Rekonstrukcja jednoczasowa

Wysłane przez Amazonki.net 

dziubas (offline)

Post #1

23-09-2019 - 20:46:12

Gdańsk 

"Czy istnieje jakieś ryzyko np nie przyjęcia się implantu ?" - slyszałam o takim przypadku ale przypuszczam, tak w ogóle, żuśmieche to pojedyncze przypadki

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

klaudia 13 (offline)

Post #2

01-10-2019 - 09:35:52

Wpiszę się w ten wątek bo może ktoś byłby ciekawy o tej rekonstrukcji ,jestem trójujemna k67 po chemioterapii, teraz dwa tyg po operacji ,miałam mastektomię w Bydgoszczy z jednoczasową rekonstrukcją ,z wyników po chemioterapii wskazywało że najprawdopodobniej naświetlań już nie będzie , no dla mnie to super rozwiązanie i może dlatego zrobili mi tą jednoczasówkę ,usunęli wartownika ,mam małą bliznę pod pachą i pod piersią ,naprawdę mało widoczne .Pierś wygląda jak prawdziwa jest miekka i zachowałam swój sutek .Po operacji przez 5 dób co 8 godz dostawałam silny antybiotyk żeby obce ciało się przyjęło i implant nie został odrzucony .w czwartej dobie po podaniu antybiotyku wymiotowałam i czułam straszny ból żołądka no ale jakoś przetrwałam .Cały czas noszę gorset pooperacyjny z pasem ,najgorzej jest w nocy bo trochę ciasno w nim ,pierś jest obolała troche ,i taka obca ale myślę że jak bóle ustąpią to będzie już inaczej .Cieszę się żę mój lekarz zrobił mi rekonstrukcję tą metodą ponieważ za jednym bólem mam już wszystko zrobione.Trafiłam na lekarza który chyba znał się na rzeczy bo pierś jest idealna wielkością i jak pisałam wyzej szwy są mało widoczne ,goi się też bardzo dobrze.

IFLO (offline)

Post #3

18-10-2019 - 10:18:38

Pruszków 

Kochane mam pytanie. Jak długo trwa rekonwalescencja po wymianie ekspandera na implant?

Rak inwazyjny zrazikowy, podtyp Luminalny A, złosliwość G2, e-kadheryna 0%, oba receptory 100%, Her2 - 0%, Ki67 - <14%, wielkośc 3,9x1,8 cm, od czerwca 2018 letrozol Aromek
Wyniki histopatlogiczne
Guz pierwotny ypT/m/1c , okoliczne wezły liczba ocenianych 4, zajetych 0 - ypNO/sn/ , przerzuty odległe pMx

klaudia 13 (offline)

Post #4

21-10-2019 - 10:55:58

po jednoczasówce miesiąc i nic już nie boli

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-10-2019 - 10:59:28 przez klaudia 13.

Darek21z (offline)

Post #5

21-10-2019 - 14:10:59

Bydgoszcz 

klaudia 13
Wpiszę się w ten wątek bo może ktoś byłby ciekawy o tej rekonstrukcji ,jestem trójujemna k67 po chemioterapii, teraz dwa tyg po operacji ,miałam mastektomię w Bydgoszczy z jednoczasową rekonstrukcją ,z wyników po chemioterapii wskazywało że najprawdopodobniej naświetlań już nie będzie , no dla mnie to super rozwiązanie i może dlatego zrobili mi tą jednoczasówkę ,usunęli wartownika ,mam małą bliznę pod pachą i pod piersią ,naprawdę mało widoczne .Pierś wygląda jak prawdziwa jest miekka i zachowałam swój sutek .Po operacji przez 5 dób co 8 godz dostawałam silny antybiotyk żeby obce ciało się przyjęło i implant nie został odrzucony .w czwartej dobie po podaniu antybiotyku wymiotowałam i czułam straszny ból żołądka no ale jakoś przetrwałam .Cały czas noszę gorset pooperacyjny z pasem ,najgorzej jest w nocy bo trochę ciasno w nim ,pierś jest obolała troche ,i taka obca ale myślę że jak bóle ustąpią to będzie już inaczej .Cieszę się żę mój lekarz zrobił mi rekonstrukcję tą metodą ponieważ za jednym bólem mam już wszystko zrobione.Trafiłam na lekarza który chyba znał się na rzeczy bo pierś jest idealna wielkością i jak pisałam wyzej szwy są mało widoczne ,goi się też bardzo dobrze.

