Rekonstrukcja piersi z zastosowaniem ekspandera i protezy - dwuetapowa

Wysłane przez Amazonki.net 

Moniczka8730 (offline)

Post #1

22-03-2018 - 06:56:21

Olsztyn 

blue76
Dziewczęta , jestem, tydzień po wszczepieniu expandera smiling smiley Jest juz nieco lepiej smiling smiley wszystko poszło całkiem sprawnie, operację miałam w Gryficach..niestety nie zapytałam o najważniejszą rzecz... wstawiony został expander 550 cc Mentor...i nie zapytałam jaki to rozmiar piersi C ? D? masakra sad smiley czy któraś moze mi coś podpowiedzieć w tym temacie?? kiedy byłam "obrysowywana" przed operacją, działał juz Głupi Jas i nie zapytałam o nic sad smiley dopiero po powrocie do domu zdałam sobie sprawę ze nie zapytałam o najważniejszą rzecz sad smiley maskara sad smiley Zawsze miałam bardzo duże piersi ( między D a E ) , tą zdrową muszę poprawić za jakis czas bo jest obwisła ...lekarz tylko zapytał przy "malowaniu" czy bedę coś robic ze zdrową piersią - to pamiętam, powiedziałam że tak- i usłyszałam ze trzeba wstawić 550cc ... ratunku sad smiley

uote=Moniczka8730]Blue76 o tym co pisalas jaki to rozmiar toraczej D ja mam miec ekspander z 560cc czyli w tym rozmiarze jak teraz chociaz po swoich piersiach nie powiedzialabym bo sa obwisle ) i jak sie czujesz ? Boli cie cos przy wypelnianiu albo czujesz bol jakikolwiek? Mnie to czeka i az sie boje ... buziaki[/quote

Moniczka8730 (offline)

Post #2

22-03-2018 - 06:56:48

Olsztyn 

blue76
Dziewczęta , jestem, tydzień po wszczepieniu expandera smiling smiley Jest juz nieco lepiej smiling smiley wszystko poszło całkiem sprawnie, operację miałam w Gryficach..niestety nie zapytałam o najważniejszą rzecz... wstawiony został expander 550 cc Mentor...i nie zapytałam jaki to rozmiar piersi C ? D? masakra sad smiley czy któraś moze mi coś podpowiedzieć w tym temacie?? kiedy byłam "obrysowywana" przed operacją, działał juz Głupi Jas i nie zapytałam o nic sad smiley dopiero po powrocie do domu zdałam sobie sprawę ze nie zapytałam o najważniejszą rzecz sad smiley maskara sad smiley Zawsze miałam bardzo duże piersi ( między D a E ) , tą zdrową muszę poprawić za jakis czas bo jest obwisła ...lekarz tylko zapytał przy "malowaniu" czy bedę coś robic ze zdrową piersią - to pamiętam, powiedziałam że tak- i usłyszałam ze trzeba wstawić 550cc ... ratunku sad smiley

uote=Moniczka8730]Blue76 o tym co pisalas jaki to rozmiar toraczej D ja mam miec ekspander z 560cc czyli w tym rozmiarze jak teraz chociaz po swoich piersiach nie powiedzialabym bo sa obwisle ) i jak sie czujesz ? Boli cie cos przy wypelnianiu albo czujesz bol jakikolwiek? Mnie to czeka i az sie boje ... buziaki[/quote

Moniczka8730 (offline)

Post #3

22-03-2018 - 06:57:51

Olsztyn 

Dwa razy sie wcisnela odpowiedź sorrki ale jeszcze nie opanowalam tej strony winking smiley

agata12345 (offline)

Post #4

28-09-2018 - 10:49:55

Witam wszystkich forumowiczów. Widze ze posty dotyczące tematu sa dość stare ale mam nafdzieje ze jednak ktoś tu zajrzy i odpowie. jestem po wszczepieniu ekspandera i docelowo mam mieć 400 ml jednak obawiam się ze na 350 się skończy. czy wiecie o ile jest mniejszy docelowy implant? proszę o odpowiedz i pozdrawiam smiling smiley

