Rekonstrukcja piersi po radioterapii bez przeszczepu

Wysłane przez ksiezyc 

ksiezyc (offline)

Post #1

22-10-2011 - 12:31:57

Toruń 

witam. Czy jest możliwa rekonstrukcja piersi po radioterapii bez przeszczepu? Słyszałam o osobach, które mimo radioterapii nie miały przeszczepu? Czekam na operacje i szukam informacji. Podzielcie się swoim doświadczeniem smiling smiley Pozdrawiam

mag_dag (offline)

Post #2

22-10-2011 - 17:04:05

Sosnowiec 

ksiezycu, pisałam na ten temat u Ciebie w domku, cytuję:

"są wprawdzie przypadki kiedy nie robi się przeszczepu po radio, ale tylko wtedy, kiedy skóra idealnie się do tego nadaje - nie jest zniszczona naświetlaniami i jest nadal elastyczna

u Ciebie widocznie zachodzi obawa, że skóra nie naciągnie się przy pomocy ekspandera i dlatego zaproponowano Ci przeszczep"

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

ksiezyc (offline)

Post #3

22-10-2011 - 23:06:24

Toruń 

mag-dag pytam i cierpliwie czekam na odpowiedzi , bo lekarz stwierdzil ze nie robi sie bez przeszczepów po radioterapii, a jednak sa pacjentki, ktore nie mialy...Mam wrazenie, zę moj lekarz robi to rutynowo....Mam obrzeki reki i na plecach -limfatyczne i obawiam sie ze gdy mnei potnie to bedzie mi sie limfa jeszcze bardzej blokowac....Rozważam twoje uwagi i chyba wybiorę sie do lekarza prywatnie, bo w przychodni tłumy i moze lekarz nie ma czasu bardzej tego przeanalizowac Pozdrawiam smiling smiley

ksiezyc (offline)

Post #4

15-11-2011 - 16:36:47

Toruń 

witamsmiling smiley Dr Czarnecki zgodził sie zrobić mi bez przeszczepu....mam mieć w lutym...dam znac jak bedę juz po jak poszłosmiling smiley Mam nadzieje ze bedzie dobrzesmiling smiley

Wioletta (offline)

Post #5

25-11-2011 - 22:47:14

Ciechanów 

Księżycu,
A kiedy skończyłaś radioterapię?

ksiezyc (offline)

Post #6

16-12-2011 - 20:26:37

Toruń 

witajsmiling smiley
radioterapie miałam ok 7 lat temu, ale skontaktowała się ze mną inna amazonka która drugi rok jest po radoiterapii i inny lekarz kazał jej smarować kremem scagel. Tez jej chce bez przeszczepu zrobić smiling smiley

Katna (offline)

Post #7

02-01-2012 - 23:21:05

Łódź 

Będę miała implant mimo naświetlań!!!
Można, bo:
biust mały (ten, co został...),
skóra elastyczna, ruchoma, gładziutka.
Włożą mi ten implant pod mięsień, który łaskawy Pan Chirurg mi zostawił. Nie słyszałam, że tak można. Podobno efekt jest trwalszy(bo sama skóra ponoć może się naciągnąć i gorzej wyglądać) i bardziej naturalny.
Choć na symetrię raczej mam nie liczyć...myśli
Dziewczyny, co Wy na to???

Termin - najpóźniej w maju, ale może szybciej...

agawa (offline)

Post #8

02-01-2012 - 23:22:30

okolice 

Katna
Dziewczyny, co Wy na to???...

Jak to co?
Hura radocha

b_angel (offline)

Post #9

02-01-2012 - 23:24:02

radom 

no zazwyczaj implant jest wkładany pod mięsień smiling smiley

jeżeli skóra jest w miarę elastyczna to plastycy czasem decydują się na taką metodę po radioterapii

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

mituraewa (offline)

Post #10

02-01-2012 - 23:26:41

Gdańsk 

Ja mam oba implanty pod mięśniami i jest " cacy". Cycki - sylikonki są miękkie i gdyby nie fakt, że w prawej nie ma brodawki, to " na oko laika" nie widać, że nie mojeduży uśmiech
Ja polecam ! tak

Katna (offline)

Post #11

02-01-2012 - 23:47:29

Łódź 

Podobno nie zawsze ten mięsień zostaje - tak zrozumiałam...uśmiech
W każdym razie teraz to się nie mogę doczekać!!!

