Rekonstrukcja jednoczasowa

Wysłane przez Amazonki.net 

gosia0101 (offline)

Post #1

29-10-2017 - 23:26:20

małopolskie 

Ta metoda chyba dopiero teraz robi się popularna.Chodzę na radio i spotkałam już kilka kobiet które poczas mastektomii miały załóżony ekspader i teraz mają naświetlenia.Dodam że węzły pachowe też niektóre miały usuwane.Mnie też jeden lekarz proponował coś takiego a inny odradził,teraz żałuję że zrezygnowałam.Pozostaje mi rekontrukcja z własnej tkanki.
Nie namawiam ale naświetlam temat że takich przypadków jest jednak wiele.

Imari (offline)

Post #2

31-10-2017 - 14:38:22

Łódź 

No właśnie też odniosłam takie wrażenie, że to dopiero od niedawna zaczyna się robić popularniejsze i trudno będzie mi rozeznać się co do częstotliwości powikłań cyckowo-silikonowych po radioterapii. bezradny
Dziękuję za wszystkie wpisy smiling smiley :*

Misia77 (offline)

Post #3

14-11-2017 - 16:43:52

A ja bardzo chciałam mieć rekonstrukcję jednoczasową, ale chirurg-onkolog uparł się że to nie jest dobry pomysł bo potem podczas naświetlań utworzy się jakaś "kapsuła", itp., itd... no i namówili mnie na mastektomię radykalną. W pierwszym momencie się rozbeczałam... ale potem stwierdziłam, że może to i dobrze. Nie ma kapsuły, nie ma problemu. Jednak teraz znowu jestem zła: nie mogę się doczekać rekonstrukcji, bo cycek który został jest duży, jest mi bardzo bardzo niewygodnie... a wiem, że muszą na tą cholerną rekonstrukcję czekać cały rok... no i jestem rozżalona sad smiley(( No, może uda się troszkę szybciej zrobić tą rekonstrukcję bo skórę mam w bardzo dobrym stanie, praktycznie nienaruszona przez radio.

Darianka (offline)

Post #4

14-11-2017 - 18:39:30

A od czego to w ogóle zależy i z góry wiadomo że będzie radio lub chemia?
Ja miałam jednoczasową i lekarz od razu wykluczył radioterapię, jeszcze przed oeracją...

Misia77 współczuję. Ja z implantem czuję tą różnice w wadze piersi, a co dopiero jak jest jedna niezdecydowany

NIE BÓJ SIĘ JUTRA, NIECH JUTRO BOI SIĘ CIEBIE

gosia0101 (offline)

Post #5

14-11-2017 - 19:03:08

małopolskie 

Darianka
A od czego to w ogóle zależy i z góry wiadomo że będzie radio lub chemia?
Ja miałam jednoczasową i lekarz od razu wykluczył radioterapię, jeszcze przed oeracją...

Misia77 współczuję. Ja z implantem czuję tą różnice w wadze piersi, a co dopiero jak jest jedna niezdecydowany
Moim zdaniem napewno od radzaju raka i jego zaawansowania.Ja robiąc USG,jeszcze przed wizytą u onkologa,usłyszałam od pani radiolog że napewno będzie chemia przedoperacyjna,mastektomia i radio.Dwa dni później podczas pierwszej wizyty u onkologa usłyszałam to samo.I wszystko się sprawdziło.bezradny
Po skończonej chemii miałam jedną rozmowę z chirurgiem i usłyszałam że gdyby to nie był rak zapalny to można by było zrobić jednoczasówkęsmutny,na pocieszenie usłyszałam że po radioterapii jak najbardziej mogę myśleć o rekonstrukcji...

Darianka (offline)

Post #6

14-11-2017 - 19:15:02

Dzięki Gosia za rozjaśnienie smiling smiley

NIE BÓJ SIĘ JUTRA, NIECH JUTRO BOI SIĘ CIEBIE

Gosia1983 (offline)

