Rekonstrukcja piersi z zastosowaniem ekspandera - jednoetapowa

Wysłane przez Amazonki.net 

Amazonki.net (offline)

Post #1

20-02-2010 - 17:43:35

Forumowo 

Jednoetapowa rekonstrukcja piersi

Jednoetapowa rekonstrukcja piersi jest nowszą metodą, której popularność zaczyna rosnąć. Stało się to możliwe dzięki technologii łączącej ekspander tkankowy z właściwą protezą piersi. Należy zwrócić uwagę, że ekspanderoproteza może być wykorzystana zarówno podczas rekonstrukcji jednoczasowej jak i odroczonej.

Sposób wykonania

Kombinacja ekspander/proteza jest umieszczana w klatce piersiowej w czasie mastektomii. Urządzenie to posiada mały przewód i zastawkę do wypełniania, które są lokowane w pobliżu protezy. W okresie kilku tygodni lub miesięcy wstrzykiwany jest przez zastawkę roztwór fizjologiczny soli w celu powiększenia ekspanderoprotezy i rozciągnięcia tkanek. Po osiągnięciu wymaganej wielkości protezy usuwa się przewód i zastawkę do wypełniania w czasie prostego ambulatoryjnego zabiegu, proteza natomiast pozostaje na miejscu. Dzięki tej technice pacjentka przechodzi tylko jeden większy zabieg operacyjny rekonstruujący pierś.

Tu możesz porozmawiać na temat takiej metody rekonstrukcji piersi.

luska (offline)

Post #2

11-04-2010 - 17:13:27

Gdynia 

Chyba tu pasuję ,rekonstrukcję miałam robioną metodą ekspanderoprotezy,najpierw prawą pierś,było to w styczniu 2007r,później jeździłam na "dopełnianie" wstrzykiwano mi roztwór soli fizjologicznej do osiągnięcia odpowiedniego rozmiaru,w kwietniu 2007r miałam tą samą metodą zrobioną lewą pierś....wyjęcie "portów" i zrobienie otoczki zrobiłam sobie w marcu 2008r

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

b_angel (offline)

Post #3

12-04-2010 - 10:19:06

radom 

Ja również przechodziłam jednoetapową rekonstrukcję - mam ekspanderoprotezę Beckera (silikon i sól fizjologiczna) o anatomicznym kształcie...
Zabieg rekonstrukcji miałam w lutym 2007 - potem dwie dolewki
W grudniu 2007 miałam wykonaną rekonstrukcję otoczki i brodawki z materiału pobranego ze zdrowej piersi ...
smiling smiley

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

lidziaz (offline)

Post #4

14-04-2010 - 13:21:41

Tomaszów Maz 

i ja miałam rekonstrukcję metodą expanderoprotezą Beckera . Rekonstrukcja listopad 2009r. Na otoczkę i brodawkę na razie nawet nie mam ochoty , bo po zabiegu dosyć mocno cierpiałam , ale warto było! A dekolt moje kochane buzki . Mogę znowu wywalać swoje biuścicho na blatduży uśmiech

mar_szczepanska (offline)

Post #5

21-02-2011 - 09:54:00

Też jestem po Beckerze. Mimo, że przeszłam radioterapię udało się uniknąć cięcia pleców.

Mariola

anna66 (offline)

Post #6

21-02-2011 - 10:23:48

Dużą pierś miałaś do zrekonstruowania? W jakim stanie była Twoja skóra po radioterapii??

meryl (offline)

Post #7

26-03-2011 - 16:31:20

Kto Pania operował? czy nadal jest ok? Też jestem po mastektomi i przed propnowana rkonstrukcja ale dwuetapowo napierw z ekspanderem, a potem opelnianie silikonem? Czy nie miala pani zadnych powikłando dziś?

mm

ksiezyc (offline)

Post #8

17-10-2011 - 00:24:11

Toruń 

Witam! JAk to możliwe ze mimo radioterapii nie mialas przeszczepu?Prosze napisz kto ciebie operowal, bo ja czekam na rekonstrukcje i nie che przeszczepu ale miałam radioterapie i lekarz w Wawie mowi ze musi byc z przeszczepem

kasial (offline)

Post #9

17-10-2011 - 08:30:24

Jestem po amputacji i radioterapii i też mój chirurg uważa że damy radę zrobić rekonstrukcję bez przeszczepu, smaruje cały czas maścią zaleconą przez chirurga miejsce po radioterapii, żeby odpowiednio przygotować i zregenerować skórę, i po ostatniej wizycie pan doktor był zadowolony ze stanu mojej skóry i nadal uważa że damy radę bez cięcia pleców.

ksiezyc (offline)

Post #10

18-10-2011 - 18:25:55

Toruń 

szukam kontaktu z osobą, ktora miala rekonstrukcje po radioterapii a mimo to bez przeszczepu...BARDZO prosze o kontakt

ksiezyc (offline)

Post #11

18-10-2011 - 18:38:04

Toruń 

witam.smiling smiley Czy Pani miala juz operacje.?SZukam kontaktu z osobami, ktore byly po radioterapii a rekonstrukcja była bez przeszczepu

bovalino (offline)

