Rekonstrukcja jednoczasowa
gonia (offline) |
Post #2 30-05-2011 - 13:28:50 |
Warszawa |
Hej jestem po jednoczasówce w Gdańsku ,psychicznie bardzo dobrze bo to moja druga strata piersi .Ale ją jednak mam ,drugą zrobie sobie jesienią.Jeszcze dużo chłonki się zbiera i przeszkadzają dreny .Trochę powoli się goi jest mała martwica brodawki .Ciekawa jestem jak szybko doszłyście do siebie po jednoczasówce ? Czekam na wyniki badań histopatologicznych , czy węzły były czyste i czy będzie chemia .Dziś mija 3 tygodnie od operaji.
|
Halinka (offline) |
Post #8 06-06-2011 - 23:50:06 |
|
A ja w sprawie ewentualnej martwicy brodawki... Moja w szóstej dobie niby nabiera wyglądu, ale strasznie się o nią boję Mam smarować heparyną (dokładnie żelem Lioton1000) - czy jakoś jeszcze inaczej mogę jej pomóc w regeneracji?
Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Otóż jestem po MASTEKTOMII, czyli teoretycznie należy mi się zlecenie na protezę. Z drugiej strony pierś jest jednocześnie rekonstruowana, ale za pomocą ekspandera, co oznacza, że przez ok. pół roku praktycznie jej jeszcze mieć nie będę. Wydaje mi się, że NFZ powinien mi protezę (np nakładkę uzupełniającą) zrefundować - co Wy na to? Oczywiście już jutro spróbuję się dowiedzieć, ale może któraś z Pań już wie? |
sylwia 10 (offline) |
Post #13 09-05-2012 - 19:18:22 |
Słupsk |
Witaj,jestem nowa na forum,mam mutację BRCA1 i mam mieć zrobioną profilaktyczną podskórną mastektomię z jednoczesną rekonstrukcją,chciałabym wiedzieć jak piersi wyglądają,czy długo trwa powrót do formy.Kupiłam już specjalny gorset a termin mam na 21 maja,będę wdzięczna za odpowiedź.
|
Halinka (offline) |
Post #14 09-05-2012 - 20:38:28 |
|
Jeśli od razu wstawią Ci implant, to właściwie postępowanie będzie podobne jak przy TEJ METODZIE, jeśli najpierw wszczepią ekspander do późniejszej wymiany na implant, to podobnie jak TUTAJ. Trochę trzeba będzie zadbać o zachowaną brodawkę, ale lekarz Ci powie, jak. Dochodzenie do siebie to sprawa bardzo indywidualna - ja na drugi dzień po jednoczasówce umyłam głowę nad umywalkąPoczytaj też sobie NASZE DYSKUSJE O REKONSTRUKCJI
Moja pierś po jednoczasówce jeszcze "rośnie", ale ta po pierwszej rekonstrukcji jest bardzo OK - i myślę, że teraz spodziewam się tego samego Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 09-05-2012 - 20:42:26 przez Halinka. |
agnieszka30 (offline) |
Post #15 11-05-2012 - 17:23:52 |
Będzin |
dziewczyny powiedzcie mi co mam robic juz trzeci raz mam guzy i na lewej po leczeniu oszczedzajacym 17mm i na prawej stronie na bliznie po mastektomi maly guzek okolo 3mm czy nie da sie zrobioc w bielsku u dr solarza jednoczasowa rekonstrukcje bo raczej napewno bede miala usuwana piers lewa.Czy ktoras uniego miala robiona mastektomie i odrazu wlozyli jej expander?bo niewiem czy mam u siebie w wszpitalu poddac sie mastektomi a moze sie okazac ze mozna zrobic odrazu rekonstrukcje.