Post #7

26-01-2018 - 13:08:55

Witam chciałam zapytać ile trwa taka mastektomia z jednoczasową rekonstrukcją + oznaczenie wartownika.Czy po takiej operacji sa jakies dreny.Lekarz mi tłumaczyl ze dokladnie nie wie czy bedę miała odrazu protezę czy expander bo ponoć trzeba sprawdzic jak miesień wygląda?Coś mi się zdaje że rozchodzi się może o to że ja jeszcze nie wiem jak wyglądają węzły,może o to chodzi.Nie zapytałam czy po takiej mastektomi trzeba nosic jakis gorset?Bynajmniej takowy miały panie z kótrymi leżałam na sali po kwadrantektonomii.Jak długo leży się w szpitsalu?Pomoże ktoś.Czytałam ten wątek ale u mnie to początek drogi,jestem zagubiona skołowana,nie wiem co mnie czeka.Potem mastektomia drugiej piersi,i na końcu usunięcie jajników(mutacja BRCA 1, wiek 34 lata).Lekarz mówi że przy moim raku nie trzeba chemii a ja się boję czy bez chemii to tak można zostawić,radioterapii też ma nie być.Mój rak zrazikowy klasyczny:G2,receptory ponad 75% dodstanie,Her -,Ki67 5%.

doubleD (offline)

Post #8

26-01-2018 - 14:55:42

London 

nalegalabym na podwojna mastektomie z rekonstrukcja podczas jednej operacji, chyba ze nie ma lekarzy ktorzy maja doswiadczenie w wykonywaniu tego typu zabiegow. ja mialam dwa dreny prozniowe z kazdej strony, przez ok 2 tygodnie, normalnie wychodzilam z nimi z domu ale nie byly to najprzyjemniejsze tygodnie mojego zycia ;-) przez pierwsze 6 tygodni nosilam specjalny stanik pozniej przeszlam na staniki sportowe. poszlam sobie pobiegac ok 5 tygodni po operacji, zalezy jaka jest twoja wyjsciowa sprawnosc ale ogolnie nie jest to nadal dosc powierzchowny zabieg. ciecie miesnia piersiowego to cos co najbardziej przeszkadza I stad codzienne cwiczenia zeby rozszerzyc zakres ruchu. cwiczenia zaczynasz na drugi dzien po operacji - taki byl moj system.

Gosia1983 (offline)

Post #9

26-01-2018 - 16:57:06

Dziękuję za odpowiedź,chociaż bedę wiedzieć co mnie czeka.Co do mastektomi nie wiem dlaczego nie chcą od razu zrobić podwójnej.A te dreny potrzebne jak już implant bedzie włożony.Proszę o wyrozumiałość bo niestety ciemna jestem

Al_la (offline)

Post #10

26-01-2018 - 20:22:47

k/Warszawy 

U nas w Polsce podwójna w jednym dniu chyba nie jest refundowana. Nie jestem tego pewna, bo jedni mają, innym się mówi, że nie można.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Gosia1983 (offline)

Post #11

26-01-2018 - 20:46:32

Mnie lekarz też nie proponował podwójnej mastektomii na raz, przyznam szczerze ,że się boję nawet tej pierwszej,nie wiem czego się spodziewać,nigdy nie byłam w takiej sytuacji zresztą jak każda z Was...Jadę na wizytę po czym wychodzę i mam pustkę w głowie.
Al_la może orientujesz się jak ta cała procedura z mastektomią wygląda,dokładnie tak jak pisze doubleD.?Może jeszcze zechce ktoś pomóc.

Al_la (offline)

Post #12

26-01-2018 - 20:51:06

k/Warszawy 

Nie chciałabym wprowadzić Cię w błąd, bo ja nie rekonstruowana. Może odezwie się ktoś, kto taką rekonstrukcję miał w Polsce.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Karina_92 (offline)

Post #13

26-01-2018 - 21:15:43

Gosia1983
Witam chciałam zapytać ile trwa taka mastektomia z jednoczasową rekonstrukcją + oznaczenie wartownika.Czy po takiej operacji sa jakies dreny.Lekarz mi tłumaczyl ze dokladnie nie wie czy bedę miała odrazu protezę czy expander bo ponoć trzeba sprawdzic jak miesień wygląda?Coś mi się zdaje że rozchodzi się może o to że ja jeszcze nie wiem jak wyglądają węzły,może o to chodzi.Nie zapytałam czy po takiej mastektomi trzeba nosic jakis gorset?Bynajmniej takowy miały panie z kótrymi leżałam na sali po kwadrantektonomii.Jak długo leży się w szpitsalu?Pomoże ktoś.Czytałam ten wątek ale u mnie to początek drogi,jestem zagubiona skołowana,nie wiem co mnie czeka.Potem mastektomia drugiej piersi,i na końcu usunięcie jajników(mutacja BRCA 1, wiek 34 lata).Lekarz mówi że przy moim raku nie trzeba chemii a ja się boję czy bez chemii to tak można zostawić,radioterapii też ma nie być.Mój rak zrazikowy klasyczny:G2,receptory ponad 75% dodstanie,Her -,Ki67 5%.

