Rekonstrukcja piersi z zastosowaniem ekspandera i protezy - dwuetapowa

Wysłane przez Amazonki.net 

Amazonki.net (offline)

Post #1

20-02-2010 - 17:41:13

Forumowo 

Rekonstrukcja piersi z zastosowaniem ekspandera i protezy.

W czasie mastektomii chirurg często usuwa skórę i tkanki piersi pozostawiając ścianę klatki piersiowej płaską i naciągniętą. Przed wszczepieniem właściwej protezy należy rozciągnąć tkanki klatki piersiowej w celu wytworzenia miejsca dla protezy. Proces ten nazywa się rozciąganiem tkanki. Może być przeprowadzony w dwóch lub jednej fazie.

Dwuetapowa rekonstrukcja piersi

Rekonstrukcja dwuetapowa z zastosowaniem protez jest bardzo popularną metodą. Może być przeprowadzona w czasie mastektomii lub kresie późniejszym.

Sposób wykonania

Pod skóra klatki piersiowej umieszcza się czasowo ekspander tkankowy. W ciągu kilku tygodni lub miesięcy jest on rozciągany poprzez wstrzykiwanie roztworu fizjologicznego soli. Wstrzyknięcia roztworu dokonuje się przez specjalną zastawkę znajdującą się na powierzchni ekspandera lub w jego oddaleniu. Po uzyskaniu odpowiedniej przestrzeni dla właściwej protezy, przeprowadza się drugą operację, w czasie której usuwa się ekspander i wszczepia ostateczną protezę piersiową.

Tu możesz porozmawiać na temat takiej metody rekonstrukcji.

klara (offline)

Post #2

20-12-2010 - 00:13:48

Władysławowo 

Ja przeszłam własnie pierwszy etap rekonstrukci mam wszczepiony ekspander.jestem już szczesliwa z mojego cycka.

meryl (offline)

Post #3

04-04-2011 - 21:41:25

Dziewczyny które mialy rekonstrukcje ekspanderem dwuetapową kilka lat po mastektomii prosze napiszcie opinie. Czy boli was ta piers po rekonstrukcji, jakie mialyscie powiklania, czy jestescie zadowolone teraz po i w trakcie, jak do was odnosili sie lekarze. jak po latach powstaje roznica do tej drugiej piersi/ nawet gdyby czasowo byly po poprawie zdrowej dopasowane wielkościa/ to co wtedy?

mm

mag_dag (offline)

Post #4

04-04-2011 - 22:28:12

Sosnowiec 

meryl, ja Ci już chyba pisałam, ale powtórzę i tutaj uśmiech

miałam rekonstrukcję pod koniec października 2006 -I etap, w lutym 2007 II etap, a w październiku 2007 - brodawkę

bardzo szybko poczułam, że mój ekspander a potem silikon to moja pierś, nie odczuwałam nigdy bólu tej piersi, raczej boli mnie ręka i łopatka, ale to na pewno nie od rekonstrukcji, tylko od siedzenia przy kompie oczko

nadal jestem zadowolona ze swojej decyzji, gdyby się dało cofnąć czas - pewnie bym nie czekała 5 lat z decyzją duży uśmiech

jedno jest istotne - pierś po rekonstrukcji nigdy nie jest taka jak zdrowa, która nam została - to musisz wiedzieć zanim się zdecydujesz
nowa się nie zestarzeje nigdy, a zdrowa z czasem na pewno się zmieni - ale to widać tylko jak latasz bez biustonosza oczko

poczytaj może stare forum o rekonstrukcji (z archiwum):
[archiwum2.amazonki.net]

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

Halinka (offline)

Post #5

28-05-2011 - 23:14:28

A ja proszę o podpowiedź, czym/jak uzupełniać "braki" w okresie dolewek, zanim się ekspander wypełni do odpowiedniej wielkości?

b_angel (offline)

Post #6

28-05-2011 - 23:32:46

radom 

a na przykład wkładkami do push up'a smiling smiley

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Kela (offline)

Post #7

29-05-2011 - 23:33:47

ja uzupełniałam poduszkami na ramiona

Katna (offline)

Post #8

04-06-2011 - 23:21:57

Łódź 

Pewnie już gdzieś jest o tym na forum, ale nie wiem gdzie. Czy to prawda, że po naświetlaniach odpada rekonstrukcja tą metodą?