Cześć. Mam pytanie. Czy ekspander od razu po włożeniu był miękki. Żona miała operację jednoczasową 11 dni temu. Po włożeniu ekspandera miała reoperacje bo pojawił się krwiak. Ekspander od samego początku był i jest twardy jak skała bardzo boli pierś przy każdym ruchu nie można nawet spać bo na leżąco jest jeszcze gorzej. Ekspander jest mocno wyczuwalny i moim i żony zdaniem jest dużo za duży. Jakby ktoś pod skórę włożył cegłę. Może jednak został za duży wciśnięty. Żona naturalnie ma mieseczkę B. W piątek jest wizyta kontrolna i sobie porozmiawiamy z lekarzem i jeśli taki stan rzeczy będzie trwać kolejne tygodnie czy miesiące to nie wiem jak to będzie. Ból 24h na dobę i snu 3h z przerwami, przecież to można się wykończyć.

Nie wiem. może puchlizna jeszcze robi swoje. Macie jakieś pomysły.

klaudia 13 (offline)

Post #6

22-10-2019 - 21:51:46

Operacja jedmoczasowa to wlozenie implantu przy jednej operacji I na tym koniec a wlozenie ekspandera to jest operacja dwuetapowa czyli inna niz moja wiec nie odpowiem Panu

klaudia 13 (offline)

Post #7

22-10-2019 - 22:27:57

Darek21z

Cześć. Mam pytanie. Czy ekspander od razu po włożeniu był miękki. Żona miała operację jednoczasową 11 dni temu. Po włożeniu ekspandera miała reoperacje bo pojawił się krwiak. Ekspander od samego początku był i jest twardy jak skała bardzo boli pierś przy każdym ruchu nie można nawet spać bo na leżąco jest jeszcze gorzej. Ekspander jest mocno wyczuwalny i moim i żony zdaniem jest dużo za duży. Jakby ktoś pod skórę włożył cegłę. Może jednak został za duży wciśnięty. Żona naturalnie ma mieseczkę B. W piątek jest wizyta kontrolna i sobie porozmiawiamy z lekarzem i jeśli taki stan rzeczy będzie trwać kolejne tygodnie czy miesiące to nie wiem jak to będzie. Ból 24h na dobę i snu 3h z przerwami, przecież to można się wykończyć.

Nie wiem. może puchlizna jeszcze robi swoje. Macie jakieś pomysły.
Implant w piersi przez jakies 2,5 tyg czulam twardy tak jak by to nie moja piers ale to bylo ,bo teraz po miesiacu jest miekka taka moja ,bolalo mnie jakies 3 tyg przy ruchach,trzeba spac na plecach zrobiona piers moze sie wydawac wieksza bo jest jedrniejsza ,mysle ze gdyby implant byl za duzy to chyba szfy by pekly ,a jesli by sie nie przyj.to kolor piersi bylby niepokojacy

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-10-2019 - 22:34:41 przez klaudia 13.

Dosia (offline)

Post #8

23-10-2019 - 08:41:37

Po 11 dniach nie powinno tak mocno boleć. Ucisk na klatkę po jakimś czasie ustępuje chociaż przy głębokim wdechu pozostaje to uczucie.
Jeśli żona gorączkuje to może być stan zapalny...
Tylko chirurg może stwierdzić. Ekspander jest zawsze twardy bo wypełniony roztworem soli fizjolog.
Jak się ułoży to mniej dokucza. Podobno dopiero po wymianie na implant jest lepiej. Nie wiem z autopsji bo jeszcze mam ekspandery.
Pozdrawiam.

