Depresja w chorobie nowotworowej
Vivien (offline) |
Post #1 04-01-2019 - 23:33:42 |
|
Dziubas... Tak, biorę Tamoksifen od listopada.
Naltrekson nie jest antydepresantem, to środek podawany w uzależnieniach. W niskich dawkach (dziesięciokrotnie niższych, niż normalnie) blokuje krótkotrwale receptory opioidowe w mózgu, co powoduje później zwiększone wydzielanie endorfin (serotoniny?). Tak mniej więcej... LDN, czyli terapia niskimi dawkami Naltrexonu jest stosowana w chorobach przewlekłych. W nowotworowych również, choć nie wiem w jakich konkretnie i czy pomaga przy raku piersi. Ja zachorowałam w trakcie brania, wiec mnie nie uchronił. Mam książkę J. Schopick "Nieznana medycyna" , ale czeka na swoją kolej... LDN działa, wiec jakoś mnie nie pili żeby ją przeczytać. |
dziubas (offline) |
Post #2 05-01-2019 - 00:42:07 |
Gdańsk |
Vivien! Napisz do eksperta
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Vivien (offline) |
Post #3 05-01-2019 - 21:10:49 |
|
Dziubas... wątpię żeby tutejszy ekspert wiedział coś o LDN . To mało popularna terapia, dopiero (z trudem) wkracza do naszego kraju. Stosuje go garstka lekarzy, nawet psychiatrzy (mam jakieś tam znajomości w tym środowisku) podchodzą do tematu, jak do jeża. Na szczęście powoli się to zmienia.
|
ewellina2905 (offline) |
Post #4 08-01-2019 - 13:48:43 |
lublin |
Po wizycie u psychiatry dostałam Fluxemed. Co o tym sądzicie? Zażywał ktoś? Mam nadzieję, że nie bedzie kolidowac z leczenie antyhormonami.
|
Pollik (offline) |
Post #7 08-01-2019 - 22:24:03 |
Warszawa |
Ewelina, popatrz tutaj
[amazonki.net] [amazonki.net] Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny... mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi. rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5% Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small] Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-01-2019 - 22:26:03 przez Pollik. |
ewellina2905 (offline) |
Post #8 08-01-2019 - 23:08:33 |
lublin |
Dzięki Polik za linki. Renatar mam nadzieję, że Tomek coś napisze jak będzie na forum. Ja powiedziałam lekarce o czekajacym mnie leczeniu. Jak wypisała mi receptę to od razu sobie sprawdziłam że on chyba z tej grupy co się łączyć nie powinno. Poszukam innego lekarza, ona nie wzbudziła we mnie zaufania chociaż mojej teściowej pomogła. Chyba przerosła ja moja choroba. Dobrze, że tej recepty nie wykupiłem.
|
mgiełka (offline) |
Post #9 08-01-2019 - 23:51:56 |
Radom |
[amazonki.net]
"Ekspert naszego portalu, dr Piotr Wysocki na naszą prośbę podał listę leków antydepresyjnych, których nie należy brać łącznie z tamoksifenem: * fluoksetyna * citalopram, * escitalopram * paroksetyna * sertralina * fluwoksamina, * dapoksetyna * zimelidyna"... - to cytat z początku wątku, do którego podałam powyżej link. A tutaj drugi cytat, dopowiedzenie do poprzedniego - oba cytują słowa Mag_dag: "...doktor mówił o tym na wykładzie w Ciechocinku w czerwcu i przyznam, że nie do końca zapamiętałam (bo nie jestem hormonozależna) poprosiłam tylko doktora by wysłał nam listę leków chyba chodziło o to, że leki te osłabiają działanie tamoksifenu"... Z amazonki.net od 2006 roku. Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 08-01-2019 - 23:57:29 przez mgiełka. |
renatar (offline) |
Post #10 09-01-2019 - 08:34:43 |
sieradz |
Ewelino miałam podobnie, mówiłam psychiatrze że biorę tamoksifen to i tak przepisał mi jakiś z grupy których nie możemy brać. Pojechałam do niego jeszcze raz z karteczką konkretnie jaki lek chcę. Wypisał ale był obrażony.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Krynia58 (offline) |
Post #11 09-01-2019 - 20:54:17 |
Warszawa |
Jakiś czas temu moje znajome amazonki zapisały mnie do psychiatry w warszawskim CO. Źle mi wtedy bardzo było, to poszłam. Lekarka stwierdziła że potrzebuję wsparcia i przepisała mi citalopram. Nie miałam wtedy pojęcia że nie powinnam brać tego leku z tamoxifenem. Oczywiście powiedziałam że go biorę..... Po pół roku trafiłam tu na forum na informację o tego typu lekach - ktoś chyba zadał pytanie ekspertowi i doczytałam. Przeraziłam się i przy następnej wizycie powiedziałam że lepiej się już czuję i chciałabym odstawić lek. Pani doktor zgodziła się, chociaż dała receptę na wszelki wypadek nie zrealizowałam jej.
Od tamtej pory staram się sama psychicznie ogarnąć chociaż ostatnio chyba trafiło do mnie że to niemożliwe raczej. Ale wiem, że już nie wezmę żadnego "wspomagacza", bo do dziś przeraża mnie myśl że mogłam sobie zaszkodzić przez własną niewiedzę. Wolę, żeby było mi źle. Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Al_la (offline) |
Post #12 10-01-2019 - 15:42:56 |
k/Warszawy |
Kryniu, jak jest źle to jest do d.....
A wystarczy wydrukować z forum listę antydepresantów i zanieść lekarce. Jest wiele innych, które powinny pomóc. Po co się męczyć W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Pollik (offline) |
Post #13 10-01-2019 - 16:54:39 |
Warszawa |
Popieram Alę
A jak sobie Kryniu wyhodujesz większe bycie źle, będzie trudniej naprawić Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny... mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi. rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5% Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small] Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-01-2019 - 16:57:31 przez Pollik. |
Tomasz. (offline) |
Post #14 10-01-2019 - 18:26:45 |
Pruszków |
Ciekawe podejście. Daj Boże. ps. SSRI u niektórych osób mogą (mogą) zmniejszać skuteczność tamoxyfenu. Lekami SSRI nie można sobie zaszkodzić- działanie tamoxyfenu trwa. Jak się ma pecha- to ze zmniejszą skutecznością, ale działanie trwa. U większości skuteczność jest zupełnie niezachwiana. Ponieważ nie wiadomo kto jest pechowcem (badania są za drogie i nieadekwatne do efektów)- są zalecenia niestosowania całej grupy u wszystkich chorych. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
ewela0 (offline) |
Post #15 05-03-2019 - 14:27:14 |
Łódź |
Bardzo dziękuje za wszelkie komentarze, wasze refleksje oraz opinie. jako przyszły psycholog, chciałabym poznawać wiele historii, bo doświadczenie uczy najlepiej.
Jesteście silne! I wasze rodziny także. Życzę każdej z was dużo mocy oraz motywacji do dalszego działania! |