Rekonstrukcja jednoczasowa
Agus2411 (offline) |
Post #1 30-04-2014 - 19:45:16 |
|
Dexterka a napisz prosze jak po tej operacji wygladaja piersi? ?? Czy sa powiedzmy naturalne? ?? Mnie lekarze chca wlozyc implanty anatomiczne ok.260 ml.jestem dosyć drobną osobą, ale boję się efektu po. Czy będę miała jakis problem z tymi nowymi piersiami. ...
|
dana23 (offline) |
Post #2 30-04-2014 - 20:20:09 |
Gdańsk, Saarbruecken |
Agus,ja podobną operację miałam w Niemczech. Musiałam nosić specjalny stanik,na który miałam receptę i nosiłam go 3 miesiące w dzień i w nocy. Piersi są wielkością podobne do naturalnych (też mam małe),tylko bardziej sztywne i bardziej uniesione. Generalnie jestem zadowolona,bo nie byłym ani przez chwilę bez piersi i to na pewno robi dobrze na psychikę. Skóra na piersiach jest jeszcze trochę bez czucia,ale powoli i to się poprawia. Właściwie nie mam z "nowymi" piersiami żadnych problemów i Ty bądź dobrej myśli!
![]() |
gosiaw (offline) |
Post #3 30-04-2014 - 20:44:10 |
Biłgoraj |
Agus2411 ja jestem pacjentką doc Stanisławka. Jesteś w najlepszych rękach !!!
O nic się nie martw ![]() W 2012 w kwietniu przeszłam mastektomię piersi lewej, a teraz jestem już po rekonstrukcji i profilaktycznym usunięciu piersi prawej z jednoczesnym wszczepieniem protezy. ![]() Oczywiście wszystkie zabiegi robił profesor, to wspaniały człowiek i znakomity specjalista. Pozdrawiam |
Agus2411 (offline) |
Post #4 30-04-2014 - 20:54:47 |
|
Jejku dziewczyny dziękuje bardzo za odpowiedzi.Szczerze mówiąc jestem przerażona, ale podjęłam juz taka a nie inna decyzje i napewno sie nie wycofam.A obawy ma pewnie każdy i jest to normalne. Jestem dosyć młoda osoba, mam 32 lata. Mam juz dwójkę dzieci i szczerze nie była to łatwa decyzja. Moja mama zmarła 5 lat temu na raka jajnika, 10 lat sie męczyła z tym dziadostwem dlatego chce oszczędzić sobie i rodzinie tych "atrakcji". Dlatego zacznę od piersi. Gdyby nie było możliwości rekonstrukcji to nie wiem czy bym sie zdecydowała. Mam nadzieje, ze piersi bedą w miarę normalne. Oczywiście dr od razu mi powiedział,ze bedą dwa rozmiary większe niż mam bo musi czymś wypełnić rozciągniętą skore,wiec wydaje mi sie,ze bedzie C i bedą na swoim miejscu. Powiedział,ze mięsień zostaje,pokazał mi zdjęcia pacjentek, pokazał jak bedzie przebiegać blizna, pokazał implanty wymierzył itd.ogolnie powiedzil sam żebym sie nie martwiła bo oni dobrze to robią
![]() ![]() ![]() |
Al_la (offline) |
Post #5 01-05-2014 - 10:47:22 |
k/Warszawy |
Agus, o bieliźnie poczytaj tutaj [amazonki.net] ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-05-2014 - 10:47:49 przez Al_la. |
dexterka (offline) |
Post #6 01-05-2014 - 14:23:23 |
|
Aguś, piersi po operacji wyglądają fantastycznie
![]() ![]() ![]() ![]() Z chwilą gdy decydujesz się stawić czoło problemom, przekonujesz się, że możesz więcej, niż ci się zdawało. - Paulo Coelho |
Halinka (offline) |
Post #7 01-05-2014 - 15:55:30 |
|
Polecam też poczytać cały ten wątek /amazonki.net/ - wiele praktycznych, przydatnych informacji ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-05-2014 - 15:56:12 przez Halinka. |
Agus2411 (offline) |
Post #15 18-05-2014 - 10:22:25 |
|
Hej dziewczyny
Jestem juz w domu. Faktycznie juz mniej boli, póki co mam małe problemy z myciem sie na gorze, ale myśle, ze z każdym kolejnym dniem bedzie coraz lepiej. Chodzę w stanika i pasie nie jest to zawygodne,ale cóż. Mam pytanie czy smarowalyscie czymś blizny zaraz po operacji???ja póki co psiaka skinseptem i przykładam guzik i nic więcej nie trzeba ...napiszcie prosze jak to pielęgnować... |
KasiaHalina (offline) |
Post #20 09-10-2014 - 19:13:26 |
Będzin |
Dziewczyny, jesteśmy po konsylium i lekarze razem z Mamą (była pytana o zdanie) zdecydowali, że będzie mastektomia radykalna z jednoczesną rekonstrukcją piersi. Mają wyciąć cały gruczoł i na pół roku zostawić tam "coś" nie pamiętam już jak to się nazywa. Później ma zostać wszczepiony implant. Podczas operacji będzie badany węzeł wartowniczy. Jesteśmy trochę spokojniejsze, że leczenie w końcu się ruszyło. Po operacji być może nie będzie konieczna chemia tylko naświetlania i hormonoterapia. Czy któraś z Was miala podobnie, że obyło się bez chemii?