Katna (offline)

Post #12

02-01-2012 - 23:49:58

Łódź 

Podobno z brodawką może być problem. Przeszczep się może nie przyjąć, bo naświetlania były. Tylko tatuaż...

mituraewa (offline)

Post #13

02-01-2012 - 23:55:39

Gdańsk 

Z brodawką mój Doktorek mówił mi tak, że natnie cosik, szczypnie i ukręci i to będzie z tej skóry na sylikonie ( bez przeszczepu) i na to potem tatuażtak
Chyba w lutym uda mi sie zrobić to wtedy napiszę więcej.

Katna (offline)

Post #14

02-01-2012 - 23:56:52

Łódź 

Będę czekała. Wielkie dzięki!!!

Katna (offline)

Post #15

03-01-2012 - 21:22:52

Łódź 

I tu znów mój lekarz widzi problem. Na naświetlanej skórze trudno jest dokonać przeszczepu brodawki, trudne jest też formowanie z istniejącej skóry, choć bardziej realne. Jeśli chodzi o kolor, to podobno raczej tylko tatuaż. Te naświetlania jednak mają poważne skutki...

No i jeszcze jedno: poprawa samotniczki. Chirurdzy onkolodzy niechętnie coś poprawiają w niej, bo jesteśmy w grupie wysokiego ryzyka, jeśli chodzi o raka...może podciągnięcie skóry tylko...

Generalnie on twierdzi, że kobietom wystarcza zwykle symetria w staniku, możliwość rezygnacji z protezy. Czy ja chcę za dużo???

agawa (offline)

Post #16

03-01-2012 - 21:31:05

okolice 

Kasiu, dokładnie o tym sobie marzyłam: o symertii.
Dziś wystarcza symetria w staniku, patrzę i się zachwycam. O reszcie pomyślę poźniej oczko
*
I rzeczywiście jest jak jak mówisz: lekarze mający doświadcznie onkologiczne mówią co najwyżej o podciągnięciu, a zwykły plastycy, od tzw zdrowych, proponują implanty, aby wyrównać. Ja sie na razie wstrzymuję. Bo podciągnięcia nie chcę, a implantu sie obawiam...

Katna (offline)

Post #17

03-01-2012 - 21:39:24

Łódź 

Mnie by się przydało podciągnięcie. Ale jeszcze nie wiem, czy chcę. Czas pokaże...Natomiast sutek...tak...

agawa (offline)

Post #18

03-01-2012 - 21:43:45

okolice 

sutek czyli brodawka?
bo najczęściej przeszczep jest robiony podczas poprawiania drugiej...
no chyba, ze tatuaż, to pewnie dowolnie smiling smiley

Katna (offline)

Post #19

03-01-2012 - 21:48:30

Łódź 

Tak, tak, brodawka. Ten przeszczep u mnie właśnie nie wchodzi w grę. Ale się rozkręciłam. Taka jestem ciekawa jak to będzie!!!

agawa (offline)

Post #20

03-01-2012 - 22:22:36

okolice 

Katna
Taka jestem ciekawa jak to będzie!!!

najpierw będzie ból, później radocha. Jak to w życiu winking smiley

halinar (offline)

Post #21

27-01-2012 - 09:33:57

Lekarz zaproponował mi rekonstrukcję bez przeszczepu pomimo naświetań.Jestem niestety trochę zdezorietowana bo zarazem powiedział, że skóra jest cieńka, z lekkim odczynem popromiennym i istnieje prawdopodobienstwo odrzutu.Dziewczyny, zwracam się do tych co miały taka rekonstrukcję jaka była kondycja Waszej skóry?

magda2411 (offline)

Post #22

27-01-2012 - 10:33:36

Olsztyn 

halinar, zawsze istnieje prawdopodobieństwo odrzutu i dobrze, że lekarz Ci o tym powiedział. Kondycją skóry się nie martw, moja była pięknie zagojona, wszystko cacy- nawet podczas radio nie było żadnych problemów... a i tak zrobiła się zamartwica - na to nie ma reguły. Skoro lekarz Ci proponuje bez przeszczepu to chyba wie, co robi. To najmniej inwazyjna metoda rekonstrukcji.

ksiezyc (offline)

Post #23

20-03-2012 - 01:08:55

Toruń 

Witamsmiling smiley
Jestem po operacji we Wroclawiu...Dr. Czarnecki bardzo miły i cierpliwy lekarz. Mam protezę Beckera wszczepioną, gojenie powoli dobiega konca i 5ego kwietnia jade na pierwszą wlewkę. Nie moge sie doczekac. Po operacji mialam male konplikacje-tzn zrobil mi sie krwiak i pół "piersi" było szaro-sine, ale powoli schodzilo (bo w ogole nie mialam drenu po operacji zalozonego). Na razie ten zaczatek piersi nie jest miękki, bo nie ma tam soli fizjologicznej(?),ale mam nadzieje ze to sie zmieni po dolewkach smiling smiley. Jesli z tą sie uda, to decyduje sie na poprawke tej drugiej, bo jak na razie we Wroclawiu poprawke robią na NFZ jesli rekonstruowana wyglada znacznie inaczej..niestety cialo sie starzeje i cignie w dół smiling smiley Pozdrawiam wszystkie i zyczę odwagi i dobrych lekarzy smiling smiley

Danuta52 (offline)

Post #24

20-03-2012 - 08:35:31

wolsztyn 

Gratuluję zabiegu , doczekałaś się ,powoli i będzie dobrze , życzę zdrowiabrawo

b_angel (offline)

Post #25

20-03-2012 - 09:46:31

radom 

ksiezyc
Na razie ten zaczatek piersi nie jest miękki, bo nie ma tam soli fizjologicznej(?),ale mam nadzieje ze to sie zmieni po dolewkach smiling smiley)

po dolaniu soli fizjologicznej na pewno pierś nie stanie sie bardziej miękka - sól jest twarda

w przypadku beckera - stosuje się tzw maksymalne przepełnienie ekspandera w celu rozciągnięcia skóry a potem spuszcza się trochę soli fizjologicznej co daje efekt miękkości

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-03-2012 - 09:47:12 przez b_angel.

agawa (offline)

Post #26

20-03-2012 - 15:05:12

okolice 

b_angel
spuszcza się trochę soli fizjologicznej co daje efekt miękkości

Niestety w moim przypadku szaleństwa nie ma, choć jest wyraźna ulga przewraca_oczy

jolasz (offline)

Post #27

16-04-2012 - 21:03:38

Czechowice-Dziedzice 

Cześć dziewczyny,
ja mam w tej chwili robioną rekonstrukcję bez przeszczepu po radioterapii ale z transferem komórek macieżystych w CO Warszawa.
Narazie jestem po przeszczepie w okolice blizny - uruchomienie, a za miesiąc etap wszczepienia w pozostałą część. Ale to jest informacja także dla juz istniejacego watku - rekonstrukcja z komórek maciezystych. Także tę informacje tam zamieszczę.
Pozdrawiam

teresa61 (offline)

Post #28

20-04-2012 - 09:51:20

witam, ja tez mam juz zalozony implant bez przeszczepu ale z zastosowaniem komórek macierzystych, za co niestety trzeba zaplacic, ja jezdze do Gdanska.pozdrawiam

mag_dag (offline)

Post #29

20-04-2012 - 20:37:56

Sosnowiec 

na temat rekonstrukcji z komórek macierzystych proszę pisać tutaj:

[amazonki.net]

uśmiech

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

Katna (offline)

Post #30

01-05-2012 - 10:08:06

Łódź 

Jestem po rekonstrukcji jednoetapowej. Chyba się wszystko udało. Skóra się rozciąga, ale nie odczuwam jakichś strasznych dolegliwości. Profesor mówił, że było trochę problemów z tym mięśniem, pod który wkłada się protezę, bo był cienki i kruchy - skutek radioterapii. Według Pana Profesora większość dolegliwości bólowych wynikała właśnie z tego.
Dziś mija tydzień od zabiegu. Wczoraj została "rozpakowana" z plastrów utrzymujących pierś na miejscu. Jestem drugi dzień bez antybiotyku, mam miejscami czerwone placki na skórze i trochę mnie to martwi...
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 442
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024