Haniap. (offline)

Post #9

04-06-2011 - 23:43:00

Poznań 

Ja jestem po naświetlaniach i miałam rekonstrukcję tą metodą. Faktycznie nie jest to tak, jak bym chciała, bo skóra po stronie naświetlanej gorzej się rozciąga, mam różnicę. Ja jestem obustronna, tylko z jednej strony nie miałam naświetlań i tam rozciągnęło się dobrze, więc mam różnicę, ale od czego są staniki typu puch up ?

"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje"
Ezop

Katna (offline)

Post #10

05-06-2011 - 13:07:29

Łódź 

Chodzi o to, że lekarz nie chce się podjąć takiej operacji a ja nie mam ochoty na bardziej skomplikowaną. Wprawdzie chcę jeszcze trochę z tym zaczekać, ale zbieram siły i informacje uśmiech
Moja skóra wygląda bardzo dobrze, pięknie się goiła, bez żadnych komplikacji.

malgosia940 (offline)

Post #11

09-06-2011 - 10:30:37

Włocławek 

Jeśli lekarz nie chce się podjąć takiego zabiegu...to trzeba zmienić lekarza...i tyle...
Ja jestem w trakcie właśnie takiej rekonstrukcji i po korekcie zdrowej piersi...
jestem już szczęśliwaradocha

magda2411 (offline)

Post #12

09-06-2011 - 17:41:45

Olsztyn 

Katna
Chodzi o to, że lekarz nie chce się podjąć takiej operacji a ja nie mam ochoty na bardziej skomplikowaną. Wprawdzie chcę jeszcze trochę z tym zaczekać, ale zbieram siły i informacje uśmiech
Moja skóra wygląda bardzo dobrze, pięknie się goiła, bez żadnych komplikacji.

Ja proponuję poczekć. Moja skora też po radioterapii goila się bardzo ladnie, bez komplikacji. Po rekonstrukcji okazalo się, ze zrobila sie zamartwica, lezalam tydzien w szpoitalu, dostalam full antybiotykow itd. Im dluższy czas po radioterapii, tym lepiej. Ja mialam rekonstrukcję 2 lata po naświetlaniach.

Haniap. (offline)

Post #13

09-06-2011 - 18:32:44

Poznań 

Tak Magda, ja też uważam, że trzeba odczekać po naświetlaniach. Ja miałam prawie trzy lata po radio, a i tak skóra nie bardzo się rozciągała. A jeśli lekarz mówi, że nie zrobi taką metodą jak chcemy, to trzeba się zastanowić, czy nie ma czasem racji. Byłam w Gryficach u "Guru" i on mi powiedział, że po stronie naświetlanej nie będzie robił metodą ekspandera, bo się nie uda. I miał rację, nie wyszło tak, jak powinno. Ale decyzję każdy musi podjąć sam....

Ezop

Katna (offline)

Post #14

09-06-2011 - 23:30:01

Łódź 

Mnie od naświetlań minęło ponad dwa lata. Lekarka twierdzi, że czas nie ma znaczenia, że po takim leczeniu skóra nigdy nie będzie elastyczna.