![]() |
KasiaHalina (offline) |
Post #23 11-10-2014 - 20:41:35 |
Będzin |
i jak widzę, macie się dobrze
![]() Pytalam leakrza o naświetlania a on mi odpowiedział, że raczej nie widzi koniecznści naświetleń bo cały gruczoł będzie usunięty i nie będzie go jak napromieniować bo przecież go nie będzie. Dalszy tok leczenia będzie ustalony na konsylium juz po wynikach hist-pat. Poczułam ulgę Dziewczyny, dziękuję ![]() ![]() |
KasiaHalina (offline) |
Post #25 12-10-2014 - 04:46:29 |
Będzin |
|
KasiaHalina (offline) |
Post #26 12-10-2014 - 21:29:18 |
Będzin |
Dziewczyny kochane, a długo trwa taka operacja? Pytam bo będę czekać pod salą bo mam wyznaczone mega ważne zadanie mianowice zawiezienie preparatu z brodawki do badania z Mikołowa do Siemianowic (w szpitalu jest kurier ale on ma swój harmonogram więc wolę sama zawieść i mieć pewność, że preparat do badania dotrze na miejsce).
![]() |
ewa 65 (offline) |
Post #27 14-10-2014 - 12:49:12 |
|
Kasia Halina - u mnie to trwało nie więcej jak 3 godziny z biopsją wartownika w trakcie operacji wraz z pobytem na sali wybudzeń po operacji i powrotem na sale na oddziale . Tobie może wydadzą preparat do zawiezienia wcześniej jak mama będzie przebywać jeszcze np.na bloku operacyjnym lub sali wybudzeń- wszystko zależy od szpitala i obyczaju jaki tam panuje oraz tego jak to uzgodnisz wcześniej z lekarzem operującym .
A może będziesz chciała zaczekać ,aż mama wróci na salę po operacji i dopiero jechać zawieźć preparat do Siemianowic........... ![]() Jak będziesz miała jeszcze jakies pytania to możesz na priv Pozdrawiam ![]() |
Ewka_79 (offline) |
Post #28 09-02-2015 - 00:15:03 |
okolice Częstochowy |
Witam, ja miałam mastektomię podskórną z jednoczasowym ekspanderem. Powiem szczerze, że już prawie 7 tyg. od operacji a ja jeszcze czuję jej skutki. Dopełnienia już mieć nie będę bo mięsień pęknął i ekspander znalazł się pod skórą, także ciekawie to nie wygląda. No niestety muszę tak chodzić aż do wakacji jak skończę chemię. Ból po operacji jest okropny bo ciało obce wciśnięte pod mięsień niestety boooli. Płyn mi się zbierał więc po wyjściu ze szpitala kilka razy jezdziłam na ściąganie. Czucia w cycku zero. Przeżycia każda z nas ma różne a to wszystko przez tego sku.....la
![]() |
doubleD (offline) |
Post #29 07-04-2015 - 13:34:56 |
London |
jutro bede miec obustronna mastektomie z natychmiastowa rekonstrukcja. nie wiem czy to komukolwiek pomoze ale plan jest taki ze w takiej sytuacji miesien piersiowy jest ciety i implanty wchodza pod.
sutki zostaja, ogolnie lekarze sa teraz coraz bardziej sklonni zeby zachowywac sutki bo im czesciej to robia tym wiecej maja danych na temat tego ze ryzyko jest jednak mniejsze niz to co sie tylko wydawalo do tej pory. krzyzuje palce ze sutki przezyja i nie straca ukrwienia ale chirurdzy sa dobrej mysli, nie zmienia to faktu ze problemy wystepuja w ok 7% przypadkow ale jest to glownie zwiazane ze stylem zycia. wyglada na to ze rzucenie palenia ponad 10 lat temu i bieganie sie teraz oplaci ;-) w domu bede w piatek i dreny beda wyjete po ok 7-10 dniach. szwy rozpuszczalne wiec ten problem z glowy, wyniki histopatologii bede miec w przyszly piatek i mam szczera nadzieje ze biopsja pierwszego wezla chlonnego bedzie ok. napisze wiecej jak to wyglada, wiem ze w pl sytuacja jest troche inna i lekarze sa czasem bardziej przywiazani do starych metod ale najwazniejsze to nalegac na najlepsze dla siebie wyjscie i racjonalnie argumentowac, nie bardzo beda wtedy w stanie nie zmodyfikowac leczenia i jest mozliwosc ze system zmieni sie na lepsze. powodzenia dla wszystkich! |