Literatura obowiązkowa
Al_la (offline) |
Post #1 19-03-2010 - 13:10:19 |
k/Warszawy |
.
Kontynuacja wątku ze starego forum kliknij ------------------------------------------------------------------------------------ ![]() Sekret - Rhonda Byrne "Książka, która zmieni całe Twoje życie. Poznając Sekret, dowiesz się, jak mieć wszystko, czego pragniesz, być, kim pragniesz, i mieć, czego pragniesz. Dowiesz się, kim naprawdę jesteś. Poznasz prawdziwą wielkość, jaka czeka cię w życiu . Fragmenty Wielkiego Sekretu odnajdywano na przestrzeni dziejów w tradycjach ustnych, w literaturze, w religiach i systemach filozoficznych. Po raz pierwszy wszystkie jego elementy zostały zebrane w tej niewiarygodnej książce, której lektura może mieć fundamentalne znacznie dla wszystkich jej czytelników. Dowiesz się z niej, jak wykorzystywać Sekret w każdym aspekcie swojego życia - czy chodzi o pieniądze, zdrowie, związki uczuciowe, szczęście, czy jakikolwiek przejaw komunikacji ze światem. Zaczniesz pojmować ukrytą, niewykorzystaną siłę, którą masz w sobie, a jej ujawnienie wypełni radością każdy dzień twojego istnienia. Sekret zawiera w sobie mądrość współczesnych nauczycieli - mężczyzn i kobiet, którzy posługiwali się nim i posługują nadal, by osiągnąć zdrowie, bogactwo i szczęście. Stosując wiedzę Sekretu, ujawniają niezwykłe historie zwycięstwa nad chorobą, zdobycia ogromnego bogactwa, pokonania przeszkód i osiągnięcia tego, co wielu uznałoby za niemożliwe. Wiedza ta była przekazywana przez wieki, pożądana, skrywana, gubiona, kradziona i kupowana za ogromne sumy. Ów prastary Sekret rozumieli najwięksi ludzie w historii: Platon, Galileusz, Beethoven, Edison, Carnegie, Einstein - wraz z wynalazcami, teologami, naukowcami i wielkimi myślicielami. Teraz Sekret ujawniamy światu. [thesecret.tv] Rhonda Byrne, jak każdy z nas, odbyła własną podróż odkrywczą. W jej trakcie zebrała wspaniały zespół pisarzy, duchownych, nauczycieli, filmowców, projektantów i publicystów, by ujawnić światu Sekret i dzięki swej wizji przynieść radość milionom" żródło: Merlin.pl A to skrócona wersja filmu "The secret" i strona o dr Joe Vitale, który wystąpił w filmie. Jeszcze pozytywne afirmacje "Cały Świat jest po Twojej stronie!" I na koniec "Prawo przyciągania w życiu" A ja nam życzę przyciągnięcia zdrowia ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 5 raz(y). Ostatnia zmiana 02-10-2010 - 22:16:01 przez b_angel. |
Becia (offline) |
Post #4 30-07-2011 - 11:45:13 |
Siemianowice Śląskie |
Zastanawiałam się w jakim dziale założyć ten wątek. Najpierw weszłam do działu: "Zainteresowania, pasje, hobby": "Coś dla ducha". Szukałam wątku o podobnej tematyce, ale np. wątek :"Literatura i j. polski" nie do końca pasował mi do tego tematu.