Halinka (offline)

Post #15

27-07-2011 - 20:24:52

Uwaga, głupie pytanie!!!chichot
Czy jeżeli docelowy implant ma wielkość np. 270cc to znaczy, że w ekspander trzeba wlać mniej - więcej 270 ml tej soli? Mam w tej chwili 100ml i zastanawiam się, ile mi jeszcze doleją, żeby było takie 80C...oczko
Wiem, wiem - najlepiej zapytać dochtorów.tak

Jolcia (offline)

Post #16

27-07-2011 - 20:53:31

Mnie się wydaje, że wlewa się zawsze trochę więcej soli, żeby skóra nie była za bardzo napięta potem po włożeniu implantu docelowego przewraca_oczy jak mówisz. Ale jedno wiesz na pewno, że trzeba spytać dochtorówchichot
Pozdrawiam i życzę szybkiego przyrostuchichot buzki

Halinka (offline)

Post #17

21-08-2011 - 20:42:38

Byłam kilka dni temu na trzeciej po operacji dolewce. Po poprzedniej zaczęło MI być widać, że ekspander chyba jest za wysoko. Podczas wizyty i doktor był to dostrzegł i spytał, czy zakładałam pas ściągający w dół, więc odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że NIE, bo nikt mi o tym nie mówił. Może i miał zamiar, ale mu umknęłooczko Pooglądał, podumał, pokręcił głową i w końcu nie kazał tego pasa, coś mruknął cichaczem, że się poprawi podczas wymiany na silikon, ale ja natychmiast po powrocie zaczęłam go nosić i masować dodatkowo, ściągając balonik w dół.
Nie jestem zła ani szczególnie rozżalona, bo widzę, jak się doktor stara (nie jest plastykiem, tylko "zwykłym" chirurgiem onkologiem), ale zastanawiam się, czy to rzeczywiście coś może pomóc, skoro od wszczepienia ekspandera minęło już 2,5 miesiąca! Pierwsza dolewka po operacji była dopiero po 7 tygodniach, kolejne, malutkie, po 50 ml - co 2 tygodnie.
Poprzednio miałam od razu wstawiany implant, bez ekspandera i wiedziałam, że nie wolno podnosić rąk do góry przez jakiś czas, ale teraz to była jednoczasówka, MUSIAŁAM ćwiczyć po operacji, no to podnosiłam ( a trochę to sobie o tym podnoszeniu zapomniałamoczko ).
Dziewczynki po rek. dwuetapowej - masowałyście i ściągałyście w dół procą ekspander czy dopiero potem implant?

Halinka (offline)

Post #18

21-08-2011 - 21:30:44

A, napomknę jeszcze, że poprzednio "robili mnie" plastycy, ale też nie wspomnieli ani o procy, ani o masażu. O tym wyczytałam na tym forum.
I to tylko DZIĘKI WAM mam całkiem fajny cycek na właściwym miejscuduży uśmiechbuzki

mag_dag (offline)

Post #19

21-08-2011 - 22:02:14

Sosnowiec 

Halinka
Dziewczynki po rek. dwuetapowej - masowałyście i ściągałyście w dół procą ekspander czy dopiero potem implant?

oczywiście, że ekspander był masowany i ściągany w dół procą - u mnie szedł sobie w kierunku szyi, a tam zdecydowanie nie chciałam mieć piersi język

mój plastyk mi powiedział, że o "usadowienie" piersi trzeba zadbać od razu, bo wymiana ekspandera na silikon polega tylko na wyjęciu ekspandera i wsadzeniu silikonu w miejsce, które ten ekspander zrobił - jak je zrobi na obojczyku, to tam będzie pierś

w moim przypadku masowanie i proca się sprawdziły i każdemu polecam - zniżyłam sobie tym pierś o jakieś 3 palce w dół duży uśmiech

-----><-----

Halinka (offline)

Post #20

21-08-2011 - 22:04:58

Cholewkasmutny

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-08-2011 - 22:05:19 przez Halinka.

mag_dag (offline)

Post #21

21-08-2011 - 22:09:47

Sosnowiec 

Halinko, nie przejmuj się tym, tylko się "zaprocuj" - najlepiej na ósemkę, żeby nie zniżać przy okazji drugiej piersi i masuj podtrzymując od dołu pierś jedną łapką a drugą naciskając lekko w dół - ruch okrężny

jesteś po niewielkich dolewkach, to pewnie wszystko się da jeszcze zepchnąć
uśmiech