Post #12

24-10-2012 - 16:10:10

Niedaszów 

To i ja chyba też tu powinnam pisać , bo mam miec jednoetapowo - silikon + sól fizjologiczna . Termin na 27 listopada , prezent urodzinowy , mam nadzieję , że bedzie wszystko ok . A pożniej zmniejszenie drugiej , pewnie gdzieś na wiosnę . Jest tak - i boję się , i chcialabym , ale że proteza mi dokopala już równo , więc bardziej się cieszę , że się tego cholerstwa pozbędę . Wiem , że trzeba będzie pocierpieć , ale , jak piszą dziewczyny , warto . Nie wyobrazam sobie chodzenia do końca życia w tym chomącie - u mnie rozmiary duże i wieczne z tym problemy.

miałam piękne plany......i rozśmieszyłam Boga......teraz nie mam żadnych...........więcej go nie rozśmieszę.......chcę żyć spokojnie

nati (offline)

Post #13

11-12-2014 - 16:11:28

Witam Was.
Czy można zmniejszyć rozmiar rekonstruowanej piersi (większa jest od drugiej), jeśli jest ekspanderoproteza dopełniana solą. Jeśli można dopełniać przez port strzykawką, to i w drugą stronę chyba też to działa. Czy wówczas pierś się zmnieszy, czy tylko będzie bardziej miękka , bardziej pusta? 2 tygodnie po ostatnim dopełnieniu.

Kass (offline)

Post #14

25-12-2014 - 01:57:03

Nati, nie wiem, czy Twoj lekarz juz przypadkiem nie odpowiedzial Ci na to pytanie, ale dzis przypadkiem od swojego plastyka dowiedzialam sie, ze jest mozliwe usuniecie nadmiaru soli fizjologicznej z eskpandera. W moim przypadku bylo to odpowiedzia na to, czy w przypadku dopelnienia ekspandera sola dwa-trzy tygodnie po wszczepieniu to nie bedzie za szybko i nie bedzie mnie to za bardzo bolalo - odpowiedzial wlasnie, ze zdarzylo mu sie moze dwa razy, zeby musial usuwac nadmiar soli z ekspandera, poniewaz pacjentki skarzyly sie na zbyt duzy bol.. ot tyle - zapewnil mnie tez, ze dopelnia powoli i napewno za bardzo tego nie bede odczuwac.. pozyjemy, zobaczymy.. winking smiley Ale wlasnie w odpowiedzi na Twoje pytanie - tak, jest to mozliwe. smiling smiley

nati (offline)

Post #15

27-12-2014 - 21:14:05

Kass, dziękuję Ci za odpowiedź. Niestety mój lekarz nie odpowiedział mi na moje pytanie, bo stało się ono już nieaktualne. Miałam dopełnienie, bo było podejrzenie, że jest ekspander uszkodzony, że wycieka sół fizjologiczna. Myślalam, że jak pierś urosła i nic się nie zmniejsza, to znaczy , że wszystko jest ok i będzie usuwany nadmiar soli, zeby znów się ciut zmniejszyła pierś. ALe niestety, sad smiley pierś nie zmnieszyła się , ale jest w niej jakiś flak - jakaś pustka za duża. I niestety znowu muszę mieć wymienianą ekspanderoprotezę. Znowu , bo w listapadzie już miałam. Lekarz był mocno zaskoczony, że tak na mnie trafiło drugi raz pod rząd, bo podobno bardzo rzadko to się zdarza. Pocieszenie jest takie, że trzeciego razu już nie będzie, bo teraz będę miała silikon tylko.W sumie to nie wiem, jaka jest między nimi różnica, co jest lepsze.Plus na konto silikonu - nie przecieka. A co po za tym?

Jolcia (offline)

Post #16

28-12-2014 - 19:16:15

Poza tym będzie bardziej miękki. Kształtem i w dotyku bardziej przypominający normalnego cycolkatak
Trzymam kciuki. Powodzeniaok

nati (offline)

Post #17

29-12-2014 - 12:27:13

No to super, nie mogli tak od razu...

Jolcia (offline)

Post #18

29-12-2014 - 12:44:01

Pewnie mogli. A nie mówił Ci doktor, że rekonstrukcja z ekspanderem może być jedno lub dwuetapowa? Nie dał wyboru?

nati (offline)

Post #19

29-12-2014 - 21:01:31

Nie wiem dlaczego, ale nie dał wyboru. W zasadzie to, jak mi dawał do wyboru oszczędzającą czy mastektomie, to też nic mi nie mowil o rekontrukcji jednoczasowej. Dopiero przy następnej wizycie, jak zapytałam się, czy jest taka możliwość, to odpowiedział, że tak i wyjaśnił, jak by to wyglądało, że byłaby to ekspanderoproteza - już na stałe. Może to kwestia oszczędności szpitala... A może dlatego, że planował już wtedy korektę zdrowej piersi, choć zaproponował mi to już po mastektomii, przy dopełnianiu. Trudno stwierdzić...