Kasia4766 (offline)

Post #9

19-12-2019 - 14:17:56

hej..Jestem po rekonstrukcji jednoczasowej z implantem, wszystko jest super, chciałam zapytać czy macie normalne czucie w operowanej piersi?? Operację miałam w październiku, 2 miesiące temu, mam zachowaną brodawkę i otoczkę, ale z tym czuciem tak nie do końca jest ok. Nie dopytałam lekarza, może tak po prostu ma być. Jeśli któraś z Was ma jakieś uwagi, spostrzeżenia będę wdzięczna :-)

klaudia 13 (offline)

Post #10

10-01-2020 - 11:16:42

Kasia4766
hej..Jestem po rekonstrukcji jednoczasowej z implantem, wszystko jest super, chciałam zapytać czy macie normalne czucie w operowanej piersi?? Operację miałam w październiku, 2 miesiące temu, mam zachowaną brodawkę i otoczkę, ale z tym czuciem tak nie do końca jest ok. Nie dopytałam lekarza, może tak po prostu ma być. Jeśli któraś z Was ma jakieś uwagi, spostrzeżenia będę wdzięczna :-)
ja tez mam tak zrobioną pierś ,tam jest taka siatka jak ona się wchłonie to pierś bedzie miała czucie, jestem 4 mc po operacji i delikatnie się wchłonęła wiec juz zaczynam czuć pierś

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-01-2020 - 11:19:25 przez klaudia 13.

Kama78 (offline)

Post #11

15-07-2020 - 15:09:13

Gdynia 

Muszę, bo się uduszę... Dzisiaj zostałam zakwalifikowana do mastektomii z jednoczasową rekonstrukcją. Operacja 3 września. Baaardzo się cieszę rotfl

Rak typu NST G2 ER ++w 70% PR ++ w 60% Ki67- 40% HER2- E-Catherin + mutacja BRCA1. Za mną 4 AC +2 PXL+3 DCX przed operacją. Mastektomia z rekonstrukcją. Lametta. Radioterapia. styczeń 2021- profilaktyczne usuniecie jajników, kwiecień 2021- profilaktyczna mastektomia lewej piersi

Monia1973 (offline)

Post #12

04-08-2020 - 10:54:09

Nowa Dęba 

Witam
jestem dwa lata po jednoczasówce, piers jest sliczna wizualnie i w dotyku ale czucia w niej nie mam. Teraz czekam na decyzje lekarza genetyka aby zrobić profilaktyke na drugiej piersi ( nie jestem obciążona genetycznie)Pozdrawiam

Kama78 (offline)

Post #13

06-08-2020 - 14:28:06

Gdynia 

Monia, jaka metodą była przeprowadzona rekonstrukcja u Ciebie?

Rak typu NST G2 ER ++w 70% PR ++ w 60% Ki67- 40% HER2- E-Catherin + mutacja BRCA1. Za mną 4 AC +2 PXL+3 DCX przed operacją. Mastektomia z rekonstrukcją. Lametta. Radioterapia. styczeń 2021- profilaktyczne usuniecie jajników, kwiecień 2021- profilaktyczna mastektomia lewej piersi

IFLO (offline)

Post #14

01-09-2020 - 11:19:09

Pruszków 

Witam, mam implant od 8 miesięcy, po operacji dwuetapowej i nadal nie mam czucia w piersi. Nie przeszkadza mi to wogóle, ponieważ mam mieć odtwarzaną brodawkę i otoczkę, wiec im mniej czuje tym mniej będzie bolało po zabiegach.
Pozdrawiam
Iwona

Rak inwazyjny zrazikowy, podtyp Luminalny A, złosliwość G2, e-kadheryna 0%, oba receptory 100%, Her2 - 0%, Ki67 - <14%, wielkośc 3,9x1,8 cm, od czerwca 2018 letrozol Aromek
Wyniki histopatlogiczne
Guz pierwotny ypT/m/1c , okoliczne wezły liczba ocenianych 4, zajetych 0 - ypNO/sn/ , przerzuty odległe pMx

Kama78 (offline)

Post #15

01-09-2020 - 14:16:15

Gdynia 

Jutro stawiam się do szpitala, w czwartek mastektomia z rekonstrukcją. Bardzo jestem ciekawa nowego cyca przewraca_oczy

etruzilka (offline)

Post #16

01-09-2020 - 14:31:41

Olsztyn 

Ja nie zdecydowałam się na rekonstrukcję ale widziałam u koleżanki - jak prawdziwy.
Powodzenia uśmiech

Bombina76 (offline)

Post #17

05-09-2020 - 17:55:43

Środa Śląska 

Dziewczynki jak Wam się goił szew? na początku taki czerwono-brązowy strup ale teraz na jego brzegach pojawiła się ropa? minimalnie ale jest.

NST, G2, T1b, Mastektomia z wartownikami, implant 08.2020 /odrzucenie implantu sad smiley
tamoksyfen + reseligo

Kama78 (offline)

Post #18

18-09-2020 - 11:30:48

Gdynia 

Bombina76
Dziewczynki jak Wam się goił szew? na początku taki czerwono-brązowy strup ale teraz na jego brzegach pojawiła się ropa? minimalnie ale jest.

U mnie nie ma ropy. A co na to Twój chirurg?
A w ogóle to jak się czujesz po rekonstrukcji? Jaką metodą miałaś wykonywaną operację?

Bombina76 (offline)

Post #19

18-09-2020 - 13:33:27

Środa Śląska 

Kama78, chirurg nakrzyczał że późno przyszłam nie powinno być ropy. Odciągnął 4 strzykawy chłonki, a ty masz dreny dalej? Wyszłaś już do domku?

Teraz czuję się dobrze ( minęło 3 tygodnie), w dzień nie boli, boli czasem, pobolewa, boli bardziej w nocy sad smiley
Bardzo pomaga mi ten pas, może ze względu że ta chłonka mi się zgromadziła. Jak zrobiłam obiad + odkurzanie+ mycie podłogi, to cycek spuchł że hej.....! więc już nie pracuję- tylko obiad.

Jak się czujesz?

NST, G2, T1b, Mastektomia z wartownikami, implant 08.2020 /odrzucenie implantu sad smiley
tamoksyfen + reseligo

Kama78 (offline)

Post #20

20-09-2020 - 12:32:32

Gdynia 

Bombina,
jestem 2,5 tyg po opearcji. Do domu wyszłam po 4 dniach po oeracji z jednym drenem spod pachy.Dren chirurg mi usunął w ostatnią środę czyli 2 tyg. po operacji. Na razie chodzę do niego 2 razy w tygodniu na kontrolę. Pierś jest opuchnięta i w siniakach, które mam smarować lotionem1000. Ale generalnie wszystko wygląda całkiem nieźle moim zdaniem. Ból jakiś tam jest, ale nie biorę żadnych środków przeciwbolowych juz od drugiego dnia po operacji. Z każdym dniem czuję się coraz lepiej. Natępną wizytę mam w najbliższą środę. Czuję,że coś tam mi się zbiera...
Kochana,nie przesadzaj z pracami domowymi. W szpitalu rehabilitantka powiedziała, ze zadnego odkurzania, mopowania,dzwigania itd. Prasowanie tylko 10 min... Chirurg mówił, ze mam żyć normalnie. Ale jednak póki co normalnie się nie da...duży uśmiech

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-09-2020 - 12:34:27 przez Kama78.