Dziewczyny dużo już pisano na tym i poprzednich forach o książce "Antyrak" i książkach O. Carla Simontona. Amorek polecał też książkę Grega Andersona "50 kroków po poznaniu diagnozy". jest wśród nas dużo "świeżynek" i właśnie Im chciałam polecić pozycję "50 kroków..." ![]() myślę, że do jej przeczytania zachęcę przytaczając opis znaleziony na jednej ze stron w internecie: "Naszym największym wrogiem nie jest choroba, lecz rozpacz. Cel tej książki jest dwojaki: pomóc Ci w rozważeniu głównych kwestii, powstających po zapoznaniu się z diagnozą, oraz zachęcić do wprowadzenia w życie wszechstronnego programu zdrowotnego, który sam skonstruujesz i który będzie cieszył się najwyższym stopniem Twojego zaufania. Książka ta jest nastawiona na działanie, które zmaksymalizuje szanse całkowitego wyzdrowienia przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiej jakości życia. Potraktuj ją jako przewodnik po dostępnych ci środkach powrotu do zdrowia na najbliższe dwa lata (taką rozpiętość ma rozsądna perspektywa wyzdrowienia). Strategie są opracowane przede wszystkim z myślą o osobie, która właśnie poznała diagnozę. Jeśli usłyszałeś słowa: „To rak”, znajdziesz tu informacje konieczne, by opanować strach, przeanalizować szczegóły rozpoznania oraz zastosować możliwie najbardziej skuteczny program zintegrowanego leczenia. Książka ta skierowana jest również do osób, u których wykryto nawrót choroby nowotworowej. Powrót raka jest wydarzeniem przerażającym, momentem medycznych, emocjonalnych i duchowych przewartościowań. Twoje działania mogą wiele zmienić. Książka ta przeznaczona jest też dla osób wyleczonych. Noszą oni bowiem w sobie przyczajony lęk, że rak może uderzyć ponownie. Poznasz tu zasady zdrowotne, których przestrzeganie zapewni, iż czynisz wszystko, co można, aby zachować dobry stan. W 1984 roku u autora książki, Grega Andersona, wykryto raka płuc z przerzutami. Dostał prognozę 30 dni życia. Nie przyjmując do wiadomości takich rokowań, przystąpił do poszukiwania ludzi, którzy przeżyli pomimo oceny lekarza, że wkrótce umrą. To, czego dowiedział się z ponad 15 tysięcy wywiadów przeprowadzonych z pacjentami, którzy pokonali nowotwór, stało się podstawą strategii i wskazań zawartych w tej, napisanej po wielu latach, książce." życzę miłej lektury ![]() "Życie nie po to jest, by się spieszyć. Życie jest po to, by się życiem cieszyć." Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-07-2011 - 11:46:14 przez Becia. |
joanna_w29 (offline) |
Post #6 01-08-2011 - 00:48:50 |
Szczyrk |
mam "50 kroków..."
Perła posłać Ci ją ??? osoby zainteresowane moimi pracami zapraszam po informacje na mój profil ![]() albo przez wiadomość prywatną |
joanna_w29 (offline) |
Post #8 01-08-2011 - 01:14:56 |
Szczyrk |
![]() u mnie stoi nieczytana na półce ![]() osoby zainteresowane moimi pracami zapraszam po informacje na mój profil ![]() albo przez wiadomość prywatną Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-08-2011 - 01:15:33 przez joanna_w29. |
berni (offline) |
Post #9 01-08-2011 - 11:41:21 |
Gryfino |
Beciu, dziękuję za propozycję nowej lektury, napewno skorzystam, fragment przez Ciebie umieszczony już mi się spodobał, ja z kolei chciałabym polecić dla zainteresownych, książki Michała Tombaka "Droga do zdrowia" i "Czy można żyć 150 lat ?" . Nasz czas to coś na co pozornie nie mamy wpływu, ale...., cała filozofia tego tematu zawarta jest w tych własnie pozycjach. Zapraszam do czytania
![]() ![]() |
Dortek (offline) |
Post #10 01-08-2011 - 21:42:21 |
|
Czytałam Antyraka, czytałam Tombaka. Mój problem to fakt, że tylko czytam. Przyjmuję do wiadomości, postanawiam poprawę, a potem odkładam na półkę, albo wydaję komuś. Czasem robię notatki, których potem - z braku czasu- nie czytam....
Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King) Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać. Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło. jedna z nas: [www.youtube.com] |
Kela (offline) |
Post #13 12-04-2012 - 09:51:26 |
|
"Można żegnać się wiele razy" - przeczytałam. Autor podsumował swoje życie. Powtórzył to,co zawarł w "Antyraku", że dla zachowania zdrowia ważna jest prawidłowa dieta, gimnastyka, medytacja, spokój, wdzięczność. Książka wprowadziła mnie w refleksyjny nastrój.
|
mag_dag (offline) |
Post #14 12-04-2012 - 12:33:12 |
Sosnowiec |
Keluś, ja też przeczytałam, zakupiłam zaraz na drugi dzień jak o niej przypomniałaś i zabrałam ze sobą do lasu na świąteczny wyjazd,
przeczytałam w niedzielę i uważam, że Wielkanoc to bardzo dobry czas na tę lekturę... ![]() bałam się troszkę, że będzie to coś na kształt "Ostatniego wykładu" i będzie mi trudno czytać... bo będzie bardzo mocno osobista, ale okazało się, że autor napisał ją raczej z wielkiej troski o to, że czytelnicy jego "Antyraka" (przypominam, co o nim pisałam tu: [archiwum2.amazonki.net] ) pomyślą sobie, że cała jego pisanina jest nic niewarta, skoro choroba i tak wróciła, ja akurat ani raz nie pomyślałam, że filozofia życia opisana w "Antyraku" traci swą jakość, bo autor znowu choruje i umiera, rak, niestety, nie jest jeszcze do końca rozszyfrowany i na to, że czy zachorujemy czy nie, ma wpływa wiele czynników - większość zapewne jeszcze nieznanych, naiwnością byłoby sądzić, że zmieniając dietę i sposób życia, zapewnimy sobie wieczne zdrowie! ale jeśli w jakimś stopniu możemy mieć wpływa na swoje życie i możemy zrobić coś dla siebie - a o tym jest cały "Antyrak", to zróbmy to - choć małą część - bo próbować zawsze warto ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
njolanta40 (offline) |
Post #15 28-04-2012 - 20:09:31 |
iława |
Czy ktos moze mi pomóc w kwestii mojej psychiki ? Czuje , ze sobie nie radze , potrzebuje jakiegos wsparcia , moze byc ksiazka , lub cokolwiek , moze znajdzie sie ktos , kto podpowie gdzie szukac , moze w necie?
Pisze te slowa i nie moge opanowac placzu , te moje niepokoje i czarnowidztwo zaczelo sie od pierwszego wlewu , jestem dopiero 4 dni po chemi , ale psycha nie daje mi spokojnie (w miare) zyc!!!!!!!!! Nie ważne jak jest źle, zawsze staraj się znajdować tę lepszą stronę. ![]() |
Al_la (offline) |
Post #16 28-04-2012 - 22:22:12 |
k/Warszawy |
Może zacznij od tej książki. Ja jej nie czytałam, ale podobno jest pomocna.
[merlin.pl] ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
madzia_61 (offline) |
Post #17 28-04-2012 - 23:25:59 |
|
njolanto poczatek jest trudny ,wiem to ze swojego doswiadczenia ,plakalam ciagle ,mysli krazyly wokol choroby ,nie moglam spac ,stralam sie nikogo nie obciazac swoimi myslami ,na niczym nie moglam sie skupic az przelom nastapil po rozmowie z kuzynka zawodu psychologiem ,wsakazla lektury ,szczera rozmowa z onkologiem i lekarz rodzinna tez pomogly a przede wszystkim wyznaczylam sobie cel wyzdrowiec i zylam od chemi do chemi a kazda zblizala mnie do wyzdrowienia ,zasiegnelam tez pomocy u psychiatry dal depresanty ,ale chyba zmiana w mysleniu najbardziej pomogla ,czego i Tobie zycze
![]() |
Dortek (offline) |
Post #18 29-04-2012 - 14:20:08 |
|
Jolu, każdy potrzebuje czegoś innego, co więcej różne rzeczy działają w różnym czasie. Dlatego sama wypróbuj co Ci pomoże w danej chwili.