Jolcia (offline)

Post #20

29-12-2014 - 21:11:55

Właśnie tak to jest, że człowiek nie wie o co pytać, no bo skąd ma wiedzieć, a lekarze nie są zbyt rozmowni. Ale teraz już nie ma co się zastanawiać. Włoży Ci silikon i latem będziesz świeciła biustemtak

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #21

22-09-2015 - 11:44:31

Józefosław  

Wątek jakby przymarł, ale wpiszę się smiling smiley W ubiegłą sobotę przeszłam obustronną mastektomię z natychmiastową rekonstrukcją ekspandoprotezą Beckera. Za ok. 2-3 tygodnie będę miała pierwsze wypełnienie. Może powie któraś z Was, czy to będzie bolało?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-09-2015 - 11:45:15 przez Iwo_Iwo_123.

nati (offline)

Post #22

22-09-2015 - 20:55:52

Obustronną? jednego dnia 2 piersi? To chyba rzadko tak robią. W sumie to zazdroszczę, bo teraz mi ciężko się zdecydować na profilaktyczne usunięcie drugiej. Przed wypelnianiem lepiej łyknąć tabletkę, bo nie wiadomo, ile lekarz wstrzyknie na raz. Po moim pierwszym napełnianiu mocno bolało przez 1 dzień, ale następne juz były mniejsze napełnienia, bo pytał się, czy bardzo bolało i zdecydował, że wstrzyknie mniej. Trochę wtedy coś czułam, ale to było nic w porówaniu do pierwszego. No i druga rzecz, to moje pierwsze napełnienie było już po tygodniu od zabiegu, więc dosyć szybko, ledwo plecy przestały boleć po zabiegu (już wtedy było duże napełnienie), a tu kolejne.

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #23

11-10-2015 - 19:57:09

Józefosław  

Nati, tak jednego dnia mastektomia obu piersi (jedna była po bct) i od razu rekonstrukcja. U mnie 1 dopełnienie po 3 tygodniach. O jakiej tabletce mówisz? Przeciwbólową??

agah (offline)

Post #24

20-02-2016 - 15:28:15

kochane,jestem już 3 lata po mastektomii obustronnej/brca1 mutacja/ i czekam na rekonstrukcje piersi implantem lecz bez ekspandera,czyli bez rozciągania.czy któraś z was miała tak robione i jaki jest efekt? bardzo prosze o opinie

Halinka (offline)

Post #25

28-02-2016 - 23:18:06

Jeśli bez ekspandera, to zapewne z jakimś przeszczepem, bo jak inaczej włożyć wypukły implant pod płaski mięsieńpyta
Czy może chodzi o ekspanderoprotezę, czyli ekspander, który po dopełnieniu (i rozciągnięciu skóry i mięśnia) staje się implantem i już się go nie wymienia na inny implant? J

Jeśli napisałabyś konkretniej, jaką metodą zamierzają Ci tę rekonstrukcję zrobić, to na pewno któraś z nas się odezwie.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-02-2016 - 23:20:50 przez Halinka.

Kass (offline)

Post #26

29-02-2016 - 00:27:29

doubleD miala rekonstrukcje poprzez wszczepienie od razu implantu silikonowego, bez rozciagania miesnia. Wydaje mi sie, ze miesien byl ciety, a nie rozciagany..? Mysle, agah, ze moglabys do niej napisac i popytac o szczegoly. smiling smiley

doubleD (offline)

Post #27

29-02-2016 - 09:44:33

London 

tak miesien jest ciety i gorna czesc lezki implatu wciskana jest pod miesien a dol podtrzymuje 'sidelko zrobione z ADM tuz pod skora. ale to jest chyba mozliwe tylko wtedy kiedy masz tez odpowiednia ilosc skory czyli chyba tylko w przypadku natychmiastowych rekonstrukcji.

bronia2005 (offline)

Post #28

28-05-2016 - 23:21:41

Witam Was dziewczyny, jestem przed mastektomią i chirurg zaproponował mi pierwsze expander a następnie protezę.Mam po operacji radioterapie.Czy któraś z Was miała tak robione,chodzi konkretnie o tą radioterapie czy nie wpływa źle na ten expander że nie wytrzyma albo coś.Poradźcie

marzusia (offline)

Post #29

29-05-2016 - 00:10:24

Cieszyn 

to zależy jak skóra zniesie radioterapię i w jakim będzie stanie po jej zakończeniu.Nawet gdy będzie ok to i tak trzeba odczekać chyba ok.roku żeby się zregenerowała

domina13 (offline)

Post #30

29-05-2016 - 04:36:29

Piotrków Tryb. 

bronia2005 nie wiem jak jest z ekspanderem,ale moja koleżanka miała rok temu w lipcu usunięcię piersi z jednoczesnym wszczepieniem implantu,później miała radioterapię,nic się z tą piersią nie stało,muszą jedynie radioterapeuta i technicy być powiadomieni i umieć nastawić maszynę dobrze.Dodam,ze jak była
na kontroli u chirurga to był zachwycony,że pierś tak ładnie wygląda,nawet chciał cykać zdjęcia.uśmiech

4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014);
Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-05-2016 - 04:37:20 przez domina13.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 707
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024