Bombina76 (offline)

Post #21

22-09-2020 - 10:57:02

Środa Śląska 

Hej,

moje szwy to już jeden wielki strup smiling smiley, pierś się zmniejszyła chociaz po każdej pracy, nawet małej : obiad, zakupy noszone druga ręką- czuję jak mi tak puchnie i skóra się opina.....dzisiaj po pchaniu wózka w markecie, kiedy głownie pracowała zdrowa ręka. hm, mam nadzieję że będę bardziej sprawna.

A ty jak się czujesz? Zadowolona jesteś z gojenia i z efektu?

Kama czytam że miałyśmy podobnego lokatora, czy wiesz z czym się wiąże ta cahedryna?Tez mam dodatni ten receptor. BRCA- czekam.

tamoksyfen + reseligo

Kama78 (offline)

Post #22

22-09-2020 - 14:44:07

Gdynia 

Czuję się dobrze, chociaż aktualnie pierś jest bardzo napięta. Jutro idę do chirurga i mam nadzieję, ze ściagnie mi co trzeba i będzie dobrze. Ogólnie jestem bardzo zadowolona z efektu. Z gojeniem nie ma żadnego problemu. Doktor powiedział, ze to wszystko osiągnie ostateczny kształt za około 4 miesiące.
Wczoraj mialam konsylium z wynikiem pooperacyjnym i zaproponowali mi radioterapię. Te lekarki były jakieś tak smutne,ze nie miałam ochoty za dużo pytać.
Ostatecznie nawet nie wiem, ile będzie tych naświetlań... pewnie radioterapeta wszystko mi wyjasni. Ale to za około 3 tygodnie. Moze chirurg cos więcej powie, chociaż to nie jego działka...
Nie wiem o co chodzi z tym e-catherin. Sprawdzałam kiedys w necie, ale niewiele zrozumiałam niedowiarek

Bombina76 (offline)

Post #23

23-09-2020 - 07:49:27

Środa Śląska 

hej, hej,

trzeba zapytać Tomasza smiling smiley, zapytam,

ja jutro mam wizytę u radioterapeuty i dowiem się coś więcej, choć podejrzewam radio ze względu na margines 1,5 mm, jakie masz marginesy?

Dzisiaj jadę do chirurga już nie mojego bo na szybko bo zaczęło coś cieknąć i napięta pierś na maxa, masakra, za często podobno nie wolno ściągać bo można zakazić czy uszkodzić implanta, za rzadko to się wykończę z bólu.

tamoksyfen + reseligo

Kama78 (offline)

Post #24

23-09-2020 - 10:45:09

Gdynia 

Bombina, trzymam kciuki... ja też czuję straszne napiecie w cycu- odliczam minuty do wizyty o 13,30 przewraca_oczy

Moje marginesy pooperacyjne od ogniska (niestety dziad nie został kompletnie wybity)- powięziowy 0,5 cm przedni 0,9 cm górny 4,5 cm, dolny 6,5 cm boczny 4,5 cm, przyśrodkowy 9 cm. Wszystkie marginesy i brodawka wolne od nowotworu, więc tu akurat wszystko ok.
Znaleziono 10 węzłow z czego jeden zajęty (to juz wiedziałam od samej diagnozy) i dlatego to radio podobno...

Gdzie się leczysz?

Bombina76 (offline)

Post #25

25-09-2020 - 04:20:12

Środa Śląska 

Cześć Kama i jak po wizycie?

Ja miałam raz robiona punkcje i wielka ulga ale nie powinno się za często robić, bardzo pomaga mi pas, po nocy jak pasa nie mam tylko gorset - pierś obrzmiała napięta, bolesma jak scisnę i ponoszę pas jest o niebo lepiej, chociaż srednio to wygląda pod bluzkami, zresztą teraz czas swetrów

teraz okazało się że płyn jest ale mało, szew się nie rozpuścił więc dr go wyjęła, i zrobił mi się przykurcz pod pacha.....wpierw kazali uważać nie jeździć autem i nie ćwiczyć no to teraz mam ćwiczyć i masować.

tamoksyfen + reseligo

Kama78 (offline)