Witaj,
tydzień temu w czwartek przeszłam mastektomie prostą z jednoczasową rekonstrukcją za pomocą implantu. Oznaczenie wartownika miałam z samego rana w tym dniu co operację. Operacja zaczęła sie przed 08:00 rano a jak mnie wybudzili to była godzina 11:00. Na drugi dzień już wyszłam ze szpitala. Dobrze by było jakbyś miała kogoś w szpitalu do pomocy, ja miałam problem ze wstawaniem z łóżka, musieli mi bliscy pomagać, chłopak pomógł mi sie spakować w dniu wyjścia. Drenów żadnych nie miałam. Trzeba mieć biustonosz specjalistyczny, od razu po zabiegu pielęgniarki mnie w niego ubrały, a też nie wiedziałam, że trzeba mieć i chłopak mi dowoził w ostatniej chwili. Miałam też wycinany węzeł wartowniczy.
Mój rak to naciekający NST G2, potrójnie ujemny, ki67 50% - będę miała chemie i radioterapie. Mam 25lat.
Dwa tygodnie od wyjścia ze szpitala mam do odebrania wyniki z badania histopatologicznego.
Sama też mało wiem i sie boje. Ale mimo wszystko jestem dobrej myśli..smiling smiley

Gosia1983 (offline)

Post #14

26-01-2018 - 21:38:52

Karina _92 dziekuję że napisałaś.A ten stanik to jaki ma być typowy po mastektomi z rekonstrukcją czy lepiej zapytać lekarza.Jak się czujesz?Boli bardzo po operacji?Trzymaj się,choć ja sama w rozsypce sad smiley jakie to wszystko ciężkie.Gdzie kupić taki stanik w sklepie medycznym czy dla amazonek?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-01-2018 - 21:42:07 przez Gosia1983.

Karina_92 (offline)

Post #15

26-01-2018 - 22:35:00

Gosia1983
Karina _92 dziekuję że napisałaś.A ten stanik to jaki ma być typowy po mastektomi z rekonstrukcją czy lepiej zapytać lekarza.Jak się czujesz?Boli bardzo po operacji?Trzymaj się,choć ja sama w rozsypce sad smiley jakie to wszystko ciężkie.Gdzie kupić taki stanik w sklepie medycznym czy dla amazonek?

nie dziękuj smiling smiley ja mam identyczny jak tutaj [far-med.krakow.pl] to jest Z-BRA, tylko musisz sobie dobry rozmiar dobrać, żeby nie był za duży. Dodatkowo jeszcze musze nosić taki pas [far-med.krakow.pl]
żeby implant sie nie przesuwał. Ja go nosze w dzień, na noc ściągam bo jest niewygodny i bardziej boli. Z dnia na dzień jest coraz lepiej, pierwsze dni po operacji są dosyć bolesne ale nie ma źle, da sie przeżyćsmiling smiley Polecam dobre tabletki przeciwbólowe do rozpuszczania - SOLPADEINE - bardzo szybko działają, nie ma co sie truć ketonalem smiling smiley Tym bardziej, że jest to ból w zasadzie tylko przy wykonywaniu ruchów, przy napięciu mięśni. Jeśli nie będziesz miała usuwanych węzłów chłonnych to super, bo przy wycięciu są problemy z ręką i trzeba ją rehabilitować.
A ten biustonosz kupisz w sklepie medycznym i dla amazonek chyba też. Mój chłopak stanik kupował w medycznym a ja pas kupowałam w sklepie dla amazonek więc myśle, że biustonosz też będą mieli.
Napewno zaopatrz się w rozpinaną piżamke smiling smiley

Pirat86 (offline)

Post #16

30-01-2018 - 07:53:02

Cześć, ja pojechalam na planowana podwójna mastektomie jednoczasowa. Ale lekarz zmienił zdanie, bo mówił że to dla lekarzy trudna operacja, wymaga dwóch bardzo dobrych zespołów. Czuj że nie jest w stanie mi tego zapewnić. Posłucham i nie żałuję. W szpitalu byłam sama więc po zrobieniu dwóch piersi raczej bym nie dała rady wstać.. Mięśnie bardzo bolą

marzusia (offline)

Post #17

30-01-2018 - 10:52:41

Cieszyn 

A gdzie tą operację miałaś przeprowadzoną? Bo u nas , przynajmniej na NFZ, lekarze łącznie obu piersi nie wykonują. Prywatnie można

marjolus (offline)

Post #18

30-01-2018 - 13:07:49

otwock 

ja miałam rekonstrukcje jednoczasową z expanderem. po roku mieli wyjąć tylko końcówkę przez którą wypełniano expander ale jednak usunęli cały expander i mam teraz proteze.

było to w 2013r

Pirat86 (offline)

Post #19

30-01-2018 - 21:35:37

W Łodzi w Koperniku. Robiłam z polecenia dr Huzarskiego z poradni genetycznej w Szczecinie.
Robiłam w marcu i maju 2017.

edit: scalono posty. Jeżeli nie minęło 15 minut od ostatniego napisanego postu, a chcemy coś dopisać, bądź zmienić - używamy funkcji zmień

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-01-2018 - 21:43:14 przez myszka.

1974 (offline)

Post #20

04-02-2018 - 08:35:29

Witam
43 smiling smiley
NST z towarzyszaca DCIS, G2, L1, V1, ER und PR RS 1, Her2neu:3+, Ki-67:20-30%
Koncze wlasnie chemioterapie - 4 cykle EC (Epirubicin i cos jeszcze) + 12 cykli Taxol z Hercephin (Herceptyna (trastuzumab) + Perjeta(pertuzumab) teraz mam podjac decyzje jaka operacja maja mi przeprowadzic?
Dodam ze mialam operacje piersi - wzgledy estetczne po dzieciach 4 lata temu i mam silikony. Na poczatku lekarz proponowal operacje oszczedzajaca i usuniecie wezlow chorych. Ja chce usuniecia calej piersi tzn. wyciecie calych gruczolow piersiowych a pozostawienie skory i brodawek- lekarz zgadza sie tez. Chcialam usunac nawet dwie ale lekarz nie potwierdza tego.
Proponuja mi operacje z odbudowa piersi z miesni brzucha a nie wsadzenie silikonow.
Czy jest to dobry wybor? Po operacji mam jeszcze przejsc radioterapie i 1 rok Hercephin. Na chwile obecna zmiany ktore byly wyczowalne cofnely sie calkowicie. W badaniu nie sa widoczne.
Czy miala ktoras z Was taka operacje i czy radio nie zaszkodzila. Mam nadzieje ze nic nie pomylilan
Jak ma ktos ochote cos poradzic, napisac bede wdzieczna.

marzusia (offline)

Post #21

04-02-2018 - 10:14:12

Cieszyn 

Pozostawienie skóry i brodawki jest zależne od początkowego zaawansowania choroby i umiejscowienia wówczas guza. Lekarz, mając te dane, będzie mógł ocenić czy jest to możliwe. Rekonstrukcja z płata i mięśni brzucha jest zabiegiem bardzo skomplikowanym i obciążajacym organizm. Radioterapia jest możliwa po jednoczasowej rekonstrukcji aczkolwiek, w przypadku użycia silikonowej protezy istnieje nieznaczne prawdopodobieństwo komplikacji

dziubas (offline)

Post #22

04-02-2018 - 10:59:04

Gdańsk 

Witaj 1974! serce Dodam, ze dorota79 miała rekonstrukcję z płata i mięśni brzucha i pisała o tym w wątku o rekonstrukcjach, jest bardzo zadowolona!tak Ona nie miała radio i tylko hormonoterapię.

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

1974 (offline)

Post #23

04-02-2018 - 11:13:26

Witam dziewczyny.
Dzeki za wszelkie info, wlasnie siedze dzis od rana i czytam, pisze. Powoli sie rozjasnia smiling smiley Radio bede miala na 100% ale co zobacza jak otworza tego nie wie nikt. Chociaz ja wiem swoje, bedzie czysto smiling smiley co do progu bolu, mam wysoki i o tego sie nie boje. Jedyne co wolala bym miec to zrobione dwa cycki aby nie zostawiac prawdopodobienstwa ze kiedys tam, byc moze alw lekarz mowi ze nie.
Pozdrawiam
Anita

Agnieszka.21 (offline)

