Rekonstrukcja jednoczasowa
Ladymargot (offline) |
Post #1 04-07-2016 - 15:25:45 |
Warszawa |
domina13 dzieki
![]() Wiara czyni cuda lecz tylko walka daje efekty |
Agnes45 (offline) |
Post #2 14-07-2016 - 21:24:50 |
Myszyniec |
Witam cieplutko! Mam pytanie ,czy któras z Was miała jednoczasową rekonstrukcję piersi robioną w Warszawie w Instytucie CO? I jak to wygladalo?
Ile dni w szpitalu ,czy dlugo boli i czy na dłuższą metę nie dzieje się nic z tymi implantami? Czy zawsze całkowita mastektomia podskórna pozwala uniknąc radioterapii? Agnieszka |
mituraewa (offline) |
Post #3 16-07-2016 - 00:59:18 |
Gdańsk |
Musiałam mieć czas, coby napisać, trudno.....
Miałam obustronną jednoczasówkę, fajnie bo budzisz się i coś Masz......złudne toto.. Miejcie świadomość, że wywalenie gruczołu to pozostawienie skóry.... Proponują jednoczasówkę fartuchy mają tylko badania USG i Bac i tym się sugerują... Wywalenie gruczołu to jak wyskrobanie jabłka, cos zostaje.....nie da się wydrążyć do cna... Na kanwie tego co nie doskrobali może a nie musi tworzyć się rak.... Dwa razy się zastanów nad jednoczasówką.... Nie lepiej wywalić i po czasie rekonstruować? Ja mam złe doświadczenia i jednoczasówkom mówię NIE !!!! |
aquila (offline) |
Post #4 16-07-2016 - 11:20:33 |
|
to też nie daje żadnej gwarancji ja nie miałam jednoczasówki, a miałam wznowę zawsze jest jakieś ryzyko, w moim przypadku było bardzo małe, ale jednak się zdarzyło, nie ma reguły It's just a ride ... |
doubleD (offline) |
Post #5 16-07-2016 - 12:11:39 |
London |
jednoczasowa rekonstrukcja nie podwyzsza ryzyka pojawienia sie wznowy tak samo jak zadne leczenie, nawet najbardziej radykalne i 'na zapas' nie jest w stanie tego ryzyka zniwelowac do zera.
mialam jednoczasowa podwojna rekonstrukcje z powodu miejscowo zaawansowanego raka i druga piers zrobiono mi tylko i wylacznie dla symetri zeby mi bylo latwiej sie przyzwyczaic do nowej klatki piersiowej. nie jest to rozwiazanie ktore kazdemu pasuje i jak najbardziej wybor czy rekonstruowac natychmiast czy pozniej powinien zawsze byc ale natychmiastowa rekonstrukcja przynajmniej czesci kobiet pomaga w poradzeniu sobie z juz trudna sytuacja w ktorej sie znalazly. nie wspominajac juz o ograniczeniu ilosci zabiegow chirurgicznych i ryzyka z nimi zwiazanego plus mozliwosc zamkniecia leczenia w duzo krotszym horyzoncie czasowym. powrot do pracy, tego co uwazamy za normalne zycie i przerobienie swojej wlasnej psychicznej traumy zwiazanej z choroba. rekonstrukcja nie jest do tego konieczna w ogole ale jesli ma pomoc to jak najbardziej warto miec i rozwazyc opcje najlepsze dla kazdego indywidualnego przypadku. |
mituraewa (offline) |
Post #6 17-07-2016 - 15:03:39 |
Gdańsk |
"to też nie daje żadnej gwarancji
ja nie miałam jednoczasówki, a miałam wznowę zawsze jest jakieś ryzyko, w moim przypadku było bardzo małe, ale jednak się zdarzyło, nie ma reguły[/quote]" Zawsze jest i z tym się zgadzam.....wpis mój jest stricte dla ostrożności... Nie miałam wznowy, ino nowego raka piersi, taki rak piersi bez posiadania piersi.... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-07-2016 - 15:04:06 przez mituraewa. |
domina13 (offline) |
Post #7 18-07-2016 - 05:50:57 |
Piotrków Tryb. |
Nie ,jeżeli w wyniku po operacyjnym okaże się ,że radio potrzebna to nie unikniesz, w Łodzi normalnie naświetlają osoby z implantem,jedynie technicy muszą się na tym znać . 4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014); Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF |
nowotomyska (offline) |
Post #9 08-02-2017 - 19:46:55 |
Poznan |
Witam ja mam mastektomie z rekonstrukcją i chciałam zapytać kiedy ta pierś będzie wyglądać i przypominać pierś bo narazie to jest cała znieksztalcona powyginana .... .aż boli jak to pisze....