Post #26

25-09-2020 - 14:09:28

Gdynia 

Kobieto, czemu Ty nie spisz o 4,20????? oczko

Wizyta ok, trochę mi doktor sciagnął, ale z drugiej strony piersi bliżej klatki, bo tam miałam krwiak po operacji, którego na szczęscie dało się opanować i nie musieli mi brac na stól drugi raz (chociaz było blisko, przetrzymali mnie troche bez jedzenia po operacji). Natomiast pod pachą, tam, gdzie mi najbardziej przeszkadza, doktor nic nie ruszał i mowił, ze tak niestety może być i potrzeba czasu. Na usg nic tam nie ma.
Pas miałam nosić 2 tygodnie po operacji i tak nosiłam, teraz oczywiście noszę gorset nonstop. Czuję ucisk i najlepiej bym go wywaliła w cholerę, ale wiadomo...
Auto prowadzilam dzień po wyjsciu ze szpitala, lekarz powiedział, ze mogę. On w ogole sam od siebie za wiele nie mówi, ale jak go o coś zapytam, to udziela bardzo wyczerpujących odpowiedzi. Nastepna wizyta 2 października.
Poczytałam sobie trochę i poogladalam filmiki na yt, na temat masazu limfatycznego i masowania piersi po operacji.
Na fb na grupie jest post rehabilitantki, która uważa, ze wazne jest masowanie piersi po rekonstrukcji. Jezeli masz messangera albo whats up'a- to moge Tobie przesłać info.
W kazdym razie wzielam się trochę do roboty, wymasowalam, pocwiczyłam (muszę usprawnić rekę do radioterapii) i pod pachą jest jakby lepiej. Zapisałam się na wizytę do lekarza rehabilitacji, mam nadzieję, ze trafię na rozgarnietego smiling smiley

Bombina76 (offline)

Post #27

26-09-2020 - 04:10:11

Środa Śląska 

cześć Kama,

no jak tam mam z tym spaniem...o 21 albo o 20 śpię jak zabita, ale rano jest cudownie, w lecie to już o 3 ptaszki śpiewają, mogłabym być piekarzem albo rozwozić gazety od 2 w nocy....

Leczę się we Wrocławiu, a w Gdyni mieszka moja siostra, smiling smiley

BRCA1 na razie ujemne + jakieś jeszcze geny check itp. Teraz krew poszła na drugie badanie - mniej rzadkie geny (obciążenia rodzinne).

Bardzo chcę filmik z masażem piersi - mi nabiera pierś od strony pachy. Mam whatsupa: 504 109 819

buziaczki

tamoksyfen + reseligo

Kama78 (offline)

Post #28

26-09-2020 - 15:25:05

Gdynia 

No Kochana, to jak odwiedzisz siostrę to koniecznie musimy wyprowadzić nasze nowe cycki na wspólny spacer duży uśmiech

chocolate1976 (offline)

Post #29

24-11-2020 - 21:44:05

Bytom 

Witam, mam pytanie dot. mastektomii podskórnej z rekonstrukcją. Czy bardzo i długo boli. Jak wygląda pierś, czy jest podobna do tej drugiej? Czy tam od rqzu jest implant, czy to jest operacja dwuetapowa?Jak długo trwa gojenie i czy trzeba kupić pas albo gorset pooperacyjny?

Bombina76 (offline)

Post #30

25-11-2020 - 06:19:21

Środa Śląska 

hej, operacja jednoetapowa, trzeba kupić gorset po rekonstrukcji. Ja mam 2 - na zmianę prania, pas nie trzeba ale mi bardzo pomógł.

Pierś wygląda ok, a z gojeniem to kwestia indywidualna u jednych jak na psie u innych długo. U mnie goi się długo- nabiera pierś limfę ciągle ( grrr musiałam zakupić specjalny gorset uciskowy na obrzęki właśnie czekam na paczkę smiling smiley)

boli chyba bardziej z wyciętych węzłów a nie z samego implantu

tamoksyfen + reseligo
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 622
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024