Post #24

14-02-2018 - 19:52:32

Warszawa 

pisałam już w innym wątku, ale może tutaj uzyskam więcej informacji smiling smiley))
dziś zostałam zakwalifikowana do operacji oszczędzającej w CO na 28 lutego. Próbowałam pytać lekarza o różne opcje, ale z powodu stresu trochę dałam się zbyć, niewiele z tego rozumiem i mam teraz dużo wątpliwości, proszę o pomoc. buziak
Mam guzek ok 2 cm w dość małej piersi. Zastanawiam się czy nie lepiej dla mnie byłoby wyciąć całą pierś i przez to nie męczyć organizmu radioterapią? Efekt terapeutyczny podobno jest ten sam, a można zaoszczędzić sobie ewentualnych skutków ubocznych radio. Lekarz mi to odradzał, i teraz nie wiem czy dobrze zrozumiałam powód. Jeśli po operacji okaże się, że mam zajęte węzły chłonne to jakie jest postępowanie po mastektomii a jakie po operacji oszczędzającej?
Wydaje mi się, że niezależnie od rodzaju zabiegu w przypadku zajęcia wycina się wszystkie węzły?
Natomiast jeśli okażą się czyste to mastektomia kończy zabawę?
Jakie są kwalifikacje do zrobienia mastektomii z jednoczesną rekonstrukcją??
Przepraszam za mnogość pytań, ale jestem w stresie, operacja za 2 tyg a ja nie wiem, nie mam pewności czy podążam dobrą drogą.

Marz (offline)

Post #25

14-02-2018 - 20:17:52

Warszawa 

Mastektomia nie wyklucza radioterapii.

marzusia (offline)

Post #26

14-02-2018 - 20:30:29

Cieszyn 

Przy czystych węzłach ,guzie poniżej 5 cm braku nacieku na skórę po mastektomii nie będzie radioterapii A po oszczędzającej tak. Jednoczasowa rekonstrukcja to dobry pomysł

IFLO (offline)

Post #27

19-10-2018 - 09:25:21

Pruszków 

Czy idac na operacje musze miec juz gorset protetyczny?

Rak inwazyjny zrazikowy, podtyp Luminalny A, złosliwość G2, e-kadheryna 0%, oba receptory 100%, Her2 - 0%, Ki67 - <14%, wielkośc 3,9x1,8 cm, od czerwca 2018 letrozol Aromek
Wyniki histopatlogiczne
Guz pierwotny ypT/m/1c , okoliczne wezły liczba ocenianych 4, zajetych 0 - ypNO/sn/ , przerzuty odległe pMx

Agaba190 (offline)

Post #28

19-10-2018 - 09:58:41

k/Warszawy 

Nie miałam jednoczasówki, ale na logikę to tak. No i pas kompresujący.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

brydzia81 (offline)

Post #29

04-01-2019 - 14:51:55

Jelenia Góra 

jeśli u mnie jest planowana radioterapia to na jednoczasową rekonstrukcję nie ma mowy? jak długo po zakończeniu radioterapii będę mogła przejść rekonstrukcję?

Rak piersi cT4N3c Er(-) PR(-) HER-2(-) Ki-67(+)= 100%

Chemioterapia wg programu 4xddAC-12xPXL+Karbo

Darek21z (offline)

Post #30

21-09-2019 - 13:16:55

Bydgoszcz 

Witam. Żona wiek 41 lat właśnie skończyła 4 tzw czerwone i 12 białych chemii. Na pierwszym konsylium jeszcze przed rozpoczęciem chemioterapii było ustalone, że będzie miła robioną mastektomie z jednoczasową rekonstrukcją, miał zostać sutek i jej skóra. Wczoraj żona zrobiła wszelkie badania spotkała się z anestezjologiem i z lekarzem który będzie przeprowadzał operację. I teraz dał do przemyślenia czy aby na pewno chce jednoczasówkę bo jak to powiedział różnie to bywa i okaże się podczas operacji. No nie bardzo wiemy jak to wszystko rozumieć.
Czy istnieje jakieś ryzyko np nie przyjęcia się implantu ?
Zostawiają skórę i sutek ok ale skąd pewność, że jest ta część jest wolna od raka ?
Jak to ogólnie wygląda taka operacja, i czy to jest jedna operacja i koniec czy może implant bo jakimś okresie jest znowu do "wymiany" ?
Skołowani jesteśmy a w najbliższą środę konsylium i ustalenie daty operacji.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 869
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024