Letty (offline)

Post #5

11-02-2019 - 19:45:09

Odświeżę wątek...w przyszłym tygodniu idę na operację wszczepienia ekspandera.
Czytam i trochę oczy mi się robią duże ????????
Za dużo o tym nie wiem,ufam lekarzom,ale może jakieś rady o co powinnam zapytać jeszcze przed czy po operacji.
Czy coś szczególnego będę musiała potem robić tzn.cwiczyc masować czy coś.
Kupiłam stanik i ten pas.
Staram się nie martwić na zapas ale jak będzie potem wyglądała ta druga,zdrowa pierś?
Dość przytyłam podczas chemii.Piersi takie moglyby zostać ale ciało do zmiany ????niby mówią że chemia nzjgorsza,operacja jest jakos do przeżycia.Mam taką nadzieję

Agaba190 (offline)

Post #6

11-02-2019 - 20:51:47

k/Warszawy 

Przy pierwszej operacji lekarz wkłada ekspander i wypełnia go niewielką ilością soli fizjologicznej (chyba około 80 ml). Ze szpitala wychodzisz następnego dnia. Zakładają Ci pas (lekarz powinien pokazać jak prawidłowo go zakładać). Stanik do niczego (na razie) nie jest potrzebny. Cały czas od tego momentu powinnaś smarować pierś (skórę) czymś tłustym - najlepsza jest maść cholesterolowa. Poproś lekarza o receptę. Powinien wiedzieć jaką Ci przepisać, żebyś mogła wykupić na ryczałt. Normalnie bez recepty jest bardzo droga. Jeżeli nie wypisze recepty to w ostateczności można smarować wazeliną.
Po wyjęciu szwów (bądź ich rozpuszczeniu) trzeba pierś natłuszczać i masować ściągając ją (ten ekspander) maksymalnie w dół i w kierunku środka (mostka). Pas nosisz 24 godziny na dobę przez około 8 tygodni (później można go zakładać na krócej). Po około 2-3 tygodniach idziesz na dopełnienie ekspandera. W zależności od tego jak elastyczna jest skóra to lekarz wstrzykuje, przez specjalny zaworek w ekspanderze, od 40 do 100 ml soli fizjologicznej. I tak do skutku tj. do uzyskania pożądanej wielkości piersi. Mogą to być trzy dolewki a może ich być i 10. Nie wiem jaką wielkość (pojemność) ekspandera będziesz miała włożoną i jak będzie się rozciągać skóra. Po ostatniej dolewce trzeba odczekać około 4-6 tygodni (ekspander musi się ułożyć) i można wymieniać go na silikon.Implant z silikonu może być maksymalnie o 20% większy od ekspandera. Tzn. jeżeli ekspander jest pojemności 500 ml to implant może mieć pojemność nie większą niż 600 ml.
Pierś z ekspanderem jest sztywna i twarda. Zakładam, że z silikonem staje się bardziej naturalna (miękka).
Stanik zakładasz w momencie jak zaczyna się pojawiać wypukłość. Chodzi o to żeby pierś "nie uciekała" pod pachę.

Pierś odtworzona niestety będzie się różnić od Twojej naturalnej. Nie dotyczy jej prawo grawitacji, a drugiej (naturalnej) piersi niestety tak.
Jeżeli masz/miałaś duże piersi, to może okazać się,że ta odtworzona nie dorówna wielkością tej drugiej i trzeba będzie przeprowadzić jej korektę (jak na razie nie jest to zabieg refundowany przez NFZ).
Wszelkie różnice w wadze (tycie/chudnięcie) nie będą dotyczyły piersi odtworzonej. Ona będzie taka jakiej wielkości silikon Ci wstawią.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-02-2019 - 20:55:14 przez Agaba190.