To może być dobra książka, albo fajny film (najlepiej komedia). Może jakieś wyjście lub spotkanie z przyjacielem. Mnie osobiście bardzo pomogło to forum, uzmysławiając, że są setki kobiet z podobnym problemem. Żyjących i cieszących się tym życiem kobiet! Polecam książkę "Tam, gdzie spadają anioły'- Doroty Terakowskiej, oraz film 'Dobry Rok' (Good Year),do którego wracam wielokrotnie. Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King) Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać. Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło. jedna z nas: [www.youtube.com] |
njolanta40 (offline) |
Post #20 01-05-2012 - 16:41:32 |
iława |
Dzieki kochane za rady , przepisalam sobie tytuly tych ksiazek i bede ich szukac
![]() Nie ważne jak jest źle, zawsze staraj się znajdować tę lepszą stronę. ![]() |
Al_la (offline) |
Post #23 24-01-2013 - 20:44:51 |
k/Warszawy |
[www.zwrotnikraka.pl]
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
sasky7 (offline) |
Post #24 03-06-2013 - 18:20:32 |
Warszawa |
Bóg nigdy nie mruga
Znalazłam ją zimą, przypadkiem, w księgarni. Bez zapowiedzi, opinii, promocji ... ![]() Dawkuję powoli ... i sięgam po niebiesko/błękintną tak, żeby zostało coś na ... razy następne ![]() Żeby się nie skończyła ![]() |
monikagaram (offline) |
Post #25 15-09-2013 - 12:01:17 |
Szczecin |
A co myślicie o " Wspólnie pokonajmy raka" Onkolog o nadziei - Krzysztofa Składowskiego?? Chciałabym sprezentować mamie parę książek - przeczytał już " 50 kroków" i "Antyrak". Ale w jednej (nie pamiętam której) autor jest przeciwnikiem chemioterapii i nie wzbudził u mamy zrozumienia. Dlatego chciałabym wybrać dla niej taka literaturę, która podtrzyma ją na duchu i da dużo siły i wiary. Podpowiecie coś??
|
b_angel (offline) |
Post #26 15-09-2013 - 12:05:42 |
radom |
to na pewno było "50 kroków" w tym wątku jest wymienionych kilka pozycji, ponadto w pierwszym poście tego wątku jest odnośnik do archiwum, gdzie również jest wymienionych kilka książek, które warto przeczytać tutaj też wymieniamy kilka pozycji do przeczytania: [www.forum.amazonka.org.pl] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
bozena_stanczyk (offline) |
Post #28 16-09-2013 - 19:54:26 |
Tomaszów Mazowiecki |
Znany nam autor Antyraka dr D:avid Servan-Schreiber napisał tuż przed Smiercią książkę pt Można żegnać się wiele razy...
Trafiłam na tę książkę przypadkowo w Empiku.Nie wiedziałam ,że przegrał ze swoim rakiem. Książke przeczytałam z wielkim smutkiem ale i z wielkim szacunkiem dla niego.I jeżeli można to tak określić umarł pięknie i w wielkim stylu..Książka zrobiła na mnie wielkie wrażenie. Niech spoczywa w spokoju. ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-09-2013 - 19:56:23 przez bozena_stanczyk. |
oska (offline) |
Post #29 10-10-2013 - 23:36:27 |
|
Polecam książkę Ruth H. Grobstein " Wszystko o raku piersi" Świetna pozycja pozwalająca dobrze poznać naszą chorobę a także sposoby jej leczenia. Autorka uznawana jest za jeden z największych autorytetów w dziedzinie radioterapii w USA. Na kartach tej ksiązki bardzo obszernie omawia sprawy medyczne a takze radzi co mozna zrobić na kolejnych etapach leczenia. Swietna pozycja, gorąco polecam
|
Al_la (offline) |
Post #30 11-06-2014 - 12:49:19 |
k/Warszawy |
Może warto przeczytać [naukawpolsce.pap.pl]
![]() [merlin.pl] ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |