Rekonstrukcja jednoczasowa
Kajka (offline) |
Post #2 13-01-2013 - 09:10:35 |
Katowice |
Witajcie, dzięki za reakcję w mojej sprawie. Na wypisie mam napisane - pacjentka kwalifikuje się do jednoczasowej rekonstrukcji TRAM versus DIEP. Chirurg powiedział, że będę mieć pobieraną tkankę z podbrzusza. Teraz zaczynam się zastanawiać czy dobrze go zrozumiałam, dlatego zaraz jak bede miec wizyte na oknologii to porozmawiam ze swoim lekarzem. Nurtuje mnie to. Niestety podczas konsultacji u chirurga nagle doznałam sklerozy i o wielu rzeczach nie zapytałam. Tak to bywa podczas stresu Pozdrawiam WAs.
|
b_angel (offline) |
Post #3 13-01-2013 - 11:09:03 |
radom |
Kajka
w tym wątku masz opisane metod rekonstrukcji: [archiwum2.amazonki.net] Jest opis operacji , jak wygląda rehabilitacja po operacji, itp. Lekarz proponując CI taką metodę powinien wszystko dokładnie opisać ponieważ, jest dosyć skomplikowana procedura, rozległa operacja i długa rekonwalescencja. Zaletą tej metody jest to , że pierś jest całkowicie naturalna bez silikonów czy soli fizjiologicznej. . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
b_angel (offline) |
Post #5 13-01-2013 - 14:41:29 |
radom |
a to nie wiem dlaczego
bo ja teraz kliknęłam i wyskoczył mi ten wątek//musi być jakiś błąd proponuję drogę na piechotę na górze/na różowym pasku masz Archiwum Forum2 - klikasz - powinna wyskoczyć główna strona starego forum jedziesz myszką w dół i masz dział Rekonstrukcja - klikasz - i na górze masz przypięty wątek - Rekonstrukcja piersi Metody, rehabilitacja przed i po operacji- to własnie ten wątek . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
Halinka (offline) |
Post #6 13-01-2013 - 16:24:14 |
|
No - niekoniecznie. Bez silikonów to wtedy, jeśli trzeba odtworzyć pierś malutką. Jeśli większą to silikon + własna tkanka (ja tak mam, tylko z pleców, ale lekarz pytał skąd chcę mieć pobierany płat). |
Halinka (offline) |
Post #10 28-01-2013 - 16:28:22 |
|
Jeśli myślisz o ćwiczeniach takich po mastektomii, to po jednoczasówce zaczęłam je robić już w szpitalu, na drugą dobę po operacji, tylko żeby się ekspander/implant do góry nie przesuwał, to kazano mi najpierw ręce podnosić z wyczuciem najwyżej do 90-130 stopni.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-01-2013 - 16:28:42 przez Halinka. |
kasia81 (offline) |
Post #11 03-02-2013 - 13:09:06 |
|
Witam,
mam na imię Kasia, mam 31lat. Zdiagnozowano u mnie raka obu piersi. Niestety obie są do mastektomii. Dowiedziałam się od lekarza, że możliwa jest jednoczasowa rekonstrukcja piersi. W związku z tym, mam pytanie, czy moglibyście mi doradzić, polecić gdzie ewentualnie przeprowadza się takie zabiegi w Polsce. jak to wszystko wygląda i czy może któraś z Was była w podobnej sytuacji ? |
mituraewa (offline) |
Post #13 03-02-2013 - 13:43:33 |
Gdańsk |
Zgłaszm się jako ta, która była w identycznej sytuacji
Obie piersi miałam do " wywalenia" i po konsultacjach uznano, że jest mozliwość zrobienia jednoczasówki. Robił mi Dr Skokowski w Gdańsku. I tak oto Mam dwa sylikonki Dwóch piersi ( bynajmniej mi) nie chcieli zrobić na raz, musiałam odczekać 6 tygodni coby zrobić drugą. Miałam tez docinke " brodawki", ale tę też już Dr mi zrekonstruował. Metoda o tyle dobra, że nie ma traumy spowodowanej " brakiem" piersi no i jest to jedno " dziabanie" |
kasia81 (offline) |
Post #14 03-02-2013 - 17:40:16 |
|
Mieszkam koło Zgorzelca 15km woj.dolnośląskie. Właśnie w Zgorzelcu miałam biopsje. Mam za sobą pierwszą chemię, którą biorę w Szklarskiej Porębie i tam własnie pani doktor Pietrowska powiedziała mi, że już powoli mogę szukać sobie kliniki w której wykonuje się własnie jednoczasówki bo taką opcję najbardziej bym chciała. Zasnąć ze swoimi a obudzić się ze sztucznymi. jestem własnie na etapie poszukiwania takiej kliniki.
|
izka206 (offline) |
Post #16 09-03-2013 - 18:09:22 |
|
Witam Was , ja również szykuję się do mastektomii i nie ukrywam szukam ośrodków, gdzie mogliby zrobić jednocześnie rekonstrukcję, w Poznaniu powiedzieli mi, że nie ma u nich takiej możliwości u mnie, także proszę Was o pomoc, obojętnie gdzie byle dobrze, czy są w Polsce prywatne kliniki, gdzie termin byłby krótszy, szukam pomocy wszędzie, od mojego gina dostałam namiary na klinikę w Niemczech do dr.Budnera - Polaka, który od 20 lat zajmuje się tylko piersiami i jest szefem kliniki nowotworów piersi, czy ktoś słyszał o Nim? Lekarze mówią, że w lepsze ręce nie mogę trafić - tylko wiadomo wszystko rozchodzi się teraz o pieniądze, gdyż jest to prywatna klinika w Niemczech, już sama nie wiem co mam robić
|
Pat (offline) |
Post #17 09-03-2013 - 18:51:11 |
|
Jeżeli chodzi o Twój rejon, nie umiem doradzić, ale w gdańskim uniwersytecie medycznym na pewno są robione jednoczasówki np przez doktora Skokowskiego.
Na Twoim miejscu skupiłabym się przede wszystkim czy w Twoim wypadku jednoczasówka jest wskazana (ja nie umiem tego ocenić) i jeżeli kilku lekarzy orzeknie że jest nie możliwa, to nie robiłabym "na siłę", bo gra toczy się o Twoje zdrowie/życie. Ja też miałam mieć jednoczasówkę w Gdańsku, ale po dokładniejszych badaniach i po kominku onkologicznym (konsultacje wielu lekarzy jednocześnie w gdańskim um) okazało się, że nie mogę i pokornie się temu podporządkowałam. Najważniejsze jest wyleczyć się, a rekonstrukcję można zrobić później. Dodam, że miałam wtedy 29 lat i właśnie mija 5 lat od tych wydarzeń. ŻYCIE JEST PIĘKNE I BIEGA NA MALUTKICH NÓŻKACH:-) ...DLATEGO MUSZĘ ŻYĆ... |
izka206 (offline) |
Post #22 03-04-2013 - 13:14:48 |
|
Witam Was , dołączam do Was, jednoczasówka 2 tygodnie temu, wszystko ładnie i pięknie, jedynie mały problem z martwicą brodawki i skóry wokół brodawki na godz. 14-18 jak to określił doktor (musiał mocno podciąć brodawkę). Na tą chwilę próbuje mi to ratować przykładając plastry z jakimś balsamem peruwiańskim? Ale mówi, że to pikuś, w razie czego przy znieczuleniu miejscowym usunie. Dla mnie też to jest pikuś w nawiązaniu do ostatniego miesiąca (diagnoza + operacja + nerwy). Miałyście może taki problem z brodawką i próbowałyście jakiś sprawdzonych innych specyfików, pozdrawiam
|
Halinka (offline) |
Post #23 03-04-2013 - 15:45:56 |
|
Nie miałam żadnych problemów z martwicą, ale podpowiem, że mnie kazano na brodawkę (i po jednoczasówce, i po rekonstrukcji drugiej) przykładać Lotion 1000 - serio - dla poprawy krążenia.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-04-2013 - 15:46:23 przez Halinka. |
Kajka (offline) |
Post #24 03-04-2013 - 17:31:26 |
Katowice |
Co lekarz to inna metoda i podpowiedzi. Ja jestem po jednoczasówce z płata DIEP, którą miałam w połowie lutego. Również miałam martwicę przy brodawce, ale jak się później okazało, była powierzchowna, więc wszystko ładnie zeszło. Co w przypadku głębszego problemu? Nie wiem. Najlepiej słuchać swojego lekarza. Ja niczym nie smarowałam, tylko czyściłam bliznę żeby pozbyć się tzw. nieczystości czy strupków. Pierś mi się zmienia, mięknie, aczkolwiek najtwardsza jest w okolicach pachy, ręki. Ponoć czym dalej od połączenia naczyń krwionośnych tym ukrwienie gorsze, dlatego mój lekarz powiedział żebym masowała pierś. Też tak robię. Po zdjęciu szwów super pielęgniarka wytłumaczyła mi co mam dalej robić. Najpierw natłuszczać bliznę linomaq, a dopiero po ok. 2 tygodniach można smarować cięcie żelem na blizny. Oczywiście już wygojoną. Smaruję contratubex. Ponoć jest to najlepszy żel. Odpowiednik to cepam (chyba tak sie pisze), ale on ponoć jest trochę słabszy w swoim działaniu. Nadal przemywam bliznę mydłem szarym, smaruję i masuję. Chirurg powiedział, że powinnam częściej chodzić bez stanika, a jak większość z nas, zostałam więźniem stanika po rekonstrukcji. Jest przyjemny, ale na dłuższą metę te szerokie ramiączka mogą doprowadzać do szału, kiedy wychodzą spod bluzki. W domu jeszcze to ujdzie, ale wśród ludzi. Oczywiście to pikuś. Dowiedziałam się, że już mogę nosić stanik z fiszbiną i nie obchodzić się z piersią jak z jajkiem ponieważ już na tym etapie nic jej się nie może stać. Tak też czynię. Czas na regenerację piersi to pól roku. Wtedy pierś powinna nabrać finalnego wyglądu. Dziewczyny, pytajcie, z chęcią odpowiem, jak będę w stanie. Pozdrawiam Was.
|
kuna13 (offline) |
Post #25 30-05-2013 - 22:27:07 |
|
Witajcie, ja jestem po obustronnej podskórnej mastektomii z jednoczasowka, operowana byłam we Wrocławiu na ul.Kamieńskiego, dr Zbigniew Obuszko, przez 3 mies musiałam nosić gorset, miedzy jedna a drugą operacją była przerwa 5 tygodni, w tej chwili minęło pol roku od ostatniej
|
wojowniczka (offline) |
Post #26 18-10-2013 - 14:00:24 |
|
Metoda chyba dogodna dla pecjentki, skoro nie musi przechodzić drugiej operacji i przede wszystkim doświadcza chyba mniejszy szok, budząc się i widząc od razu rekonstrukcję a nie brak piersi.
|
dana23 (offline) |
Post #30 12-01-2014 - 21:19:52 |
Gdańsk, Saarbruecken |
Melduje się po operacji,jednoczasowka obustronna. Bol okropny w pierwszej dobie,teraz juz z górki, ale jeszcze parę dni będę w szpitalu. Lewa piers bardziej opuchnieta,ale jak dotykam,to mam uczucie martwej skory,jak po znieczuleniu. Czy to minie? W sumie piersi mialam male i takie zostały. Specjalny stanik mam nosić 3 miesiące.
|