|
magdap (offline) |
Post #17 15-05-2012 - 21:49:09 |
okolica BB |
jestem tydzień po zabiegu -jednoczasówce w Esculapie-jak na razie wygląd cycola-taki sobie-płaski ,ściskam pasem i noszę gorset z amoeny,mam zdrętwiałą rękę i nie bardzo mogę spać w nocy przez to drętwienie,ale mam nadzieję ,że z każdym dniem będzie lepiej
Agnieszka 30-nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie-ale umów się na konsultacje do dr.Solarza(ja tak zrobiłam jak mi podpowiedziała pani dr,chemiczka) |
magdap (offline) |
Post #19 16-05-2012 - 19:00:50 |
okolica BB |
mam implant silikonowy,i mam takie wrażenie jakby był pod pachą-dobrze ,że rano jadę na kontrolę ,cały czas ściskam od góry,noszę gorset, wczorajszą noc nie mogłam spać -miałam wrażenie rozpierania ,drętwienia -może chłonka się gromadzi |
iwciam (offline) |
Post #20 03-09-2012 - 22:09:32 |
|
przeczytałam cały wątek i piszecie coś o pasie. ja mam tylko gorset, nikt nie mówił mi o pasie ani dr ani kobitka ze sklepu szpitalnego z takimi rzeczami mimo że wiedziała co będę miala robione tzn. podskórną z jednoczasówką. jestem miesiąc po operacji i zaniepokoiłam się tym brakiem pasa
Nie można życiu dodać dni, lecz można dniom dodać życia... |
joanna_w29 (offline) |
Post #21 03-09-2012 - 22:20:57 |
Szczyrk |
ja nosiłam sportowy stanik z triumfa i owijałam się bandażem elastycznym ponad piersiami (klatkę dookoła pod pachami)
było i nadal jest ok :-) osoby zainteresowane moimi pracami zapraszam po informacje na mój profil albo przez wiadomość prywatną |
mag_dag (offline) |
Post #23 04-09-2012 - 18:40:07 |
Sosnowiec |
iwciam, ale co Ciebie niepokoi?
to, że nie masz pasa? jeśli nic się nie dzieje z Twoją piersią, czyli jest na swoim miejcu - to po co Ci pas? nic nie piszesz o tym, by pierś poszła Ci w górę Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
mag_dag (offline) |
Post #25 07-09-2012 - 14:18:02 |
Sosnowiec |
iwciam, uwierz mi, to widać jak pierś wspina się w górę - na obojczyk - tak było u mnie i dlatego nosiłam "procę"
czasem pierś po rekonstrukcji wybiera się pod pachę - wtedy trzeba masować w przeciwnym kierunku, ale często nic takiego się nie dzieje i nie trzeba NIC nosić, ani masowac skoro sama nie potrafisz ocenić, czy pierś jest dobrze "usadowiona" to może pokaż się swojemu chirurgowi? Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
iwciam (offline) |
Post #26 07-09-2012 - 15:26:03 |
|
mag_dag, dziękuję, to co napisałaś jest dla mnie jasne do chirurga pójdę jak wróci z urlopu. No dobrze a jakby sie okazało, że jednak jest za wysoko to co wtedy? Ty nosiłaś procę a jeśli u mnie dr stwierdzi że za wysoko, a przecież juz tam się wszystko ułozyło, to będzie mozna to naprawić? Pisałaś coś o masowaniu.
Nie można życiu dodać dni, lecz można dniom dodać życia... |
mag_dag (offline) |
Post #27 07-09-2012 - 15:36:45 |
Sosnowiec |
iwciam, ja miałam rekonstrukcję po kilku latach od mastektomii, więc może nie jestem dobrym przykładem, ale o masowaniu itepe po rekonstrukcji wszelakiej poczytaj sobie tutaj:
[amazonki.net] Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
Halinka (offline) |
Post #28 08-09-2012 - 10:42:47 |
|
Iwciam, jeszcze się nie ułożyło - 1 miesiąc to tam w środku jeszcze świeżyzna - na ostateczne zagojenie, ułożenie potrzeba ponoć ok. trzech miesięcy - tak mi kiedyś powiedział plastyk. |
b_angel (offline) |
Post #30 08-09-2012 - 14:36:37 |
radom |
iwciam
ja po rekonstrukcji nie nosiłam żadnego pasa i pierś jest na swoim miejscu o tym czy pas jest potrzebny decyduje operator po zabiegu - pisałyśmy już o tym wielokrotnie, w którymś z wątków poświęconych rekonstrukcji ja napiszę po raz enty: po rekonstrukcji plastyk nie kazał mi żadnego pasa ani biustonosza nosić a po powiększeniu zdrwej piersi kazał nosić pas przez trzy tygodnie ..... . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |