I stopień złośliwości histologicznej nowotworu
Amazonki.net (offline) |
Post #1 16-02-2010 - 20:03:34 |
Forumowo |
I stopień złośliwości histologicznej nowotworu (grading) - G1 oznacza, że komórki rakowe przypominają prawidłowe zdrowe komórki w dużym stopniu. Raki tego stopnia są najmniej złośliwe i rosną raczej wolno.
Miałaś(-eś) takiego raka i chcesz o tym napisać lub o coś zapytać, tu jest odpowiednie miejsce. |
krysiada (offline) |
Post #11 24-10-2010 - 12:00:06 |
powiat Głogów |
Chyba będę tu pasowała, bo Al_la przetłumaczyła moje Bloom 5 pkt. na I stopień złośliwości. A w ogóle to mjoe wyniki są opisane w jakiś inny sposób niż większość na tym forum i stąd moje wątpliwości. Mam nadzieję, że uda mi się zrealizować marzenia. Wierzę w to!
|
klementyna (offline) |
Post #12 11-09-2011 - 21:52:45 |
|
a ja mialam też g 1 w 2001 i żyje nie miałam żadnej wznowy ,mineło 10 lat a dokładnie minie w grudniu ,pracuje ,jeżdze na kontrole już teraz raz w roku ,tak wiec dziewczyny nie ma co sie zamartwiać na zapas ,bo to nic nie pomoże ,a wręcz przeciwnie ! usunięto mi 18 węzłow i lewa pierś --no - i co-- 10 lat mija i jest okey, pozdrawiam koleżanki !
|
dziubas (offline) |
Post #15 11-04-2013 - 17:48:15 |
Gdańsk |
Ja też miałam G1, guz<1cm, marginesy wolne a w wartowniku mikroprzerzut 0,1 cm! A to gadzina jedna. Teraz jej resztki przypalam na radio!
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Al_la (offline) |
Post #17 12-04-2013 - 17:50:32 |
k/Warszawy |
Tu masz wytłumaczenie [amazonki.net] a ja dodam, że suma punktów pokazuje stopień złośliwości: I - 3-5 pkt II - 6-7 pkt III - 8-9 pkt ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Al_la (offline) |
Post #20 02-11-2013 - 19:41:32 |
k/Warszawy |
Węzły masz czyste, to dobrze
Rak hormonozależny, to tez dobrze, będziesz miała leczenie antyhormonami HER-2 ujemny i to też dobrze, bo rak nie był agresywny ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
benia666 (offline) |
Post #21 23-03-2014 - 11:30:33 |
|
Witajcie. Mam na imię Bożena i jestem tu nowa więc póki co uczę się poruszania po tej stronce. Mam pytanie do was może któraś z was miała podobny przypadek co ja i napisze coś na ten temat. Podczas operacji usunięcia zmiany BIRADS 4 chirurg usunął coś co mu się bardzo nie podobało. Po badaniach okazało się że to jednak G1 (1+1+0) wielkość 0,5 cm marginesy czyste. Obecnie czekam na biopsję węzła wartowniczego i kolejną operację usunięcia większej tkanki wokół tej zmiany czyli poszerzenie operacji jak nazwał to chirurg dla mojego bezpieczeństwa. Po operacji czeka mnie radioterapia a potem jak powiedział obserwacje co jakiś czas itd. Jestem przerażona i nie wiem co mam myśleć nie muszę mówić że strasznie się boję. Bardzo was proszę napiszcie jak to u was było zapewne z biegiem czasu opiszę swoją historię by inne dziewczyny też mogły poczytać może znajdą swój przypadek. Wydaje mi się że im więcej czytam na temat raka piersi tym mniej się boję i mniej jestem przerażona ale mimo wszystko mam chwile załamania zwłaszcza że we wtorek czeka mnie podwójna operacja czyli większe usunięcie tkanki z piersi z okolic tego guzka a druga to biopsja węzła wartowniczego. Wybaczcie że może piszę byle jak ale muszę się z tym pogodzić wreszcie i uwierzyć że będzie dobrze. Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny AMAZONKI.
|
Al_la (offline) |
Post #22 23-03-2014 - 11:36:39 |
k/Warszawy |
Beniu, wpisałaś swój przypadek do wątku z pierwszym stopniem złośliwości i mam nadzieję, że zauważyłaś, jak tu jest mało osób. Dla porównania wejdź do 2 i 3
![]() Mało osób, bo mało osób ma to szczęście spotkać się z rakiem G1 i mało ma szczęście wykryć go takiego malutkiego. Nie masz czego się bać. Ja myślę, ze już jesteś zdrowa ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
iwciam (offline) |
Post #23 23-03-2014 - 11:42:35 |
|
Beniu
![]() ![]() ![]() Al_la ![]() ![]() ![]() Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 23-03-2014 - 11:44:06 przez iwciam. |
benia666 (offline) |
Post #24 21-04-2014 - 22:16:59 |
|
Witajcie piękne kobietki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Al_la (offline) |
Post #25 21-04-2014 - 22:41:12 |
k/Warszawy |
Beniu, nie myśl o wznowach, bo szkoda Twojej energii.
Wznowy nie są powszechne, lecz zdarzają się, a Ciebie mogą wcale nie dotyczyć ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
benia666 (offline) |
Post #26 28-06-2014 - 20:45:27 |
|
Witajcie Kochane Amazonki.....wiecie mam pytanie do was odnośnie tego raka gadziny hormonozależnego bo piszecie HER dodatnie albo ujemne a jeśli ja nie miałam takiego oznaczenia w swoich wynikach badań to co to może znaczyć? Czy któraś z was wie? czy lepszy taki hormonalny czy nie hormonalny
![]() ![]() ![]() |
justyna81 (offline) |
Post #27 28-06-2014 - 23:40:31 |
|
Benia
![]() Benia jeśli nie miałaś biopsji przed operacją to po operacji, po wycięciu zmiany w wynikach powinnaś mieć to napisane. Nie wiem czemu nie masz napisane. jeśliby porównać je stopniem zaawansowania to pierwszy stopień jest najlepszy- taki jak Ty masz. bądź dobrej myśli, na pewno będzie ok ![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-06-2014 - 23:41:55 przez justyna81. |