-----><-----

Halinka (offline)

Post #22

21-08-2011 - 22:20:14

Tak właśnie robię: proca niemal cały dzień - tak jak mówisz, masowanko dwa razy dziennie od soboty, bo wtedy udało mi się kupić ten krem Lirene z arniką. Może trzeba by częściejmyśli
2,5 miesiąca... Ten ekspander na pewno się już wrósł w cielsko solidnie... Chociaż nawet od dołu to jeszcze nie bardzo jest co podtrzymywaćoczkochichot

Haniap. (offline)

Post #23

21-08-2011 - 22:25:20

Poznań 

Mogę tylko potwierdzić. Halinko słuchaj mag. Ja też nosiłam urządzenie obniżające, u nas to się zwie spadochron, i masowałam tak

Ezop

Maja048 (offline)

Post #24

22-08-2011 - 22:31:21

Wronki 

mag...Haniu...za miesiąc i trochę zgłoszę się na lekcje - " jak mieć pierś na swoim miejscu i co w tym pomaga..."myśliprosibuzki

adulaa (offline)

Post #25

25-09-2011 - 14:19:53

Koszalin 

A gdzie ja tatzw "proce " moge kupic?

Halinka (offline)

Post #26

25-09-2011 - 15:23:00

Np. amoeny "pas kompresujący", cena ok. 50 zł - w sklepach medycznych. http://www.amoena.com/pl/Products/Postoperative/Medical/Pas.htm
W firmie Pad Technologies w Warszawie na Belgijskiej - "pas piersiowy", 90 zł. http://www.padtech.pl/index.php?menu=upiersi
Ja /chytrus jedenoczko/ zrobiłam sobie najpierw sama z szerokiej gumy z pasmanterii i zapinek do biustonosza,
ale teraz noszę - chichot - "stabilizator kostki" , rozmiar XL za dychę, nabyty w aptece (taki: http://alejka.pl/pani-teresa-opaska-elastyczna-stawu-skokowego-tasma-m.html ) i sprawdza się doskonaleduży uśmiech

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-09-2011 - 15:24:32 przez Halinka.

bencia (offline)

Post #27

27-10-2011 - 09:11:18

Jastrzębie Zdrój 

Jestem po pierwszym etapie rekonstrukcji. Operację wszczepienia ekspanderów miałam 3 dni temu. Po zabiegu od razu mam założony gorset uciskowy pooperacyjny i pas .Koszt gorsetu z Amoeny to 170 zł + pas 50zł .Teraz jestem w domu i mam dreny, na kontrolę jadę w piątek czyli w 5 dzień po operacji .Jestem ciekawa ile razy będę jeździć na dolewki....

bencia (offline)

Post #28

27-01-2012 - 18:51:10

Jastrzębie Zdrój 

Dziewczyny teraz 24 stycznia miałam drugą operację wymiana espandera na silikon . Jakoś to wszystko przeżyłam chociaż jestem straszna panikara . W poniedziałek jadę na wyjęcie drenów i chyba szwów . Polecam mojego doktorka : Andrzej solarz - Eskulap Bielsko Biała . Pozdrawiam Was wszyskie hura pa pa buzki

Maja048 (offline)

Post #29

27-01-2012 - 19:00:15

Wronki 

bencia...gratulacje...ja wstępnie wg doktora mam zaplanowaną wymianę w marcu...Ale i tak jest ok...Pozdrawiam buziak

kikunia (offline)

Post #30

01-06-2012 - 10:26:06

napiszcie coś o masowaniu przy założonym ekspanderze-jak to robić i jakich kremów najlepiej używać?A jak się nosi gumę na ósemkę,żeby nieściągać w dół zdrowej piersi?
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 390
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024