|
Pirat86 (offline) |
Post #10 12-03-2017 - 22:29:42 |
|
Cześć drogie koleżanki, miałam jednoczasówke w marcu powiedzcie mi proszę jak wyglądały Wasze piersi po tygodniu? Czy były kształtne? Moja ma lekkie nierówności.. Wygląda dziwnie, wiem że pierś się formuje 3miesiące, ale wolę podpytać doświadczone koleżanki
![]() Pozdrawiam Pirat 86 |
tosia73 (offline) |
Post #12 13-03-2017 - 20:30:19 |
|
Ja miałam w lutym profilaktyczną mastektomię z rekonstrukcją. Też moja pierś wygląda nie najlepiej. Ale to nic. Byłam dziś na USG, żeby sprawdzić, czy nie zalega mi gdzieś chłonka i lekarz powiedział mi, że proteza jest pomarszczona, powyginana czy jakoś tam to nazwał a w miejscu zagięcia zalega niewielka ilość chłonki. Nie wiem czy to się da rozmasować czy będę musiała pojechać na ściągniecie.
|
Pirat86 (offline) |
Post #13 13-03-2017 - 20:50:29 |
|
A mówił od czego mogła się tak powyginac? Jakiej firmy masz implant? Nosiłas gorset i pas? Ja jestem niecały tydzień po zabiegu, czuje się bardzo dobrze i czasem się zapominam i robię różne pracę domowe. Gorset i pas 24h, ale ruszam dużo ręką i mięśnie klatki napinam.
|
tosia73 (offline) |
Post #16 16-03-2017 - 19:13:41 |
|
Ten gorset z pasem mamy nosić 24h przez 2 m-ce. Myślę, że jak założysz w maju (na ten jeden dzień) zwykły stanik, niekoniecznie sportowy (ale bez fiszbin), to nic się nie stanie. |
tosia73 (offline) |
Post #18 17-03-2017 - 19:04:00 |
|
Ja masuję całą pierś, we wszystkich kierunkach. Następnie przesuwam palcami w kierunkach odpływu chłonki tj. pod pachę i do środka klatki piersiowej - tam gdzie są węzły. |
Pirat86 (offline) |
Post #22 24-03-2017 - 08:16:00 |
|
Hej, a jest czerwona? Mi lekarz mówił że jak żywo czerwone to mam do niego jechać. Miałam jedno miejsce które się słabo goilo, miałam wrażenie że ranka się zaczęła rozchodzic. Zakleilam takim specjalnym plasterkiem który działa jak szwy i ranka się zeszla
Teraz nakładam opatrunek hydrokoloidowy i super się goi. Nakładam też na zgrubiala blizne |
Jola1234 (offline) |
Post #24 24-03-2017 - 08:54:35 |
|
dziękuję że się odezwałyście
![]() Pirat86 ile jesteś po operacji? |
Jola1234 (offline) |
Post #28 25-03-2017 - 08:57:32 |
|
kupiłam ten opatrunek ale i tak w poniedziałek do lekarza, rana się powiększa i jest żywo czerwona boję się że nie uratują brodawki
![]() czy w 16 dobie już nie boli ? bo mnie nadal i nie mogę nawet spać też mam pas z polfarm i nie jest fajny, ja kupiłam ( za radą forumowiczek) szeroką gumę 5 cm i haftki i sama zrobiłam pas jest o wiele przyjemniejszy w noszeniu |
Pirat86 (offline) |
Post #29 25-03-2017 - 14:08:57 |
|
w 16 juz wszystko zagojone, 7 dni po operacji brodawka juz byla zagojona, jak nie szybciej. Mojej mamie brodawka sie nie przyjela ale u niej juz w szpitalu zrobila sie czerwona. Probuj z tym opatrunkiem. Jak juz przykleisz to nie zdziw sie jak po jakims czasie zrobi sie taka gorka zoltwa, to znaczy ze jest ranka ktora sie leczy. Jak przyklejam do zagojonych blizn to tak sie nie robi tylko w jednym miejscu gdzie jeszcze nie jest zagojona.
u mnie problem z implantem, chuba sie za wysoko ulozyl. Ten pas do bani i nic nie trzymal. Mam nadzieje ze masaze i teraz ten bandaz cos pomoga.. |
Jola1234 (offline) |
Post #30 28-03-2017 - 08:56:14 |
|
Już po wizycie u lekarza, podobno nie jest źle i niepotrzebnie panikuję
![]() |