IFLO (offline)

Post #7

18-03-2019 - 19:58:18

Pruszków 

31 stycznia miałam operację mastektomii z wszczepieniem ekspandera. Zakończyłam dolewki na 400 ml. Teraz w maju redukcja zdrowej i we wrzesniu zmiana ekspandera na implant.
Po operacji lekarz nie kazał mi nosić ani biustonosza ani pasa.
Cwiczę od poczatku, ale podnosze wysoko ręke dopiero od miesiąca.
Ekspander jest dość sztywny i powoduje uczucie dyskomfortu.

Rak inwazyjny zrazikowy, podtyp Luminalny A, złosliwość G2, e-kadheryna 0%, oba receptory 100%, Her2 - 0%, Ki67 - <14%, wielkośc 3,9x1,8 cm, od czerwca 2018 letrozol Aromek
Wyniki histopatlogiczne
Guz pierwotny ypT/m/1c , okoliczne wezły liczba ocenianych 4, zajetych 0 - ypNO/sn/ , przerzuty odległe pMx

Masza70 (offline)

Post #8

17-06-2019 - 20:13:42

Operację rekonstrukcji piersi miałam 24 kwietnia w szpitalu MSWiA w Warszawie. Rekonstrukcja ma być dwuetapowa z przeszczepieniem płata skóry z grzbietu. Nie przygotowałam się do tej operacji, nie doczytałam. Nikt mi nie powiedział o żadnym masowaniu i smarowaniu tłustą maścią. Dopiero po kolejnej zmianie opatrunku w zabiegowym. Z drugiej strony miałam masować pierś, jak tam były niewygojone rany? Mnie nie bolało po operacji ale długo byłam strasznie słaba. Jutro jadę na drugą dolewkę. Dolewki też nie bolą, niespecjalnie czuję dyskomfort i uczucie rozpierania. Różni się natomiast skóra po radioterapii i ta przeszczepiona. Skóra po radio jest ciemniejsza, twarda i słabo rozciągliwa. Smaruję pierś alantanem plus. Napiszcie coś jak wygląda operacja wymiany ekspandera na silikon, czy to jest bolesne, czy długo się goi? No i postanowiłam skorzystać z okazji , że teraz NFZ za to płaci i zrobić sobie korektę zdrowej piersi oraz odtworzenie brodawki.

Agaba190 (offline)

Post #9

17-06-2019 - 22:03:44

k/Warszawy 

Masza, najlepsza jest maść cholesterolowa. Lekarz niech wypisze receptę
Aq.dest. 40,0
Ung cholesteroli ad 200,0
m.f.ung
recepta na "R" - koszt takiej porcji - 22,60 zł
Tłusta potwornie i brudzi bieliznę i pościel(nie można doprać) ale jest genialna. Tak, trzeba smarować od początku nawet jak są jeszcze szwy.

Przeszłam rekonstrukcję dwuetapową (ale bez przeszczepu skóry). Właśnie 14 dni temu miałam wymieniony ekspander na silikon. Operacja trwała około 40-50 minut. Miałam maskę krtaniową (nie rurę), po wybudzeniu zero bólu. Operacją miałam o godzinie 17. Następnego dnia rano wyszłam do domu. Po 12 dniach lekarz wyjął szwy. Cały czas pierś smaruję sobie maścią. Robię to tylko na noc.
Całość trwała równo rok, bo pierwszy ekspander (wszczepiony w maju 2018 r) po trzeciej dolewce się rozszczelnił i trzeba go było wymienić. Przy ekspanderze pierś sztywna, twarda. No ale co się dziwić. Plastikowy worek wypełniony wodą.
Teraz po wymianie na silikon nie odczuwałam żadnego bólu, nie miałam/nie mam żadnych problemów. Szwy miałam "normalne" - nie rozpuszczalne, bo na takie mój organizm źle reaguje - robi się stan zapalny. Ta nowa pierś jest miękka i przyjemna w dotyku, minimalnie mniejsza od drugiej, ale niestety taki mam układ biustu, że gdyby włożono większy ekspander (lekarz w czasie operacji zrobił próbę) to pierś uciekałaby pod pachę.
Jedyna niedogodność, że muszę chodzić w specjalnym staniku i gumie - tak mniej więcej 4-y tygodnie. W te upały to po prostu koszmar.
Brodawki nie mam zamiaru sobie odtwarzać. Może zrobię tatuaż 3D. Jeszcze się zastanawiam.
W jaki sposób można zrobić korektę drugiej piersi na NFZ?.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-06-2019 - 22:04:48 przez Agaba190.

Masza70 (offline)

Post #10

19-06-2019 - 16:16:13

Agabo, pani Doktor sama mi zaproponowała korektę zdrowej piersi, ponieważ po tej rekonstrukcji piersi będą się od siebie znacznie różniły, co nie poprawi wyglądu. I sama stwierdziła, że od tego roku NFZ refunduje takie operacje, więc ja od razu powiedziałam, że chcę.

Wczoraj byłam już na drugiej dolewce (licząc jako pierwszą tę podczas operacji). Troszkę rozpiera, troszkę większy dyskomfort. Bardzo dużo zachodu z tą rekonstrukcją, to zadanie dla na prawdę wytrwałych. No ale jak się zaczęło trzeba skończyć.

Agaba190 (offline)

Post #11

20-06-2019 - 09:20:14

k/Warszawy 

Mnie lekarz wspominał o symetryzacji tej drugiej piersi (nie zapytałam czy na NFZ czy nie), ale jakoś tak bez przekonania i kazał się dobrze zastanowić. Bo ta moja druga pierś też jest po raku tylko to było kilkanaście lat temu i miałam wtedy oszczędzającą. A ja pytałam czy można by było wszystko z niej wyciąć i wstawić tam implant. Tzn. zachować skórę i brodawkę a wyrzucić "środek". Nawet nie chodzi mi o dopasowanie ich do siebie ( w staniku obie wyglądają bardzo dobrze) tylko o to, że zaczynam się bać, że coś może się ponownie pojawić w tej operowanej piersi.
Zapytałam lekarza, czemu jest taki powściągliwy (czytaj niechętny) i usłyszałam, że z racji tego, że były naświetlania to mogą pojawić się poważne problemy po operacji (chodzi o zaburzone ukrwienie tego obszaru).
Idę w tej sprawie na konsultację w CO do innego chirurga - zobaczymy co powie.

Mark Twain

IFLO (offline)

Post #12

12-08-2019 - 11:12:41

Pruszków 

W czerwcu miałam zrobiona symetryzacje zdrowej piersi. Musiałam zapłacic, bo NFZ jej nie refunduje. Tylko w przypadku mutacji genowych. Ale efekt jest doskonały i jestem bardzo zadowolona. Miałam zawsze duze piersi H, a teraz C-D i wreszcie ciężar mniejszy.
Teraz w październiku mam wymiane ekspandera na implant i to mam nadzieje koniec drogi.
Dziekuje Wam za cenne informacje....

Rak inwazyjny zrazikowy, podtyp Luminalny A, złosliwość G2, e-kadheryna 0%, oba receptory 100%, Her2 - 0%, Ki67 - <14%, wielkośc 3,9x1,8 cm, od czerwca 2018 letrozol Aromek
Wyniki histopatlogiczne
Guz pierwotny ypT/m/1c , okoliczne wezły liczba ocenianych 4, zajetych 0 - ypNO/sn/ , przerzuty odległe pMx

IFLO (offline)

Post #13

18-10-2019 - 10:35:35

Pruszków 

Kochane mam pytanie. Jak długo trwa rekonwalescencja po wymianie ekspandera na implant?
Czekam na operacje, która ma być 14 listopada.

Wyniki histopatlogiczne
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 674
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024