Jak poinformować bliskich o chorobie nowotworowej?
Wysłane przez Grewg
Grewg (offline) |
Post #1 19-12-2021 - 14:30:28 |
|
Witam wszystkich. Mam na imię Ania. Jestem tu nowa. We wtorek mam BG. W biopsji
cienkoiglowej stwierdzono komórki raka. Moje córki przebywają tymczasowo za granicą i jeszcze nie wiedzą, ze jestem w trakcie badań. Przyjadą na święta. Nie mam pojęcia jak im o tym powiedzieć. Czy możecie mi coś mądrego podpowiedzieć? Jak się do tej rozmowy przygotować? Pozdrawiam i z góry dziękuję |
Magdaaa (offline) |
Post #2 19-12-2021 - 15:22:34 |
|
Witaj Aniu. Napiszę Ci z perspektywy córki. Moja ukochana mama zachorowała półtora roku temu. Niestety fakt ten ukryła żeby mnie nie martwić i powiedziała mi o chorobie dopiero po 6 tyg.od diagnozy. To był dla mnie szok (jestem jedynaczką bardzo silnie z mamą związana) i do tej pory żałuję, że nie powiedziała mi od razu. Wiem, że zrobiła to dla mnie, żebym się nie martwiła ale ja bym wolała wiedzieć od razu bo ja w tym czasie spędzałam w najlepsze urlop nad morzem, a ona biedna przy braku mojego wsparcia sama była z diagnozą. Na pewno to będzie szok dla twojej rodziny, tak jak dla nas był to szok, ale nie da się tak naprawdę sensownie przygotować na przekazanie takiej informacji. Wierzę, że jakoś przetrwacie ten trudny czas i że szybko wrócisz do zdrowia
|
Grewg (offline) |
Post #3 19-12-2021 - 15:36:19 |
|
No wlasnie jedna z córek jest na wakacjach i tak jak Twoja mama nie chciałam jej psuć urlopu. I domyślam się, ze beda mialy mi za złe, ze zwlekałam. O mojej chorobie wie moja mama i moj partner, nie jestem w tym zupełnie sama.
Wierzę, ze razem damy radę to przetrwać. Dziękuję za odpowiedź. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
600
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024