Rekonstrukcja piersi z zastosowaniem ekspandera i protezy - dwuetapowa
Al_la (offline) |
Post #3 24-09-2013 - 16:12:18 |
k/Warszawy |
To załóż nowy wątek i opisz metodę ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
gosiaw (offline) |
Post #10 08-10-2013 - 16:36:11 |
Biłgoraj |
A ja dzisiaj byłam na drugim dopełnieniu
![]() ![]() Mój doktorek planuje jeszcze trochę dolać za 2 tygodnie, a za miesiąc wymianę ekspandera na protezę i jednoczesne profilaktyczne usunięcie drugiej piersi i założenie protezy. ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-10-2013 - 16:36:58 przez gosiaw. |
gosiaw (offline) |
Post #14 09-10-2013 - 19:23:34 |
Biłgoraj |
Olu ja też już się nie mogę doczekać i ręce zacieram na nowe zakupy
![]() ![]() ![]() ![]() |
terri7 (offline) |
Post #18 10-10-2013 - 14:38:24 |
Tarnów |
Dzieki Gosiaw tak sie wlasnie zastanawiam .Ja napisalam do Ciebie na prw ale pewnie nie zagladalas
Gosiaw a jak bys mogla to podaj jakis tel.to bym do ciebie zadzwonila . edit:scalono posty Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-10-2013 - 10:56:51 przez myszka. |
lucy1970 (offline) |
Post #21 13-11-2013 - 12:33:44 |
|
Witam Was Kochane!!!
Jestem juz po operacji (profilaktyczne usunięcie piersi + rekonstrucja z zastosowaniem ekspanderów). W szpitalu trzymali 6 dni. Przez dwie doby po operacji dostawałam antybiotyk oraz przeciwbólowe. Kurcze po intubacji pewno podrażnili gardło i dostałam takiego kaszlu- chwilami to myślałam że mi klatę rozerwie. Wyszłam na trzecią dobę po operacji po wyjęciu drenów ( szt.3), poobklejana plajstrami, opatrunkami, ubrana w seksowny gorsecik i pas. Pierś prawa (ta po mastektomii) wygląda nie najgorzej, ale druga maskra wymęczona, poobijana bo przybrała różnych barw od zółtego, po fiolet i granat. (troche mnie to martwi bo bardzo boli.)....... Robie opatrunki raz dziennie stosując octenisept i na to gazik...... Oj musze się pilnować, żeby łapek nie podnosić coby cycki nie podeszły za wysoko. Zgodnie z zaleceniem noszę gostet i pas 23 na dobę. Na noc zakładam, troche wygodniejszy, sportowy, bo inaczej to bym się ugotowała. Ze ![]() Ale jakoś muszę dać radę, cały czas powtarzam, że teraz to już z górki....... Ekspander ma pojemność 350ml, w czasie operacji troche uzupełnili i w dniu wyjścia 40 ml. Teraz to się zobaczy jak będzie z rozprężaniem , coby jak to pisała b_angel " z wklęsłego AA przejść na galante B". ![]() Braki w staniku wypełnia opatrunek, a potem to się wsadzi jakieś poduchy. W piatek jadę do kontroli , to dadzą rozpiskę- kiedy nastepne dolewki ? Dziewczy chciałam jeszcze zapytać o pas??? Nasza Halinka pisała że nosiła "opaske elastyczna stawu skokowego". Pomyśłałam nawet fajna rzecz,,ale jaki tu romiar kupić bo nigdzie nie podaja całkowietej długości. ![]() Na koniec chciałabym Wam wszystkim podziękować za to, że jestescie na tym forum, że służycie radą, wsparciem, pomocą. Przesyłam gorące buziaki.. ![]() |
Zuzik (offline) |
Post #22 19-11-2013 - 20:19:43 |
|
Cześć Dziewczyny
to ja też się pochwalę, że jestem już po wszczepieniu ekspandera. Leżałyśmy z Lucy1970 na jednej sali więc było nam super, bo mogłyśmy się wspierać i czas nam milej płynął. U mnie wszystko przebiegło jak po maśle - w poniedziałek przyjęcie, we wtorek zabieg, w środę do domu. Poza Paracetamolem w kroplówce w pierwszej dobie nie brałam żadnych środków przeciwbólowych i zniosłam wszystko super. W czasie operacji ekspander został wypełniony od razu do rozmiaru B. Jest to zasługą przede wszystkim wspaniałego przygotowania tkanek przez moją fizjoterapeutkę p. Martę no i oczywiście "złotych rąk" doktora. Dziewczyny, to naprawdę działa! Jeśli macie możliwość skorzystania z rehabilitacji przygotowującej do rekonstrukcji to korzystajcie (refundacja NFZ). A przy okazji - w jaki sposób rekonstruowałyście brodawkę i po jakim czasie od wymiany ekspandera na implant? |
kika2203 (offline) |
Post #25 18-03-2014 - 20:14:44 |
k/Szczecina |
Przeczytałam i aż mnie głowa rozbolała
![]() ![]() ![]() ![]() zastanawiam się nad rekonstrukcją jestem co prawda zapisana na rok 2015 do Gryfic w między czasie zaczęli robic w ZCO w Szczecinie dr Śliwiński - więc zastanawiam się czy może zgłosic się do niego na konsultację wtedy będę wiedziec cos więcej tak czy siak fajnie było poczytac jak u was dziewczynki to wszystko przebiegało i wyciągnęłam z tego kilka wniosków, a wszystkie są pozytywne ![]() Pozdrawiam Was serdecznie i będę tu zaglądac ![]() ![]() |
AgaB (offline) |
Post #26 20-03-2014 - 13:45:57 |
Szczecin |
Hej kika2203,
Je jestem ze Szczecina. Mastektomie przeszłam pod koniec stycznia 2014, a wczoraj byłam na konsultacji u dr Śliwińskiego w ZCO. Pierwszy etap rekonstrukcji został zaplanowany na początek czerwca :-) podniesienie drugiej piersi z redukcją (bo dość duża dziewczynka jest) we wrześniu. II etap, czyli wymiana ekspandera w październiku a w listopadzie brodawka :-) Strasznie szybko to poszło i aż przeszło to moje oczekiwania. Pewnie szybko bo nie miałam ani chemii ani radio bo gada złapali wcześniej ![]() ![]() ![]() Jak będziesz miała jakieś pytania pisz ![]() No i cycorki będę miała mniejsze niż dotychczas ale to zawsze lepiej dla kręgosłupa no i można a nawet trzeba wymienić garderobę bieliźnianą ![]() |
benia666 (offline) |
Post #27 14-05-2014 - 19:18:07 |
|
witajcie kochane Amazonki
![]() ![]() ![]() |