Rekonstrukcja jednoczasowa
Wysłane przez Amazonki.net
raczki (offline) |
Post #1 06-05-2021 - 11:10:09 |
Warszawa |
Cześć,
czy znacie szpital/lekarza w Warszawie, który dokonuję masektomię z jednoczesną rekonstrukcją ? Aktualnie mama leczy się na Madalińskiego. Teraz jesteśmy w trakcie chemii,ponieważ jest przerzut do węzłów chłonnych (czy to dyskwalifikuję do jednoczesnej rekonstrukcji? ) Jest jeszcze jedna przeszkoda- mama miała już jedną operacje zmniejszającą biust więc ma pionową bliznę od brodawki w dół. Lekarze nic nie chcą tak naprawdę powiedzieć jakie są możliwości ![]() G2,ER 100%,PR<1%,HER2 -,Ki67 <14% z przerzutem do węzłów chłonnych. Przedoperacyjny chemia 4x AC co 2 tyg , 12x paklitaksel. Operacja z zachowaniem skóry + ekspander. Wycięte wszystkie węzły chłonne |
Kama78 (offline) |
Post #2 25-05-2021 - 13:31:40 |
Gdynia |
Raczku, w Waszawie jest polecany dr Grous. Przerzut do węzła ani planowana radioterapia nie jest przeciwskazaniem do jednoczesnej rekonstrukcji. czesto spotyka się, ze Ci lekarze, którzy nie wykonują jednaczosówek po prostu je odradzają. szukajcie takiego, ktory się podejmie. Powodzenia
Rak typu NST G2 ER ++w 70% PR ++ w 60% Ki67- 40% HER2- E-Catherin + mutacja BRCA1. Za mną 4 AC +2 PXL+3 DCX przed operacją. Mastektomia z rekonstrukcją. Lametta. Radioterapia. styczeń 2021- profilaktyczne usuniecie jajników, kwiecień 2021- profilaktyczna mastektomia lewej piersi |
Kamila111 (offline) |
Post #3 11-07-2021 - 17:21:02 |
|
Chciałabym zapytać odnośnie jednoczasowych rekonstrukcji piersi - jaka jest różnica,ale w praktyce między rekonstrukcja pod mięsień a technika prepektorakna (przepraszam,jeśli nieprecyzyjnie się wyrażam,ale mam nadzieję,że wiadomo o co chodzi).Jedna metoda jest refundowana w ramach NFZ a druga nie.Czy ta metoda rekonstrukcji pod mięsień sprawia,że pierś ma mniej naturalny wygląd,bardziej różni się od drugiej (swojej),czy jest mniejsza np itd?Czy są też jakieś inne dolegliwości tzn mniejsza ruchomość ręki albo całej obręczy barkowej?Czy np przy jednej metodzie rekonstrukcji ręka i obręcz barkowa są bardziej sprawne,a po drugiej mniej? Chciałabym zapytać w praktyce,jak to wygląda,bo w teorii trochę poczytałam.
Ja najprawdopodobniej nie będę miała zostawionej brodawki,czy w związku z tym też będę zakwalifikowana do operacji jednoczasowej?Tak mi powiedziała lekarka,ale wiem też że są rekonstrukcje dwuetapowe czyli z użyciem ekspandera.Mam póki co szczątkowe informacje o swojej rekonstrukcji,dlatego podpytuje tutaj. Chciałam też zapytać czy przy rekonstrukcjach już obojętnie jakich ręka i bark wraca do pełnej sprawności? |
nordkap (offline) |
Post #4 12-07-2021 - 14:55:07 |
okolice Konina |
W zeszłym roku miałam mastektomię z jednoczesnym umieszczeniem implantu silikonowego podskórnie. Mam 36 lat i piersi no nie oszukujmy się dopadła je lekka grawitacja
![]() Na wizycie pomiarowej uzgodniłam wielkość i kształt implantu. Jak ktoś ma jędrne piersi to wybierze okrągłe implanty, są też owalne, szersze, węższe, bo wiadomo każda z nas ma inny kształt piersi. Bardzo wnikliwie trzeba przemyśleć wielkość i kształt implantu - jak przytyjesz/schudniesz to jedna będzie większa a druga mniejsza. No i ciekawi mnie kwestia czy nfz na starość wymieni mi implant na bardziej obwisły żeby za 15 lat piersi były na tym samym poziomie i tej samej wielkości ![]() Co do ruchomości ręki to każda z nas inaczej znosi i odczuwa powrót do sprawności. To jest zależne od wieku, kondycji, poziomu sprawności przed zabiegiem. Na pewno ćwiczenia bardzo pomagają powrócić do sprawności sprzed operacji. Leżałam z dziewczyną, która w ogóle totalnie nic nie odczuła w zmianie ruchowości, mi zajęło to chyba miesiąc a wiadomo starszym paniom dłużej. Ćwiczenia to podstawa najlepiej na rehabilitacji, bo tam rehabilitant od razu skoryguje, podpowie co i jak ćwiczyć żeby wrócić do sprawności. Brodawkę można wytatuować musisz wygooglać. Rak przewodowy in situ pTis, pN0 (0/14 węzłów) ER 100%, PR 90%, HER2 negatywny (1+), Ki67 10%, e-cadheryna + 05.2020 operacja oszczędzająca, 06.2020 mastektomia + implant podskórny |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
335
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022