po zabiegu? We Wrocławiu na rehabilitację czeka się 6-12 miesięcy to chyba musiałabym już załatwiać skierowanie i rezerwować kolejkę sad smiley Nie wiem tylko czy internista wypisałby mi już teraz jakieś skierowanie.
Do pracy szybko nie będę musiała wracać, właśnie mnie zwolnili... a na cztery miesiące przed operacja nie pójdę do nowej pracy a potem na zwolnienie. Kiepsko by wyszło. Ale za to będę miała dużo czasu na relaks smiling smiley
Pozdrawiam cieplutko

zuzia1 (offline)

Post #29

24-05-2016 - 22:33:18

Gdańsk 

Renatko, skierowanie na rehabilitację wzięłam od onkologa jeszcze przed zabiegiem. Po operacji poszłam się zarejestrować do lekarza rehabilitanta w WCO - czas oczekiwania ok 2-3 tyg. Lekarka obejrzała rekonstrukcję, sprawdziła obwód i zakres ruchu ręki, przepisała zabiegi. Na te zabiegi to czekałam rzeczywiście dosyć krótko. W sam raz, aby zdążyło się wszystko porządnie wygoić. U nas dziewczyny po operacji czekają krócej na rehabilitację niż panie z sytuacją ustabilizowaną. Teraz po tym drugim zabiegu (odtworzenia brodawki i korekty zdrowej piersi ) znowu czekałam tylko ok 2 miesiące. W marcu miałam zabieg, a w maju rehabilitację.
Pamiętaj jedno - nie ważne po operacji jak boli, z każdym dniem będzie lepiej. A po jakimś czasie już nie będziesz o tym pamiętała. A ładna pierś zostanie.
Pozdrawiam i życzę słonecznego i udanego weekendu. uśmiech

dosia1970 (offline)

Post #30

25-08-2016 - 20:59:32

Dziewczyny a czy taka rekonstrukcja jest nawet jak usunięty jest sutek ? Jak to wygląda ? Czy jest na NFZ czy płatna - jeśli tak to ile ? Pozdrowionka

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 767
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024